lördag 18 juni 2011

Vestas – framtidsbransch men hur ser lönsamheten?

Efter Tysklands avvecklingsbeslut av kärnkraften gör det intressantare att kolla på förnybar energi. Det jag kommer på är framför allt Danska Vestas som är ledande inom vindkraftsbranschen. Vestas huvudsakliga verksamhet består av tillverkning av turbiner och vindkraftsystem och dessutom tjänster inom konsultation för planering, installation och drift av vindkraft.

En annan anledning är att aktien har gått ner mycket kraftigt efter finanskrisen och inte har återhämtat sig. En nedgång från nästan 700 DDK till nuvarande 137 DDK.


Utan att veta allför mycket om bolaget så kan man tycka att aktien är ganska undervärderad med en nedgång på nästan 80 %. Fast det här inlägget ska inte handla om huruvida Vestas är köpvärd till dagens nivå eller inte. Utan tanken är kolla på bolagets historiska tillväxt och lönsamhet. Om man kollar på nuvarande nyckeltal:


Bolaget är ganska billigt när aktiekursen närmar sig bolagets eget kapital och ett P/S är 0,43 vilket innebär att omsättningen överstiger bolagets börsvärde. Å andra sidan, ett P/E27 låter inte lika billigt längre. Ett negativt fritt kassaflöde, dåliga marginaler och ingen utdelning visar att det nog finns en bra anledning till varför aktiekursen har gått ner så mycket.

För kunna svara på frågan om den dåliga lönsamheten är tillfällig eller om det har varit så historiskt måste man nog kolla på historiken. Omsättning och resultat:


Omsättningen har växt årligen med ca 11 % de senaste 5 åren medan rörelsemarginalen och vinsten haft sämre utveckling. En närmare koll på marginalernas utveckling bekräftar den dåliga utvecklingen.


Man ser också att under 2008 hade Vestas ändå ganska bra marginaler och frågan är om bolaget kan komma dit igen? Om tex: vinstmarginalen skulle tillbaka till 8 % så skulle vinsten per aktie kunna hamna över 20 DDK, vilket skulle med nuvarande aktiekurs hamna på ett P/E 7.

Men kollar man på kassaflödet så är det inte bara marginalerna som är det stora problemet utan Vestas har haft en kapitalkrävande verksamhet som har de investerat väldigt mycket i och det har gjort att de senaste 3 åren har fritt kassaflödet varit negativt.

Det gäller att kolla närmare på om dessa investeringar kommer att gynna bolagets framtida vinster. Eller så har bolagets dåliga lönsamhet påverkat de stora investeringarna negativt? Sen finns det andra problem som Vestas handskas med som tex: stark konkurrens från USA och framför allt Kina.

Den svåra frågan blir om Vestas kommer drabbas av långvariga lönsamhets- och vinstproblem eller om bolaget kommer att komma tillbaka? Ännu en gång ser man att växande branscher inte behöver vara en bra investering på grund av för dåliga marginaler och tuff konkurrens. En av anledningarna till att jag inte tittat på Vestas tidigare är att bolaget inte har haft utdelningar.
Man kan nu konstatera ännu en gång att man genom att titta på bolag med växande utdelningar kan undvika problembolag.

Det som är mest intressant är att om Vestas fortsätter ner så kan man faktiskt köpa bolaget under det egna kapitalet. Nästan att man lyckas få en klassisk Grahams Net/Nets men då måste aktiekursen gå under 100 DDK och ner till 70-80 (om man ska vara noga och ta bort Goodwill från Eget Kapital)

Sen finns det också andra bolag inom vindkraftbranschen som också kan vara lika intressanta att kolla på som tex:

-Eolus Vind
Projektering och förvaltning av vindkraftverk.

-Arise Windpower
Liknande verksamhet som Eolus Vind, producerar och säljer egna vindkraftverk.

- Rabbalshede Kraft
Har planer att börsnoteras, projekterar och uppför vindkraftverk för att sedan förvalta i egen regi.

-Greentech Energy
Danskt vindkraftbolag som sysslar med projektering och uppförande av vindkraftverk.

14 kommentarer:

 1. Goddag käre 4020.

  Intressant som vanligt. Vad som däremot skulle vara ännu intressantare skulle vara dina tankar och reflektioner kring eon nu.

  Hälsningar Henrik

  SvaraRadera
 2. I mitt tycke ganska stor skillnad på Eulos och Arise. Då intjäningsmodellen är ganska olik varandra.

  SvaraRadera
 3. "Den svåra frågan blir om Vestas kommer drabbas av långvariga lönsamhets- och vinstproblem eller om bolaget kommer att komma tillbaka?"


  “Turns around seldom turn.”- W.Buffet

  SvaraRadera
 4. Henrik
  Jag fick frågan tidigare och då jag har svarat att det är för komplex fråga :)

  Det enda jag vet är att E.ON har nu stämd Tyskland för kärnkraft beslutet liksom vattenfall.

  Problemet är att 25 % E.ON:s produktion kommer från kärnkraft som jag misstänker att de flesta finns i Tyskland. (Jag misstänker att den inte bara kommer att påverka vinsten utan också bolagets enormma tillgång som finns i kärnkraftanläggningar)

  --------

  Jag har inte kollat på E.ON på sista tiden pga att jag byte aktierna mot H&M.(tyckte att H&M direktavkastning var lockande)

  SvaraRadera
 5. Kalel
  Du har säkert rätt! Jag har inte kollat närmare på dessa bolag.

  När jag kollar på respektive årsredovisning så står det:

  Eolus vind
  -Projektering
  Eolus inte enbart projekterar och uppför egna anläggningar utan huvudverksamheten har blivit att utifrån en egen projektportfölj, utveckla och realisera högkvalitativa vindkraftsanläggningar åt externa intressenter

  -Förvaltning
  Koncernen innehar egna vindkraftanläggningar för elproduktion. Intäkterna härrör dels från försäljning av elkraft, dels från försäljning av de elcertifikat som tilldelas producenter av
  förnybar el.

  -Konsultverksamhet
  Eolus erbjuder med hjälp av egen personal tekniska och
  administrativa konsulttjänster åt vindkraftsintressenter.

  Arise Windpower
  Vi tar hand om hela värdekedjan vid etablering av nya vindkraftparker, från projektutveckling till försäljning av miljöanpassad el från de egna landbaserade vindkraftverken. Företaget arbetar industriellt, storskaligt och resultatorienterat.

  SvaraRadera
 6. Investerare
  Hmm! Man skulle kunna säga det. Dessutom lägger man på dålig lönsamhet så har Vestas ganska svårt till och med om de har ett bra tillväxt.

  Det som är mest intressant är Vestas aktiekurs närmar sig Eget Kapital. Om den fortsätter när så skulle man kanske prova en Net/Nets?

  SvaraRadera
 7. Hej 4020

  Som altid bra analyse.

  Elproduktion fra sol og vind er dyrere end el fremstillet fra olie eller kul og er derfor kun interessant såfremt deres ydes subsidier.
  Som investor er man derfor afhængig af politikernes humør og det er ikke morsomt.
  Om nogle år forventes "sol og vind" at blive konkurrencedygtige uden subsidier.

  Trigger: Efter at Vestas-kursen er faldet så meget, kunne der måske komme et fjendligt tilbud på bolaget fra en kapitalfond eller konkurrent.

  Jeg ejer ikke selv aktier i Vestas.

  Venlig hilsen
  Ole

  SvaraRadera
 8. Om vi skall snacka "nytänk" och elbolag måste väl ändå Fortum nämnas...

  Dessutom en "generös" utdelare....eller?

  hade varit intressant med en analys av detta bolag, är du intresserad av dem ?

  SvaraRadera
 9. bra inlägg. Sol- och vindkraftsbolag skyr jag som pesten! Verksamhet som kräver statliga subventioner för att gå runt känns inte så tryggt. Blir till att spekulera på tekniska landvinningar.

  di:
  "I början av 2009 reducerade ­Spa­niens regering bidragen till förnybar energi med 30 procent. Då sprack bubblan och tusentals anställda i den subventionerade branschen för alternativ energi förlorade jobben. [...] I USA står stora parker med tusentals utrangerade vindkraftverk som monument över miljarder bortkastade dollar. Investerarna som gick in med entusiasm medan staten var frikostig, ansåg sig inte ha råd med underhållet av ­anläggningarna när de offentliga stöden krympte."
  (http://di.se/Default.aspx?pid=220760__ArticlePageProvider&epslanguage=sv)

  SvaraRadera
 10. Hej Ole!
  Visst det är så och som du säger kommer alternativa energikällor som Vind/Sol kommer bli lönsammare när tex: energipriser kommer att gå upp pga både bristen på fosila källor och minskade användning i framtiden. (Detta verkar som kan bli verklighet mycket snabbare pga avveklingsvågen för kärnkraft. Det verkar som nu är det Fortums med högre avgifter på kärnkraft)

  Dessutom tror jag också att förnybar energi kommer bli effektivare i framtiden.

  SvaraRadera
 11. Anonym
  Har skrivet om fortum tidigare:

  http://40procent20ar.blogspot.com/search/label/Fortum

  Men då hade fortum en direktavkastning mellan 6 - 7% och nu är direktavkastning under 5%.

  Sen ska man inte heller glömma senaste nyheter kring Fortum:

  Den nya regeringen säger i sitt program att den inte kommer att bevilja några principtillstånd för nya kärnkraftverk

  http://hbl.fi/nyheter/2011-06-17/regeringen-tillater-inga-nya-karnkraftverk


  The Government announced it will not make new decisions-in-principle on nuclear power during its four-year term

  http://www.fortum.com/en/mediaroom/pages/fortum-on-the-new-finnish-government's-programme.aspx

  SvaraRadera
 12. Defensiven
  Finnish windpower gear maker files for bankruptcy

  http://www.reuters.com/article/2011/06/14/us-finland-moventas-idUSTRE75D2WI20110614

  SvaraRadera
 13. kappahl tappar mer och mer...just nu kring 25:-

  du som gillar kläder (*host*HM*host*)

  vid vilken nivå skulle du kunna gå in på när det gäller kappahl?, eller lockar det inte alls...vet att dem är rätt skuldsatta...

  SvaraRadera
 14. Anonym
  Det visade sig att 25 kr var en bra köp efter kvartalsrapporten (där förväntningarna var lägre). Men hur som helst så måste man ta hänsyn till den högre risken i KappAhl (fast risken för en akut nyemission finns inte på kortsikt)

  Om jag skulle köpa KappAhl så skulle inte kunna tänka mig äga aktien på långsikt utan det hade mer varit värdeinvestering. Det vill säga köpa riktigt lågvärdering och sen sälja när värderingen blir mer normal. (jag tycker fortfarande att KappAhl har svårt att konkurrera med andra klädbolag som tex: H&M )

  Men...men då gäller att veta exakt vilken risk man tar. Problemet är att KappAhl har större Goodwill än Eget Kapital och för stor lån vilket är ändå stor risk om vinstutvecklingen fortsätter vara svag.

  SvaraRadera