lördag 24 mars 2012

Nordea - Rösta med fötterna!

Har någon missat att Nordeas VD, Christian Clausen höjde sin lön med hela 46 procent under 2011 och fick en ersättning på nära 15 Mkr? Dessutom fick han ett guldkantat pensionsavtal på runt 100 miljoner kronor. Samtidigt köpte Nordea en sexrumsvåning på 256 kvadratmeter för 22,5 miljoner. Stackars VD:n har ingenstans att bo i Sverige - han är ju från Danmark.

För att Nordea ska ha råd med alla fina bonusar/ersättningar till VD:n och ledningen samt miljard bonusarna till sina anställda så måste de göra sig av med 2 000 personer de närmaste åren och öka avkastningskravet på Eget Kapital till 15 %. Vilket också betyder att alla Nordeas kunder måste vara solidariska och hjälpa Nordea med sitt högre avkastningskrav genom:
-Dyrare boräntor
-Högre förvaltningskostnader
-Fler och högre kostnader/avgifter
-Sämre service som kostar banken mindre
-m.m


Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos tycker att de ska vara bland bästa bankerna som uppnår ungefär 15 procent i avkastning på eget kapital och samtidigt ignorerade Wahlross frågan om det rimligt att Nordeas VD får över 100 miljoner kronor vid pensionering. Lika så ser han inte Christian Clausens lyxvåning som ett problem. Wahlroos kan till och med tänka sig att höja VD:s ”låga” lön så att han kan ”köpa flera lägenheter i Stockholm”.Wahlroos (en gammal kommunist som har blivit bonusentusiast) kan ställa och styra hur han vill i Nordea när han genom via sitt bolag Sampo kontrollerar 21 procent i banken. Men jag tror inte jag vill vara med och finansiera hans framtidsvisioner och inte heller bidra till några bonusar till Nordeas ledning genom att vara kund hos banken.
.
Rösta med fötterna - Byt bank!
Jag tror att vi några X-antal miljoner kunder har större makt än övriga ägarna och vi borde ta vårt ansvar och byta bank när vi inte gillar hur ägarna/ledningen styr bolaget. Så jag gör min del genom att:

1-Byter bank från Nordea till Länsförsäkringar.
Anledningen är att det är kunderna som är ägare i Länsförsäkringar(LF) och där behöver vi inte snacka om bonusar eller högre avkastningskrav. Vilket innebär att som både kund och ägare får jag lägre kostnader och förhoppningsvis en bättre service.

Jag tror också att det är flera som tycker som jag om LF och kollar man senaste och historiska undersökningar så ser man att LF ligger högt när det gäller nöjdaste bankkunder. För 2011 hade Länsförsäkringar nöjdaste bolånekunderna och Avanza de nöjdaste sparkunderna. Med andra ord bankkonto hos LF och Investeringskonto hos Avanza.

2-Byter IF till Länsförsäkringar.
Byter också mina försäkringar från IF till Länsförsäkringar. Det är av samma anledning och IF-försäkringar ägs av Sampo som i sin tur kontrolleras av Herr Wahlroos. Varför ska jag betala högre premie som går till koncernens bonusar och troligtvis få en sämre försäkring pga att ägaren vill ha högt avkastning?

Men självklart det finns en del nackdelar och problem med LF. Rekommenderar att du läser Stockmans och Cournucopias inlägg om länsförsäkringar. Ska också nämna att den festliga bilden kommer från Nordeas Guldgossar.

Rösta med Fötterna!
Jag har nu lagt en "logo" lägst upp i bloggen för att den inte ska försvinna bland nya inlägg. Ni får gärna använda bilden. Jag tycker att budskapet är värt att sprida vidare.

43 kommentarer:

 1. Jag bytte till LF för några år sedan vad det gäller lönekonto, internetbank och dylikt. Jag har inte haft anledning att ångra eller byta igen. Angående försäkringar så har jag själv i några olika bolag beroende på vad det gäller. Dina försäkringar kanske är ett intressant alternativ också?

  SvaraRadera
 2. Bra sagt, har inte Nordea själv men min sambo hoppade av när herr valross var ute i media och gjorde självmål. Lånade din bild och la ut den på facebook i mitt årliga inlägg där.
  Stefan

  SvaraRadera
 3. Handelsbanken är fortfarande den bäst skötte banken i Sverige!

  Jag har oxå LF och blev nyligen förbannat då jag insåg efter ett halvår att de hade nedgraderat mig från Guldkund till Silverkund utan någon som helst information. Mycket dåligt!!

  Men som andra här säger, finns inga bättre alternativ!

  SvaraRadera
 4. Det är Christian Clausens och Björn Wahlroos taktik kanske. De hoppas att Anders Borg är arg och funderar sälja totala Nordeas aktier som staten äger,då de kan göra som de vill sen!

  chliu

  SvaraRadera
 5. Spartacus
  Jag borde nog bytt tidigare och jag har bara hört positiva saker om LF-försäkringar. Billigare och dessutom lättare att få hjälp när det behövs.

  SvaraRadera
 6. Per Penning
  Jag brukar inte skriva om banksparande fast nu gjorde jag ett undantag :)  Stefan
  Kul att bilden sprids vidare :)

  SvaraRadera
 7. Anonym

  Jag har oxå LF och blev nyligen förbannat då jag insåg efter ett halvår att de hade nedgraderat mig från Guldkund till Silverkund utan någon som helst information. Mycket dåligt!!

  Men fick du veta varför du blev nedgraderat hos LF?

  SvaraRadera
 8. chliu
  Det är möjligt att det är spel för gallerierna.

  Wahlroos - Utesluter inte Nordeaflytt


  http://di.se/Default.aspx?pid=232974__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=

  SvaraRadera
 9. Bra inlägg som vanligt.
  Det finns flera sätt att protestera än att byta bank. Se till att du inte blir en lönsam kund!
  Bankerna får halva vinsten från fondavgifter och andra halvan från låneräntor. Det som kostar är lokaler, personal och administration. Så man skall behålla sin bank för sin egen bekvämlighet men inte utnyttja dåliga och dyra tjänster.
  Behåll alla konton men se till att föra över det mesta kapitalet till egna investeringar.
  Utnytja inte korta krediter på bankernas kreditkort.
  Flytta över alla stora lån till bättre kreditinstitut.
  Sälj alla fonder och köp egna aktier i en ISK depå.
  Bankernas tjänster kan vara bekväma att använda, men se till att inte använda de som är mest lönsamma.
  Besser

  SvaraRadera
 10. Har varit kund i Lf Bank sedan starten av internetbanken.Är i huvusak nöjd,förutom med den pensionsförsäkring som jag tecknade hos LF.Livbolaget fick enligt min tolkning behålla för liten del av ersättningen vid försäljningen av kapitalförvaltningen till ABN Ambro.Sakförsäkringsdelen skodde sig på livbolagskunderna.I detta fall röstade jag med föttern och är nu min egen pensionsexpert i investerarsparkontot.Sedan kan jag konstatera att LF sänkt sina sparräntor betydligt efter starten.SBAB har i dagsläget 1,3% högre sparränta.

  SvaraRadera
 11. Intressant inlägg och jag tycker att du belyser en mycket viktig del av bankvärlden som måste ändras och det verkar ju verkligen var många som har LF. Men något som fick mig att välja bort de mindre bankerna är att de inte är en primary lender. Hur resonerade du kring detta? I min förhandling med bankerna så var samtliga mindre aktörer framförallt på bolånen.

  SvaraRadera
 12. 4020: japp, de hade ändrat bonus systemet, och numera måste man månadsspara för att vara guldkund! Förut behövdes inte det!

  I och med jag har alla mina försäkringar samlade hos LF, så lönade det sig för mig (fast LF försäkringar är rätt dyra i förhållande vad Insplanet kan kasta upp).

  Nåja, jag sparar numera 500:-/månad i Skagen fonder via LF för att få de exra 7% rabatt!

  Jag tycker man borde ha hört av sig och informerat mig!

  Ha det 4020

  //Alex

  SvaraRadera
 13. Besser
  Jag tycker också att man ska välja bort fonder. Personligen så vill jag helst undvika fonder oavsett prestation eller om de är aktiva värdeinvesterare. Där jag inte kan välja någonting annat än fonder så väljer jag Avanza Zero.

  Varför ska man lägga så mycket tid på hitta bra fonder när man kan använda den tiden mer produktiv genom att investera i enskilda bolag :)

  SvaraRadera
 14. nisse
  Jag tror ocskå att man ska välja bort privat pensionssparande oavsett om det är LF eller Nordea.

  Det är betydligt lönsammare att göra det på egen hand tex: i en ISK.

  När det gäller LF så tror jag att jag kommer utnyttja bankkonto och försäkringarna. Då får jag 10% rapport när jag har både delarna, vilket känns ganska bra.

  SvaraRadera
 15. Patrick
  Primary lenders? Ingen som jag har tänkt på! Var är den största nackdelen?

  Jag vet att LF är ändå bland de större bankerna och om jag inte har fel så ligger de 5:e - 6:e största långivare för bolån.

  SvaraRadera
 16. Alex
  Ok! Det jag har sett i hemsidan är att de har 5% rabbat för olika områden:
  1-Försäkringar 5%
  2-Bankkonto 5%
  3-Pension 5%

  Då antar jag att man är "guldkund" om man har alla delarna? Jag räknar med 10% när jag väljer de två första.

  Insplanet
  När det gäller Insplanet så upplev jag de som lite oseriös när det försökte sälja försäkringar via telefonförsäljningsknep.

  SvaraRadera
 17. Jag är som sagt överlag nöjd med LF vad det gäller banktjänster. Som nämnts ovan så får man dock bättre ränta på sparpengarna någon annanstans samt så är jag skeptisk till deras "nya" guldkundserbjudande och dito. När jag flyttade över dit fanns inte det upplägget och LFs försök till att sälja massa mertjänster som har allehanda förbehåll har gjort att jag istället hittat försäkringar på annat håll som jag funnit mer prisvärda. Min högst personliga åsikt är att en medlemsägdrörelse inte ska hålla på och tramsa runt med att ge olika villkor till olika medlemmar baserat på olika kundbonussystem. Håll det lätt och enkelt för alla. Det är väl i sak den negativa kritik jag har mot LF och utvecklingen där de senaste åren.

  SvaraRadera
 18. Lf har olika system för sina rabatter beronde på vilken lf det är eftersom de är "lokalföreningar" - har 25% och sparar inte någon månadsspar eller pensionslösningar via lf

  SvaraRadera
 19. Spartacus
  Det är aldrig enkelt med "medlemsrörelser" som LF när det handlar om mer eller mindre oberoende lokalförenigar. Sen som du säger ska LF hålla på sälja andra tjänster som "pensionssparande" när det ligger utanför deras nisch?  Kalle kr
  Det förklarar en hel del. Inte konstig att jag har inte hört talas om Silver/Guldkund? och olika procentsatser.

  SvaraRadera
 20. Bra inlägg. Jag skulle också vilja byta från nordea, har ändå inget som binder mig dit. Skulle Avanza skaffa lönekonto, kort och möjligheten att betala räkningar så skulle jag byta dit på 2 röda. Dock är kanske inte lönekonto speciellt lukrativt för dem att starta...

  Finns tusan ingen bank man vill byta till. Får hoppas att Richard Bransons Virgin Money kommer till landet.

  SvaraRadera
 21. Tack för en till intressant artikel.
  Dock finns det ingenting som säger att man måste vara kund i en bank för att man är aktieägare i den och tvärtom. Som aktieägare vill man ha så många lönsamma bankkunder som möjligt men att själv vara en är absolut ju ingenting att eftersträva...

  SvaraRadera
 22. Måste säga att jag tycker att denna kampanj mot banker är märklig ur ett aktieägar perspektiv. Viss VD lön kan diskuteras, lgh är nog en bra affär i sig, men en lite för banken. Men nyanseran här hyllar du ett bolag, H & M, som har dockumenterade barnarbets problem. Var är moralen i detta?

  Fortsätt det bra arbetet med analyserna.

  P.S jag är inte kund i Nordea eller LF.

  SvaraRadera
 23. Men vad sägs om en analys av Nordea och Sampo?

  SvaraRadera
 24. Mattias
  För mig är det lite lättare att lämna Nordea när jag inte är aktieägare. 

  SvaraRadera
 25. Anonym - H&M?
  Den här inlägget har jag skrivet ut ifrån kundperspektivet och inte som aktiägare. Har jag tänkt investera i Nordea eller Sampo så är jag inte säker att jag hade kommit till samma slutsats. 

  Sen tycker att det blir lite fel att direkt jämföra Nordea med H&M. När det gäller Nordea så handlar det mer om tjänstemän som lyckas ge sig fina bonusar/lön och andra förmåner när samtidigt de själva inte tar några risker oavsett hur företagets utvecklas. När det gäller "moral" så kommer man alltid hitta problem oavsett vilket företag eller verksamhet. 

  SvaraRadera
 26. Anonym - Analys
  Analys av Sampo och Nordea? Nää! Det är inget som jag är intresserat. Till och med om Sampo är bra utdelningsaktie så vill jag helst undvika finansbolag där jag kommer alltid ha svårt att göra bra bedömning om riskerna för framtiden. 

  Det finns många andra bolag som har enklare verksamhet - varför göra det svårt?

  SvaraRadera
 27. Det är uppenbart att din store idol tänker annorlunda både vad gäller vd löner (som styrelsen sätter, se din första mening Clausen har inte höjt sin egen lön det är styrelsen som gjort det)och vad gäller finnas bolag.

  Vill även passa på att medela att mig veterligen har Nordea marknadens lägsta courtage min/max 59 kr.

  Dina analyser brukar vara bra men gnället på senare tid är bara trist. Först om åretsbloggare och nu hakar du på ett redan gammalt media drev.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 28. Anonym
  Det är bra med lite kritik!

  Lägsta courtage, 59 kr? Det behöver inte vara det lägsta om du nu inte handlar med riktigt stora belopp. Det du ska komma ihåg är att det fast pris per avräkningsnota för Nordea. Sen vet jag inte exakt om det innebär per nota = en affär. Det kan bli dyrare än tex avanza som räknar in tre affärer under samma dag i en enda avräkningsnota och därefter summeras affärerna till minicourtaget 39 kr. För mig som köper lite åtgången vid nedgångar är det en fördel med lägre minicourtage

  SvaraRadera
 29. Anonym - forts.
  Sen tycker också att det helt naturligt att jag inte direkt intresserat för finansiella bolag oavsett vad Buffett har för innehav. Jag kommer aldrig ha samma intelligens, analysförmåga och kunskap som Buffett.

  Så jag väljer att göra det enkelt för mig och väljer bolag som jag kan anaysera riskerna.

  Hur ska jag kunna veta mer än de flesta kompetenta finansanalytiket som följer finansbolag som Nordea o Sampo? Däremot som konsument kan jag mycket lättare avgöra om H&M:s konkurrenskraft och om HM säljer bättre eller sämre än tex. KappAhl eller MQ när jag går runt i köpcentrum. Där har jag en fördel mot alla andra analytiker som enbart kollar på siffror. Oavsett om du kallar det EDGE eller Circle of Competence, det handlat om kunna få ett bra inblick vilka risker jag tar som aktieägare!

  Mvh
  4020

  SvaraRadera
 30. Det är alltid tröttsamt att läsa mindre begåvade kommentarer. Frågan om exempelvis barnarbete kontra inte barnarbete är naturligtvis mycket större än arbetet i sig. Det kan handla om pest eller kolera; om alternativet är att leva på gatan utan varken mat eller tak över huvudet kan det faktiskt i vissa fall vara bättre att som barn arbeta än att inte göra det. CSR-frågor är ofta mer komplexa än man kan tro. Därför är det bra att ställa sig ödmjuk inför detta.

  Även 4020 så kallade "gnäll" på senare tid är humbug. Kritiken har varit fullt befogad tillika rationell. Den har dessutom varit kopplad till bloggens ämne, vilket gör att jag direkt ställer mig frågande till kommentarens substans. Om du vill krama Nordea så får du mycket väl göra det. Om du är intresserad av var dina skattepengar/investeringsslantar tar vägen läser du inlägget. Är du inte över huvud taget intresserad låter du helt sonika bli att läsa alls.

  Suck! Tack för en som vanligt utmärkt blogg 4020. En lysande stjärna på den molniga blogghimlen är precis vad du är.

  SvaraRadera
 31. Daniel
  Jag kan tänka mig att han/hon jobbar på Nordea :)

  SvaraRadera
 32. Helt rätt!

  Nu blev vi aldrig kunder hos Nordea för de var helskumma när vi skulle ta lån för 10 år sen. Har hört flera konstiga historier om Nordea från kompisar sedan dess.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 33. Det är inte bara Nordea som har höga bonusar eller andra ersättningar. Kolla t.ex på SEB...
  Är inte hon "bra betald" ??

  SvaraRadera
 34. Bra inlägg. Det är bra att sådant här kommer fram. Jag är själv väldigt ekonomi intresserad men många av det som står i val och kval att byta bank är det en bra upplysning som får bankkunder att ta steget till att byta. Sprid det vidare till så många som går det är när folket tar ut sina pengar som bankerna får det sämre. Vi har möjlighet att påverka. Nordea är ingen bra bank själv byta jag innan skandalen kom.

  SvaraRadera
 35. Trams att gnälla på några få VD:ars ersättningar. Köp inte aktien om ni tycker att banken inte är aktieägarvänlig alternativt klaga på bolagsstämman.

  SvaraRadera
 36. Så här är det alltid när tidningarna skriver om bankbonusar, pensionsavtal och dylikt. Alla säger att "nu ska jag byta bank!" men dagen efter så är allt som vanligt och ingen har orkat bemöda sig med att fylla i alla papper för att byta.

  Folk är lata och det vet bankerna om. Såna här "negativa" artiklar om dem har ingen som helst påverkan på resultatet.

  SvaraRadera
 37. Anonym
  Det gör vi inte heller fast jag tycker det är stor skillnad mellan att vara aktieägare och kund.  Anders
  Tyvärr så har du lite rätt. Allmänheten har varken tid eller lust att flytta konto eller pensionssparandet och det någonting som banken vet.

  SvaraRadera
 38. Anonym - SEB
  Jag tycker nästan alla stora bankernas VD/ledning är överbetalda :)

  Var går gränsen till ett rimligt VD lön? Kan man begära hur mycket som helst bara för att det är en av de större bankerna? Ska VD/ledning ska få bonusar som är kopplade till resultat?

  Inga lätta frågor!

  SvaraRadera
 39. Man kan ju göra som jag, flyttar mitt pensionssparande från Nordea till Avanza men behåller personkontot. Det kontot har jag sällan några större summor på.

  SvaraRadera
 40. Jag tror du kommer tröttna på LFs webbank ganska snart. De är inte särskilt långt framme vad gäller användarvänlighet mm.

  Jag har LF när det gäller försäkringar (överlägset billigast på bil och villa).

  Jag har Skandia som bank, bolån, kort mm

  Jag har Avanza som depåkonto med aktier och fonder (investeringssparkonto)

  SvaraRadera
 41. Anonym
  Om det så dåligt som du säger så får jag i så fall ha mindre cash där :)

  SvaraRadera
 42. Måste säga att det är en lysande sågning av överbetalda banktjänstemän som skor sig på oss andra.

  SvaraRadera