Om man räknar på omfattningen av börsdata så handlar det om närmare 400 bolag med 10-12 års historik vilket då kräver att minst en halv miljon värden överförs helt manuellt från årsredovisningar till en databas för man överhuvudtaget ska kunna räkna fram de viktiga nyckeltalen för varje börsbolag. Till och med om jag har nu efter 3 års tid lyckats effektivisera överföringarna av data från årsredovisningar så handlar det fortfarande om mycket hårt arbete och slit som kräver tid.
Man kan fråga sig; varför lägga ner så mycket tid på en hemsida?
Jag tror personligen att börsdata har en möjlighet att bli den ledande informationsskällan inom historiska nyckeltal, FA-värderingar och strategier eftersom det knappt är några större företag som satsar inom den nischgruppen. Webbutveckling för finansiella tjänster sker mest inom TA området eftersom grundinformationen, aktiekurser, är billigt och tillgängligt för flera marknader medan FA-historik är mycket svårare att få tag på och det är heller inte lätt att uppdatera. Det är bara några få stora internationella företag som har tillgång till en så omfattande databas och jag misstänker också att dessa är ganska begränsade när det gäller viktiga värden som skuldsättning och kassaflöde. Det är också därför det inte finns någon större hemsida som har bra FA-verktyg i Sverige.
Den första ambitionen är att kunna få visa ett stort antal viktiga nyckeltal för alla börsbolag som tex: min tidigare mall för FA-Översikt.
Sen också få till bättre jämförelser mellan företag, branscher och börsen och vidareutveckla nuvarande screener. Tack vare kvalitén på datan som vi har så har vi nästan ingen begränsning på vad vi kan utveckla. T.ex. den populära strategin ”The Magic Formula” kommer att vara med från början och nu ser vi att den verkligen har varit en bra strategi på 12 års historik men det påverkas också lite av att en oviktad portfölj med bra aktier kunde slå OMX-index som är viktad med närmare 7-8 % årligen.
Det som är svårt är hur man ska utveckla hemsidan så att den ändå är användarvänlig och lätt att navigera i när man vill visa så mycket så möjligt. Ingen lätt uppgift. Ta tex: Dagens industris senaste webbuppdatering som har totalförsämrat forumet börssnack. Där kan vi snacka om snygg design och en del häftiga lösningar men man har inte ens tänkt på användarvänligheten och vad som är viktigast för besökarna.
Välj dina egna nyckeltal!
Jag är tacksam för all tidigare respons och alla förslag som vi har fått och de har vi försökt ta hänsyn till i utvecklingen och om du har ett favoritnyckeltal som du gärna vill se för alla börsbolag inom:
-Large Cap
-Mid Cap
-Small Cap
-First North
(och senare)
-Finland
-Danmark
-Norge
Så har du nu chansen att påverka vilka nyckeltal du vill se på börsdata där du tillgång till tex:
-10-12 år historik
-Snitt och Årlig utveckling
-Jämföra aktiens nyckeltal med branschen/börsen
-Jämföra alla bolagen inom branschen
-Använda nyckeltalet för screener
Vad vill du ha för nyckeltal på nästa börsdata?
ska bli spännande att se! Några nyckeltal jag gärna skulle vilja se:
SvaraRadera* ROA (fem eller tio års snitt)
* PE3 och PE5 (vinst som genomsnitt av flera år)
* Räntetäckningsgrad
Defensiven
SvaraRaderaROA = Den ska vara med i form av senaste, 3, 5, 7 och 10 års snitt.
PE = Samma sak som ovan fast det blir mer senaste 3 och 5 åren räknad från senaste året och det blir inte rullande snitt för tex: 3 år. (kanske något för längre fram)
Räntetäckningsgrad = är med!
vad bra:)
SvaraRaderaMina nyckeltalsönskningar är Grahams nyckeltal för finansiell styrka:
SvaraRadera1) balanslikviditet (tror jag det heter på svenska, current ratio på engelska) = omsättningstillgångar/kortfristiga skulder
2)rörelsekapital/långfristiga skulder
I övrigt inga önskningar att tillägga :-)
Kenny
SvaraRaderaBalanslikviditet = är med! Det verkar som att den är vanligare än tex: kassalikviditet och det är också därför har jag tagit med. Dessutom är det ganska lätt att räkna fram.
Rörelsekapital/långfristiga skulder = Den har jag inte tänkt på. Den kan jag i så fall försöka ta med. Kan vara fördel att se om rörelsekapitalet är större än de långfristiga skulderna. Letade efter vad nyckeltalet skulle kunna heta men hittade din text :)
Finansiell styrka är det kriterium som enligt Graham är viktigast att inte tumma på!
För industriella företag finns två kriterier som båda skall vara uppfyllda. Dels ska omsättningstillgångarna vara minst dubbelt så stora som kortfristiga skulderna och dels ska rörelsekapitalet vara större än de långfristiga skulderna.
Jag vet inte heller om det nyckeltalet har något namn (det har det säkert på engelska...) men det brukar sällan redovisas någonstans, så det vore grymt om det kom med! Att hitta historik för ett sådant nyckeltal brukar vara hopplöst annars...
SvaraRaderaKenny
SvaraRaderaDå tar jag den med bland nyckeltalen. Eftersom databasen är så detaljerad så är väldigt enkelt för oss att ta med en sådan nyckeltal.
Det bara att jag behöver lite informationstext som vi ska försöka förklara användningsområde. Men det hittar jag säkert nåt :)
En sak som jag tycker är viktigt är ROE, FCF samt utdelningsdel av FCF
SvaraRaderaMike
SvaraRaderaROE, FCF = Ska vara med!
När det gäller utdelningsandel av FCF så antar jag att du menar:
Hur stor andel av FCF delas ut? dvs, Utdelning per aktie / FCF per aktie = %
Utdelning/FCF = Ska var med! Jag tycker att den är rätt så viktigt :)
Jag är oerhört tacksam för era kolosala arbete i Börsdata. Det är faktiskt ledande i Norden! Men jag önskar att ni kan öka med:
SvaraRaderaROE(5 år)
PB(5 år)
Total Assets(5 år)
Equity(5 år)
NAV(5 år)
chliu
Jag är också oerhört tacksam för erat arbete och är mycket imponerad. Hade hoppats på att Skandiabanken skulle bygga någonting liknande men det verkar som att ni räcker mer än väl och jag hoppas det lönar sig för er på ett eller annat sätt.
SvaraRaderaGällande nyckeltal så är jag en brutal missbrukare av relativa tal.
När jag tittar på bolag brukar jag titta på hur omsättning, resultat, kassaflöde, utdelning, soliditet och kapitaltäckningsgrad har förändrats i förhållande till föregående år samt räkna ut det geometriska medelvärdet på varje tal.
Någonting som sedan tar väldigt mycket tid är när jag blir intresserad av ett bolag och sedan inser att jag bör korrigera för hur antalet aktier har förändrats. Om jag kunde räkna ut alla dessa värden så skulle jag troligtvis inte sova på en vecka efter att hemsidan uppdaterats :P
Chliu
SvaraRaderaVi ska också försöka ta med de övriga Nordiska bolag och då skulle jag nog börja kalla en konkurrenskraftigt tjänst i Norden :)
ROE, P/B, Eget Kapital = Ska vara med! 10-12 års historik + 5 snitt o tillväxt beräkningar.
Totala tillgångar = Ska vara med som tillväxt men inte som värde. Dvs hur mycket har den växt senaste året, 3, 5 år osv. Kanske vi skulle kunna tillägga riktiga värden? Ska kolla på det!
När det gäller NAV så är det ingen lätt koncept :) NAV tolkar jag som substansvärde och det är nästan lika svårt eller svårare att räkna objektiv. Det används väl oftast av fonder och investmentbolag.
Hur som helst så kommer jag ta med P/B, EK och P/B-Tang. Så nära NAV man kan komma.
Däremot så finns det planer att längre fram utveckla NCAV och NET/NETS och mer intrincis value värderingar och jämföra direkt med aktiekursen. Både historisk och nuvärde.
vad bra, P/B-tang skulle vara användbart!
SvaraRaderaJärnvargen
SvaraRaderaNär det gäller relativa tal så har vi tagit med det vanligaste som:
-Omsättning
-Vinst
-Utdelning
-EK
-FCF
Fast däremot så har vi lagt mer tid på att ta fram nyckeltal som tex:
EV/EBIT, Soliditet, P/FCF.
Vi kommer att visa i antal aktier och då har vi litet problem som nyemissioner som påverkar historik data. Jag hoppas att vi kan visa i två lägen:
1-Utan att ta hänsyn till ändring av antal aktier.
2-Beräknad på dagens antal aktier.
Sen frågan är också om vi ska visa i totala värden.
Det är bara kapitaltäckningsgraden som inte är med och jag misstänker att den används mest för banker. Jag tror inte heller jag skulle kunna räkna på andra bolag? Du får gärna rätta mig om jag har fel.
Geometriska medelvärdet? Skulle man kunna sammanfatta Genomssnittlig årlig tillväxt? tex:
((5/2)^(1/5))= Där värdet ökat från 5 kr till 2 under 5 år.
Defensiven
SvaraRaderaP/B-tang och ROA-Goodwill ska vara vara med tack vare dina tidigare önskemål :)..
Otroligt imponerande 4020! Se bara till att ha någon form av intäktsstrategi för sidan så du får lite belöning för allt slit. Kanske en donationsknapp om du nu inte vill ha annonser?
SvaraRaderaLegendarisk
SvaraRaderaDet finns planer på det! Fast vi ska ändå försöka erbjuda mer info än tidigare helt gratis. För de som vill ha mer avancerade nyckeltal eller andra funktioner ska i så fall betala en liten summa.
Järnvargen
SvaraRaderaJag glömde också nämna att antalet aktier och den historiska utvecklingen ska vara med. Jag tycker också att den är viktigt när man ska kolla om bolaget levt på nyemissioner eller de har gjort återköp.
Väldigt fin databas. Kanske lite trist att presentationen är uppbyggd på flash och därmed inte möjlig att visa på iPad/iPhone som jag mestadels använder för att läsa information idag.
SvaraRaderaCristoffer
SvaraRaderaVi kommer att överlämna flash och gå över till en ny leverantör med javascript som fungerar med Apple och dessutom går mycket snabbare också!
4020> Lysande! sommarkram på det!
SvaraRaderaHej 4020
SvaraRaderaØnskeseddel:
1. Mulighed for at lave en liste i prioriteret rækkefølge over udvalgte nøgletal, f.eks. p/e - startende med det laveste p/e-tal først
2. Lave en liste om kombinerede nøgletal f.eks. p/e x p/b
Et utroligt ambisiøst og flot projekt, jeg glæder mig til at se det færdige resultat.
God (arbejds-) sommer Mvh. Ole
ett schysst nyckeltal vore egarspridning. T.ex røstandelar hos størsta egaren. Det er nog många som skulle gilla att screena efter bolag der størsta egaren har minst 20% av røsterna.
SvaraRaderamvh
defensiven
Ole
SvaraRaderaVi kommer att göra en mer avancerad screener och där du ska kunna kombinera alla nyckeltal bredvid varandra och lika så sortera på stingande eller fallande värden.
Lägger du på också tidsaspekten som tex: 3,5 eller 10 år snitt och tillväxt så får en mycket komplett screener fast ändå lätt att använda :)
Defensiven
SvaraRaderaHåller med! Det hade varit rätt så häftigt. Fast vi har inte den informationen idag. Ägarandel och spridning har vi planer att skaffa senare och då skulle man kunna lägga liknande information på screener.
Stor eloge till allt arbete som lagts ner. Sånt här är jag beredd att betala för, helt klart.
SvaraRadera/Mattias
Mattias
SvaraRaderaDet är också lite vad vi hoppas på :)
Det är en förutsättning om börsdata ska överhuvudtaget ska fortsätta växa.
Tack för mycket bra arbete! Om det finns något som jag kan hjälpa till med så ställer jag gärna upp.
SvaraRaderaNi gör ett fantastiskt jobb... Tack!
SvaraRadera/ Karl
Olli
SvaraRaderaTack för det! Du får gärna bli medlem när vi lanserar tjänsten och tipsa om oss :)..
Karl
Tack detsamma!
Skuld per aktie!
SvaraRaderaide kommer härifrån.
http://alex-genialex.blogspot.se/2008/06/vi-behver-att-nyckeltal-till.html
coccos
Ert hårda jobb med börsdata hedrar er, mycket imponerande. Tack
SvaraRaderaCoccos
SvaraRaderaBra inlägg! Nettoskuldsättning kommer vi att ha fast kanske inte som per aktie utan totalt i Mkr. (kanske man skulle kunna lägga in per aktievärde?)
Sen kommer vi också nyckeltal som direkt jämför/lägger till nettoskulden till tex P/E, som:
-EV/E
-EV/EBIT
-EV/EBITDA
Roger
SvaraRaderaTack!
Grymt slit med att lägga in all data, gör ni det manuellt för varje bolag? Håller på att ta fram skript för att automatiskt kunna extrahera all viktig data från årsrapporterna och bygga upp en egen databas. Det visade sig vara rätt klurigt och lite manuell handpåläggning kommer nog att vara oundvikligt i slutändan... Nu har det jobbet legat nere pga husrenovering, men hoppas kunna komma igång med det i höst igen. Hur som helst, jag kommer lätt att vara villig att betala för Börsdata framöver. En klockren tjänst =)
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaVi gör all överföring helt manuellt och det är det som är tidkrävande jobbet i början. Sen kommer uppdateringen också ta lite tid.
Problemet med att exportera data med hjälp av program är att du måste ändå justera datan efterhand vilket också kräver tid. Jag kan tänka mig att för många bolag skulle det ta lika lång tid att justera datan än att göra allting manuellt.
Den andra problemet är att det finns så många olika varianter av årsredovisningar och format vilket gör det väldigt svårt att göra något som passar allting.
Tredje problemet är att idag är det fler och fler företag som låser - pdf dokumenten.
Håll ut och kämpa på - du gör ett otroligt bra jobb!
SvaraRaderaHej 4020,
SvaraRaderanär jag läsar detta kan jag som IT-nörd inte låta bli att tycka att alla noterade bolag bör ha en RESTFUL-nyckeltalstjänst som en del av deras investor relations!
Tack för allt arbete med borsdata.se.
Bästa hälsningar,
Björn-Henrik
Anonym
SvaraRaderaFörsöker ... :)
Björn-Henrik
Det hade varit en bra hjälpmedel fast det måste den vara samma format både när det gäller innehållet och hur de presenterar värdet.
Det finns vissa få bolag som har hela historik på Ecxelfil som går att ladda på hemsidan men problemet är detsamma. Alla gör på sitt eget sätt, oftast för kort historik, ganska begränsad data och datan presenteras helt olika. Resultatet blir tyvärr ändå att man lägger nästan lika mycket tid som helt manuellt arbetet :)
Bara att applådera, grymt bra tjänst :)
SvaraRaderaHej igen 4020,
SvaraRadera"samma format både när det gäller innehållet och hur de presenterar värde" är vad du får med en webbtjänst. Bäst vore det om alla svenska noterade bolag skulle skicka deras data till google eller yahoo finance och att man då kan hämta informationen från dessa källor som ju redan tillhandahåller finansiella-webbtjänster.
Historiken är naturligtvis ett problem nu, men någon gång måste man ju börja :-)
Hursomhelst är det nog inte rätt forum att diskutera detta. Återigen - tack!
/Björn-Henrik
FCF / aktie kurs och peg-tal!!!!
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaBåde FCF/Aktie ( + FCF-margin och EV/FCF) och PEG är med!
Härlig sida, börjar bli riktigt bra!
SvaraRaderaP/B värdet hade jag velat ha med + utdelningstillväxten senaste 10åren hade jag velat ha med. :)
Mvh
Anonym
SvaraRaderaTack! Både P/B-Snitt och utdelningstillväxten för 3,5,7 och 10 = ska vara med helt gratis!
Jag har funderat på vad hysterin kring att driva upp företags värde genom att kontinuerligt höja utdelningen leder till på längre sikt. Borde inte detta resultera i en enorm bubbla där man i slutändan inte längre kan höja utdelningen och på så sätt kommer man enbart kunna sänka den. Läste ditt inlägg om de 17 mest stabila bolagen som höjt sina utdelningar under 11år, vore inte det absolut bästa bolaget ett bolag som har en hög oförändrad utdelning under 20år tex?
SvaraRaderaUndrar även om du läst boken "Dividend still dont lie" och om du har några kommentarer kring deras strategi?
MVH Fredrik
Fredrik
SvaraRaderaVisst är lätt hänt att ledningen försöker dela ut lite för mycket för att öka aktiekurser eller försöker ha nöjda aktieägare. Fast en sån försöker brukar inte hålla mer än 3-4 år och de bolag som har höjd sin utdelningar mer än 5-8 år brukar:
1-Att deras vinster/kassflöde har ökat lika mycket som utdelningen
2-Eller så har utdelningsandelen har ökat vilket utdelningsutrymmet minskar i fortsättningen.
3-och i värsta fall har ledningen används sig av belåning.
Därför går det inte generellt säga om det är ska vara 10 år utdelningstillväxt eller mer. Det viktiga är att kolla på varje enskild bolag och kolla närmare på hur bolaget har finansierad sina utdelningar och hur bolaget fritt kassaflöde har utvecklats samma tid.
Jag har inte läst boken "dividend still dont lie" men har hört talas om den.
Men den bästa strategin är att man fokuserar på bolag som har bra fritt kassaflöde och kan höja den i fortsättningen. Vilken också innebär att man kan få bra utdelningstillväxt.
Den andra delen är att man köper vid hög direktavkastning och för att göra det så måste aktiekursen gå ner kraftigt.
Personligen tycker jag att det de bästa kombinationen oavsett om det utdelningsstrategi eller värdeinvestering.
Tre års historik på grundtalen för svenska företag, t ex Volvo:
SvaraRaderahttp://www.allabolag.se/5560125790/bokslut
Mama
SvaraRaderaDet är fortfarande stor skillnad på en grov förenklad bokslut och en riktigt årsredovisning. Det är begränsad på hur mycket riktiga nyckeltal du kan få fram ur en sådan uppställning.