söndag 18 december 2011

Spiltans nya fond-i-fond - meningslöst?

Sluta pensionsspara! Så lät det när Spiltans Börjesson uppmanade Svenska folket att man skulle sluta pensionsspara i dyra försäkrings- och pensionslösningar. Istället rekommenderade han Indexfonder i di.se:

”Köp en indexfond med låga avgifter, egna aktier, aktivt förvaltad fond som verkligen försöker slå index eller en portfölj av investmentbolag. Och var långsiktig", lyder hans placeringsråd.”

Samtidigt har han skrivit en ny bok om sparande som heter ”Så här får du ett rikt liv som pensionär - Sluta pensionsspara” som nu marknadsförs stort hos Aktiespararna för en ringa kostnad om 99 kr.

Ny fond för Investmentbolag
Nyligen fick man veta varför Börjesson marknadsförde sig med så provokativ uttalande som att ”Sluta pensionsspara” i olika tidningsartiklar och senaste boken. Spiltan har nu skapat en indexfond som bara satsar på investmentbolag och då försöker självklart Spiltan att få så mycket uppmärksamhet i media för att företaget ska kunna locka tillräckligt med kapital.

Fond-i-fond?
Det kallas det när fonder i sin tur äger flera andra fonder. Denna form har varit populär bland storbankerna när de kan ta dubbelbetalt, både för fonden och fondens innehav som består av andra fonder som oftast brukar tillhöra samma bank. Det innebär ännu större diversifiering fast en högre förvaltningskostnad.

Jag tycker att Spiltans Investment fond tillhör kategorin fond-i-fond och det känns INTE som att de tillför något VÄRDE för spararen. Jag tror att många småsparare kommer bli för positiva till den nya fonden för att det handlar om investmentbolag. Tar man hänsyn till nackdelarna så är det inte säkert att det är billigare eller ett bättre alternativ än t.ex. en vanlig indexfond. De nackdelarna är:

1- Avgiften blir högre än 0,2 procent
Avgiften för fonden kommer att bli 0,2 procent vilket är riktigt lågt men man ska inte glömma att det inte är gratis att driva ett investmentbolag. Det brukar vara betydligt billigare än vanlig fond men man brukar säga att kostnaderna ligger omkring 0,5 procent för ett investmentbolag. Med andra ord fondspararen betalar indirekt dels för förvaltningskostnaden för investmentbolaget och sen dels för fondavgiften. Den totala avgiften hamnar runt 0,7 procent vilket är betydligt dyrare än en vanlig indexfond som kostar 0,3-0,5 procent.

2- Vad händer med utdelningarna?
Utdelningar och återinvestering är mycket viktigt vid långsiktighet. När man äger aktierna själv så har man mer uppsikt över exakt hur mycket utdelning man får och kan själv bestämma hur det ska återinvesteras. Frågan är hur man ska veta vilken direktavkastning man får av fonden? Och hur ska man bevaka om den totala utdelningen återinvesteras i fonden?

3- 57 % i Investor & Industrivärden
Fondens största innehav är Industrivärden och Investor som vardera kommer att bestå av 27 %. Det gör att mer än hälften av fonden kommer att innehålla 2 investmentbolag som jag själv är tveksam till att äga. Det är inte så konstigt att dessa två utgör 57 % av fonden eftersom Spiltan samarbetar med dessa två investmentbolag och dessutom har fått finansiell hjälp. Både Investor och Industrivärden hoppas i sin tur att minska substansrabatten med hjälp av fonden. Självklart finns det en bra anledning till att dessa har hög substansrabatt.

Investor sålde jag förra året. Den största anledningen till att jag sålde Investor var SEB:s överdrivna bonus- och arvode system. Inte nog med det så har Investor sista tiden handlat mer om ersättningsfrågor, bonuspengar och de så kallade ”låga lönerna” bland Investors styrelseledamöter. Ta tex: Aktiestinsen som har haft Investoraktien under en lång tid har sagt om Investor:

“De skor sig själva, storgubbarna. Jag förstår inte att de kan vara så fräcka, och det gäller de flesta av dagens toppchefer i svenskt näringsliv. De borde ha passat på att investera i olika bolag när marknaden var som billigast. Men styrelsen kanske skulle göra ett bättre jobb om de fick bättre betalt”.

När det gäller Industrivärden så har det visat sig att de har gjort en del stora investeringar vid fel tidpunkt i Volvo och har haft problem med skuldsättningen. Sen har Investmentbolaget relativt hög risk med sin skuldsättning och kombination med många industribolag som påverkas negativt vid lågkonjunktur. Bara den senaste tidens investering i Hemtex gör att jag ifrågasätter ledningens kompetens.

4- Resten av de ruttna äggen
Att den nya investmentfonden har tagit med Hakon Invest känns rätt så konstigt när Spiltan samtidigt pratar om investmentbolagens aktiva ägande skapar mervärde. För Hakon Invests aktivitet har i själva verket förstört värde för aktieägarna. Kan tänka mig att det kommer att finnas liknande investmentbolag i fonden.

5- Sämre Avkastning?
Spiltan säger:

"Genom att investera i investmentbolag som är aktiva ägare i sina underliggande portföljbolag har fonden förutsättningar att över tiden erbjuda bättre avkastning än börsen och även en traditionell indexfond"

Och samtidigt använder de reklamfrasen ”Bättre än börsen? - Billigare än index!"

När man har 57 % av portföljen i 2 tveksamma investmentbolag + liknande bolag som Hakon Invest så har jag lite svårt att se hur fonden ska kunna slå index på sikt. Dessutom är det inte heller billigare än indexfonder när man räknar in investmentbolagens förvaltningskostnader som jag skrivit om tidigare.

Jämför man Investor och Industrivärden med OMX-index så ser man att avkastningen inte har varit någon höjdare. En anledning är att båda investmentbolagens innehav redan ingår i OMX. De senaste 15 och 10 åren har avkastningen varit nästan lika som index men kollar man senaste 5 åren så har utvecklingen varit mycket sämre. Så här ser jämförelsen ut för 15 år, 10 år och 5 år:

15-års historisk


10-års historik


5- års historik


När det gäller Utdelningen så har det varit lika dåligt. Det finns ingen utdelningstillväxt att snacka om för de senaste 10 åren.

Utdelningar – Investor

Utdelningar – Industrivärden

Två bättre alternativ
Jag tycker att det finns två bättre alternativ än Investeringsbolagsfonden som erbjuds av Spiltan. Den ena är Avanza Zero för de som inte har lust/tid att välja bolag. Den andra är Aktieinvest andelsorder där du har tillgång till större delen av världsmarknaden för de som vill skapa sin egen portfölj eller rättare sagt ”investeringsfond”.

1-Avanza Zero
Inga avgifter eller courtage och du ser exakt vilken direktavkastning du får + gratis återinvestering av utdelningarna. På sikt kommer denna lösning troligtviss slå Spiltans Investeringsfond.

2-Aktieinvest Andelsorder
Courtaget kan procentuellt kosta lite mer än 0,2 % (avgiften för Spiltans fond) men tänkt på att du själv väljer dina egna aktier + utdelningen återinvesteras gratis. Dessutom betalar du courtage bara en gång medan du måste betala 0,2 % årligen för Spiltans. Det gör att på sikt förlorar du mer på Spiltans årliga avgifter.

29 kommentarer:

  1. Vart exakt hittar man info om Avanza Zeros direktavkastning (hittar historik men inte dess nuvarande)?

    SvaraRadera
  2. Börjesson är en riktig skojare,hans bok om Buffett är en direkt översättning från Buffetts tal på MBA.

    Hans

    SvaraRadera
  3. Anders
    Nuvarande direktavkastning är:
    3,1 %
    (baserad på årets utdelning 3,25 och nuvarande kurs på 104,84)

    Den historiska direktavkastningen är:
    2010: 1,8 %
    2009: 3,2 %
    2008: 9,4 %

    Här har du all info du behöver:

    https://www.avanza.se/aza/avanzafonder/dokument/Halvarsrapport_2011_Avanza_Zero.pdf


    Dessa rapporter kan du hitta här:

    https://www.avanza.se/aza/avanzafonder/fondfakta.jsp

    SvaraRadera
  4. Hans
    Man kan säga att kvalitén är kanske inte den bästa. Böckerna har varit varit förmodligen marknadsföringsverktyg för Spiltan.

    SvaraRadera
  5. Man får tacka för varningen! Jag hörde till en av dem som spontant tyckte att fonden verkade bra.

    Angående avkastningen räknar de själva med att modellportföljen slagit index på 1, 5 och 10, 15 och 20 år i deras presentation. Man undrar ju då hur de räknat, för visserligen använder de index inklusive utdelning, men Hakon Invest har ju t.ex. bara funnits i 10 år.

    Se länken sid 4 och 5:
    http://www.spiltanfonder.se/upl/files/66472.pdf

    Om urvalet undrar jag lite varför de har mer cykliska bolag än index. I aktiespararnas artikel säger förvaltaren att "På så sätt blir sammansättningen ungefär som index, men med spets, det vill säga att fonden gynnas av en börsuppgång och faller något mer vid nedgång."

    Stockholmsbörsen hör väl till en av de börser som faller mycket vid börsnedgång, varför spä på det?

    Se länken: http://www.aktiespararna.se/artiklar/Fonder/Ny-fond-satsar-pa-investmentbolag/

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att idéen är god men att utförandet lämnar en hel del att önska.

    Jag kan se tre alternativ för att sätta ihop den här typen av fond:

    1) Bygga en indexfond för investmentbolag baserat på börsvärde.

    2) Bygga en indexfond för investmentbolag baserat på substansvärde

    3) Göra en kvalitativ analys av investmentbolag och därefter bygga portföljen utifrån detta.

    Spiltan verkar ha valt nummer 3 men då valt att övervikta företag som Industvärden, Håkon Invest och Melker Schörling vilket jag gör att jag tappar förtroendet för deras förvaltning.

    Sedan tycker jag att din kritik gällande avgiften är orrättvis eftersom investmentbolagens substansrabatt innebär att investmentbolagens kostnader till viss del kompenseras av en ökad direktavkastning.

    SvaraRadera
  7. Håller helt med dig om analysen av Investor.Sålde själv hela mitt innehav förra året,eftersom ledningen helt fokuserade på löner,bonusar och pensioner.Dom övriga aktieägarna verkade dom helt strunta i.Droppen kom när före detta styrelseordförandn (Peter dä.) inkasserade en ersättning på 15 milj.Som motiverades som värdefulla konsultuppdrag.

    SvaraRadera
  8. Gustav
    Det största anledningen att fonden lyckas slå index är att nästan 30% av innehaven; Kinnevik, Lundbergs, Latour, Ratos har haft en mycket bra avkastning senaste 10-20 åren.

    Kollar man senaste 5 åren så ser det mycket sämre ut pga att utveckling för dessa 30% har inte varit lika bra.

    Varför så mycket cykliska bolag?

    Jo! Eftersom många svenska investmentbolag som Investor, Industrivärden, Latour, innehåller ganka mycket industribolag som är i sin tur mycket cykliska.

    SvaraRadera
  9. Järnvargen
    Alternativ 1 hade självklart varit mycket bättre tanke på att de bästa investmentbolagen kommer så småningom kommer ha ett större andel av fonden och motsatsen när det går de sämre.

    Alternativ 3 skulle fonden inte längre vara en indexfond utan mer som en aktiv-förvaltad-fond och då skulle det säkert inte vata lönsamt med en så låg avgift som 0,2 procent. Sen skulle Spiltan ta en risk för felanalyser. Idag kan Spiltan ta betalt för göra ingenting vilket är säkert mer lockande :)

    När det gäller direktavkastning så bör man också jämföra med alla innehav eftersom det finns tyvärr många bolag som har mycket dålig direktavkastning & utdelningstillväxt i varje enskild investmentbolag.

    SvaraRadera
  10. nisse
    Tyvärr ingenting har förändrats. Tidigare i år - en artikeln om Investors VD:n bonus:

    Som SvD Näringsliv skrev idag har Investor hittills vägrat lämna ut siffran, trots att Börje Ekholm hittills kunnat kvittera ut 110 miljoner kronor i ett bonusprogram kopplat till just Investor Growh Capital....//.....Börje Ekholm försöker linda in den hårda sanningen i stötdämpande fluff genom att hålla för ena ögat och låtsas att Investors dåliga investeringar under IT-bubblan mellan 1999 och 2002 aldrig har hänt. Räknas de bort har Investor nämligen presterat klart över 20 procent, skriver han lite småstolt. Det är argumentation som en femåring med färska kunskaper i plus och minusräkning enkelt kan skjuta ned....//....Det som i övrigt står ut i Investors rapport är den så kallade substansrabatten. För varje hundralapp i tillgångar som bolaget lyckas samla på sig är börsen beredd att betala bara 63 kronor. Det är ett misstroende i rekordklass.

    Det verkar alltså som det finns en skepsis till att Börje Ekholm och hans gäng verkligen är fokuserade på att berika sina aktieägare och inget annat.

    Hmm, undrar varför?



    http://www.svd.se/naringsliv/darfor-morkade-investor-ekholms-bonus_5879687.svd

    SvaraRadera
  11. Anonym
    Bara 4% av fonden innehåller Ratos. Här kan du se hela innehållet i %:


    Bolag Vikt
    Investor 27%
    Industrivärden 27%
    Kinnevik 10%
    Lundbergs 10%
    Ratos 4%
    Latour 4%
    MSAB 4%
    Hakon Invest 4%
    Öresund 2%
    Svolder 1%
    Bure Equity 0,5%
    Traction 0,5%
    Övriga 1%
    OMX SB (index) 3,5%
    Kassa 0,5%
    100,0%

    SvaraRadera
  12. Men Aktieinvest är inget vidare aternativ heller. Högt courtage och handel till dagshögsta kurser + depåavgift för de som inte handlar riktigt ofta.
    Inget vidare. Avanza Zero eller aktier via Avanza minidepå är nog klokast!

    SvaraRadera
  13. Jag fick precis svar ifrån Spiltan och det verkar som att de har valt alternativ 3 men med passiv förvaltning från och med fondens startdatum.

    "Helt kort svar på dina frågor: Sammansättningen är gjord för att vår portfölj på ett bra och effektivt sätt skall spegla ”börsen” och vikterna har vi för avsikt att hålla förhållandevis konstant inom vissa intervall över tiden. Fonden kan bäst jämföras med in indexfond med ”spets” och till marknadens lägsta avgift."

    Summa summarum tror jag att fonden är en dålig affär eftersom man får alldeles för stor exponering gentemot investmentbolag som presterar dåligt. Hade de investerat utefter börsvärde eller någon annan tydlig linje så hade jag sett det som ett bra alternativ för den oengagerade spararen som skulle välja indexfonder men nu blir det alldeles för osäkert.

    SvaraRadera
  14. Anonym
    Du har rätt när det gäller courtaget. Fast om man vill köpa bara för 100-200 kr varje månad och samtidigt vill investera i 10-20 olika bolag så är det billigate alternativet. Det gör att det är bra alternativ till Spiltan eftersom minsta insättning är 100 kr där också.

    Avanzamini eller aktiedirekt med minicourtage på 9 kr passar bättre för de som sparar/investerar större varje månad.

    SvaraRadera
  15. Järnvargen

    Sammansättningen är gjord för att vår portfölj på ett bra och effektivt sätt skall spegla ”börsen”

    Det låter snarare som att fonden avspeglar Investors och Industrivärdens behov att få ner substansrabatten.

    SvaraRadera
  16. Jag har nu fått en utförligare förklaring gällande fondens sammanfattning.

    Enligt Spiltans svar är viktningen baserad på investmentbolagens börsnoterade innehav eftersom de ser sig som ett alternativ till index fonder som följer börsen (OMX30, OMX large cap eller annat specificerade han däremot inte).

    För oss som inte sparar i indexfonder innebär det här självklart att fonden är ointressant. Men jag tycker inte att grundidén är dummare än andra indexfonder och jag vidhåller att substansrabatten troligtvis mer än väl kompenserar för investmentbolagens egna kostnader.

    Jag bifogar även Erik Brändströms (som förvaltar fonden) egen förklaring:
    Vad gäller dina funderingar kring urvalsprocessen så kanske den kan förtydligas med att förklara att avsikten med fonden är vara ett bättre och billagare alternativ till en ”vanlig” indexfond (som per definition aldrig slår index!). Och då vi vill kunna erbjuda detta till en låg avgift (lägst på marknaden) så är fonden vara ”passivt” förvaltad. För att åstadkomma detta har vi därför valt att lägga största andelen av fonden i de investmentbolag som har störst renodlad exponering mot de största bolagen på stockholmsbörsen – det är bevekelsegrunden till att Investor och Industrivärden är de största investeringarna. De tillsammans med Kinnevik (skog/telekom mm) samt Lundbergs (verkstad/fastigheter mm) gör att de största indirekta innehaven i fonden på ett bra sätt speglar index. Därutöver har vi ca 25% som exponeras mot de övriga bolag du räknar upp nedan – så vi fångar upp även detta men utan att göra avkall på grundtanken att vara ett alternativ till indexfonder.

    SvaraRadera
  17. Hej

    Jag är ganska ny när det gäller fond samt aktieinköp. Spiltans nya fond ser ganska ok ut i mina ögon men som sagt så är jag ny. Det är så bra att det finns folk som er (som kan lite mer) som gärna hjälper oss som inte kan. Vad jag vill fråga är... Hur gör jag en bra fond fördelning med svenska aktiefonder samt lite andra om jag ska månadsspara 1000kr i månaden samt göra ett inköp på 50000kr. Är det någon som vill dela med sig av sin visdom????

    Är tacksam för hjälpen

    Mvh A.A

    SvaraRadera
  18. Järnvargen

    För att åstadkomma detta har vi därför valt att lägga största andelen av fonden i de investmentbolag som har störst renodlad exponering mot de största bolagen på stockholmsbörsen

    För att det ska vara 100% passiv och det ska kallas för indexfond för investmentbolag så ska man helst följa "börsvärdet" (eller något liknande) på enskilda investmentbolag. På det sättet ökar man mer på de bolag som lyckas bäst.

    SvaraRadera
  19. Anonym
    Jag ska inte uttala mig så mycket om fondfördelning. Jag investerar inte i fonder förutom PPM och där har jag 100% Avanza Zero (varför göra det svårt?)

    Jag vet inte om jag är rätt person att ge råd om fonder men jag skulle rekommendera indexfond som tex: Avanza Zero som är helt gratis om du helst nöjd med index liknande avkastning med ganska lågrisk på sikt.

    Det du kan göra är att investera enbart när börsen går/gått ner kraftigt och samla på likvida vid kraftiga uppgångar på det sättet kommer du slå index.

    SvaraRadera
  20. Jag gillar som sagt inte fonder men de fondförvaltare som jag i allmänhet brukar utmärka sig positivt med god avkastning och låga avgifter brukar vara: Didner & Gerge, AMF och Spiltan.

    Sedan är det viktigt att aldrig, aldrig, aldrig lita på anonyma människor på internet ;-). Vi kan vara bra för att hitta idéer men jämför alltid med faktiska data.

    Jag tycker om:

    Om jag vet vilka fonder jag ska jämföra:
    https://www.avanza.se/aza/fonder/jamforfonder.jsp

    Och för en lång lista
    http://www.morningstar.se/FundIndex/

    Jag har själv länge funderat på att jämföra olika fondförvaltare så jag tyckte att det är lika bra att göra det nu på en gång. Jag använde Avanzas tjänst och testade följande fonder med Sverigeinriktning: Didner & Gerge, AMF, Spiltan, Robur, Skandias, Avanza Zero och Nordeas Sverigefond

    Resultatet är:

    På 10 år
    (Bäst till sämst, siffrorna är uppskattade från en dålig graf men rangordningen är korrekt)
    Spiltan Aktiefond Sverige (ca + 160 %)
    AMF aktiefond Sverige (ca + 100 %)
    Didner & Gerge Aktiefond (ca + 100 %)
    Swedbank Robur Sverigefond (ca +70 %)
    SKandia fonder aktiefond Sverige (ca +70 %)
    Nordea Sweden fund (ca + 30 %)
    Avanza zero (ca +30 %)

    På 5 år
    Didner & Gerge (ca +15 %)
    AMF (+-0 %)
    Avanza zero (+-0 %)
    Skandia (ca -6%)
    Robur (ca -7%)
    Spiltan (ca -8 %)
    Nordea (ca -8 %).

    På 3 år
    Didner & Gerge (+90 %)
    Spiltan (ca +62 %)
    AMF (ca +60 %)
    Avanza zero (ca +60%)
    Swedbank (ca +45 %)
    Skandia (ca +45 %)
    Nordea (ca +45 %)

    Som du ser är det väldigt viktigt att välja rätt fondförvaltare ochv ilken som är bäst kan växla kraftigt över tiden beroende på hur konjukturen går och vem som förvaltar fonden.

    Intressant är även att utveckling och förvaltningsavgift är fullkomligt okorrelerat. Avanza zero är så klart billigast (0 %) men AMF är billigast av de förvaltade (0,4 %), Didner & Gerge tvåa (1,22 %), Swedbank och Skandia lika (1,4 %) medan Spiltan och Nordea är dyrast med 1,5 %.

    SvaraRadera
  21. Kan även tillägga att det var jag som råkade göra det anonyma inlägget och att jag personligen är mest sugen på Didner & Gerge.

    SvaraRadera
  22. Bra analys! Skulle aldrig köpa fonder (igen) men deras reklam lät trovärdig initialt så några kommer de nog lura.

    / Lowrisk

    SvaraRadera
  23. Var det så klokt att sälja Investor?

    SvaraRadera
  24. Kanske inte! Nu i efterhand kan man tycka att man var lite för "känslosam" mot ledningens höga bonusar osv och då var det lättare att bortse från Investors låga värdering på den tiden :)

    SvaraRadera
  25. Nu har ju fonden funnits i snart 1,5 år och än så länge har den väl gått bra?

    SvaraRadera
  26. Anonym
    Visst! både Investor o Industrivärden har gått bättre än index tack vare en del innehav gått riktigt bra :)

    SvaraRadera
  27. Nu bumpar jag ett gammalt inlägg, men jag tycker det passar sig bäst här. Är nybliven investerare och sitter nu med lika stora delar i sex investmentbolag samt spiltans investmentbolag. Har vid närmare tanke valt att fokusera på aktierna pga utdelningarna. Min första tanke var att vikta min portfölj liknande spiltans fond, men är det kanske inte "bättre" att i sådant fall ge alla bolag i min portfölj lika stor del? Och sen viktar om portföljen då och då om någon aktie dragit iväg. Känner mig som sagt lite skeptisk till att lägga investor och indutrivärden på nästan 30% var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv skulle jag inte tänka mig ha 60% i Investor & Industrivärlden. (om du nu inte vill ha ett betydligt högre "säkerhet" mot börsen - men samtidigt får ett lägre avkastning)

      Att ha lika mycket i varje bolag är smartare. Här kan du läsa mer om jämförelse med viktad o oviktad index och historisk avkastning.

      http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/oviktat-slar-viktat-index-med-12.html

      http://40procent20ar.blogspot.se/2012/06/borsens-arliga-avkastning-11-under-12.html

      Radera