söndag 4 december 2011

Köpa ICA genom Hakon Invest?

Ni som tänker investera i Hakon Invest eller äger aktier i bolaget bör nog läsa detta inlägg extra noga.

Om man idag vill investera genom direkt eller indirekt i dagligvaru/matbutiker så finns det två alternativ. Den ena är Axfood som äger bland annat Willys och Hemköp. Den andra möjligheten är ICA som ägs av Investmentbolaget Hakon Invest till 40 %.

Personligen tycker jag att matbutiker borde vara bland de säkrare placeringarna eftersom mat ändå är det sista man sparar på när det blir sämre tider. Samtidigt har Axfood varit en ganska bra utdelningsaktie och det kan man också säga för Hakon fast utdelningen har varit mer stillastående för både aktierna. Däremot så har Hakon en direktavkastning på 7 % medan Axfood ligger på 5 %.

Den historiska utdelningen har varit ganska stabil (förutom 2008) sen Hakon blev börsnoterad i slutet av 2005.


Hakon Invest själv säger att de investerar långsiktigt i handelsinriktade företag och genom aktivt och ansvarsfullt ägande ska bidra till att skapa värdetillväxt. Kollar man diverse analyser om bolaget så står det att bolaget just nu har problem med lönsamheten i ICA-Norge och andra problem med portföljbolag som Hemtex.

Om man kollar på Hakon Invests omsättning så är det ICA som står för den största delen:
ICA:…….. 95,8 %
Forma:….... 0,9 %
Hemma:.…. 0,3 %
Cervera:...... 0,7 %
InkClub:….. 0,5 %
Hemtex:....... 1,1 %

Aktiekursen har gått ner ganska mycket och ligger i närheten av historiskt låga nivåer under 2009.


Med tanke på den höga direktavkastningen som är över 7 % och den stabila verksamheten som ICA har så borde aktien vara ett ganska intressant utdelningsköp? Eller?

Go for a business that any idiot can run?
because sooner or later, any idiot is probably going to run it” - Peter Lynch
. För Hakon tyvärr så är det ett av de få citat som passar perfekt för företagets konstiga agerande de senaste 5 åren. Det är också väldigt tydligt att det största innehavet ICA är stabilt och genererar bra kassaflöde. Så bra kassaflöde att ledningen inte verkar ha någon idé om vad de ska göra med vinsten.

Hakon Invest måste vara en av de bästa exemplen på att det räcker inte med bara en stabil och säker verksamhet. När man ska ”go for a business that any idiot can run” så är det fortfarande en mycket viktig detalj som man inte ska glömma och det är LEDNINGEN. Med andra ord;

LEDNINGENS agerande kring ALLOKERING av vinsten, INVESTERINGAR och FÖRVÄRV

Och ärligt talat så vet jag inte vad Hakon Invest håller på med när de investerar helt vilt i olika olönsamma företag. Förmodligen är ledningen en samling av smarta affärsmän/kvinnor som är duktiga på att driva företag men när det gäller allokering av kapital och investeringar så är vet jag inte hur de har tänkt. Ett mindre känt citat från Warren Buffett där han berättar om historia som han fick höra en sann historia från en företagsledare:

“Concluding this little dissertation on acquisitions, i can´t resist repeating a tale told me last by a corporate executive. The business he grew up in a fine one, whit a long-time record of leadership in its industry. Its main product, however, was distressingly glamourless. So several decades ago, the company hired a management consultant who-naturally-advised diversification, the then current fad. (“focus” was not yet in style) Before long, the company acquired a number of businesses each after the consulting firm had gone through a long-and expensive-acquisition study. And the outcome? Said the executive sadly, "When we were getting 100 % of our earnings from the original business. After ten years we were getting 150 %". - Warren Buffett

Sensmoralen är att investeringarna i de nya företagen gick back med 50 %. Och irriterande nog så har Hakon Invest en liknande historik med sina förvärv. Just nu har Hakon ett rekord förlust nuvarande 12 månaders vinst.

Så här ser Hakons förvärv historia genom åren:


Jag visste att de inte hade gjort några bra förvärv men när jag kollade närmare på historiska siffror så var det mycket sämre än jag trodde. Tyvärr så har Hakon mycket dålig information kring vinsterna för deras innehav i årsredovisningen. De nöjer sig med att bara redovisa ”rörelsevinsten”. Det man är intresserad av är att se vinsten efter finansnettot med tanke på att deras innehav har stora skulder. Ta tex: Ratos som också äger onoterade små bolag har en betydligt mer detaljerad redovisning för varje enskild bolag.

Det finns bolag som värvar olönsamma verksamheter för att förbättra lönsamheten och vinsten men kollar på historiken för rörelsemarginalen för de förvärvade bolagen så ser man att det har blivit ännu sämre med tiden.

Lite fakta över hur mycket värde ledningen har förstört i bolaget:

-Den totala vinsten under 5-6 år (2006 - 2011:Q3) var:
2 625 Mkr

-Den totala förvärven under samma tid (2006 2010:Q3) var:
2 086 Mkr

-Den totala rörelsevinsten förvärven gav från 2007 och fram till idag: Q3-2011 var:
-279 Mkr

Det betyder att Hakon Invest i princip har investerat sin totala vinst under 6 år i företag som har gått back med närmare 300 Mkr i rörelseresultat. Den siffran hade säkert varit mycket sämre om man räknar fram resultaten efter räntekostnader och skatt. Bara senaste 3 kvartalen i år har Hakons innehav förutom ICA har gått back med närmare -200 Mkr. Så med andra ord, Hakon fortsätter göra stora förluster.

Det är två viktiga saker som jag tänker på:

1-Hade det inte varit bättre med utdelning till aktieägarna?
Det har varit många diskussioner kring om det inte är bättre att företaget investerar sina vinster inom bolaget pga utdelningsskatten på 30 %. Det gör att på sikt blir det en högre vinsttillväxt. Men det man ser i Hakon är någonting som jag har försökt argumentera för många gångar, dvs det är inte säkert att företaget kan återinvestera vinsterna på ett klokt sätt och risken är ännu större att ledningen förstör kapital.

För Hakon har förvärven inklusive rörelseförlusten kostat närmare 2 365 Mkr. Lägger man också finansnetto så borde det blir mellan 15 -20 kr per aktie. En extra utdelning på 20 kr hade gett ett högre mervärde för ägarna. Vilket motsvarar nästan 25 % direktavkastning.

2-Hur kommer det sig att Hakon forsätter med sina olönsamma investeringar?
Vet faktiskt inte men en bra förklaring kan det vara att Hakon saknar en stark ägare av "kött och blod”. Den största ägaren är en riksorganisation, ICA handlarnas Förbund som både äger och kontrollerar 67 % av kapitalet och rösterna.

Själv tänker jag inte köpa Hakon pga ledningens oförmåga att kunna återinvestera vinsterna på ett klokt sätt. Samtidigt känns det lite trist när man inte kan investera i en så stabil verksamhet som ICA.

18 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg! Jag avstår också från Hakon trots att jag gillra ICA. Ser gärna fler liknande företagsspecifika inlägg:)

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg. Är man intresserad av ICA så vill jag passa på att tipsa om Ahold. Nederländska Ahold äger 60% av ICA samt många andra dagligvarukedjor. Stabil dagligvaru-bjässe med hyfsad direktavkastning. Kan även handlas via Pink sheets i N.Y. om jag minns rätt

    SvaraRadera
  3. Eller så tittar man på lite större internationella spelare som Wal-Mart och Tesco.

    Ibland är gräset grönare på andra sidan kullen...

    / Linus

    SvaraRadera
  4. vart köper ni de utländska aktierna isåfall? genom aktieinvest?

    går ju tydligen inte genom SEB

    SvaraRadera
  5. Hakon är inte ensamma om den här typen av kapitalförstöring, tyvärr... bra inlägg i debatten.

    SvaraRadera
  6. Defensiven
    Jag hoppas att jag hinner med fler analyser.

    SvaraRadera
  7. Spartacus
    Tack för tipset! Glömde bort Ahold. Det verkar som de är noterade i USA. Har för mig att jag har fått tips om bolaget tidigare.

    När jag kollar på hemsidan så ser man stabil tillväxt på omsättning, rörelsevinst, samt nettoskulden har miskat samtidigt har de gjort aktieköp.

    http://www.ahold.com/en/investors/key-figures

    Kollar man på senaste årsredovisningen så verkar det som det finns i Europa och USA med ca 10 tal olika butiksmärken där ICA en av dem.

    Marginalerna, balanskräkningen och kassaflödet ser inte dumt ut!

    http://www.ahold.com/files/Ahold%20Annual%20Report%202010_0.pdf

    SvaraRadera
  8. Linus
    Visst! Detta är en bra komplitering till Coca-Cola och McDonalds.



    Anonym
    Aktieinvest erbjuder handel i Amsterdam Stock Exchange men inte Ahold. Du kan be aktieinvest att lägga upp aktien på köp listan?

    Däremot kan du förmodligen köpa via din internetmäklare eftersom den finns noterad i USA.

    Genrellt på din frågan om utländska aktier så kan man enklast köpa via internätmäklare som idag erbjuder många marknader Vissa marknader måste man ringa för order.




    Kalle Kr
    Tyvärr så är det vanligt och förekommer i många bolag. Minskade marginaler i samband med tillväxt eller förvärv brukar vara ett varningstecken.

    SvaraRadera
  9. Har tidigare ägt Hakon men sålde efter köpet av Hemtex,vars aktie har sjunkit som en sten.Håller helt med om att den nuvarande ledningen i stort sett bara ängnat sig åt kapitalförstörande investeringar.

    SvaraRadera
  10. Har också läst att utdelningen är ohållbar. Fler ägare ska dela på utdelningen om något år. Jag är för lat att kolla upp men jag tror Lundaluppen skrev om den saken!

    SvaraRadera
  11. Bra analys som vanligt!

    Här är länken som förklarar att dagens utdelning är "dopad". http://www.hakoninvest.se/Pages/ImportContentPage.aspx/?p=press&s=detail&afw_id=1179605&afw_lang=sv

    Och Lundaluppens analys:
    http://www.lundaluppen.se/2011/05/en-titt-pa-hakon-invest.html

    Ahold var ett bra tips. Däremot har de (konstigt nog?) inte någon moat enligt morningstar, se länken:
    http://advisor.morningstar.com/magazine/moatTable.asp?rankBy=0

    SvaraRadera
  12. nisse
    Det som är roligt att jag har fått tidningen aktiespararna idag och där står det:

    "Medparten av bolaget visar stora förluster, och ilskan växer bland ägarna. I slutet av november valde Hakon Invest att sälja sitt innehav i hemmabutikerna (som säljer vitvaror) till Elon. Prislappen? 1000 kr. Samtidigt valde Hakon Invest att köpa resterande aktier, 45 procent, i e-handlesföretaget Inkclub för närmare 200 miljoner kronor."

    SvaraRadera
  13. Defensiven
    Det låter tufft för kommande utdelningarna och det kanske därför aktiekursen går ner. Citerar Lundaluppen:

    Utdelningen
    Dagens utdelning är dopad dels genom att man delar ut trots förluster och dels genom att de noterade aktierna får dela på utdelningen medan de onoterade C-aktierna inte får någon utdelning förrän 2016.

    SvaraRadera
  14. Gustav
    Tack för länkarna!

    Nu förstår jag bättre hur Hakon Invest kunde dela ut:

    Utdelningen i Hakon Invest AB har under de senaste fem åren uppgått till 27 kr, i genomsnitt 5,40 kr/år, motsvarande en direktavkastning uppgående till 4,8 %.

    Tack vare:

    Samtliga C-aktier ägs av ICA-handlarnas Förbund, vilket i praktiken innebär att den totala utdelningen under utdelningsåren 2006 - 2015 fördelas på endast 49 procent av aktierna.

    Det betyder att i själva verket så har de haft en total utdelning på 13,5 kr om man tar hänsyn till antal aktier. Det förklarar också hur de kunde investera hela vinsten.

    När det gäller moat beror lite på hur de räknar. Misstänker att de kollar på ROIC eller något liknande nyckeltal för lönsamheten. När jag kollade lite snabbt vilka butikskedjor de hade så verkade som ganska blandat kvalite.

    PS: Såg din portfölj och såg att du ägde Skåne-Möllan. Säger bara respekt :) Det blir nog ett långsiktig investering tanke på att det är nästan svårt att komma ut pga dåliga likviditeten.

    SvaraRadera
  15. Tackar, ja Skåne-Möllan är en favorit och per automatik en långsiktig investering:-) Till skillnad från Hakon så fokuserar de på kärnverksamheten.

    Angående moat så låter det som en rimlig förklaring.

    SvaraRadera
  16. Lysande inlägg. Allt blir mer komplicerat och mer svåranalyserat ju fler mellanhänder det finns mellan dig och guldägget.

    SvaraRadera
  17. Ju fler som varnar för Hakon desto bättre, när C-ägarna får utdelning kommer många att stå med lång näsa.

    SvaraRadera
  18. alatheiaton
    Japp! Det är därför jag tycker att alla "seriösa" investerare ska göra egna analyser och inte lyssna på "säljande-finansmedia"

    Som Peter Lynch så en gång att så kallade Wall Street analytiker inte uppmärksammar bra bolag förrän den går upp så där 100-200%.


    Lundaluppen
    Helt rätt! Tack vare din inlägg så vet vi om det :)

    SvaraRadera