söndag 6 november 2011

Beijer Alma - FA-Översikt

Nu har jag börjat med att sammanställa FA-Översikt för utdelningsaktier. Jag har lagt till två nya nyckeltal i mallen efter önskemål:
1-EV/EBIT
2-Räntetäckningsgrad
Och dessutom justerat för småfel och annat som jag har fått tips om från läsare.

Jag har börjat med ett intressant industribolag som heter Beijer Alma och som har varit bland de bästa utdelningsaktierna de senaste 11 åren. Det är en stark prestation med tanke på att det bara är 16 andra bolag som inte har sänkt sina utdelningar under samma tid.

Jag har alltid undrat om Beijer Alma har någonting att göra med de andra börsbolagen som heter Beijer och Beijer Electronics. Det enda jag har hittat är att Anders Wall tydligen har jobbat för Beijer och idag är den största ägaren inom Beijer Alma. Det står också att han förlorade en större förmögenhet under finanskrisen 1990 och det är kanske därför Beijer Alma har starka finanser i jämförelse med andra industribolag.

När man kollar närmare på Beijer Alma så är bolaget snarare ett slags ”investmentbolag” som äger tre industribolag.

Lesjöfors
Omsättning: 1 207 Mkr
Rörelsemarginal: 30 %
Tillverkar industrifjädrar, tråd och banddetaljer. Bolaget med största omsättning och motsvarar nästan halva Beijer Almas försäljning och dessutom har bolaget den största lönsamheten och är mest stabil.

Habia Cable
Omsättning: 558 Mkr
Rörelsemarginal: 8 %
Tillverkar kablar och kabelsystem för mer avancerade system. Verkar som att det bolaget är det minst stabila med tanke på att rörelseresultatet minskade med nästan 90 % under 2009 och lönsamheten är betydligt lägre än Lesjöfors.

Beijer Tech
Omsättning: 671 Mkr
Rörelsemarginal: 7 %
Det är det nyaste förvärvet och tillverkar industrigummi och ytbehandling. Kan inte heller säga att bolaget är stabilt när rörelseresultaten går ner med 60 % under 2009.

Den som har haft Beijer Alma de senaste 10 åren har haft en mycket bra utveckling. 16 % årlig avkastning och lägger till man återinvestering av utdelningarna så borde den årliga avkastningen hamna på mellan 25-30 %. Dessutom får man inte glömma att man får en 23 % Yield on Cost under samma tid.

Omsättningen
En omsättningstillväxt på ca 7,7 % årligen och under det sista året har omsättningen växt med 37 %. Om man skulle bortse sista årets kraftiga uppgång och nedgången under 2009 så ser det ut såhär:
8 år - (2001-2008): 4,9 %


Inte direkt hög omsättningstillväxt men slutligen handlar det om vinsttillväxt som har haft betydligt bättre utveckling tack vare högre marginaler.

Sista årets Omsättningstillväxt
Men nu undrar jag hur kommer det sig att Beijer Alma hade en sådan kraftig omsättningstillväxt på 37 % under 2010? Det har att göra med förvärvet av Beijer Tech som har en omsättning på 671 Mkr.


Vinst
En fin trend på vinsttillväxt efter 2009. Det betyder att Beijer Alma har haft sin största vinst per aktie 10,16 vid senaste kvartalet Q3-2011.


P/E & Direktavkastning
Nuvarande P/E på 12 och en direktavkastning på 5,7 % låter väldigt lockande. Men historiskt har Beijer Alma har haft högsta direktavkastning på mellan 7-10 %.


Fritt Kassaflöde
Kassaflödet har varit ganska stabilt senaste 10 åren.


Utdelningarna – Kassaflöde eller Belåning?
Utdelningen har växt med 26 % årligen. Nu till den viktiga frågan - kommer den enorma utdelningstillväxten från fritt kassaflöde eller belåning?

När jag summerar de olika nyckeltalen för de senaste 10 åren så ser man att:
Total Utdelning 10 år: 33 kr
Total FCF 10 år: 42 kr
.

Det är bara 79 % av Fritt Kassaflöde som har delats ut vilket har gjort att Beijer Alma har hög soliditet och nästan ingen nettoskuldsättning idag.


Övriga funderingar!

Omsättningstillväxt
Kanske ska man inte förvänta sig en liknande tillväxt i fortsättningen om inte Beijer Alma fortsätter att förvärva nya företag. Historisk har tillväxten varit ca 5 % årligen vilket är helt ok om man lyckas få en bra direktavkastning på 6-8 %.
Stabil verksamhet?
Det gäller också att kunna veta hur stabila dessa industriverksamheter är. Inte det lättaste att veta hur framtiden ser ut för industrifjädrar, kabelsystem och industrigummi.
Finansiering av förvärvet
Köpet av Beijer Tech har kostat totalt 329 Mkr för Beijer Alma men när man kollar på investeringsverksamheten så har det bara kostat 64 Mkr i förvärvskostnader. På notorna kan man läsa att Beijer Alma har betalat 39 Mkr kontant och resten har finansierats genom en riktad nyemission där säljaren (G & L Beijer) fått 2,7 miljoner B-aktier till kusen 107,50 kr.

.
Nu kan man fråga sig om det är bra att Beijer Alma har finansierat köpet med egna aktier? Den största nackdelen är att det blir en stor utspädning på ca 10 % på antalet aktier. Antalet aktier har nu ökat med 2,7 miljoner från 27,4 till 30,1 milj. och varje aktieägare förlorar 10 % på utspädningen och B & L Beijer B blir den andra största ägaren med 9 % av totala kapitalet efter Anders Wall. Samtidigt är halva köpet av Beijer Tech goodwill.

Däremot ska man inte glömma att Beijer Alma har fått en verksamhet som hade en omsättning på 671 Mkr och en vinst på 31 Mkr. (motsvarar ca 1 kr vinst per aktie) Det är lika med P/E 10 och P/S 0,5. Det är ett ganska billigt köp om nu företaget Beijer Alma kan växa. Men man ska inte glömma den relativt dåliga lönsamheten på det nya förvärvet. Jag tycker att B&L Beijer har gjort en bra affär nu när de får en direktavkastning på 6,5 % för aktierna och samtidigt har de sålt en verksamhet med ganska dålig lönsamhet. Men det handlar snarare om framtiden och om Beijer Alma kan öka tillväxten och lönsamheten för förvärvet. Den andra fördelen är att Beijer Alma har lyckas förvärva Beijer Tech utan att skuldsätta sig stort.

Capex-% & Fritt Kassaflöde
Det mest allvarliga är senaste årens ökning av Capex-%. Den har ökat kraftigt från 25 % till 50 % och det innebär att nästan halva operativt kassaflöde går till investeringar. Detta har säkert att göra med det nya förvärvet. Men jag tror också att det kostar en del att underhålla industribolaget Beijer Tech i framtiden som påverkar kassaflöde ännu mer när lönsamheten är så pass dålig.


Detta syns inte i resultaträkningen och i själva verket kan Beijer Alma bara dela ut nästan hälften av vinsten. Det gör att sista årets utdelning har delvis finansierats genom belåning eller bolagets egen kassa.

Vinst per Aktie -R-12mån: 10,16 kr
FCF per Aktie – R-12mån: 5,47 kr
Utdelning 2010: 7 kr

Det betyder att utdelningen inte är hållbar på sikt om inte kassaflöde ökar eller om investeringarna minskar lika mycket. Sen ska man inte heller glömma att bolaget har haft bra lönsamhetstillväxt somr kanske blir mer begränsad i fortsättningen.

Här är hela FA-Översikt för Beijer Alma där kan ni hitta 100-tals andra detaljer.


14 kommentarer:

  1. Här kan jag bidra med en del information eftersom jag äger aktier i företaget och även fick Anders Walls vänbok på senaste årsstämman.

    Anders Walls koppling till Beijer är att han byggde upp sin karriär genom att omvandla företaget "Koks & Kol" till ett av Sveriges första investmentbolag under 60 och 70 -talet. Ägare till Kok & Kol var Kjell Beijer som inte hade några arvingar utan lämnade sitt arv till stiftelsen "Kjell & Märta Beijers stiftelse" samt Anders Wall som gjorde honom förmögen genom omvandlingen av Koks & Kol till ett investmentbolag.

    Förutom Kjell Beijer i Stockholm var medlemmar av släkten även aktiva i Skåne. Dessa bolag heter också Beijer men har i dagsläget inget annat än nostalgiska kopplingar till Beijer Alma. På bolagsstämman var Anders Wall även mycket noggrann med att förklara att köpet av Beijer Tech genomfördes på affärsmässiga grunder då man ville ha ett "tredje ben" i Beijer Alma samtidigt som G&L Beijer ville fokusera på kylverksamheten.

    Personligen gissade jag även på att Beijer Alma fick ett mycket bra pris på Beijer Tech eftersom G & L Beijer litade på Anders Walls förmåga att öka lönsamheten i företaget. Överraskande nog sålde G & L Beijer sina aktier i våras precis innan bolagsstämman utan att erbjuda Anders Wall eller Beijer Alma möjligheten att köpa tillbaka aktierna vilket motsäger den teorin.

    SvaraRadera
  2. Om inte mitt minne sviker mig har jag läst någonstans att Beijer Alma nyss har öppnat en fabrik i Kina.Det kanske är därför omsättningstllväxten har ökat kraftigt.

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Har precis hittat till den här bloggen och måste säga att den verkar väldigt intressant! Har du några aktier för tillfället eller har du sålt av i väntan på bättre priser?

    SvaraRadera
  4. Järnvargen
    Stor tack!

    Personligen gissade jag även på att Beijer Alma fick ett mycket bra pris på Beijer Tech eftersom G & L Beijer litade på Anders Walls förmåga att öka lönsamheten i företaget

    Det är det också jag misstänker tanke på Beijer Almas historik.

    SvaraRadera
  5. Nisse
    Jag tror snarare att lönsamheten har förbättrats genom flytta tillverkningen till Kina. Beijer Alma har strategisk flyttat stor del av tillverklingen till låglöneländer:

    2000
    Habia startar tillverkning i Kina.

    2002
    Lesjöfors etablerar tillverkning i Kina.

    2003
    Lesjöfors startar tillverkning i Lettland.

    2009
    Habia inviger en fabrik för tillverkning av multicorekabel i Kina. Lesjöfors påbörjar tillverkning av gasfjädrar i Lettland.

    SvaraRadera
  6. Micke
    Största andelen har jag i H&M. Jag brukar inte sälja i väntan för nedgång utan jag försöker samla på likvida medel och på det sättet kan jag köpa billigt om vi får nedgång.

    Största anledningen till att jag inte vill sälja är att jag får mina växande utdelningar årligen. Sen tror jag inte heller att det är så enkelt med marknadstiming som många tror.

    SvaraRadera
  7. Okej, det är så olika vad man gör i nedgång. Har du någon lista eller liknande så man skulle få se fördelningen? Alltid lika intressant att se hur folk bygger upp sina depåer. Har du KF eller vanlig depå?

    SvaraRadera
  8. Micke
    mer än 70-80% i H&M.. resten är:
    -SCA
    -SHB
    -AZN
    -Ratos
    -Lundbergs osv.

    ..med andra ord känner mig ganska säker med H&M i oroliga tider :)

    SvaraRadera
  9. Micke
    Glömde säga att jag har en KF och funderar att flytta till ISK-konto senare!

    SvaraRadera
  10. tack återigen för ett bra inlägg några planer på köp i Beijer A?

    SvaraRadera
  11. Ja, det måste du göra :) Men H&M är ju något utöver det vanlig ;)
    Har du kollat något på kopparbergs (bryggeriet)? Påminner lite om Skåne möllan i sättet att stå emot ras på börsen. Stod emot förra finanskrisen väldigt bra. Direktavkastning på ungefär 5,9 %. Dock rätt höga skulder.

    Hur många olika bolag äger du aktier i dagsläget?

    Är det alltid i bolag som delar ut?
    Jag menar det är ju aldrig någon utdelning i Lundin bolagen, så det är kanske inget för dig.

    Vad ser du för fördelar med ISK jämfört med en KF?

    SvaraRadera
  12. Anonym
    Inte direkt! men funderar att lägga Bejier Alma i bevakningslistan där jag ska försöka uppdatera FA-Översikt efter varje kvartalsrapport.

    Jag kan faktiskt tänka mig köpa om direktavkastningen går ner till ca 6,5-7% tanke på att Beijers största verksamhet, lesjöfors verkar vara ganska stabilt.

    SvaraRadera
  13. Micke
    Nej tyvärr så har jag inte hunnit kollat på kopparbergs men du är inte den första som tipsar mig om den aktien.

    Skåne-möllan är också en mycket intressant aktie som finns bland de bästa 17-utdelningsaktierna, Utdelningseliten.

    Nu när mallen för FA-Översikten är klar så funderar jag också kolla på mindre spänande bolag som Skåne-möllan, kopparsbergs, Homemaide, Swedol osv.

    SvaraRadera
  14. Trevligt att ni tagit med räntetäckningsgrad!

    SvaraRadera