fredag 9 mars 2012

Året Ekonomibloggare 2013 till salu!

Är det någon som är intresserad av titeln kan ni säkert beställa den redan nu. Eftersom det inte verkar som att man behöver prestera så mycket än att bara skriva några inlägg under några veckor. Och självklart är det en fördel om du känner några inom finansbranschen och har en del bra kontakter.

Hoppas att ni förstår ironin i det här inlägget fast själv tycker jag inte att det låter så ironiskt alls. Herr Insider blev året ekonomibloggare och det ser ut som allting redan var planerat väldigt noggrant. Herr Insider behöver publicitet som driver ett fondbolag och då anstränger han sig några veckor med att skriva ihop några inlägg och några veckor senare är han året ekonomibloggare.

På samma sätt behöver kapitalmarknadsdagarna publicitet väljer X-antal bloggar som har större trafik och får på det sättet fler besökare till hemsidan än de har fått totalt besökare till kapitalmarknadsdagarna senaste 3 åren. Självklart är det helt gratis publicitet. För att vi ”amatör bloggare” är samling av stollar som lägger tid på bloggen utan att ta betalt . Då är det också en självklarhet att man utnyttjar bloggare för att få gratis PR.

Nu tror vissa av er att jag är ”förbannad” att jag inte valdes men det handlar inte alls om det. Ärligt talat så trodde jag verkligen att Cornucopia skulle ta hem titeln vilket borde vara det mest sannolika till och med om störst inte är lika med bäst som han själv säger och oavsett vad man tycker om hans inlägg och teorier.

Det som gör att jag blir irriterad är:

1-Att jag blev total utnyttjat i PR-syfte och det är bland det värsta jag vet. Det är inte ok att man ska tro att man kan utnyttja bloggare bara för att vi är ”glada amatörer”. Idag får jag väldigt många meningslösa tips och erbjudanden om föreläsningar, hemsidor, aktietävlingar, nya tjänster och m.m. Till och med en del kan tänka sig erbjuda ”skrattretande” små summor för mitt besvär. Fast jag har verkligen försökt att hålla fritt från dessa på bloggen. Samtidigt har jag ingen reklam på hemsidan och har inga planer heller på att skapa det. Som jag har sagt tidigare finns bloggen för mitt eget brinnande intresse och hade jag velat tjäna extrapengar så hade jag gjort något annat som är betydligt mer lönsamt.

2-Den andra delen är att det finns minst 10-15 utmärkta bloggare (som inte ens finns med på nomineringslistan) som har gjort mycket mer än Herr Insiders två veckors inlägg. Utan att behöva nämna övriga nominerade som var mycket bättre än Herr Insider.

Men…men finansbranschen tjänar inte pengar på Prestation utan det handlar om Publicitet och Försäljning. Det är ingen stor skillnad om det heter Herr Insider eller Herr Börjesson. Både två är duktiga på synas och använder sig gärna av aktiespararna som har blivit en utmärkt reklamkanal att nå/sälja till småsparare.

Det som är också lite synd att två av mina senaste inlägg - tillväxt utan tillväxt och Pris/värde och teori/verklighet kommer i undanskymd i dessa meningslösa inlägg som jag hoppas att slippa skriva om i fortsättningen.

38 kommentarer:

 1. Du är en av mina stora inspirationskällor inom bloggosfären och säkerligen många andras också.

  2013 så får vi ordna en egen tillställning för oss glada amatörbloggare och andra intresserade. :)

  SvaraRadera
 2. Tycker att det är en mycket god praktisk illustration om hur finansbranschen agerar, och att vi kunder måste söka den information vi behöver helt på egen hand.
  Att ta råd från finansbranschen innebär i första andra och tredje hand att de tjänar pengar på oss, på mina placeringar, oberoende av hur min placering går. Vilket i praktiken innebär att min placering är i underläge eftersom finansbranschen ska ha garanterad avkastning (avgifter) från mig.

  Om branschen fick bestämma är jag övertygad att de skulle se till att "4020" omedelbart stängdes ner då du på mycket bra sätt visar, diskuterar och agerar för att maximera din egen avkastning på lång sikt, med klara mätbara mål. Det genererar minimalt med, om inga, pengar in till branschen.

  Alltså, branschen ser dig som en fiende.
  De kommer hela tiden att försöka, om och om igen, att få dig att arbeta åt dem, eftersom de inte kan få dig att hålla tyst.

  Jag, och jag tror många med mig, tycker att du gör ett fantastiskt jobb.
  Och jag hoppas att få fortsätta läsa dina mycket intressanta inlägg.

  SvaraRadera
 3. Spartacus
  Jag tror att det skulle verkligen behövas en nätverk/förening (eller vad du kan heta)som borde vara ideélt utan något vinstinttresse för värde- och långsiktiga investerare.

  SvaraRadera
 4. Anonym
  Det helt rätt som du säger:

  Att ta råd från finansbranschen innebär i första andra och tredje hand att de tjänar pengar på oss, på mina placeringar, oberoende av hur min placering går.

  Därför är det mycket lönsamt för tex: fondbranschen utan att behöva överprestera så kan dem i princip få halva ditt sparkapital om du är fast där med ditt pensionssparande tillräckligt länge. Det är där de stora pengarna finns att tjäna.

  Därför kan det också vara smart att synas/hörs om man är en liten aktör som vill konkurrera med de stora bankerna. Oavsett om det sker via bokförsäljningar, föreläsningar, artiklar eller att vinna pris så handlar det om att få kapital från pensionssparare.

  SvaraRadera
 5. om du inte vann den tävlingen så kan det inte vara seriös. Sjukt pinsamt att the insider vann!

  SvaraRadera
 6. Haha Herr Insider....kanske även syftar till att han delade ut priset till sig själv...Hela din blogg andas dock kvalitet och har haft mkt glädje av den!

  SvaraRadera
 7. Första gången jag hört talas om bloggen Herr Insider.Det verkar helt otroligt att en så okänd blogg blir vald till årets ekonomiblogg.Man kan fundera på hur rösträkningen har utförts,samma styrning som i Putins Ryssland kanske.Själv lade jag min röst på din blogg,däför att jag gillar dina inlägg om värdeivestering

  SvaraRadera
 8. Filip
  Det är framför allt alla de övriga 4 bloggar var betydligt bättre än vinnare. Då kan man fråga sätta varför man gör "tävlig" överhuvudtaget?  Anonym
  Allt är möjligt :)

  SvaraRadera
 9. nisse
  Putins Ryssland? .... eller snarare Insider röstning :)

  SvaraRadera
 10. Det är ju ingen blogg "The Insider" skriver, jag tittade lite snabbt (har aldrig läst den tidigare), det är ju reklam.

  Nu ska jag sälja mitt innehav i Scientia (har bara en liten post så det kommer tyvärr inte märkas i någon statistik). Den följer ändå gratisfonden Avanza Zero nästan exakt i kursutveckling.

  SvaraRadera
 11. Som tidigare kommentator kan jag säga att jag aldrig hört talas om the Insider innan. Förhoppningsvis är folk inte likt får, utan kan läsa mellan raderna. De som utlyst tävlingen (vet ej vilka och bryr mig inte heller) tappar ju helt sin värdighet. Du sopar banan med de andra. Åtminstone ur mitt intresseperspektiv.

  Har aldrig kommenterat någon blogg tidigare, men vill visa min uppskattning. Vill bara förmedla att jag uppskattar din blogg och dina inlägg. Så sunt kvalitativa. Har många gånger funderat över att du delar med dig av allt detta, och inte mig veterligen på något vis tar betalt för din tid. Är tacksam över detta. Du har gjort mig till en bättre investerare och jag kommer fortsätta följa din blogg med stort intresse. Du har för mig stakat ut den rätta vägen och tyliggjort skillnaden mellan spekulation och investering. Du gör ett fruktansvärt bra jobb och finansbranschen ser en fiende. Kunskap och information är makt, fortsätt sprid den.

  SvaraRadera
 12. Som tidigare kommentator kan jag säga att jag aldrig hört talas om the Insider innan. Förhoppningsvis är folk inte likt får, utan kan läsa mellan raderna. De som utlyst tävlingen (vet ej vilka och bryr mig inte heller) tappar ju helt sin värdighet. Du sopar banan med de andra. Åtminstone ur mitt intresseperspektiv.

  Har aldrig kommenterat någon blogg tidigare, men vill visa min uppskattning. Vill bara förmedla att jag uppskattar din blogg och dina inlägg. Så sunt kvalitativa. Har många gånger funderat över att du delar med dig av allt detta, och inte mig veterligen på något vis tar betalt för din tid. Är tacksam över detta. Du har gjort mig till en bättre investerare och jag kommer fortsätta följa din blogg med stort intresse. Du har för mig stakat ut den rätta vägen och tyliggjort skillnaden mellan spekulation och investering. Du gör ett fruktansvärt bra jobb och finansbranschen ser en fiende. Kunskap och information är makt, fortsätt sprid den.

  SvaraRadera
 13. Det dräller av "tävlingar" som i praktiken är marknadsföringskampanjer.

  Dessutom tycker jag hela upplägget är oseriöst. Har vi tävlingar där Sveriges "bästa" dagstidning utses?

  SvaraRadera
 14. Jag har läst hela hans blogg och håller med om att det är patetiskt. De inlägg han har gjort håller en bra klass men du har helt rätt om att det är alldeles för lite för att kalla det en seriös blogg.

  SvaraRadera
 15. Anonym
  Det är alltid roligt att höra bloggen hjälper någon att investera på ett bättre sätt.
  alatheiaton
  Det brukar också vara vanligt bland banker :)


  SEB utsedd till bästa bank i Norden och Baltikum

  http://newsroom.sebgroup.com/sv/etiketter/utmarkelser/

  SvaraRadera
 16. Järnvargen
  Jag tror inte jag skulle frågasätta kvaliten i bloggen däremot så mycket märkligt att vinna ett pris på två veckors bloggande.

  SvaraRadera
 17. Ett stort skämt att insider vann. Inte för att hans blogg är dålig men jämfört med hur sjukt mycket bättre och högre kvalitet 4020 har! Finansbranschen gynnar sina egna. Tråkigt när aktiespararnas vd satt i juryn, kunde hoppats på mer då men inte.

  SvaraRadera
 18. Jag instämmer i din ironiska kritik eller hur du nu vill lägga fram saken. Sett till innehåll så håller jag dig och Lundaluppen högst just nu. Av er ger jag luppen ett visst försprång pga att du ofta har en rätt låg kvalitet rent språkligt. Med det sagt vill jag inte framföra några klagomål på ditt skrivande. Men det kan ju vara något att tänka på framgent.

  tack tack/ Daniel

  SvaraRadera
 19. Ja, vi blev ägda.

  Inte osannolikt att hela tävlingen var ett betalt PR-stunt för Insiderns fondbolag, som nu fick gratis reklam.

  Har inte skrivit en rad om vem som vann av just denna anledning. Nog illa att blivit lurad att skriva om nomineringen.

  Ekonomistas skulle förstås ha vunnit om det hade handlat om kvalitet.

  SvaraRadera
 20. Hm. Scientias fonder har gått uselt de sista sex månaderna.

  Kanske dags för ett blogginlägg "Scientia fonders usla insidermodell".

  All reklam är god reklam sägs det...

  SvaraRadera
 21. För övrigt har jag lagt till dig till min blogglista nu. Ber om ursäkt för att det inte gjorts tidigare.

  SvaraRadera
 22. Cornucopia
  Japp! De har lurats oss totalt och på samma sätt fick gratis uppmärksamhet. Det är sista gången jag kommer lägga något vikt på sånt jippo.

  Ett blogginlägg för insiders fond? Han skulle säker uppskatta för uppmärksamheten och det är alltid roligt att göteborgare hjälper varandra :)

  Tack för blogglistan fast det är kanske inte så konstigt att du inte haft mig tidigare eftersom vi skriver om olika saker.

  SvaraRadera
 23. Anonym
  Tänk att aktiespararna består personer som jobbar inom finansbranschen. Sen har de också svårt att vara alltför kritiska när det har nära samarbete med många.

  Nu ska jag inte kritisera Aktiespararna för mycket tanke på att det positiv att det finns en organisation för aktieägare.

  SvaraRadera
 24. Daniel
  Jag måste tyvärr hålla med det du säger :) Den språkmässiga kvalitén är inte den bästa fast jag hoppas ändå att det innehållet och infomationen i inläggen uppskattas. (och det är också det som jag lägger mest tid på).

  Om jag skulle lägga till fler nomineringar så skulle också välja Lundaluppen + några till som jag har i blogglistan.

  SvaraRadera
 25. Kan bara instämma i kören..totalt oseriöst! Men jag tror att alla som har följt din blogg ett tag eller någon annan blogg med ett innehåll som skrivs av människor med ett genuint intresse kan tröstas av att vi som följer er ser givetvis hur urbota korkat detta så kallade arrangemang har genomförts..Herr Insider, vilket skämt!! Tur att alla vet det ochså.

  SvaraRadera
 26. Du gör ett jäkla bra jobb med din blogg! Låt inte sånt här skit ta din energi... Mvh D

  SvaraRadera
 27. Ja, vilket skämt!

  Hoppas du inte blir nedstämd av detta 4020. Har läst ekonomibloggar i ett par år och instämmer med ovanstående att din blogg ligger väldigt högt upp på min lista! Keep it up! :-)

  SvaraRadera
 28. Hej 4020

  Har set nærmere på juryen bag "årets ekonomibloggara" - hvad forstand har Expressen, Stockholm Handelskammare og Progress PR på seriøs aktieinvestering????
  Du skal være i virkeligheden være glad for, at du ikke fik denne pris - din blogg er alt for seriøs og af alt for høj kvalitet, til at være med i deres PR-cirkus.
  Venlig hilsen Ole

  SvaraRadera
 29. haha, var förvånad att bloggen som vann ens var nominerad och påtalade det för juryn. De påtalade då att han hade microbloggat en längre tid (twitter, som då inte varit enligt samma tema förrän på sistone när kanalen använts för reklam)... ok då visste man ju hur det skulle gå. Nästa gång kan du få en headsup.

  SvaraRadera
 30. MrFox
  Nejdå! Ingen fara fast jag har tagit en längre ledighet :)  Ole
  Jag tycker att det är pinsamt att sitta i juryn när den "sämsta" nomineringen vinner hela tävligen.  Kalle kr
  Twitter = Några meningar och lite länkar som blev den bästa bloggen :)???

  SvaraRadera
 31. Rent tragist men alla verkar vara på det klara med att det var ett skämt :)

  Din blogg är ibland de bästa och har inspirerat mig till att försöka blogga, göra min en hemsida.

  SvaraRadera
 32. Vad va det ja sa...!!!
  (se mitt inlägg 29/2)
  Jag är nog lite äldre än vad 4020 är och därmed mer luttrad och mindre blåögd.
  De flesta jippo som drivs av finansbranschen är mest tänkta för att generera intresse och intäkter till de egna bolagen.
  Jag tror inte att du, liksom jag vill vara med i den svängen.
  Bra skrivet igen, som vanligt. Du borde (också) skriva en bok av dina bloggar.

  Besser

  SvaraRadera
 33. Matte
  Roligt att höra - Lycka till med bloggen!  Besser
  Kanske det blir en bok av alla dessa inlägg, man vet aldrig :)
  Fast jag vet inte när jag skulle hinna med det???

  SvaraRadera
 34. Hej!
  Jag heter Fredrik Sjöshult och var ordförande i juryn som utsåg "Årets ekonomibloggare". Jag är alltså representant för den jury som tycker att din blogg är en av de sex bästa ekonomibloggarna i Sverige.
  När jag läser ditt inlägg och kommentarerna inser jag att det uppstått ett missförstånd. I min värld är även Twitter en blogg och det var i första hand Twitter, men även den lovande bloggstarten, som gjorde att vi fastnade för Erik Lidén.
  Du kan läsa mer i min blogg (där jag även länkar till andra nominerade):
  http://bloggar.expressen.se/fredriksjoshult/2012/03/arets-ekonomiblogg-the-insider/

  Fredrik Sjöshult
  Ekonomireporter
  Expressen

  SvaraRadera
 35. Fredrik
  Du behöver förklar varför ni har valt som ni har gjort. Jag tycker ändå att det är rätt så "löjligt" att jämföra twitter med en blogg. (du kan kalla mig för gammaldags om du vill)

  Ni borde i allfall förstå att hela arrangemanget ger "falsk" intryck. Där ni har valt andra bra bloggar bara för att få tväligen se seriös ut. Sen spelar det ingen roll om jag har rätt eller fel. Jag säger bara hur bedrövligt hela tävligen upplevs av mig och många andra.

  Hur som helst det är sista gången ni kommer få någon PR från den här bloggen!

  SvaraRadera
 36. Fredrik Sjöshult (igen): Även jag anser att twitter inte är en blogg även om det kallas för mikroblogg.

  Folk som har bloggar skriver "nu lämnar jag bloggosfären för twitter" eller "nu har jag lagt till min twitter på bloggen".

  Ni borde kanske ha utsett årets ekonomitwitter istället.

  SvaraRadera
 37. Fredrik Sjöshult, det är ju intressant att du och de flesta i juryn är kompisar med varandra på Facebook. Redan innan tävlingen. Det kan ju verka som att ni pratat vid sidan om för att fixa vinsten för PR-beställningen.

  Det är ju också intressant att PR-byråns ägares revisor satt i juryn och även var medarrangör av hela Åre-grejen tillsammans med PR-byrån. Min uppfattning är att revisorer skall vara revisorer och inte ha samarbetsprojekt vid sidan av revisionen med kunder.

  Men sådant får väl någon revisorsnämnd yttra sig om antar jag.

  SvaraRadera