söndag 7 augusti 2011

Är aktier en dålig produkt igen?

Nu börjar allting likna pessimismen i Murphy's Law som säger ”Anything that can go wrong, will go wrong”. Det var länge sen man läste om börsnedgångar i aftonbladet. Där är huvudrubriker som: ”Full panik bland småspararna – Stockholmbörsen faller fritt” eller ”Så räddar du ditt sparande i krisen”.

Nu har OMX gått ner ca 20 % och nästan hela nedgången kom under 4-5 handelsdagar. Inte nog med detta så kommer nyheten om sänkning av USA:s kreditbetyg vilket antagligen gör att börsen kommer fortsätta sin nedgång på måndag. Själv har jag som många andra köpt fler H&M vid 204, 196 och 188 kr och kommer fortsätta göra det om nedgången fortsätter.
Är aktier en dålig produkt?
Och jag förstår när en del ställer frågan om aktier är en dålig produkt och istället väljer att byta till säkrare investeringar som bankkonto eller ränteobligationer. Ju mer nedgången fortsätter desto mer kommer vi att få höra hur dålig investering börsen/aktiemarknaden varit i jämförelse med i princip alla andra placeringstyper under 10-15 åren. (Självklart så brukar man välja IT-toppen under 2000 när man jämför och utdelningarna räknas aldrig in). Fast då bortser man från att börsen ändå har varit en bra investering mellan 2003 – 2011 eller 2009 – 2011. Med andra ord köp utmärkta bolag till låga värderingar så kommer du klara dig bra. Som Buffett säger:

"Unless you can watch your stock holdings decline by 50% without becoming panic-stricken, you should not be in the stock market." - Warren Buffett

Hur tokigt än det låter så kan man tyvärr aldrig helt lita på börsen och aktiekurser. Fast man kan dra fördel genom att köpa billigt. Däremot uppstår följande problem för de flesta:

Värdering!
Man vet inte vilket börsvärde bolaget har? Eller kan man inte så mycket om verksamheten och vet inte heller hur stabilt bolags vinst/kassaflöde utvecklas under kristider? Det gör att man säljer efter kraftiga nedgångar när man borde göra tvärtom.

Riskbolag!
Man äger småbolag med högre risker vilka är de som brukar ta mest stryk vid kraftiga nedgångar och dessutom har småbolag känsligare verksamhet i förhållande till ekonomiska kriser.

Cash!
Det jobbigaste brukar vara att man är fullinvesterad och inte kan utnyttja nedgångar genom att köpa billigare.

Jag har fått många frågor från de som vill börja investera ett stort kapital i börsen och de vanligaste råden som jag gett är:

1-Dela upp kapital & ha likvida medel!
Dela upp kapitalet i tex: 10 delar eller mer och köp med regelbundna intervaller och HELST VID NEDGÅNGAR. Det gör att man slipper den största ”Marknadsrisken” dvs. att börsen faller efter att man är fullinvesterad. Dessutom kan man köpa fler aktier vid nedgångar som vi har just nu.

Tyvärr så är nybörjarmisstaget att man köper så fort man hittar intressanta aktier utan att ta hänsyn till bolagens värderingar. Då är det väldigt enkelt att vara fullinvesterad på börsen på kort tid eftersom det finns så många spännande bolag. Det misstaget gjorde jag tyvärr i början av 2008/2009. Största anledningen till att man inte kan vänta när man har ett stort kapital är att man är rädd att missa tillfällen/uppgångar. Dessutom är det roligare att ha aktier än pengar på kontot.

2-Fokusera på stabila bolag!
Börja med att bygga en stabil portfölj med stabila företag som du känner till väl. Det gör att man inte får panik under nedgångar eftersom man vet att många av dessa bolag kommer klara krisen. Dessutom brukar man få bra utdelningar under tiden som man återinvesterar vid nedgångar. Tyvärr så brukar det vara tvärtom för de flesta som börjar med småbolag med högre risker. Jag tycker att man kan investera i småbolag, men däremot ska man kanske inte ha allt för stor del av portföljen i dessa bolag.

En av de stora fördelarna med utdelningsinvestering
Därför är utdelningsinvestering en utmärkt strategi vid kraftiga nedgångar: Man får en bra utdelning. Ta tex: H&M för nuvarande en direktavkastning på nästan 5 %. H&M är ett bra köp på omkring 200 kr +- 20 kr dvs ett intervall på 180 - 220 kr med tanke på den stabila verksamheten och framtida lönsamma tillväxten. Så om H&M går ner till 180 kr:

Ska jag då vara ledsen för att jag har förlorat 20 % eller ska vara glad om jag har möjlighet att köpa H&M vid 180 kr och få en växande direktavkastning på 5,3 %?

Då gäller det att man har likvida medel och dessutom tålamod att kunna vänta på liknande nedgångar. Men tyvärr så kommer de flesta att sälja och köpa vid feltidpunkt. Det är helt naturligt att försöka skydda portföljen efter en krasch. Men man borde köpa istället. Däremot känns det tryggare att köpa efter längre period av uppgång. Vilket är då man borde avstå från att köpa. Detta hände under IT-Kraschen 2000 och finanskrisen 2008 och nu börjar det igen och så länge det handlar om pengar och rädsla & girighet så kommer vi få liknande upp- och nedgångar.

Till slut handlar investering mer om psykologi och att klara det känslomässiga!

Lite tillbakablick - finanskraschen 2008. Kommer vi få liknande nedgång igen?


56 kommentarer:

  1. Kloka ord som vanligt från min favoritbloggare! Ja, risken är ju att det här är bara början på en längre nedgång. Jag kommer göra som du och handla H&M så länge den sjunker.

    SvaraRadera
  2. Instämmer i ditt resonemang. Jag har sedan länge köpt konceptet.

    SvaraRadera
  3. Tack för ett bra inlägg(som vanligt). Det kommer självklart bli skakigt efter att betyget försämrats till AAA. Tror det kommer finnas kap bland bolagen i USA. Vissa går som tåget men har(redan innan förra veckans nedgång) attraktiva värderingar. Exempelvis Berkshire nere på nästa "book value", samt Microsoft och Intel som handlas på p/e på bra under 10, med starka kassor.

    SvaraRadera
  4. Undrar om det inte är lite tidigt att börja köpa? Jag menar just nu pekar det mesta på att vi kan vänta oss nedgång på måndag och förmodligen tisdag. Om man ska handla "hela" vägen ner vid ett börsnedgång så måste man ha en hel del likvida medel.

    Är det inte bättre att vänta tills de dagliga nedgångarna är lite mer humana och man kan ana att botten inte är så lång borta. Jag förstår att det är svårt eller omöjligt att pricka in toppar och bottnar samtidigt känns det som att det är lite tidigt att börja köpa efter bara en veckas nedgång när de dåliga nyheterna avlöser varandra?

    Sitter själv 100% likvid och väntar på att gå in i några kvalitetsbolag som H&M, Ratos mfl men känner mig osäker om man ska börja redan nu eller vänta.

    Tänker jag helt tokigt?

    Tack för en bra blogg föresten.

    SvaraRadera
  5. Anonym
    Mycket möjligt! Därför känns lite tryggare att ha H&M tanke på att bolaget kan faktiskt dra nytta av krisen.

    -H&M kan få lättare kommma åt de bästa lokalerna.

    -H&M prisklass kan locka fler kunder som inte längre kommer ha råd med dyrare kläder. (kanske kan påverka negativ också pga minskad konsumtion)

    -Både produktionspriser och råvaror som bomull blir billigare.

    Det är exakt vad vi såg under 2009/2010 efter finanskrisen. H&M hade lönsamhetsrekord.

    Men som du säger risken för fortsatt nedgång stor så man bör vara försiktigt med att köpa allt för mycket på engång!

    SvaraRadera
  6. Mattias
    Japp! Många bra bolag med stabil tillväxt. De bolag du nämner värderas mycket längre än tex: Coca-Cola och P&G!

    Om dollar fortsätter att gå ner på sikt som många tror så kommer dessa bolag öka sina vinster kraftigt. Det ser vi nu bolag som Coca-Cola, P&G och McD. Det är kanske därför USA börsen inte går ner lika mycket?

    SvaraRadera
  7. XO
    Bra fråga! Jag tycker att det är fortfarande mycket svårt att se hur länge nedgången fortsätter. Många tror på att USA går i recension och det är bara början.
    Visst! Det risken finns och det är nu ännu större pga nedvärderingen av USA til AA.

    Anledningen att jag börjar köpa H&M redan nu är att jag får 5% direktavkastning och jag är ganska säker på att utdelningen är uthållig. Däremot är jag lite försiktig med att köpa allting nu utan försöker ha en del likvida kvar så att jag kan fortfarande "skydda" portföljen om H&M fortsätter ner.

    Det svåra är att det kan komma en kortsiktig rekly och det är då man ska inte försöka köpa. Risken är större för er som väntar på en större nedgång "att ni panik-köper" om det kommer en kraftig rekly. Om du ska vänta på längre nivåer så måste du verkligen ha både discipline och tålamod eftersom det kan ta lång tid innan nästa nedgång kommer.

    Om vi antar att nedgången fortsätter så tycker jag att det är klokare att köpa vid ny nedgång. Min senaste köp var på under 190 kr och nästa köporder ligger på 186 kr och sen kommer 182 osv. Hela vägen ner!

    Vilket gör att jag slipper tänka på /spekulera hur mycket börsen kommer att gå ner!

    SvaraRadera
  8. Utmärkt inlägg som vanligt 4020. Det luriga i nedgång kan vara vilket innehav man ska prioritera att öka i. Pengarna räcker ju inte till att köpa kontinuerligt i allt (inte mina i a f). Har du några tankar kring hur man kan tänka där?

    SvaraRadera
  9. Träffsäkert och bra skrivet! Jag kan relatera till stora delar av inlägget. Till exempel att fokusera på riskbolag, det gjorde jag friskt till en början. Vad sägs om PA Resources, Ruric, SAS och Diamyd? Alla dom har jag haft i portföljen samtidigt! Det är bara tur att man sålde i tid, tur att man hittade hit (och till några andra sunda bloggar). Förhoppningsvis har man lärt sig något från förra krisen och tiden efteråt.

    Den kommande tiden blir tuff för psyket om man är sifferorienterad. Att se negativ värdeutveckling är allt annat än kul men man får försöka komma ihåg att man investerar på sikt. Om ens investeringar är i bolag med god ekonomi borde iaf sömnen vara räddad.

    På en annan blogg frågade jag hur man kan se till att inte köpa för mycket för snabbt men har inte fått några svar där än. För min del lutar det åt ett köp per månad men det vore intressant att höra hur ni andra tänker göra.

    SvaraRadera
  10. Spartacus
    Jag hatar när pengarna tar slut och nedgången fortsätter :)...

    Jag brukar fokusera på de bolag som jag kan mest om och antagligen kommer ha mer begränsad nedgång pga:

    -Utdelning/direktavkastning
    -Att utdelning inte kommer att sänkas.
    -Värdering
    -Finansiell styrka
    -Hur konjunktur känslig är verksamheten?
    -Osv.

    SvaraRadera
  11. David
    Det är så enkelt att man börjar med småbolag i början. Vilket är inte så konstigt tanke på att dessa bolag har varit vinnar aktier under börsuppgångar men ingen direkt bra strategi om man vill ha stabil och växande portföljutveckling övertiden.

    Enklaste sättet att inte oroa sig för mycket för fallande portföljsvärde är att inte fokusera på aktiekursen utan kolla istället på bolagetsvinster, kassaflöde och lönsamhet. Går det bra för bolaget så kommer aktiekursen efter och det är också vad vi såg under 2009-2011.

    Tips om inte köps för fort/snabbt!
    Jag brukar köpa bara vid nedgångar, helst kraftiga! Vilket gör att vid uppgångar så samlar man på sig mer pengar som kan används i liknande tider som nu. Problemet är då vad händer vid längre perioder av börsuppgång? För tillfälligt inget som man behöver tänka på :)

    En annan strategi kan vara att lägga köpordrarna redan nu tex: om du vill köpa ett aktie för 100 kr. Nästa köptillfälle gör du gå under 100 tex: 95 eller 91 kr. Om det går upp så köper du inget mer. Vilket gör att vid fallande börs är det en bra strategi som gör att man kan köpa mer och mer längre ner!

    SvaraRadera
  12. Hej!

    Bra inlägg!

    Jag köper också när det går ner. Det finns ingen anledning att inte göra det om bolagen är bra. Börsspykologi är jobbigt men kan utnyttjas om man är stark.

    Tack för den inspiration som du ger mig!

    MVH
    http://agamintid.blogspot.com/

    SvaraRadera
  13. ägamintid
    Tack! Helt rätt att man ska börja köpa nu :) Som du säger fokuserar man på utdelningarna så är det lättare att köpa nu när det är psykologisk svårt!

    Förresten du fick nyligen en fråga kring YoC!

    Intressant blogg!

    Mvh
    4020

    SvaraRadera
  14. Jag har svarat! :)

    MVH
    http://agamintid.blogspot.com/

    SvaraRadera
  15. Vilka fler bolag köper du under nedgångarna eller är det bara HM?

    SvaraRadera
  16. Sätt inte in alla pengar i HM aktier.Det finns flera andra bolag som har en långsiktig bra utdelningshistorik.Själv köpte jag i fredags HM,Ratos,Skanska och Volvo.

    SvaraRadera
  17. Robz
    De likvida räcker för H&M just nu!


    nisse
    Bra köp! Försöker kolla på andra bolag men har inte haft den tiden :).. därför känns det lite tryggt att köra på H&M. Men hur som helst så har du rätt. Det finns många andra bra bolag!

    SvaraRadera
  18. Hej 4020 Som altid interessant læsning. Ser at Warren Buffett ville give USA karakteren AAAA - vi skal i den forbindelse huske på, at S&P er et ud af flere kreditvurderingsbureauer. Såvidt jeg har forstået, er det største problem for de finansielle markeder p.t. de euopæiske beslutningstageres manglende handekraft - de er travlt optaget af at slukke brande - de kommer hele tiden efter at branden er opstået - de skulle hellere koncentrere sig om, at forhindre branden i at opstå. Nedgraderingen af USA kan måske (og forhåbentligt) for en gangs skyld få dem til at udvise handlekraft, det vil være meget positivt for markedet.
    Venlig hilsen Ole

    SvaraRadera
  19. Ole
    Hej Ole!
    Hoppas du har rätt och att EU inte får samma politiska problem som USA :)

    SvaraRadera
  20. Hej 40procent20år!

    Tackar så mycket för en mycket läsvärd blogg, den här och värdeinvesteraren är helt klart mina två favoriter! Uppskattar det du skriver och jag hoppas att du kommer fortsätta göra det med samma höga kvalité.

    Nu har jag även en fråga också. Jag kan inte speciellt mycket om värdeinvestering så jag har fokuserat på att köpa vad ni bloggare kallar stabila bolag. Har andelar i Avanza Zero och H&M sedan innan men köpte i veckan Handelsbanken och gjorde även återköp i H&M och Avanza Zero. Nu är inte mitt syfte med denna post att berätta vad jag äger utan jag undrar ifall du eventuellt skulle kunna ge tips på andra stabila bolag som jag kan köpa på mig mer av vid eventuell fortsatt nedgång. Jag söker bolag likt ovan nämnda som jag kan ha pengar i utan att oroa mig. Sedan undrar jag vad du tycker om återköpet i Handelsbanken och Avanza Zero.

    Tackar än en gång för din mycket läsvärda blogg! Hälsningar, Ken.

    SvaraRadera
  21. Ken
    Tack!

    Jag kan börja med säga att "Avanza Zero" är en mycket bra lösning om man vill ha en index liknande avkastning och slippa enskilda bolagsrisker. Själv har jag 100% Avanza Zero i både PPM och andra Pensionsfonder. Varför betala när det är helt gratis alternativ!

    Tanke på att de flesta fonder inte lyckas slå index pga de höga avgifterna så är "Avanza Zero" mycket bra lösning och dessutom återinvesterar fonden dina utdelningar automatisk. Eftersom du slipper både courtage och andra avgifter vilket gör att du kan faktiskt slå index om du enbart köper/ökar Avanza zero vid kraftiga nedgångar :)

    Har gjort en tabell på hur viktig det är med inköpspriset och om du lyckas tex: köpa OMX vid bara 10 % nedgång så kommer du få 2,1 % högre avkastning under 5 år och 1,1 % under 10 år :)

    Jag funderar på skriva nytt inlägg om hur man skulle kunna slå index med hjälp av Avanza Zero!

    Nu till köpvärda aktier!
    Handelsbanken och H&M är mycket bra bolag! Andra bolag som kan vara intressant vid fortsatt nedgång är:

    -Ratos
    -Lundbergs
    -Assa Abloy
    -AstraZeneca
    -Wallenstam
    -SCA

    Förresten kolla också på min senaste inlägg om UtdelningsEliten! (oavsett om du gillar utdelningar eller inte) så är dessa bolag har haft stabil försäljning och vinst vilket man kan se utdelningstillväxten. Här finns det många intressanta bolag!

    http://40procent20ar.blogspot.com/2011/07/uppdatering-av-svenska-utdelningseliten.html

    SvaraRadera
  22. Hej
    Gillar bloggen och har lärt mig mycket. Men det verkar som att du och även andra värdeinvesterare inte fokuserar så mycket på verkstad som Scania och Atlas.. mfl vad är anledningen?

    Tobbe

    SvaraRadera
  23. Hej 4020!

    Gjorde några beräkningar på aktier i morse. Tack vare börsdata gick det snabbt!

    Ett exempel: Under vilken kurs ger Skanska mer än 5% direktavkastning? (Direktavkastningen beräknad som snitt av 2006-2010, extrautdelningen 2010 borträknad)
    Svar: 135 kr

    Om man istället tänker sig att Skanska nöjt sig med att dela ut 50% av vinsten under de här åren: (En utdelning som får anses vara hållbar på mycket lång sikt)
    Kurs: 89 kr!

    Kurs i skrivande stund: 90,55kr
    Jag är sugen på att köpa!

    /Magnus

    SvaraRadera
  24. Själv viktade jag om då likviden var slut på depån. Heinz mot H&M!

    SvaraRadera
  25. Tack för en grym blogg...fortsatt så.

    En fråga om bloggen;

    Vad är det för skillnad på dina länkar till andra bloggar? "Blogglistan", "Blogglistan - 2" och "Blogglistan - 3"?

    SvaraRadera
  26. Tobbe
    Jag kan bara prata om mig själv och det finns några anledningar till att jag har inte varit så intresserat av verkstad och några av dessa är:

    -Många av verkstads aktier brukar vara kapitalkrävande. Dvs större delen av vinsten brukar gå till att underhålla fabriker, maskiner, osv. Fast det är olika grad beroende för olika verkstads aktier.

    -Jag tycker också att det är svårt att kunna säga hur bolagets framtida vinster kommer att utvecklas.

    -Många bolag brukar vara konjunktur känsliga.

    Men..men det finns fortfarande mycket bra bolag som Assa Abloy, SKF, Atlas Copco, Sandvik osv.

    SvaraRadera
  27. Magnus
    Det också vad Lundbergs gör :).. Bra aktie som har haft bra utdelning. Jag har för mig också att bolag har bra kassa. Jag undrar om nedgången har och göra med framtida risken för recession?



    Dollarkursen
    Bra köp! :)

    SvaraRadera
  28. Michael
    Eftersom jag har fått många frågor om att lägga upp länkar för andra bloggar så var jag tvungen göra fler blogglistor. Annars risken är stor att man missar många bra inlägg när det inte får plats i enda blogglista.

    Nu tycker jag att man kan ändå få snabb koll på flera bloggar samtidigt i olika kategorier.

    SvaraRadera
  29. Hej! Tack för en bra blogg!

    Hur går det med din målsättning (40%, 20 år)? Hur långt har du kommit?

    Hur ser din nuvarande portfölj ut?

    Mvh Björn

    SvaraRadera
  30. Skriv gärna det där inlägget om att slå index med Avanza zero. Är själv lite osäker på om det är läge att köpa en indexfond när börsen går ner, eller om det är bättre att ha pengarna på sparkonto och köpa när det vänder. Det talas om att man får fler andelar när börsen står lågt, men jag begriper inte riktigt vad det innebär.

    SvaraRadera
  31. Bra beskrivande och vi måste passa på inte att tro allt för mycke på en snab öppgång.

    VD ProInvestor Sverige

    SvaraRadera
  32. Björn
    Målsättningen är 40% Yield on Cost men tyvärr svårt att räkna rätt. Hur som helst jag gjorde en utvärdering och utdelningarna växte mer än 20 % årligen senaste 3 åren (vilket är inte så märkvärding i början när man sparar/sätter in nytt kapital) och samtidit Yield on Cost gick upp till 6,05 % från 5 %.

    Den största uppgången beror på nytt sparande och utdelningstillväxten från aktierna var lite längre än 10 %. Nästa år tror jag inte att tillväxten kommer från aktierna (eftersom största delen består av H&M och jag tror oförändrat utdelning för 2012) Däremot kommer den totala utdelningen växa med ca: 15 % som resultat av nytt sparande!

    Här har du inlägg:

    http://40procent20ar.blogspot.com/2010/11/hur-gar-med-utdelningsstrategin-for.html

    SvaraRadera
  33. Portföljen
    Den största innehavet är H&M och de andra intressanta aktier är:
    -Ratos
    -Lundbergs
    -SCA
    -Fortum
    -SHB
    -AstraZeneca
    osv!

    SvaraRadera
  34. Anders
    Du får flera "antal" ju billigare du köper. Dvs fungerar exakt samma som aktier. Det gör att avkastning på sikt kommer bli högre (en risken för förlust minskar)

    Här har du mer vad jag menar:

    http://40procent20ar.blogspot.com/2010/10/sla-index-del-1-grahams-riskavkastning.html

    SvaraRadera
  35. Andreas
    Om risken för recession ökar eller att vi får nytt dip så kommer varje uppgång vara en tillfällig rekly och vi kan få en liknande långvarig nedgång som IT-kraschen och finanskrisen 2008!

    Som du säger det kan vara klokt att inte köpa allting på en gång (hur svårt än det är när det finns så många bra bolag till intressanta priser). Samma sak att inte försöka köpa på uppgångar!

    SvaraRadera
  36. Själv fick man HM idag för 186,30 samt SCA för 80,00

    Reapriser tycker jag..

    Synd att lönen inte kan komma oftare så att man kan handla mera..

    SvaraRadera
  37. Henric
    Bra köp i stabila bolag!

    Tänk också att det kan vara fördel att du väntar mellan köpen om nedgången fortsätter och därmed ha möjligheten köpa billigare :)

    Detta kan vara en början till en längre nedgång!

    SvaraRadera
  38. Mjo tyvärr har man ju inte så mycket likvider liggande just nu utan det blir ett köp varje lön och då vågar jag inte vänta när det är så billigt..

    Läxan blir att ha mer likvider liggande för att kunna utnyttja dipparna bättre genom att göra som du säger - lägga flera köpordrar med sjunkande pris. Så kan man luta sig tillbaka sedan :)

    Har du någon åsikt om Peab? Har en liten post som köptes innan media hade en kampanj mot Peab i samband med oegentligheterna kring Arenabygget.. Utvecklingen av aktiepriset har ju inte sett munter ut efter detta.. Har inte tänkt sälja men priset nu är väldigt attraktivt dock känner jag mig säkrare med att öka i ex hm,sca,axfood,ratos.. Men det känns som att Peab kan vara en bra affär just nu sett till dirwktavkastning..

    SvaraRadera
  39. Fantastisk blogg du har och mycket lärorika inlägg :) Jag undrar om du har din utdelningsportfölj i KF eller vanlig depå ?

    SvaraRadera
  40. Hej 4020! Bra inlägg som vanligt! Man önskar att fler skulle läsa din blogg och verkligen lära sig lite om aktier och börsen. Såg att ni inte lagt till Vitec i börsdata.se än (small cap). Där har du ett stablit bolag med näst intill monopol på viss marknad. Direktavkastning beräknas på nuvarande kurs till ca 3,5%. Utdelningen har höjts i 9år! i rad och det finns i nuläget inga tecken på att det skulle bli någon ändring på det i framtiden. VPA för 2011 lär landa på minst 6 kronor vilket med den "nya" utdelningspolicyn ger 2 kronor i utdelning. Kika gärna närmare på detta bolag och kom med åsikter (jag vet att du säkert får massor sådana kommentarer och kanske inte har tid..)
    Med vänlig hälsning
    Peter

    SvaraRadera
  41. Mycket intressant inlägg.

    Nu ser jag med tillförsikt fram emot ditt inlägg om hur man skulle kunna slå index med hjälp av Avanza Zero.

    Vad tror du om Avanza Bank-aktien? Är den nere på nivåer där det kan vara läge att köpa?

    SvaraRadera
  42. Hej 40procent!

    Jag har länge följt din blogg och har en fråga angående ett verktyg jag hittade.

    på http://www.dividend-calculator.com/ kan man räkna ut hur mycket man får i utdelning på sina pengar om ett par år. Jag räknade med 500 000 kr. 4.5 % utdelning och 10 % utdelningstillväxt. Jag räknade på 15 år. Enligt tabellen kommer jag år 15 att få en utdelning på ca 280k och yield on cost kommer att vara på 56.66 %.

    Kan detta verkligen stämma?

    SvaraRadera
  43. Henric
    Peab? Har varit mycket bra utdelningsaktie har gett mer utdelning och utdeningstillväxt än Skanska och NCC. Dessutom Peab påverkades inte lika mycket under 2009 som Skanska och NCC vilket kanske beror på 85% av verksamheten finns i den svenska marknaden inom mer bostäder. Vilket kan vara risk om vi får en längre fastighetsnedgång? fast samtidigt har vi bostadsbrits i de stora städerna :)

    SvaraRadera
  44. Anonym
    Jag har vanligt konto men har funderat byta till KF fast avvaktar tills den nya förslaget går inom dvs, investeringssparkontot - Jan-2012.

    Jag misstänker att det kan uppstå problem med det med den nya förslaget. Så jag avvaktar.

    SvaraRadera
  45. Peter
    Vi måste ha missat Vitec (om inte nyligen flyttas till Small Cap)

    Imponerade tillväxt :) Tack för tispet! Ska försöka kolla på aktien!

    Mvh
    4020

    SvaraRadera
  46. Högre Inkomst Nu
    Avanza kan bli bra köpa i dagens nivåer. Bra direktavkastning och bolaget brukar ha bra fritt kassaflöde pga låga investeringsbehov.

    SvaraRadera
  47. mson
    Startkapital: 500 000 kr
    Direktavkastning: 4,5 %
    Utdelningstillväxt: 10%
    15 år:

    Lite för optimistisk!

    Jag får 150k = 30 % Yield on Cost

    Tänk att jag har räknat in återinvestering fast inte har räknat med utdelningsskatten!

    Däremot när jag lägger in 15 % årligtillväxt 272k dvs 55 % i Yield on Cost!

    Här kan du göra egna beräkningar:

    http://40procent20ar.blogspot.com/2009/01/kalkylator.html

    SvaraRadera
  48. Ang Avanza Zero, kan man förmoda att den ger en avkastning på ca 8 procent per år plus ca 2 procent i utdelning?

    SvaraRadera
  49. Oskar
    Förmodligen på långsikt (om man bortser senaste 10 åren :)

    direktavkastning har varit:
    2008: 6,9 %
    2009: 3,4 %

    Så just nu borde det vara runt 3,5 -4 %.

    SvaraRadera
  50. Men att varje år slå index (inkusive direktavkastningen) måste va relativt få förunat?
    Med en minimal risk att förlora pengarna om man investerar i Avanza Zero konternueligt, om man ser på 15-20 års sikt. Warren Buffett om index fonder: http://www.youtube.com/watch?v=rEX81lGhMwM&playnext=1&list=PLA85AB67557DF0A13

    SvaraRadera
  51. Oscar
    Tack för länken! Jag har hört det också tidigare när WB har diskutera om Indexfonder som är en utmärkt investering för de som inte kan vara aktiva investerare.

    SvaraRadera
  52. Jag tycker fortfarande det där med att man får så billiga andelar av en fond om man köper i nedgång är lite konstigt. Jag har regelbundet sparat i Avanza zero sedan krisen började i början av 2008. Under det första året såg jag värdet hela tiden sjunka, något som enbart motverkades av att jag köpte nya fondandelar varje månad, för att så småningom vända och de sista åren har jag legat på plus. Men efter börsrasen detta år ligger jag åter på minus. Om det nu är så smart att köpa fondandelar när börsen rasar borde jag väl i alla fall inte ligga minus nu, eller hur?

    SvaraRadera
  53. Anders
    Fast det låter som du har börjat köpa vid toppen och samtidigt har du fått en slags genomsnittlig inköpsnivå om du nu har köpt regelbundet.

    Sen har du förmodligen större högre avkastning än OMX-index total?

    Vad jag menar vid kraftiga nedgångar när börsen börjar bli billigare (dvs inte direkt börja köpa bara OMX-index har fallit 4-5% från toppen) Här har du ett inlägg på hur jag har tänkt:

    http://40procent20ar.blogspot.com/2010/10/sla-index-del-1-grahams-riskavkastning.html

    kolla också på sammfattning vi längre inköp = högre avkastning!

    http://3.bp.blogspot.com/_2vFvSaMFQK0/S5gCLEGQRNI/AAAAAAAACOU/bVU4Omr1r8U/s1600-h/ink%C3%B6pskurs.PNG

    SvaraRadera
  54. Tack för ditt svar och länkarna. Jag skall läsa artiklarna noga och begrunda så kanske jag förstår :-) Jag tittade förresten i min historik hos Avanza och fann att jag började spara i Avanza zero i maj 2005. Sedan dess har jag sparat varje månad i fonden. I början bara 100 kr/månad och därefter har jag succesivt ökat och köper nu Avanza zero för 3000 varje månad. Något måste jag ha gjort fel eftersom jag nu visserligen åter ligger plus, 2 %!, men fonden på tre år har stigit 20 %....

    SvaraRadera
  55. Anders
    Jag tror att det beror på att under 2006, 2007, 2008, 2010 och stora delar av 2011 har börsen varit högre än nuvarande nivåer. Men däremot om du hade köpt under 2009 så hade du säkert haft mer än 20% avkastning.

    SvaraRadera
  56. Ursäkta, jag skulle ha skrivit "maj 2008". 2005 fanns väl inte Avanza zero... Tack för att du tagit dig tid att svarat på mina kommentarer och tack för en mycket bra blogg.

    SvaraRadera