söndag 14 augusti 2011

Börshysteri - Köpa, Sitta still, Hedga eller Sälja?

Nu pratas det om finans- och börskrisen överallt, radio, TV, tidningar och internet. Jag får tillbaka känslan från finanskrisen 2008 och vi får lyssna mer och mer på så kallade experter och en vanlig frågeställning/svar till experterna brukar vara så här:

[Reportern] – Var är det som händer i världsekonomin?
[Experten] – Just nu är det oroligt pga. den höga skuldsättningen I USA, Europa......

[Reportern] – Var är det som kommer att hända?
[Experten] – Vi kommer fortsätta att ha oroliga marknader framöver och det finns ingen kortsiktig lösning på problemet..….

[Reportern] – Var ska man ge för tips för småsparare?
[Experten] – Att man ska vara försiktig och se över sitt sparande!

Jag tror inte småsparare blir klokare av att lyssna på vad experterna säger utan mer förvirrad.

Vad ska man göra?
Det finns fyra olika alternativ som man kan göra som investerare:
-Köpa mer
-Sitta stilla och göra ingenting
-Hedga genom att tex: köpa terminer el. derivat som skyddar portföljen vid nedgångar.
-Sälja delar eller hela portföljen och flytta kapitalet till säkrare alternativ.

Det är inte lätt att avgöra vad man ska göra när man hör alla dessa olika röster. Ta tex: Warren Buffett som nyligen säger att han kommer köpa mer "The lower things go, the more I buy. We are in the business of buying”, och liknande röster får man från Aktiestinsen jag säljer inte”. Dessutom säger Arne Karlsson, Ratos VD, att marknaden har överreagerat och tror inte att det blir någon djup recession.

Du kan lyssna på aktiestinsen i SR där han som vanligt skämtar om smålänningarna som köper billigt av stockholmare och hur utdelningarna är stabilare än aktiekursen.Samtidigt finns det många som varnar för den framtida djupa recensionen på grund av de stora problemen som vi måste handskas med under en längre tid. Men jag tycker att man ska försöka skilja på världsekonomi / makroekonomi och enskilda företag. Ta tex: Warren Buffetts enkla råd om hur hans köpbeslut påverkas av omvärldshändelser: (men man får inte glömma att han fokuserar på att köpa billigt vilket oftast sker vid kraftiga nedgångar vid oroliga tider på börsen)

"If we find a company we like, the level of the market will not really impact our decisions. We will decide company by company. We spend essentially no time thinking about macroeconomic factors. In other words, if someone handed us a prediction by the most revered intellectual on the planet, with figures for unemployment or interest rates, or whatever it might be for the next two years, we would not pay any attention to it. We simply try to focus on businesses that we think we understand and where we like the price and management."

Skydda portföljen som investerare – Hur?
Om man nu funderar på hur man ska skydda portföljen efter en 20 % nedgång så tycker jag att man ska försöka köpa mer. Det är ett av bättre alternativen för en långsiktig investerare. Att sälja eller försöka skydda portföljen med hjälp av hedge kräver att man någorlunda vet ”när” nedgången kommer. Det vill säga man skulle ha tagit positionerna före den kraftiga nedgången. Eftersom man inte vet hur börsen ska utvecklas så är det en mycket svår strategi. Tänk på den långa uppgången från 2009 till 2011. Hade man försökt sälja/skydda portföljen efter den första uppgången under 2010 så hade man varit utanför börsen i mer än 1 år. Hur enkelt är det att vänta ett år och börsen samtidigt fortsätter gå upp?

Däremot så tycker jag att det är lättare att avgöra när börsen eller enskilda företag börjar bli billiga och efter kraftiga nedgångar på 10-20 % så kan det vara smart att börja köpa bra företag.

Det är två saker som jag tänker på i samband med nuvarande nedgång!
1- P/E-talet säger inte så mycket om framtida vinst
2- Glöm inte bort trender och rekyler

1-P/E-talet säger inte så mycket om den framtida vinsten
Det pratas mycket om hur billigt bolaget är baserat på den nuvarande intjäningsförmågan. Man ser att det skrivs väldigt mycket om bolag som har P/E på allt ifrån 5 till 11. Däremot så diskuteras det väldigt lite om hur stabil vinstnivån är inför framtiden. Defensiven skrev ett bra inlägg om ”H&M ett av börsens högst värderade bolag”. Där analytikerna tycker att Autoliv är lågvärderad på grund av P/E 8.

Men vad som inte diskuteras är att Autoliv hade en vinsttillväxt på 150 % mellan 2008 och 2010. Är detta hålbart? Snittvinsten på Autoliv är på ca 20 kr och vinsten för 2010 är 45 kr. Så sannolikheten är större att Autoliv borde ha ett P/E 18 om man tar ett 5 års vinstsnitt . Glöm inte heller att Autoliv hade ett kraftigt vinstras på mer än 90 % under 2009. Med andra ord, börsens kraftiga nedgång diskonterar mot framtida vinstnedgångar vid eventuell recession.


2-Glöm inte bort trender och rekyler!
Den andra viktiga punkten är att inte glömma bort att nedgångarna kommer stegvis under en längre tid. Vad jag försöker säga är att nuvarande börsuppgång kan vara en kortsiktig rekyl uppåt efter en kraftig nedgång på 20 %. Om nu vi nu får en djup lågkonjunktur/recension så är risken stor att nedgången kommer att fortsätta ett tag till. Därför kan det vara smart att inte bränna alla kontanter man har på kontot. Samtidigt vill jag heller inte ”uppmuntra” eller försöka förutse en långvarig nedgående börstrend, eftersom jag tycker fortfarande att det är mycket svårt att gissa börs/aktiekursutvecklingen. Däremot kan det klokt att ha beredskap för det värsta.


Underskatta inte förväntningarna!
Jag tycker att media förstärker oroligheterna på börsen och ekonomin allmänt. Det gör att fler och fler människor väljer att avvakta med att göra större konsumtionsköp och det är liknande med företag som väljer att vänta med att göra investeringar och försöker minska kostnaderna. Det är inte omöjligt att det blir en självuppfyllande profetia och att lågkonjunkturen förvärras. Här är en känd historia om hur förväntningarna påverkar konjunkturen som är hämtad ifrån ”Så börjar en lågkonjunktur”.

En äldre man sålde korv i ett korvstånd utanför en svensk småstad. Men det var inte vilket korvstånd som helst. Folk körde miltals för att handla av den gamle mannen, och så hade det varit så länge alla kunde minnas. En dag kom mannens son hem på besök. Han läste på Universitetet i Staden och kunde det mesta om sådant som var viktigt.

Sonen kastar en blick på faderns korvstånd och utbrister: "Herregud, pappa, vet du inte om att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Du måste skära ner på dina kostnader. Minska dina reklamutgifter och avboka vägskylt¬arna. Se till att dina leverantörer ordnar fram billigare korvar och bröd. Du måste skära ner för att överleva den här lågkonjunkturen!"

Fadern tackade varmt sin son och eftersom han visste hur kunnig sonen var betvivlade han inte hans ord. Skyltarna togs ner, bara de enklaste råvarorna användes och korvståndet stängdes två timmar tidig¬are på kvällen för att spara. Två månader senare kommer sonen hem igen och frågar fadern hur affärerna går.

Fadern tittar ut från sitt öde gatukök på bilarna som nu visslar förbi utan att stanna, suckar och vänder sig till sonen, "Min son, du hade rätt. Det var ju makalöst vilken konjunkturnedgång vi fick."


Slutligen - Överdos
I slutet av dokumentären så diskuteras om eventuella konsekvenser ifall USA nedvärderas till AA. Intressant nu när USA nedgraderats till AA.


17 kommentarer:

 1. Tack för bra inlägg, framörallt länken till Aktiestinsen. Vilken skön kille som motvikt till den allmänna paniken.

  Har du några bolag i portföljen som är små och inte börjat visa vinst ännu?

  Mvh

  SuidAkrA
  pengarochheavymetal.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Tack för länken till aktiestinsen. Mycket trevlig person verkar han vara, men delar samtidigt ut rätt vassa stick mot analytiker och andra. Stor underhållning.

  SvaraRadera
 3. Du är kungen!!! 40%

  SvaraRadera
 4. När det började gå ner sålde jag av alla aktier som inte har en jämn eller stigande utdelning dom senaste tio åren.För likviden har jag köpt nya stabila utdelningsaktiert.

  SvaraRadera
 5. SuidAkrA & Mattias
  Jag fick tipset från en läsare och det är alltid lika roligt att lyssna på Stinsen :) Tanke på att han har varit med så mycket så tror jag att han tar nedgången med ro.

  Det är kanske inte så svårt om man får utdelningar på några miljoner årligen som man ska försöka återinvestera i börsen.


  Småbolag utan vinst
  Nej! Har inget sånt!

  SvaraRadera
 6. nisse
  Smart drag! Har också gjort liknande tex: sålde Axfood för att köpa H&M med nästan samma direktavkasting fast man får tillväxten med :)

  SvaraRadera
 7. Hej 40procent20år,
  Bra inlägg som nyanserar debatten!
  Jag tror personligen att det nu kan vara ett gynnsamt läge att investera.
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera
 8. Classier Corn
  Tack! Det tycker jag med och om nedgången fortsätter (om man ska lyssna på alla pessimister) vilket skulle innebära mycket bra köptillfällen för långsiktiga utdelningsinvesterare.

  Så det är Win-win oavsett om det går upp eller ner :)

  SvaraRadera
 9. Hej 4020,
  Har följt din blogg ett bra tag nu och den har varit till stor hjälp i mina aktieplaceringar!
  Du skrev en del om Autoliv i inlägget och jag undrar vad din åsikt är om bolaget och dess framtidsutsikter?

  /Hälsningar
  Jonny

  SvaraRadera
 10. Gillar din blogg och funderar på att länka till den, vill du även länka till min?

  http://frisomfan.bloggsida.se/

  SvaraRadera
 11. Nu börjar det bli dags för dig att öka på aktieköpen igen, för det är väl billigt nu?

  SvaraRadera
 12. Om du har läst Cornucopias blogg vilket kanske är rimligt eftersom du länkar till den skulle det var kul att höra din kommentar till det han säger.

  Typ sälj allt eller ligg i negativa positioner och i slutända vid peak oil så får vi odla vår egen potatis om vi skall klara oss.

  SvaraRadera
 13. Hej.
  Mitt namn är Charles och jag har nyligen startat bloggen Finansdepartementet.
  Du hittar den på http://finansdepartementet.blogspot.com
  Syftet med bloggen är att den ska fungera som min investeringsdagbok.
  I den kommer jag att publicera aktieanalyser, strategier för tillgångs allokering,
  portföljrapporter m.m.
  Jag har tidigare läst din blogg och funnit den intressant.
  Jag tänkte att du kanske kunde vara intresserad av att ta del av innehållet på min blogg.
  Tack för en bra blogg!
  // Charles

  SvaraRadera
 14. Jonny
  Jag tyckte att Autoliv var en bra exempel på kraftig vinsttillväxt och P/E värdering. Däremot har jag inte kollat på Autoliv tidigare och vet inte heller så mycket bolaget förutom att de ger 4ggr utdelning / år.  Fri sam fan
  Visst! Det kan jag göra. Nu finns du med blogglistan.

  Mvh
  4020

  SvaraRadera
 15. Anonym
  Visst! Det börjar bli intressant nu!

  Fast det blev ingen köp i senaste nedgången (torsdags & Fredags) eftersom nya nya botten noteringar för många av mina bolag uteblev.

  Om nedgången fortsätter så kommer säker en del av mina köpordrar gå igenom.

  SvaraRadera
 16. Martin
  Tiden får visa om han har rätt eller fel. Jag tycker att han är för pesimistisk om framtiden och dessutom är han varken intresserat av långsiktig investering eller företagsvärdering.

  Så det är inte så konstig att höra dessa från en trader bonde :) Där han tror att han skulle genera högre avkastning än Warren Buffett på backtrading på OMX med hjälp av enkla medelvärden!

  SvaraRadera