torsdag 29 mars 2012

Börsen & Fritt kassaflöde

Det är mycket man kan säga om H&Ms rapport idag. Resultatet blev sämre än jag trott, fast kollar man närmare på detaljerna så ser det ändå ganska bra ut t.o.m om det är svårt att tro. Jag ska försöka kolla närmare på rapporten i helgen och försöka uppdatera mina tabeller/ diagram och få se om jag kommer till en klok slutsats utan att vara för subjektiv.

Det som är mest intressant är att man ännu en gång ser det tydliga mönstret att ju högre aktiekursen går upp desto mer intresse från allmänheten att vilja köpa bolaget. Under 2007 när aktien gick upp 70 % under ett år, under 2010 efter en uppgång på 100 % och nyligen efter 40 % uppgång under 8 månader.
Gissa när allmänheten/finansbranschen var mest intresserat av att köpa H&M?


För ett tag sen skrev jag ett inlägg om hur den långsiktiga avkastningen påverkades negativt av den högre inköpskursen för H&M. En inköpskurs på 240 kr genererade 4 % (inklusive utdelningar) i årlig tillväxt under 5 år ifall H&M hade en lite sämre vinsttillväxt. Samtidigt kunde man få 10 % årlig tillväxt om man hade lyckats köpa H&M för 180 kr. Men det är ingen som vet om H&M kommer gå ner under 200 kr igen eller när. Det enklaste är börja köpa när det börjar bli billigt om vi får nedgång och göra absolut ingenting resten av tiden förutom att spara på likvida pengar. Problemet är:

1-Definitionen av billigt kan variera mycket beroende på vem som analyserar och vad man tror om framtidsutsikterna. Den varierar också mycket på börsens/företagets kortsiktiga utveckling.

2-Vi är känslomässiga varelser och när det handlar om pengar så agerar vi ”intuitivt” och tyvärr också helt motsatt vad som är lönsamt ur investeringsperspektiv.

3-Hur roligt är det att göra absolut ingenting under en längre tid?

Jämför aktie och obligationsinvesteringar
Tänkte tipsa om en hemsida där ni kan jämföra historiska utvecklingen för
aktier med obligationer.


Filmklipp - Fritt kassaflöde
Slutligen en intervju med värdeinvesteraren Robert Olstein (en mindre känd investerare) som pratar om hur viktig det är med Fritt Kassaflöde. Kvalitén är tyvärr ganska dålig men det är ändå värt att lyssna på den en timmes långa intervjun och det framkommer många bra idéer och tips.
Ett klipp som är absolut värt att lägga tid på.

11 kommentarer:

 1. verkar som att hms nya kedja ska heta "& other stories"
  http://www.dn.se/ekonomi/hm-startar-en-ny-kedja--other-stories

  SvaraRadera
 2. Tja!
  Jag sitter på hm aktier med ett snitt på 211kr.
  Mitt mål är att plocka in utdelningen och sedan kränga dom på 260kr och sedan invänta nästa dipp.
  När tycker du hm är "säljvärda"?

  SvaraRadera
 3. En bra aktie säljs aldrig. Så länge man har köpt den vid en av de större nedgångarna kommer det bli mycket bra investering på sikt. Börjat inse mer och mer det Buffett alltid snackat om med att courtage,spread m.m. tar bort massa av resultatet. Du ska inte tänka på vad andra tycker om marknaden. Det enda du ska göra är att följa det enkla diagram för Sthlm-börsen. När P/E för högt och mycket dålig , makro slår det tillbaka och då är det bara buy and hold forever. Att inte göra någonting på 1-2år kan ibland vara fantastisk taktik. Inlägget om hur viktigt inköpspriset är var bland det bästa jag läst som jag tidigare kommenterat, så ha is i magen. Nedgångarna kommer oftare nu än förr. Cyklerna kortare och makron påverkar allt mer vilket bara är till småspararnas fördel om man är flexibel.

  SvaraRadera
 4. Köpte dom ju i sommras så det har ju gått en stund.
  Jag har som strategie att bara köpa aktier i dippar oavsett hur lång tid det tar.
  Men att sälja en aktie man gjort 30-40% för att invänta billigare tillfälle är väl inte helt fel specieelt inte nu när dipparna kommer oftare?

  SvaraRadera
 5. hur kan man se/höra på Robert Olsteins film?? Går det på MAC?

  SvaraRadera
 6. Naturligtvis är det inte fel att sälja om den gått upp en bra bit (vi pratar väl om bra eller bättre) Man vet inte när nästa dipp kommer och om den ens kommer komma ned på dessa nivåer igen, ingen kan se in i framtiden. Jag är av den uppfattningen att så länge fundamentat i aktien finns kvar, alltså anledningen till varför du köpte aktien fortfarande håller ska du ha kvar aktien och njuta av direktavkastningen. Alternativt om den lyckas gå över din utsatta säljkurs och blir riktigt dyr.

  SvaraRadera
 7. Defensiven
  Hahha :) Påminner mig lite om "GalnaGunnar". Det som är intressant är att H&M är inte rädd att exprimentera :) Kan ha sina för- och nackdelar. Så länge det inte påverkar H&Ms varumärke negativ så ser jag inga problem att de provar olika ideér.

  SvaraRadera
 8. Nicke

  När tycker du hm är "säljvärda"?


  Det är svårt att svara på om aktien går upp till 260 och högre så kan jag anta att den fortsatta uppgången blir ganska begränsad på kortsikt. Men det är aldrig lätt med timing. Fråga de som har såld H&M vid 220-230 för att försöka köpa runt 200 kr igen!

  SvaraRadera
 9. Anonym - Om köppris
  Kloka ord! Jag kan erkänna att det har tagit långt tid innan man började förstå hur viktigt det är med inköpspriset fast samtidigt utan att försöka förutse marknadensrörelser.

  SvaraRadera
 10. Anonym - Filmen
  Jag misstänker jag att den fungerar bara för Windows. Den var riktigt gammalt filmklipp med okänd filformat. Annars hade jag lagt upp den i Youtube.

  SvaraRadera
 11. Frihetsinvesteraren
  Håller med! Jag tyker också att det är betydligt lättare att fokusera att kunna köpa billigt än att försöka sälja dyrt. Om bolaget utvecklas som man har tänkt sig så kommer uppgångarna vara högre i takt med vinsttillväxten.

  SvaraRadera