lördag 22 oktober 2011

Nytt Projekt - Komplett Värderings Översikt

Som jag nämnde tidigare så har jag jobbat ganska länge med en ny mall som jag tror kommer underlätta att värdera och jämföra olika börsbolag. Idén utvecklades i samband med mina kvartalsbevakningar av H&M eftersom jag behöver mer detaljerad info för att kunna följa bolagets utveckling och samtidigt lättare kunna jämföra nuvarande nivåer med de historiska. Då är det viktigt att kunna se varje enskilt kvartalsresultat och samtidigt kunna följa förändringen för rullande 12 månader direkt efter varje ny kvartalsrapport.

Jag har också fått många bra idéer tack vare utmärkta förslag från börsdatas användare om vilka nyckeltal och funktioner som skulle vara intressanta. Dessutom har jag fått in en del intressanta förslag om att utveckla något med högre kvalité (dvs fler nyckeltal fast för ett mindre antal bolag) för de som vill bevaka sin egen portfölj eller följa de mest intressanta utdelningsaktierna som tex: listan för Utdelningseliten.

Utanför ramarna!
Det jag har funderat länge på är vilka funktioner som jag gärna skulle vilja ha i en bolagsinformation när jag gör analyser. Jag har försökt att tänka som om man inte hade ”några begränsningar” avseende storleken eller utseendet på översiktsmallen. Det jag kom fram till är:

1-Många nyckeltal
Ett 40-tal nyckeltal inom:
-Omsättning
-Vinst/Utdelning
-Lönsamhet
-Kassaflöde
-Finansiell struktur
-Värdering

2-Visualisering
Att kunna se allting i diagramformat.

3-Både Historisk & Detaljerad Översikt
Möjligheten att få: (för alla nyckeltal)
-10 års historisk - År
-3 års historik - Kvartal + Rullande12 mån

4- Genomsnittlig utveckling
Att kunna se den årliga utveckling och snittet för:
-10 år
-5 år
-3 år
-12 mån

5- Jämförelse med index
Möjligheten att kunna jämföra alla enskilda nyckeltal med börssnittet.

6- Allt på en enda sida
All denna information ska finnas på en enda sida för att snabbt få en bra översikt.

Är detta möjligt?
Det är i alla fall ett försökt att lösa dessa problem med den nya mallen. Jag kommer att lägga upp det första exemplet av den fullständiga mallen i nästan inlägg!

Här kommer en kort presentation för mallen. Bläddra genom att trycka på play knappen!

14 kommentarer:

 1. Ser mycket spännande ut! Och allt på en sida låter fantastiskt hjälpsamt. Jag personligen föredrog "gamla" börsdata då all data var på samma sida i en lista och inte i flikar som nu. Detta ser ju ut att gå den vägen så jag ser verkligen fram emot resultatet av ditt projekt.

  Ha en kanonhelg 4020!

  Mvh / Hi Hat

  P.S. Och vilken fiffig presentation, tack för det tipset med! D.S.

  SvaraRadera
 2. Ska bli kul att se resultatet!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra initiativ! Ska bli roligt att få se mer utav detta projekt!

  Tack 40/20!

  SvaraRadera
 4. Mycket strående arbete!
  Om det kan tillägga P/B och fem års ROE, vore det mycket tacksam!

  chliu

  SvaraRadera
 5. Mycket lovvärt initiativ. Problemet med att utvärdera alla siffrorna kvarstår förstås :)

  Själv tycker jag det vore intressant om det på respektive företag/aktie gick att kommentera löpande om den ev. köpvärdheten (är det ens ett ord?). På samma sätt kunde det vara intressant om det fanns länkar till andra bloggares analyser av respektive aktie. Gärna med lite censur så att bara seriösa inlägg släpps igenom.

  Det finns ju iofs många andra aktieforum, men jag tycker det vore värdefullt om det fanns ett som bara handlade om värderingen av företag, och inte TA eller allehanda konspiratoriskt trams som nätet är fullt av. Jag tycker själv det är intressant att läsa hur andra privatplacerare resonerar om sina aktieplaceringar, och tror att det kan gälla många andra.

  SvaraRadera
 6. Hit Hat
  Jag tror också det kommer underlätta när allting finns på ett ställe fast det kan upplevas lite krångligt när allting ska finnas på en sida.

  SvaraRadera
 7. chliu
  Dessa finns redan. P/B och P/B - Goodwill ska finnas med samt ROE, ROA och ROIC!

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Tanken med mallen är att den ska vara underlag för analyser. Utvärderings biten är viktig och det något som jag vill lämna till enskilda läsare att göra egna bedömningar.

  Samtidigt tycker jag att det är en utmärkt idé att kunna se andra funderingar/analyser fast jag tror att det är svårt att genomföra.

  SvaraRadera
 9. en vision inför framtiden: En sajt du loggar in på ett eget konto med din egen/egna portföljer registrerade, så man även kan få nyckeltal för hela portföljen jämfrt med index osv.

  Självklart är ett sånt upplägg oerhört arbetskrävande och dyrt, men folk skulle också (i vart fall jag)
  vara beredda att betala bra för det!

  Tack för ett utmärkt jobb!

  SvaraRadera
 10. Som investor er det vigtigt at udarbejde en "personlig" strategi (og derefter følge den). Strategien skal indeholde kriteterierne for de aktier der skal indgå i porteføljen. Er det utdelingsaktier man interesserer sig for (det gør jeg) er jeg overbevist om at dit nye "værktøj" vil være perfekt såvel til udvælgelse af aktier som til opfølgning. Held og lykke med projektet. Mvh Ole

  SvaraRadera
 11. Anonym
  Ja! Det hade varit hur bra som helst och det någonting som vi också hade ideér när vi började med börsdata. Jag skulle också kunna se mina nyckeltal för portföljen när jag loggar in! Det som krävs är system för medlems inloggningar och andra webbaserade programmeringslösningar.

  Måste också tillägga att den nuvarande projektet är inte webbaserad. Annars hade det varit lite "möjligt" att kunna visa över 70 olika diagram i en enda hemsida.

  SvaraRadera
 12. Ole
  Tack! Det hoppas jag också. Idag känns det som att det finns inte bra tjänster kring mer detajerad information om FA. Det är mer populär att utveckla avancerade lösningar för teknisk analys.

  Förresten tack för dina tidigare synpunkter.

  Mvh
  4020

  SvaraRadera
 13. Låter väldigt intressant! Ser fram emot det!

  Hur menar du med att den inte är webbaserad? Ska du inte lägga upp den på börsdata?

  / Johan

  SvaraRadera
 14. Johan

  Det blir en enkel PDF-lösning!

  SvaraRadera