torsdag 29 december 2011

Bästa Investeringstips

Jag tänkte avsluta 2011 med en del inspirerande tips från några av världens bästa investerare vilket kan vara trevligt inför 2012.

Det man märker är att många som vill investera i aktier långsiktig är oroliga för framtiden. Det gör att många väljer att vänta utanför börsen tills det blir ännu billigare vilket kan vara smart om börsen går ner. Fast det man ska komma ihåg är att det är psykologiskt inte lätt att köpa vid kraftiga nedgångar och dessutom är det inte 100 % säkert att börsen kommer att gå ner bara för att det är oroligt.

Massmedierna har nu under en länge tid inpräntat hoten från omvärlden och den "duktiga" aktiespararen som noggrant följer omvärldshändelser påverkas självklart av negativa nyheter som:

Skuldkrisen i Europa, slutet för euron, storskalig ekonomisk kris, USA:s politiska förhandlingar om skuldtaket och växande skulder, recession eller till och med härdsmälta, 5-10 års börsnedgång, Peak Oil, Kina och andra tillväxtländernas bolånebubbla samt risken för fastighetskrasch i Sverige osv. osv.

Då är det kanske inte så konstigt att den "välinformerade" aktiespararen väljer stå utanför börsen. Problemet är om den gemene investeraren utsätts för liknande nyheter tillräckligt länge så att han/hon till och med försöker "skydda" sina tillgångar med hjälp av guld och andra råvaruplaceringar. Man vill ju inte själv stå med värdelös "fiat-valuta" när "alla andra väljer guld som placering".

Seth Klarman som är en känd värdeinvesterare har sammanfattat den allmänna uppfattningen om senaste krisen genom att säga:

“Anybody that is long is an idiot; anybody that is short is genius, everybody it didn’t see coming is an idiot and Nouriel Roubini and people like him are astonishing genius”

Vilket jag tycker sammanfattar nuvarande attityden bra. De som har förlorat vid 2008/2009 är nu rädda för framtida krascher och försöker skydda sig mot nedgången genom att ta nya risker i andra marknader. Det verkar vara en "oskriven regel" som Peter Lynch brukar säga att allmänheten oftast agerar försent och därför brukar de som inte gör någonting alls generera högre avkastning på sikt (till och med om vissa av dem betalar en hög förvaltningsavgift i tex. fonder och därmed har sämre utveckling än index)

Jag undrar hur många som förlorade under IT-kraschen i bolag som Framfab, Ericsson, Icon Medialab som senare gick över till förnybar energi och köpte tex bolag som Morphic, Borevind och PV-Enterprise på toppen eller investerade tungt i råvaror/energi i Canada. Nu ser man samma övertygelse när det gäller guld som under IT-kraschen.

OMX-15 års historik över upp och nedgångar

Investeringstips!
Om man ska följa ett av de bästa råden från boken "The Richest Man in Babylon":

"Seek advice from those who are competent through their own experience to give it"

Så tycker jag att man ska lyssna på de som har varit mest framgångrika inom investering. Därför gjorde jag en större samling av investeringstips från några av världens bästa investerare. Den omfattar:
-21 värdeinvesterare
-nästan 4 timmar lång

De investerare som finns med är:
Warren Buffett, Peter Lynch, John Templeton, Seth Klarman, Charlie Munger, Walter Schloss, Bill Ackman, Bruce Greenwald, Martin Whitman, Whitney Tilson, Irving Kahn, John Bogle, Hersh Cohen, David Winters, Chris Davis, Roger Lowenstein, Irwin Michael, Mohnish Pabrai, Mark Holowesko, David Nadel, Tom Russo.

Se det som inspiration inför investeringsåret 2012

God Jul ( i efterhand ) och Gott Nytt år!20 kommentarer:

 1. Jag tror nedgången i höstas var för stor för att marknaden bara ska vända upp samtidigt som problemen som utlöste nedgången finns kvar. Därför väntar jag gärna på sidlinjen under 2012, men är beredd att börja gå in igen om marknaden faller ytterligare 20-30%. Jag tror framför allt eurokrisen kommer att ställa till det.

  Grundscenariet just nu verkar vara "muddle through" vilket jag tror är alldeles för optimistiskt. GIIPS-länderna är inne i en deflationär ond cirkel och kommer inte att kunna reda ut detta utan att lämna euron och/eller skriva ned sina skulder med kanske 50%.

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år och tack för alla fantastiska inlägg i år och vi hoppas att du fortsätter ge dina tankar på aktier nästa år
  m.v.h
  stefan

  SvaraRadera
 3. Oscar
  Jag tror att det är många tänker som du. Däremot har jag tyvärr lite svårt att gå ur H&M bara för att aktien kan gå ner 20-30%. Jag tror att bolaget har ett bra underliggande lönsamhet och framtida tillväxt. Sen känns H&M lite som hedge mot krisen tanke på att de växer i Grekland just nu.

  Själv har jag valt att köpa mer vid kraftiga nedgångar, dvs likvida medel på kontot blir liten säkerhet mot kraftiga nedgångar :)

  SvaraRadera
 4. stefan
  Tack detsamma! Få se om jag orkar ett år till :)

  SvaraRadera
 5. Tack för alla inlägg under det gångna året 4020 och gott nytt år!

  SvaraRadera
 6. Intressant slutsummering av året och lite investeringsfilosofi på det, tackar!
  Bra inlägg om investeringsfilosofi, det i kontrast mot vad jag kallar spekuleringsfilosofi(Spekulerare jämfört med investerare). Det vill säga de som nervöst följer händelser dag för dag, går in och ur investeringsslag och marknader och gärna förutspår och predikar om sin egen förträfflighet och andras förestående undergång. Att ´investera´ i guld är ett symptom, har själv svårt att se att det skulle vara en investering då det inte genererar avkastning, istället hoppas man på värdestabilitet eller värdeökning vilket är notoriskt svårprognostiserat. Den kunskap som behövs gör att för de flesta blir det bara som att gå till kasinot och sätta allt på svart.

  Kör på i god stil ett år till, din blogg är mycket läsvärd och skulle saknas om du lade ner!:-)

  SvaraRadera
 7. Gott nytt år ! Tack för ett strongt arbete och jag hoppas verkligen att du "orkar ett år till" ! Fortsätt gärna med dina djupanalyser (de med 10 åriga historiska nyckeltal) av fler bolag som passar in i din investeringsfilosofi. Jag väntar fortfarande på Skanska ;-)

  SvaraRadera
 8. Gott nytt ! Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 9. Efter att under många år "spelat" bort pengar på förhoppningsaktier a la BS så har jag nu en investeringshorisont på "för alltid". En del tack vare dig. Månadssparar nu i Ratos, HM och Lundbergs men kommer nog på sikt ta in några amerikanska högavkastare. Gott nytt år och fortsätt ditt eminenta jobb

  SvaraRadera
 10. Tack för en grym blogg och en mycket njutbar läsning! Hoppas verkligen att du inte slutar :)

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Tack 4020 för ett mycket läsvärt 2011. Storstilad avslutning på året. Hoppas innerligt att du orkar hålla igång ett tag till!

  SvaraRadera
 13. till alla
  Då säger vi ett år till då :)

  STOR tack och God fortsättning!

  SvaraRadera
 14. Den bedste nyhed i 2012 er at du vil fortsætte din fantastiske blogg - tak for alle fine indlæg i 2011 - godt nytår.

  Ole

  SvaraRadera
 15. Bra jobbat i år, tack!

  Mvh - Niklas

  SvaraRadera
 16. sjuk bra blogg har kollat den nästan varje dag hela år 2011! Keep it up! otroligt bra blogg måste jag säga!

  /// Simon

  SvaraRadera
 17. Tack för inlägget! Jag kollade på allt.

  SvaraRadera
 18. Jag hoppas också att du fortsätter. Gärna med fler analyser av stora svenska företag.

  Ska börja kolla på videon nu. Kanske inte alla fyra timmarna direkt.

  Gott nytt år!!!

  /J

  SvaraRadera
 19. Först; Tack för en fantastisk blogg!!

  Andra; Du har missat ett small cap bolag på börsdata.se; Opus Prodox

  Ser fram emot att få det infört när du har tid ;)

  Ha en fantastiskt ekonomiskt 2012, jag önskar dig låga inköpskurser och höjda utdelningar!

  SvaraRadera
 20. Finansnovis
  Tack detsamma! Tyvärr så tror jag inte jag hinner fixa Opus Prodox i börsdata.

  SvaraRadera