torsdag 31 maj 2012

Aktiespararna - Günter och framtiden!

Jag såg att Aktiespararna tillsammans med Redeye kommer att arrangera Småbolagsdagen i Stockholm under 4-Juni. Totalt 50-tal bolag och utställningar. Lite synd att det handlar bara om småbolag. Spontant så är det ett intressant bolag som skulle kunna tänka mig att lyssna på och det är Eolus Vind. Resten har jag inget direkt intresse för och tyvärr så är det oftast småbolag som vill synas och behöver kapital som är sällan bra investering.

Aktiespararna
Hur som helst nu tänkte jag på aktiespararna som har haft tufft senaste tiden och nyligen har Günter Mårder meddelat att han kommer att avgå som VD för aktiespararna. Det går inte bortse att han har varit betydelseful för organisationen Aktiespararna och jag skulle till och med tro att aktiespararna kan få det tuffare när de tappar honom.

Tillfällig ersättare kommer att vara någon som heter Carl Johan Högbom som är vd för Alternativa Aktiemarknaden. Kollar man närmare på företaget alternativa.se så går det inte missa Herr Börjesson som är ordförande i bolaget.

Kanske skulle man kunna spekulera att aktiespararna kommer ha ännu mer reklam för Spiltan och oneterade bolag? Eller så behöver aktiespararna kompetent och duktig ledning inom marknadsföring och som vet hur man säljer och får in nya medlemmar?

Men de kommer knappast ha det lätt tanke på att Aktiespararna har haft tufft väldigt länge och antalet minskade medlemmar är inget nytt fenomen när vi har haft den dåliga börsutvecklingen till och från under 10-12 år och samt största andelen av medlemmarna har en hög medelålder som är svårt att ersätta.

Om man skulle fråga aktiva medlemmar inom ungaaktiespararna - vad som är svåraste i de olika lokalgrupperna i landet? så kan tänka mig att det vanligaste svaret borde vara att det är tufft att locka andra unga medlemmar till de olika aktiviteterna som anordnas lokalt. Troligtvis så har det smittat av sig till Aktiespararna som har förmodligen svårt att locka allmänt yngre medlemmar (en ålder mellan 30-40 år) som har andra viktiga saker att tänka på än aktier och sparande.

En annan sak kan också vara den snabba förändringen inom internet och informationsflöde för finansbranschen. Det har gjort att man inte är lika beroende på tidningar, analyser, marknadsbrev och olika tjänster. Jag säger lite som Lundaluppen som gjort en recension av tidningen Privata Affärer:

"När jag först läste igenom tidningen var jag mest överraskad över hur snabbt den tog slut. När jag nu finkammar den för att skriva denna recension blir jag ganska uppretad. Stora delar av tidningen håller en väldigt låg kvalitet och dess värde för en "privat affärsman" är otroligt begränsat. Vissa delar av tidningen är nästan absurda och andra bara svepande och jargongmässiga."

Många andra tidningar som di, affärsvärden och aktiespararnas månadsnummer hamnar i den kategorin. Idag kan man på snabbt sätt få tillgång till information som inte var tillgänglig tidigare och ännu bättre analyser i tex: många amatörbloggar. Dessutom är det helt gratis.

Aktiespararna har fortfarande ett bra verktyg - hittakursvinnare som är prisvärd. De har satsat ganska mycket på att vidareutveckla TA-delen och jag kan säga att de har gjort ett bra jobb fast andra sidan så har de inte satsat lika mycket på FA-delen. Fast det är nog en tidsfråga innan det kommer liknande webblösningar som är billigare, enklare och snabbare.

Aktiespararna är fortfarande den ”bästa/enda” organisationen för småsparare som är någorlunda oberoende. Men tyvärr så går det inte bortse ifrån att aktiespararna har ett mycket svårt jobb när de ena sidan ska gynna sina egna medlemmar att göra långsiktig bra investering och andra sidan måste jobba med banker, fondbolag och andra inom finansbranschen som är mer intresserade av att sälja produkter som troligtvis inte gynnar kunderna långsiktigt. Stockman tar upp den problematiken där en större konflikt mellan PR bolag och aktiespararna.

Det är nästan som att ha författaren till boken Den Stora Fondbluffen som föreläsare i en Aktiespararnas aktiekväll precis innan en fondförvaltare som ska informerar om Swebanks Robur Fonder. En sådan intressekonflikt kan bli vanligare när Aktiespararna blir mer och mer beroende av intäkter från reklam, samarbetspartner och liknande kampanjer när intäkterna från medlemmarna minskar kraftigt.

Men..men.. vad vet jag? Det ironiska med det hela är att Aktiespararna hade förmodligen haft det ännu sämre om de hade satsat på min målgrupp - långsiktighet, tråkiga stabila bolag, fundamental analys och årsredovisningar.

Tyvärr men jag misstänker att den större andelen av medlemmarna är intresserat av:
-fonder
-trading
-teknisk analys
-Små och spänande ”kryddbolag” med hög risk
-Optioner & Warranter
-Guld, Råvaror, Olja
osv…

Eller så har jag helt fel? Intelligenta får och analytikerjakt!


Slutligen ett bättre filmklipp av Günter Mårder som handlar om Skillnaden mellan bolaget och aktien.

19 kommentarer:

  1. Jag skulle gärna set att Aktiespararna jobbade hårdare med att aktivt påverka de bolag där en stor andel småsparare utgör ägarbasen. Det finns spontana ägarföreningar i både Starbreeze och Värmlands Finans men Aktiespararna borde kunna bilda en paraplyorganisation för dessa. Därigenom skulle vi kunna sätta stopp för frimärksföretag som utnyttjar att deras småägare aldrig når upp till 10 % ägarandel.

    Sedan skulle jag även vilja se Aktiespararna som en bulldog som går loss på idiotnoteringar som Xzero (värderar sig själv till 400 Mkr och har ett utgånget patent från 1980 för vattenrening och har inte sålt något sedan de bildades 1999) och N stor stark (värderade sig till 40 Mkr när de sålde till en handfull restauranger).

    Men jag är också en ganska tråkig typ så jag är osäker på om det hjälper :P

    SvaraRadera
  2. Eftersom det finns bloggare som du och Lundaluppen, finns det ingen anledning att läsa ekonomitidningar. Era inlägg har 100 ggr bättre kvalitet än det mesta tidningarna kommer med.

    /Inve

    SvaraRadera
  3. Jag gick med i Aktiespararna för två år sedan på grund av tillgången till Hitta kursvinnare och det förhållandevis låga priset på programmet. Eftersom det var mitt i sommaren och ont personal på kansliet hade jag nöjet att få prata direkt med Günther Mårder för att ställa mina frågor om Hitta kursvinnare. Det gav ett mycket gott intryck.

    Sedan har jag haft stort utbyte av tidningen Aktiespararen som jag tycker har blivit bättre sedan omgörningen.

    Privata Affärer prenumererar jag förvisso på sedan något år, men någon ytterligare förnyelse av prenumerationen blir det förmodligen inte. Efter en tid kan man även som en gång novis innehållet i artiklarna. Det mesta är ren och skär upprepning och med tiden har jag upptäckt andra ojämförligt bättre informationskanaler, t.ex. denna blogg.

    Så till min fråga: Hur bedömer du "40procent 20år" och andra här i kommentarsfältet tidningen Börsveckan? Är den värd att lägga ned tid och pengar på? Jag följer det de släpper ut via sin RRS-kanal och de analyser som söker sig ut via Placera.nu, och de ger ett konträrt intryck av att tänka själva, ha kunskap för det och verkligen stå för det.

    SvaraRadera
  4. Järnvargen
    Intressant när du nämner Xzero och det finns en inlägg om det:

    Xzero Marknadsförs via Aktiespararna

    http://www.nyemissioner.se/forum/thread/skojarbolaget_xzero_marknadsfoers_via_aktiespararna/25


    Det finns tyvärr många liknande bolag som Xzero och samtidigt är dessa bolag som gärna vill vara med (som också betalar bra) för att synas i tex: Aktiespararnas presentationskvällar, reklam i tidning aktiespararna och kanske också använda sig av aktiespararnas aktieinvest (liknande corporate Finance tjänster) för nyemissioner och börsnoteringar.

    Då är det inte lika lätt att bita den handen som föder en :)

    SvaraRadera
  5. Inve
    Tack! Fast jag måste ändå erkänna att det är verkligen inte lätt att genererar bra inlägg när man själv inte den tiden :)..

    SvaraRadera
  6. Storugglan
    Själv har jag ingen uppfattning om Börsveckan eller har provat den. Jag använder faktiskt ingenting annat än årsredovisningar och den informationen som finns gratis på nätet (oftast nyheter, branscher nyheter, företagsinformation osv) för att göra egna analyser. Det är det som jag skulle rekommendera.

    Fast om du fortfarande vill läsa andras analyser som tex: börsveckan så kan jag ändå tipsa att du gör egen analys först (behöver inte vara så komplicerad) och få en uppfattning innan du läser någon annans analys. Då minimerar du risken att helt och hållet "tro" på andras analyser när du själv kan jämföra vad som står mer kritisk.

    SvaraRadera
  7. Järnvargen
    Här kommer beviset att Aktiespararna har hjälp till att marknadsföra Xzero i tidningen aktiespararna!


    http://www.mypaper.se/show/aktiespararna/show.asp?pid=345137455864087&page=46

    SvaraRadera
  8. Där dog jag inombords.

    Har haft tankar på att aktivera mig men nu ger jag upp den tanken.

    Däremot är jag lite stolt över att när jag googlar Xzero AB så är inlägg nummer 2 som visas ett blogginlägg jag gjorde på Redeye för att varna folk från lurendrejeriet.

    SvaraRadera
  9. Hej, såg att du i oktober 2009 nämnde att du köpt Fortum
    "Själv köpte jag runt 14-15 € förra året och runt 15-16 € senaste nedgången i somras. Och var super nöjd med en direktavkastning på 7 % i genomsnitt."

    Nu när Fortum står i 14.50 Euro (igen) så undrar jag om din inställning till Fortum är densamma eller om du har förändrat din syn på bolaget?

    SvaraRadera
  10. Tycker det är tråkigt att du drar alla "småbolag" över en kam. Det finns många "småbolag" som har sund verksamhet, resonabel värdering och hyggliga vinster.

    Att bunta ihop det med företag som söker kapital är imo inte korrekt (möjligen inte heller avsikt men det kan lätt tolkas så).

    SvaraRadera
  11. Jag hoppas att aktiespararna lyckas vända den negativa trenden. Måste säga att även om affärstidningarna inte alltid är perfekta innehållsmässigt så tycker jag ändå att det är väldigt skönt att någon gång läsa riktiga tidningar och inte bara på datorn.

    Får ju dock säga att det inte är mycket som slår din blogg. Du har fått ihop fantastiskt många bra inlägg, fortsätt så!

    SvaraRadera
  12. Järnvargen

    http://www.redeye.se/aktiebloggen/xzero-ab-vad-ar-det-manniskor

    Snyggt! Förhoppningsvis så har du hjälpt en och annan småsparare.

    Jag tycker fortfarande att du ska vara med som aktiv i aktiespararna. Man kommer kontakt med många intressanta människor och för chansen att träffa en del börsbolag. Det är stor skillnad på lokalnivå och aktiespararna som helhet.

    Men tyvärr så kan man aldrig komma ifrån att tom. aktiespararna måste "sälja". Sen kan man alltid fråga sig om Aktiespararna har någon skyldighet när det gör marknadsföring och hjälper med nyemissioner eller företagspresentationer?

    SvaraRadera
  13. Sven
    Jag har inte följt Fortum el. E.ON sista tiden och jag har också såld de förra året där jag fick bra vinst för Fortum och köpte istället H&M vid nedgången. En anledningen är att jag försöker komma bort från kapitalintensiva bolag med enorma investeringar fast andra sidan så är dessa bolag mycket mer stabila och ger bra utdelning (till och med om det finns en viss politisk risk)

    Vid 14,50 och när Euron har gått ner igen så låter det billigt. Men jag skulle helst rekommendera att du kollar på aktiefokus som har bättre koll på bolaget:


    http://www.aktiefokus.se/category/bolag/fortum/

    SvaraRadera
  14. Kalla kr
    Jag kan tänka mig att det låter så :)..

    När jag brukar kriteras "små bolag" så brukar jag mena "krydda portföljen" mentaliteten. Vad jag menar är att det finns många spännande bolag som "kan ge stora vinster i framtiden" men som lever på nyemissioner och dålig lönsamhet osv.

    Sen kan jag hålla med att det finns en del mycket intressanta små bolag som tex: Skåne-Möllan, Swedol, Addtech, Nibe, Eolus Vind osv.

    Dessa bolag har jag tyvärr inte lagt lika mycket tid som large cap och någonting som jag hoppas att jag kan göra i framtiden när börsdata blir klar.

    SvaraRadera
  15. Aktieinvesteraren
    Tack! Jag hoppas också att Aktiespararna kommer tillbaka och vi kan hoppas på ännu bättre kvalité för oss som är långsiktiga. Men det kommer inte bli lätt att vända den negativa trenden. Deras två största problem är nog:

    1-Den dåliga börsläget och den negativa uppfattningen om börsen/aktier som investeringsalternativ och det kommer förmodligen inte bli bättre på länge.

    2-Svårt att ersätta de gamla medlemmarna som har varit med länge.

    SvaraRadera
  16. Klockrent som vanligt !!
    Jag är inte med i aktiespararna, trots att jag skulle vara den ideale medlemmen.
    Det är som du säger, det finns inget mervärde i medlemskapet. Tidningen är mest fondreklam och oseriösa annonser. Ekonomiinfo av bra kvalité hittar man på enstaka bloggar eller på några affärstidningar på nätet.
    De enstaka bra reportagen i Aktiespararen finns också på deras hemsida så varför vara medlem?
    För lojalitet och idealitet? Så bra är inte Aktiespararna. Visst finns det givande kontakter på lokalavdelningarna, med det är mycket få som delar mina värderingar om "långsiktighet och tråkiga bolag".
    Både artiklar och annonser i Aktiespararen håller ofta en låg och ibland oseriös profil.
    Jag råkar känna Carl Johan Högbom och det är en bra och seriös person, som bara är en tillfällig lösning.
    Oberoende av vem som blir ny VD så kommer medlemsantalet att fortsätta nedåt.
    Varför skall man egentligen vara medlem?? What´s in it for me?
    Besser

    SvaraRadera
  17. Tack för ännu ett bra inlägg 4020!

    Har du kvar Ratos i portföljen ? Köper du på dessa nivåer?

    SvaraRadera
  18. Besser
    Håller med det du säger. De som är mer intresserat och vill ha högre "kvalite" eller rättare sagt fördjupning så är det svårt att hitta hos aktiespararna. Deras största målgrupp är de som inte kan så mycket om aktier/investeringar. Samtidigt är den gruppen som slutar vara intresserade när det går dåligt för börsen.

    SvaraRadera
  19. Anonym
    Tyvärr så har jag slutat kolla på investmentbolag pga många olika saker och framför allt det tar längre tid att göra bra analyser när det handlar om flera bolag som investmentbolagen äger.

    Jag kan tipsa senaste inlägget om Ratos - riskminimeraren tar upp Ratos problem på ett bra sätt:

    http://riskminimeraren.blogspot.se/2012/06/ratos-intressant-varderad-igen.html

    SvaraRadera