måndag 26 september 2011

Guldkraschen: Öppen tråd

Med guldet ner ca 15 % från toppen senaste månaden och ner 13-14% på några dagar så är det i mitt tycke att ta ordet guldkrasch i sin mun. Guldet gick ner dessutom med ett ras på 5.7% fredags. Andra metaller som Silver föll 34 % senaste tiden.
Alla med lite vett i skallen har haft gott om tid att sälja nyligen, medan förnekelsen har duggat tätt i diverse bloggar som är lågbetalda av guld- & silver annonser. En ledtråd: "If they didn't see the gold bubble coming, they won't know what to do when it gets here."

Fundera på vems ärenden de som rekat att guldet skall gå upp, och alla köprekommendation i syfte att skydda portföljen mot börskrasch? För varje som köpt guld finns det någon som sålt och dessutom flera som har blankat...

Då jag är upptagen i övrigt lämnar jag ordet fritt och diskussionen öppen kring guldets utveckling. Mer omfattande och visa ord kommer inte att komma.

---------------------------------------

PS: Jag hoppas att ni uppskattar ironin i detta inlägg. För er som inte känner igen texten så är detta en direkt kopia från ett av Cornucopias inlägg om börskrasch. Jag har bara ändrat ordet "Börs" mot "Guld" och lite diverse små ändringar i texten.

Nu kan det vara dags att börja tänka om när det gäller guldet och kanske vi kommer inte se någon uppgång till 10.000 oz?

.
...Eller så har jag helt fel och detta är en mindre korrigering till en ännu större uppgång som kommer hålla sig ett tag om vi nu får en allvarlig finansiell kollaps?

...Eller så är detta en tillfällig nedgång pga förändrade marginalkrav?

...Eller så finns det starka intressen som vill manipulera kurserna?

Man kan fortsätta spekulera med många fler "eller"

Sensmoralen med detta meningslösa inlägget är:
Att det är absolut ingen som vet hur guldet eller börsen kommer att utvecklas. Därför ska du ha en egen uppfattning och inte lyssna för mycket på oss bloggare om hur utvecklingen för olika finansiella instrument kommer att se ut. Framförallt lyssna inte på de som gör analyser med hjälp av TA eftersom dessa har alltid bra förklaringar till varför det blev som det blev eller inte blev.

41 kommentarer:

 1. Här är beviset. Avgunden närmar sig. Kriget står för dörren. Greker brinner. USA:s regering låg bakom attackerna 11 september. Hoppas ni är nöjda med er Platt-TV, ni trångsynta marknadsdrivna kapitalister.

  mvh/Vi(l)dsynt

  SvaraRadera
 2. Det där med att spara i råvaror har jag aldrig förstått mig på. Tacka vet jag tillgångar som faktiskt skapar något och ger löpande avkastning.

  SvaraRadera
 3. DxTrader
  Hej! Såg att du började med månadsuppdateringar i excel och diagram. Härligt! Det kommer bli lättare att se vad du kan förbättra din strategi och den långsiktiga trenden.

  SvaraRadera
 4. Defensiven
  I det här fallet är det mer rädsla än girihet när investera väljer glänsande metal istället för ett bolag som ger avkastning :)
  Anonym
  Japp! Det måste man ha om man ska kunna klara av nedgångar!

  SvaraRadera
 5. Guld finns inte och kommer aldrig att finnas i portföljen. Kassaflödet från investeringen är negativt under innehavet och prisbilden nyckfull. Ett "chicken race".

  SvaraRadera
 6. Duktiga mig köpte 80% av mitt guld på en snittkurs kring USD 375 (2003) och räds inga nedgångar. Resterande har jag köpt under de senaste 2-3 åren.

  Förhoppningsvis behöver jag aldrig röra det fysiska guldet, utan kan lämna över det i arvet till mina barn. Jag ser det som en säkerhet - ett bevarande av köpkraft för användning om allt annat går åt pipsvängen.

  Sedan håller jag inte med om att guld "inte skapar något" - det är få saker på jorden som är så komplicerade att få fram ur marken. Det skapar massor av arbetstillfällen. Och sedan är det ju så himla trevligt med guld. Arkaiskt på något vis; man känner en slags koppling till historien. Och det är lustigt att tänka sig att det finns en risk att det blir liggande i marken i århundraden eller årtusenden efter mig, innan någon hittar det. Dvs om jag skulle gå bort hastigt och mina barn inte skulle begripa de instruktioner de får i testamentet.

  Vad beträffar raset, så är det ju handlandet av pappersguld som sätter priset på guld. Men det finns ett stort och ökande intresse för det fysiska guldet; inte direkt i Sverige utan inte minst i Kina, Indien, övriga Asien, mellanöstern och Ryssland. Och ju längre osäkerheten i världen pågår, desto fler i västvärlden blir intresserade av guld. Och till skillnad från pappersguld, är det fysiskia guldet "trögare" och omsätts inte lika snabbt. Pappersguld, en aktie eller obligation säljer man med ett knapptryck; men om du bor i Sverige men inte i Stockholm får du skicka ditt fysiska guld med rekommenderat brev till någon av handlarna för att få det sålt. Jag tror därför att när efterfrågan på det fysiska guldet börjar överstiga tillgången, så kommer inte bara guldpriset att öka såväl fyiskt som i pappersguld, men priset blir även mer stabilt pga trögheten.

  SvaraRadera
 7. Mycket bra skrivet, 4020!

  SvaraRadera
 8. Lundaluppen
  Tanke på storleken på dina utdelningar så är helt rätt att inte välja något annat strategi oavsett om portföljvärdet svänger lite kraftigt på kortsikt :)

  SvaraRadera
 9. Guldbenny
  Du har förmodligen rätt om guldpriset och den framtidautvecklingen, vilket jag har varken kompetensen eller den rätta intresset.

  Däremot så är jag alltid skeptisk till när så många är helt säkra på att guldpriset ska gå upp kraftigt. Du måste ändå räkna med att det finns alltid en risk att det inte utvecklas som du har tänkt dig.

  Sen diskutionen om guldpriset inte skapar värdet handlar snarare om att den inte genererar kassaflöde till investerare som äger guld.

  Det betyder att man måste sälja guldet för att kunna dra nytta av investeringen. Om ni nu tex: säger att du ska äga guldet minst 10 år så är du helt beroende på vilket pris den kommer att handlas när du funderar sälja den. Däremot när det gäller aktier/företag så får man utdelning årligen vilken kommer vara lika med eller större än din investering under tiden och då är man inte lika beroende på vilken pris aktien handlas på.

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 10. Guldmarknaden är som en spelhåla. De enda pengarna som finns är de som spelare/investerare fört med sig in i spelet. I en bubbla så tillkommer nya spelare hela tiden, och eftersom guldet är en begränsad tillgång stiger hela tiden värdet. Alla känner sig rikare och rikare och satsar mer och mer pengar på den bombsäkra placeringen. Men inga värden skapas i spelhålan. Guldet har ingen verksamhet som skapar vinster eller ger utdelning. Det bara ligger där i sitt valv, lika långt ned i berget som det en gång grävts upp ur, som ett bevis på människans dumhet.

  Alla inser att det kan vara eller bli en bubbla, men tänker att de själva kommer att kliva av innan det rasar. Har vi nått det läget nu? Jag vet inte, men det vore inte ologiskt.Själv struntar jag egentligen i vilket, men det vore skönt att slippa läsa alla guldbaggars förvirrade ekonomiska och historiska resonemang.

  SvaraRadera
 11. Oscar
  Nu passar in med lite sköna citat från kära Warren Buffett:

  "[Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

  The problem with commodities is that you are betting on what someone else would pay for them in six months. The commodity itself isn’t going to do anything for you….it is an entirely different game to buy a lump of something and hope that somebody else pays you more for that lump two years from now than it is to buy something that you expect to produce income for you over time.

  “Gold is a way of going long on fear, and it has been a pretty good way of going long on fear from time to time. But you really have to hope people become more afraid in a year or two years than they are now. And if they become more afraid you make money, if they become less afraid you lose money, but the gold itself doesn’t produce anything.

  “I will say this about gold. If you took all the gold in the world, it would roughly make a cube 67 feet on a side…Now for that same cube of gold, it would be worth at today’s market prices about $7 trillion dollars – that’s probably about a third of the value of all the stocks in the United States…For $7 trillion dollars…you could have all the farmland in the United States, you could have about seven Exxon Mobils, and you could have a trillion dollars of walking-around money…And if you offered me the choice of looking at some 67 foot cube of gold and looking at it all day, and you know me touching it and fondling it occasionally…Call me crazy, but I’ll take the farmland and the Exxon Mobils"

  SvaraRadera
 12. Eftersom guldet har haft ett kraftigt rally i år, minst sagt, så kommer korrigeringar nedåt, den nuvarande dippen ner torde stanna på ~1490 där vi nu har golvet på den uppåtgående trendkanalen. Stänger marknaden under 1490 på fredag kväll så kan vi börja tala om en reversal.
  För de med en placeringshorisont på mer än 2 år så är det snart köpläge, för då kommer vi se betydligt högre guldpriser än idag!

  /Dr Forex

  SvaraRadera
 13. 4020 m.fl.

  Jag följer denna blogg eftersom jag tycker att den är jättebra och gillar strategin att investera i aktier för utdelning, inte för värdeökning i första hand. Det är något som jag också sysslar med.

  Att investera i företag med god avkastning och utdelning står inte i något motsatsförhållande till att äga guld. Jag skulle tro att de flesta som har köpt guld i världen, i all tider, har gjort det för att värdesäkra sina tillgångar i något som vid behov kan omsättas till andra saker (t.ex. fiatpengar). Såvitt jag har begripit av min kompis med thailändsk hustru, så är det så man gör bland gemene man i Thailand för att säkra sina tillgångar. Har man lite bath över, så köper man ett guldsmycke. Och när man behöver bath så säljer man guldsmycket. I Thailand står guldet för kanske 90% av ett smyckes pris. I västvärlden kan det ibland vara det omvända.

  Sedan minst 1970-talet och egentligen sedan 2:a världskriget eller tidigare så har regeringar och banker försökt få oss människor att sluta tänka på guld och silver och gilla papperspengar istället. Eller allra helst digitala pengar på ett konto. Det var väl t.ex. så sent som i slutet av 1960-talet som staten tog bort silvret ur mynten.

  Jaja, jag köper i alla fall inte guld i spekulationssyfte om att det skall gå upp i pris i kronor räknat. Även om det naturligtvis är en bonus. Orsaken är att jag innerligt hoppas att aldrig behöva växla in mitt guld till pengar. Så jag sk-ter fullständigt i om det är en bubbla eller inte. Däremot försäkrar jag mig mot en kollaps; där valutor kan bli värdelösa. Jag tror och hoppas att detta inte skall bli verklighet; men jag har även en husförsäkring mot brand och inbrott och hoppas och tror att jag inte heller skall drabbas av det.

  Men som de flesta andra som följer din blogg tycks tro, så tror jag att guldet har gått in i en sista bubbelfas. Denna bubbla kommer dock att fortsätta så länge det är osäkerhet på finansmarknaderna och vart guldpriset sedan rasar och stabiliseras vet ingen. Jag tror dock att det blir betydligt högre än motsvarande USD 250 där det har legat som lägst på senare år. Skulle gissa på runt USD 1000 eller kanske lite mer.

  SvaraRadera
 14. Jag blir alltid fundersam när jag ser skrivningen "investera i guld" som används flitigt i kommentarerna här. För mig är en investering något som ger avkastning, antingen genom ökade intäkter eller minskade kostnader. Att lägga pengar på något som inte kommer förbättra ditt kassaflöde förrän du säljer kan aldrig vara en investering utan bara ren spekulation. Och att köpa saker som ger negativt kassaflöde eller som man inte tror ska gå upp i pris är konsumtion (vilket inte behöver vara fel om man mår bra av att äga något, till exempel ett fint hus eller en lyxig bil).

  Enligt mig kan guldköp alltså bara kallas spekulation. Aktier kan vara spekulation eller investering beroende på ens tidshorisont, eller kanske både och på samma gång. Fastigheter kan till och med vara både investering, spekulation och konsumtion.

  Ett tillägg är att bara för att jag köper mina aktier för utdelningen och alltså ser dem som en investering så betyder det inte att jag aldrig ska sälja. Tror jag att jag kan få bättre avkastning någon annanstans så är det ur ett investeringsperspektiv rätt att sälja tillgången och köpa något annat.

  SvaraRadera
 15. Dr Forex
  Det är inte så konstigt att guldet går ner efter en sån kraftigt uppgång. På liknande sätt skulle man ockås kunna säga att guldpriset kan gå upp igen efter en nedgång på 15-20% från toppen.

  Det svåra att göra är om den uppgående trenden bryten eller den kommer att fortsätta. Den är kanske största nackdelen med TA. Den ger tydligehet när det är redan försent.

  SvaraRadera
 16. Guldbenny
  Jag skulle definiera guldplacering som en skydd mot osäkerhet och oroligheter som vi har nu. Sen frågan om det kommer en "sista bubbelfas" eller inte.

  Däremot ska man inte heller glömma att guld som investering har inte varit så bra historisk förutom de senaste 10 åren :)

  SvaraRadera
 17. Egoisten
  Jag skulle också tillägga värderingsmöjlighet som en viktig egenskap med investeringar. Hur kan man värdera guld och andra liknande placeringar?

  SvaraRadera
 18. Ja, har man inget eget att skriva kan man ju kopiera bättre skribenters blogginlägg.

  Annars, se http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/dags-for-den-arliga-guldkraschen-salj.html

  SvaraRadera
 19. Jävligt roligt inlägg, applåd! Och även detta inlägg pekar ju mot att det helt enkelt är 4020 som är börsens kronjuvel :)

  4020 saknar ju nästan helt den sedvanliga pajkastningen i kommentatorsfälten (bra) men ändå: Det är ju tung bonus om du iaf lite grann kan reta upp Sveriges tröttaste domedagsbloggare.

  /Billy

  SvaraRadera
 20. Själv har jag aldrig hoppat på guldtåget.Anser att det är bättre att ha en bra spridd portfölj i stabila bolag med hög direktavkastning.Undrar hur många köpare det skulle finnas till guldet om det verkligen skulle börja krisa på allvar.

  SvaraRadera
 21. Klockrent inlägg! Cornus kommentar gör det hela ännu roligare. Keep it up 4020!

  SvaraRadera
 22. Haha, oj vad det retade Cornucopia. Så mycket att han bara var tvungen att markera lite.

  Alltför många har hittat sektledare på olika bloggar som de följer blint. Det är bara att kolla in kommentarerna på den tyngsta av dem, så ser man alla vilsna frågor om vägledning. Det är en farlig utveckling.

  Carry on!

  SvaraRadera
 23. Cornu
  Exakt! Du skriver så bra så att texten passar för flera olika instrument.

  SvaraRadera
 24. Billy
  Ska man säga tack? :)  Nisse
  Undrar hur många köpare det skulle finnas till guldet om det verkligen skulle börja krisa på allvar?
  Jag misstänker att det krävs enorm mycket inflöde av pengar för driva upp guldpriset.

  SvaraRadera
 25. Carry on
  Jag tycker att som läsare ska man vara kritisk och inte "köpa" allting som skrivs i olika bloggar oavsett hur bra dessa skribenter är. Detta gäller självklart för för den här bloggen också.

  Är H&M verligen så bra? eller finns det en risk att jag ser "det jag vill se"?

  Det är kanske därför jag kör en större bevakning för H&M för att säkerställa att jag inte har helt fel.

  SvaraRadera
 26. Det är många som helt missförstår vad guld är för nåt. Guld är inte en investering. Guld är pengar. När man köper guld så spekulerar man mot Fiat-valutor. Så man sparar i guld istället för dollar eller kronor. Och när man sen tycker att det är dags att göra en investering så gör man det med sitt guld som förhoppningsvis behållit sitt värde bättre än valutorna man spekulerade emot. Vill man investera i guld så köper man aktier i guldbolag. Och då helst ett bra med växande utdelningar.

  SvaraRadera
 27. Anonym
  Visst! Man skulle kunna säga så också!

  SvaraRadera
 28. @Anonym 12:54

  Du skriver att guld är pengar. Min definition av pengar är ett betalningsmedel som är allmänt accepterat.

  Jag tycker du ska prova att betala med en guldtacka nästa gång du handlar mat.

  /Magnus

  SvaraRadera
 29. Magnus: Jag tycker du ska försöka betala med kronor i USA så ska du se att det är lika svårt. Man får växla in sina pengar till den valuta som är accepterad av regeringen i landet man befinner sig helt enkelt.

  Man kan faktiskt knyta sitt guld till ett kort så man slipper växla först om man vill det, precis som man kan ha med sig ett betalkort till ett annat land för att växla sina kronor automagiskt för en avgift. Inte så vanligt än men möjligen kan det bil vanligare i framtiden.

  Och om guld inte skulle vara allmänt accepterat som pengar, varför har centralbanker i.s.f. guld i sina valutareserver?

  SvaraRadera
 30. Vad säger du om detta??

  http://di.se/Artiklar/2011/9/27/246178/Rea-pa-aktieutdelningar/?sr=23&tr=293679&rlt=0

  SvaraRadera
 31. @ Anonym 6:37

  Ok, med det resonemanget så är också aktier pengar! Och jag föredrar aktier framför guld.

  /Magnus

  SvaraRadera
 32. Magnus:
  Det är helt okej att föredra aktier framför guld. Jag gillar också aktier. Det centrala i mitt resonemang var just att guld inte är en investering vilket aktier är.
  Och med andra ord är inte aktier pengar...

  SvaraRadera
 33. Magnus & Anonym
  Jag har ingen synpunkt när det gäller om Guld kan räknas som pengar eller inte.

  Hur som helst liknande fråga har diskuterats tidigare :)

  Ron Paul vs Bernanke: Is Gold Money?

  http://www.youtube.com/watch?v=2NJnL10vZ1Y

  SvaraRadera
 34. Anonym
  Den genomsnittliga direktavkastningen har efter kraftiga kursfall krupit upp till 5 procent samtidigt som den tioåriga svenska statsobligationsräntan harvar runt 1,8 procent – en skillnad på 3,2 procentenheter. Det betyder inte bara att direktavkastningen ligger på historiskt höga nivåer, gapet mellan Stockholmsbörsens direktavkastning och statslåneräntan är rekordstort

  Bra för KF och ISK!

  Trots att utdelningarna ökat rejält sedan bottennappet våren 2009 är vi fortfarande inte tillbaka på 2006 och 2007 års nivåer.

  Jag vet inte om jag håller med helt och hållet. Förutom en del banker och industribolag så är utdelningarna i många bra bolag är lika med eller högre än 2006/2007 nivåer.

  Sen deras lista på högsta direktavkastning baserad på prognoser är kanske lite för optimistiska som alltid brukar vara.

  SvaraRadera
 35. Warren Buffets snack om utomjordingar är såklart bara TRAMS. Vad tror du de anser om sedelpressarna? All världens länder bara trycker mer sedlar för att lösa våra ekonomiska problem? Känns det särskilt smart?

  Eller är det kanske så att de då förstår våran kärlek till guldet, dess historia som sträcker sig flera tusen år tillbaks - sedlar och mynt utan metallvärde är ett ganska nytt påfund. Sitter de och spanar ett par år på oss så kommer de att se valutor krascha - medans guldet behåller sitt värde.

  För guld är ett sätt att behålla värdet, inte att bli "rik" på. Sen är det inte särskilt många som rekommenderar att lägga allt sitt sparkapital i guld.

  /Anders L

  SvaraRadera
 36. Anders
  Den vanligaste eller rättare sagt lättaste lösningen är "inflation"?

  Di har skrivet en intressant artikel om det:

  http://di.se/Artiklar/2011/10/2/246289/Ar-inflation-losningen/?sr=23&tr=293858&rlt=0

  Jag tycker att aktier kan vara lika bra eller bättre skydd mot inflationen. Då gäller det självklart investerar i utmärkta bolag som klarar av det.

  SvaraRadera
 37. En del gillar päron andra gillar äpplen. Själv föredrar jag potatis... :)

  Kul med ett lite annorlunda inlägg på bloggen! :)

  SvaraRadera
 38. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera