söndag 3 juli 2011

Uppdatering av Svenska Utdelningseliten

Fick önskemål om att uppdatera min gamla utdelningslista där man ska kunna se Svenska bolag som har höjt utdelningen 10 år i rad. Så jag har gjort några listor över Stockholmsbörsen.

Den här gången har jag försökt att lägga ribban högt och valt endast bolag som har haft utdelningar under 11 år. Det har gjort att många bolag som har haft en bra utdelningstillväxt inte kommer med på grund av enstaka år som de inte lyckats ge utdelning och bolag som har börjat dela ut efter 2001/2002 är inte heller med. Dessutom har jag inte heller tagit hänsyn till inlösen. Men det är ändå en utmärkt lista över de bolag som har haft en stabil utdelningstillväxt under 11år.

65 bolag (av 500)
Av börsens över 500 bolag så är det bara 65 bolag som har delat ut varje enskilt år under 11 år. (2011-2000).

17 bolag (av 65 )
Av de 65 bolagen så är det bara 17 bolag som har lyckats få en stabil utdelningstillväxt under 11år. Dessa bolag har inte sänkt sina utdelningar. Så man skulle kunna kalla listan för "Swedish Dividend Aristocrats". Det finns fyra bolag som har ”sänkt” sina utdelningar under enskilt år och ändå är med på listan. Det är Ratos, Skanska och AstraZeneca. För Ratos är det i själva verket ingen sänkning eftersom den höga utdelningen var ”extra utdelning” och det är samma sak för Skanska. När det gäller AstraZeneca så är jag lite osäker om det är en sänkning av utdelningen på grund av redovisning i annan valuta. De är ändå så pass stabila att jag tycker att jag borde vara med på listan. Det är också därför jag har SCA i listan.

De 17 bolag som haft den mest stabila utdelningstillväxten är:(se historiska utdelningen i bördata.se)
-Assa Abloy
-AstraZeneca
-Atlas Copco
-Castellum
-Getinge
-Hennes & Mauritz
-Ratos
-SCA
-Skanska
-Swedish Match
-Atrium Ljungberg
-Beijer Alma
-Peab
-Skistar
-Wallenstam
-Fenix Outdoor
-Skåne Möllan

En närmare statistik över bolagens årliga utdelningstillväxt, Yield on Cost och hur mycket 1000 kr investerade gav tillbaka i form av utdelningar.
De övriga 65 i utdelningseliten
De andra bolagen har inte haft lika stabil utdelningstillväxt under 11 år men å andra sidan finns de bland dem som har haft den högsta utdelningstillväxten och Yield On Cost. Därför behövs det fler listor för att få en bättre översikt över de olika utdelningseliterna. De övriga listorna är:
1- Årlig Utdelningstillväxt
2-Yield on Cost
3-1000 investerade kr gav total utdelning i kr – 11 år

1- Årlig Utdelningstillväxt
De 5 bolag som har haft den största årliga utdelningstillväxten under 11 år är:

-Kabe:………....27,5%
-H&M:………...27,1%
-Mekonomen:... 26%
-Wallenstam:.....25,1%
-NIBE:………...20,3%

En anledning till att dessa bolag har haft en så bra utdelningstillväxt är att under 2000 hade dessa bolag låg utdelningsandel. Kabe 22%, H&M 44 %, Mekonomen 43 %, Wallenstam 40 % och NIBE 22 % vilket är en förklaring till en sån utdelningstillväxt. Hela listan över Årlig utdelningstillväxt:
2- Yield on Cost
Det betyder direktavkastningen idag i relation till investering man har gjort 11 år tidigare ( i det här fallet). De 5 bolag med högsta Yield on Cost.

-Kabe:….…......45%
-Wallenstam:....39%
-Peab:….……..32,5%
-Sweco:…...…..30%
-Beijer:….…....26,7%

Både Kabe och Wallenstam har uppnått min målsättning på 40 % 20 år under bara 11 år :). En bra anledning till den höga Yield on Cost är att dessa bolag värderades lågt under 2000 och direktavkastningen för tex: Beijer var 10 %, Peab 6,3 % och Sweco 10 % + en stabil utdelningstillväxt utan några stora sänkningar. Hela listan över Yield on Cost:
3- 1000 investerade kr gav total utdelning i kr - 11 år
Listan visar de bolag har delat ut mest i kr under 11 år i relation till investeringen man har gjort. I detta fall är investeringen 1000 kr och de 5 bolag som har delat ut mest i kr är:

-Kungsleden….....4 695 kr
-Peab……………2 650 kr
-Kabe…………...2 413 kr
-Wallenstam…....2 383 kr
-Sweco………….2 335 kr

En total utdelning på 4 695 kr för varje investerad 1000 kr är för bra för att vara sant. Kungsleden är fortfarande i toppen över de bolag som har gett mest utdelning. Anledningen är som tidigare att Kungsleden var riktigt lågvärderat under 2000. Direktavkastningen var ca 15 % i kombination med bra utdelningstillväxt samt uppgående fastighetsvärden. Men till slut var Kungsleden tvungen sänka utdelningen med nästan 90 % under 2008. Hela listan över 1000 kr investerade gav:
Som jag har skrivit tidigare så är det samma mönster för att kunna få fram bästa framtida utdelningstillväxten. Några av dessa är:

Hög direktavkastning:
De bolag som har haft den största Yield on Cost och total utdelning har haft ganska hög direktavkastning i kombination med ganska bra utdelningstillväxt. Med andra ord, om man lyckas få hög direktavkastning så kompenserar det för lägre utdelningstillväxt. En annan fördel är att man kan investera i mer stabila bolag som har lägre tillväxt.

Utdelningsandel:
En låg utdelningsandel är också ett bra tecken eftersom bolaget har fortfarande utrymme att höja utdelningarna högre än vinsten. Det gäller också att komma ihåg att bolag som har lägre utdelningsandel har generellt lika låg direktavkastning vilket gör att det inte är lika lätt att hitta dessa bolag. Tex skillnaden mellan två bolag som har exakt samma vinst per aktie:

…………Direktavkastning…….Utdelningsandel
-Bolag A…………6 %...........................100 %
-Bolag B……….1,2 %.............................20 %

De bolag som finns på min elitlista kan vara en bra start för er som vill hitta intressanta utdelningsaktier. Glöm inte att kolla på lönsamheten, balansräkningen och fritt kassaflöde också.

En intressant filmklipp om utdelning och strategin att bolagen ska dela ut för lite för att investera i verksamhet är kanske inte den bästa lösningen? (fast man får inte glömma att det är alltid skillnad på verksamhet och kapitalbehov. När det är en fördel för vissa bolag att ha högutdelningsandel kan vara nackdel för andra)

36 kommentarer:

  1. Fantastiskt bra jobbat. Intressant sammanställning!

    SvaraRadera
  2. Mycket bra arbete! Tack!
    Handelsbanken tillhör absolut en av de bästa aktiebolagen som har bra utdelningar och har en stabil utdelningstillväxt också under de senaste 11år.

    chliu

    SvaraRadera
  3. Spartacus!
    Tack! Det var dags att uppdatera gamla listan :)




    chliu
    Japp!SHB är en bra utdelningsaktie fast den har inte hamnat på topp 17 pga utdelningssäkningen :) (men kanske borde den ändå hamna där ?)

    Inte enkelt att avgöra. Det är lite samma sak med, Securitas och SKF!

    SvaraRadera
  4. Ung Investerare3 juli 2011 kl. 16:46

    "To take his first start to building an estate is as good luck as can come to any man. With all men, that first step, wich changes them from men who earn from their own labor to men who draw dividends from the earnings of their gold, is important. Some, fortunately, take it when young and thereby outstrip in financial succes"- The Richest Man In Babylon

    För lite mer än ett halv år sedan köpte jag boken The Richest man in babylon. Jag hade hört positiva åsikter angående boken. Länge har jag försökt generera snabba pengar inom trading, poker, aktier i förhoppningsbolag, vilket indikerar två saker en bra "money maker" inte har. Viljan att spendera vinstpengarna och brist på tålamod.

    Jag är 21 år gammal och är halvvägs färdig med min civilingenjörsexamen. För ett halvår sedan började jag plantera mitt träd. Precis som du, letar jag ivrigt efter tillgångar dvs ägodelar som generar pengar ex utdelningsaktier. Även när jag blir höginkomsttagare känner jag mig inte bekväm bakom min examen. Därför planterade jag mitt träd ett halvår sedan och utbildar mig på fritiden inom företagsvärdering.

    Till skillnad från alla skuldsatta studenter har jag sparat/ärvt ett sexsiffrigt belopp. Vill tacka för din blogg som utbildar mitt finansiella IQ. För 2011 är året jag planterade mitt träd, ett träd som skall generera 15-20 år med goda växande frukter.

    SvaraRadera
  5. Kanon! Det här inlägget ska jag studera noggrant.

    SvaraRadera
  6. 4020,

    Jag funderar på om inte familjen Persson håller på att köpa ut HM från börsen.

    Vad tror du om det?

    Det känns mer troligt än att de vill ha god avkastning på Ramsbury Invests pengar. Att man helt enkelt vill återta kontrollen helt! Eller varför skulle man lägga flera miljarder på att köpa fler HM-aktier?

    Läste nyligen om fam Walton som är storägare i Walmart. Walmats planerade återköp av egna aktier kommer leda till att de utökat sin ägarandel från 38% i mars 2003 till att eventuellt komma över 50% inom några månader.

    Återköp är ju populärt och torde kunna pressa kursen om HM började med detta då kontantutbetalningarna försvinner och således kanske också en hel del aktieägare som gillar utdelningarna. Då kunde HM istället för att ge Persson 5Mdr, som ha ska beskatta, handla aktier direkt istället.

    Vad tror du/ni?

    MVH
    Kristian

    SvaraRadera
  7. Gillar verkligen dessa listor..

    Dock tror jag att de blir lite missvisande då börsen väl var väldigt lågvärderad efter it crashen.. Skulle varit intressant att ha 20års historik men det kanske man får om 9år då det säkert är med på börsdata :)..

    Men det visar ju vad som händer om man köper bra bolag till ett bra pris..

    Personligen tycker jag att dessa listor även skulle publiceras på börsdata. Samt att aktien skulle ha en stjärna eller något i hörnet som stod för att det var en i utdelningseliten..

    Samt en annan grej som hade varit toppen men jag vet att ni är lågbemannade på börsdata.. Om man hade i diagrammen kunnat haft olika färg i utdelningsstapeln som markerade hur mycket som var ordinarie utdelning och hur mycket som var extrautdelning..

    Mycket kommentarer men avslutar med att säga att detta är en toppeblogg och ni som jobbar med börsdata gör ett toppenjobb..

    SvaraRadera
  8. När det gäller Börsdata.

    Graferna som visar Vinst/utdelning i kr per aktie...

    kunde man inte lägga till direktavkastningen i % där också?

    Ger en bättre helhetsbild...eller?

    SvaraRadera
  9. En lite petig korrigering:
    10 år av stigande utdelning: "Dividend Achiever"

    (25 år av stigande utdelning: "Dividend aristocrat")

    SvaraRadera
  10. Ung Investerare
    Hej! Roligt att du får nytta av blogginläggen!

    The Richest Man In Babylon - mycket bra bok. Själv har jag också blivit inspirerad av boken.

    Förresten härligt att höra att du har redan hunnit plantera 15-20 "fruktträd" i din ålder :) Nu gäller det att fortsätta plantera frukterna så att du får större/fler träd :)

    "Every gold piece you save is a slave to work for you. Every copper it earns is its child that also can earn for you"

    Mvh
    4020

    SvaraRadera
  11. Kristian
    Jag trodde att vi skulle få ny pressmeddelande om fler Persson köp idag men det blev inget. Persson brukar köpa flera dagar i rad eftersom handel är begränad till dagsvolym.

    Jag misstäker att han kanske försöker köpa ut H&M sakta men säkert. (till och med om Persson inte har någon direkt anledning eftersom han redan kontrollerar H&M.)

    När man läser boken "Handelsmännen" så förstår man att Erlings Perssons enda anledningen att han valde börsnotering var säkra bolagetsöverlevnad. Under 1970-talet var avskatten ca 70 % och lägger man andra skatter så riskerade Persson-familjen att förlora hela H&M i samband med arvskifte.

    Samtidigt erkänner Erling Persson att han har funderat på att köpa ut H&M från börsen tidigare och jag misstänker att Stefan har liknande tankar men det är ingen lätt uppgift när bolaget värderas till 350 miljarder. Stefan behöver hosta fram ca 150 miljarder. Så risken är fortfarande liten att det händer närmaste tiden.

    Återköp!
    Visst! Om Persson tänker fortsätta återinvestera utdelningen i H&M så är det nog klokare att göra det genom återinvestering. Men då skulle Persson inte få några kontanter eftersom han inte säljer några aktier :)

    Hur som helst så är återköp intressant alternativ längre fram när bolaget böjar få svårt att växa.

    SvaraRadera
  12. Snygg sammanställning. Men har du inte glömt Nibe? Dom har sedan börsintroduktionen mig veterligen aldrig sänkt utdleningen och den brukar ökas varje år.

    SvaraRadera
  13. Henric
    Tack!

    20 års historisk hade varit häftigt fast samtidigt misstänker jag att det kommer inte vara lika många bolag som klarar en 20 års period.

    När det gäller börsdata så finns det många ideér och planer :) Vi har fått många bra förslag från läsarna vilket är tacksamma för.

    Tex: som ditt förslag på att visa liknande listor i börsdata där användarna själv ska kunna skapa egna listor utifrån olika önskemål. Ett annat är att skilja på extra utdelningar från ordinära utdelningar. (däremot måste jag säga att jag gillar din ide om en stjärna = utdelningseliten :)

    Idag är Börsdata ett hobbyprojekt och jag hoppas att vi ska kunna gå över till heltidsprojekt ganska snart. Då kommer vi skapa många värdefulla tjänter som inte finns idag.

    SvaraRadera
  14. Anonym
    Vi har tänkt visa direktavkastning men vi har inte funderat på att ha den i samma diagram.

    Kanske man skulle kunna ha den i samma diagram? :)

    SvaraRadera
  15. Defensiven
    Just det så var det :) Tack!

    Kommer ihåg ditt inlägg om det.

    http://www.defensiven.com/2011/05/rattelse-dividend-aristocrats-dividend.html


    Förresten såg att du skrev nytt inlägg om "Svenska Dividend Achievers" Intressant måste jag säga!

    mvh
    4020

    SvaraRadera
  16. Cristoffer
    Du har som vanligt helt rätt! Har missat NIBE. Den är med bland 65-bolag fast den borde hamna på 17-listan.

    Måste nog uppdatera det eftersom det finns en del bolag som borde också hamna i toppen som tex: Securitas och SKF som också haft stabil utdelningstillväxt fast kanske missat på ett.

    Om jag dessutom kollade på enbart 5 år eller lägre så skulle det finns många bra bolag som inte finns med :)

    Det är tyvärr inte så enkelt med topplistor! (fast den här gången gjorde jag rätt med RATOS :)

    Mvh
    4020

    SvaraRadera
  17. Ok, så till det svåra frågan. Vilka på den listan är köpvärda idag? Känns jobbigt att sitta och vänta på ett ras som kanske aldrig kommer.

    SvaraRadera
  18. Jan
    Det var en både subjektiv och tidkrävande fråga :) Jag har inte kollat på värderingen.

    Jag tycker att du ska kolla på bloggkollegan, Defensiven som nyligen har skrivet ett inlägg om utdelningslistan där han har kollat på värdering som P/E-tal och direktavakastning och kommentarer kring verksamheten:

    http://www.defensiven.com/2011/07/svenska-dividend-achievers.html

    SvaraRadera
  19. För att få samma "resa" med sin portfölj som ex. Stinsen så känns det nästan som ett måste att investera i företag som har Asien som sitt område....

    Europa/usa känns mätt..... hur mycket kan företag växa??

    Visst, allt har sin tid. Man kan ju alltid försöka hitta nåt blåbär som får ex. HMs utveckling...

    SvaraRadera
  20. Anonym
    Här har du en historiska diagram över vinst och utdelningstillväxt för olika länder som sträcker sig 100 år tillbaka:


    http://2.bp.blogspot.com/_2vFvSaMFQK0/Sc97v-kpVqI/AAAAAAAAAtQ/fezgjMcq6q0/s1600-h/1-real+equity+returs.JPG


    http://3.bp.blogspot.com/_2vFvSaMFQK0/ScFNvgzxo6I/AAAAAAAAApE/tFdmtmAWqrM/s1600-h/dividend+growth.JPG


    Där Sverige har haft bra utveckling historisk men frågan om det fortsätter? :)

    Jag skulle vara intersserat av att investera i Asien men hur ska man kunna investera i Asien/China/Indien utan att ta för stora risker? och utan att äga fonder med höga avgifter? (dvs direktägande)

    Sen ska man inte heller glömma att många stora USA bolag som Coca-Cola, P&G osv, växer främst i Asien :) där många Svenska bolag är med!

    SvaraRadera
  21. Kanske är motiverat att exkludera SCA trots allt? Sänkte utdelningen rejält år 2008.

    SvaraRadera
  22. Hej 4020

    Som altid uhyre spændende læsning.
    Det kunne være inressant, at se hvad kr. 1.000 investeret for 11 år siden er blevet til inkl. utdeling + kursgevinst. Mon det vil ændre rækkefølgen på listen?

    Venlig hilsen og god sommer

    Ole

    SvaraRadera
  23. för att få en rätt YOC, är det rätt att räkna på följande sätt:

    ex.

    ABB 100:- (GAV)
    HMM 100:- (GAV)

    abb utd. 4:-
    hm utd. 9:-

    yoc = 13/200 = 6.5%

    tar man med återinvesteringar med utdelningar eller skall detta ses som gratispengar?, isåfall får man hålla koll på GAV där egna pengar bara använts

    SvaraRadera
  24. Hej Ole!

    Den totala avkastningen, Utdelning + Aktiekurs. Det hade varit intressant. Jag tror att jag skulle kunna göra liknande listor.

    mvh
    4020

    SvaraRadera
  25. Defensiven
    Det skulle man kunna göra. Det är också därför jag blev tveksam att ha med SCA pga att det fanns många liknande bolag som tex: Securitas och SKF!

    SvaraRadera
  26. Anonym
    Det är rätt beräkning! Sen tycker jag att det blir lite mer komplicerad om man räknar in återinvestering av utdelningarna.

    Själv tycker jag att man inte borde räkna in återinvesteringen som du uttrycker "gratispengar". Sen blir det både lättare och mer "rättvisare" sätt att räkna fram YOC.

    SvaraRadera
  27. Tack för sammanställningen. Du är en klippa. Jag har med hjälp av dina råd fått ordning på min egen aktieportfölj.

    /Sandra

    SvaraRadera
  28. Kristian frågade:

    Jag funderar på om inte familjen Persson håller på att köpa ut HM från börsen.

    Vad tror du om det?

    Det känns mer troligt än att de vill ha god avkastning på Ramsbury Invests pengar. Att man helt enkelt vill återta kontrollen helt! Eller varför skulle man lägga flera miljarder på att köpa fler HM-aktier?
    ...
    Vad tror du/ni?

    Dagens DI har en artikel som heter H&M-Perssons Ramsbury Invest visar stabil vinst kan vara svaret.

    http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=290438&rlt=0&pid=239507__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

    Kanske Perssons Ramsbury Invest fungerar som hans väns Melker Schörlings bolag.
    213kr/H&M aktie kan vara ett rabbatt pris!
    Ramsbury Invest ägar inte bara H&M och Hexagon, tidigare SD tidning berätter att bolaget ägar också 5 fastigheter i paris, samtliga marknadsvärde är över 1 miljard. Jag tror att Ramsbury Invests varje köp på H&M samtidigt skickar en signal till blankare(t ex JP Morgan!):

    Ni har ingen chans!

    chliu

    SvaraRadera
  29. Ung Investerare24 juli 2011 kl. 17:03

    Din strategi är baserad på utdelningar och inte vad priset på aktien är i framtiden. Jag har läst dina analyser, tycker du gör bra analyser men är det verkligen rätt bolag du skriver om?

    Den enda riktiga utdelningsaktien/SBI-aktien som du skriver om är H&M. Dem andra lyckas inte med att höja utdelningarna år efter år. Eller så har dem inte haft utdelningar i tillräckligt många år. Dem starka utdelningsbolagen( The dividend aristocrat) finns främst i USA. Vi har fantastiak bolag som P&G(höjt utdelningar 54 år i rad), Coca-Cola(43 år i rad tror jag), Johnson and Johnson, Mcdonalds. Fantastiska bolag som har otrolig stark utdelningspolitik. Ja såklart finns det en valutarisk men det kvittar eftersom det är inbakad i aktierna, dvs dessa företag har försäljning i många olika valutor.

    Jag vet att du har säkerligen aktier i coca- cola och P&G men det finns fler fantastika bolag med otroligt starka varumärken i USA som behöver lite mer uppmärksamhet än E.ON, SCA, Ratos, Fortum osv.

    Varför? Jo, för att det finns inte bolag i stockholmsbörsen som har lika stark utdelningspolitik ( exkluderat H&M). Giganterna i Usa är så penetrerade i världens marknader och har så starka varunamn och väl differentierade produkter så att dem kan betraktas som världens stabilaste bolag. Ja, nu växer dem inte lika snabbt som H&M eller ratos men dem växer fortfarande och fortsätter med att återköpa aktier i bolaget dvs ökar vinsten per aktie vilket visar att dem är aktieägarvänliga.

    Så, fortsätt med din fantastiska blogg men herregud ge oss Proctor och Gamble analyser, Mcdonalds analyser, Coca-cola analyser, Johnson and Johnson analyser. Ge oss the dividend aristocrats!! : )

    SvaraRadera
  30. Ung Investerare
    hehe :).. Det är inte så enkelt att göra bra analyser av bolag som är så pass stora som Coca-Cola, PG och McD. Dessutom den längre direktavkastningen gör det inte lika intressant som tex: Svenska aktier som brukar ha 4-5 % (men tyvärr så är det inte lika stabila som USA-aktier)

    Samtidigt finns det många bra USA bloggare som skriver bra analyser för Dividend Aristocrats!Här Hittar du många:
    http://www.thediv-net.com/
    http://www.gurufocus.com/
    http://seekingalpha.com/

    Här hittar du också några bra analyser och historiska nyckeltal för dividens för USA:

    http://40procent20ar.blogspot.com/2009/07/analyser-for-utdelningsaktier-usa.html

    http://40procent20ar.blogspot.com/2010/09/utdelningsbevakning-kan-bli-bra-affar.html

    http://40procent20ar.blogspot.com/2010/02/saker-investering-i-varldens-giganterna.html

    Mvh
    4020

    SvaraRadera
  31. Ung Investerare26 juli 2011 kl. 04:06

    Jag har redan dem flesta som nämndes ovan men vad jag försöker påpeka är att i Sverige är det väldigt svårt att hitta bolag med stark utdelningspolitik, som höjer sina utdelningar år efter år( undantag för H&M och fastighetsaktier).

    Ja, dem har lägre yield, men man kanske borde ta vara på den starka kronan just nu? Dollarn ligger i ett historiskt lågt intervall, även pund och euro. Samt måste man ha tålamod tills dem värderas betydligt lägre vilket händer! Under finanskrisen hade dem ganska hög direktavkastning. Och det som är så underbart med dessa företag är att såklart påverkades dem väldigt lite utav den senaste krisen.

    SvaraRadera
  32. Ung Investerare
    Håller med! Det är därför jag har så mycket i H&M :).. När det gäller fastigheter så funderar jag om jag börja bevaka eftersom dessa är:

    -Relativ lättvärderade
    -Stark kassaflöde från hyresintäkter
    -Stabila utdelningtillväxt på sikt.
    -Kombination med inköp vid lågvärdering kan fastigheter bli en utmärkt utdelningstillväxt och Cost On Yield.

    Det också vad utdelningseliten visar. Många fastighetsaktier finns med i dem olika listorna.

    SvaraRadera
  33. Meda har aldrig sänkt utdelningen eller?

    SvaraRadera
  34. Anonym
    Nej! Meda har aldrig sänkt sin utdelning med eftersom Meda började dela ut under 2003 så är den därför inte med topplistan.

    SvaraRadera
  35. Hej 4020!

    Känns aktuellt att uppdatera denna lista? Göra en uppföljning/ny statistik för 2000-2015 :) Hade uppskattats iaf!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skicka ett mail till mig - få se vad jag kan göra :)

      Radera