måndag 3 september 2012

Investerings Psykologi - Mind Over Money

Detta är ett ämne som jag inte har tagit upp så mycket tidigare, men som jag tycker att jag borde skriva mycket mer om. T.ex. inom trading så brukar man säga att psykologi är den viktigaste egenskapen som på sikt avgör hur man lyckas. Men av någon anledning så används inte psykologi inom långsiktig investering lika ofta fast det är lika viktigt. En anledning kan vara att det är lättare att koppla ihop marknadspsykologi med teknisk analys.

Varför är det så viktigt?
Jo! Eftersom det i slutändan handlar om en enda sak - vad man väljer att göra (köpa, sälja eller avvakta) kommer slutligen att påverka hur man lyckas med investeringar. Besluten man tar är baserade på all information vi samlar på oss medvetet eller omedvetet. Det är det som är vår största nackdel när det gäller investering. Vi är aldrig logiska varelser när det kommer till våra beslut och när det handlar om pengar så blir det ännu svårare.

Flockpsykologi eller Självpsykologi?
Personligen så tycker jag att det är allt för mycket fokus på flockpsykologi eller så kallad marknadspsykologi och vi har till och med ett namn för fenomenet - Mr Market. Vi använder också teknisk analys och letar efter trender för att lättare kunna gissa hur marknaden/flocken kommer att bete sig närmaste tiden.

Missförstå mig inte - jag tycker självklart det är viktigt att veta att Mr Market och börsflocken kan bete sig irrationellt. Men jag tycker också att det är lika viktigt att man har en bra ”självkännedom” när det handlar om pengar/investering. T.ex:

1-Hur känns det när du HAR en förlust på 30 %?

2-Hur känns det när du TROR att du kan få en förlust på 30 % efter köp?

Jag kan tänka mig att Nr 2 är jobbigare och att det självklart känns svårare att genomföra ett köp när du tror att börsen kan gå ner ytterligare kraftigt eller att det är ett osäkert läge. Det gör att många ofta inte köper när det är logiskt ur företagsvärderingsvinkel och hellre väntar på en mer stabil marknad vilket är oftast försent.

Stopp-loss
Likaså kan en bra metod som stopp-loss vara viktigt för traders, men det blir rena motsatsen för långsiktig investerare ur värdeinvesteringsperspektiv, dvs man ska köpa vid nedgångar och inte sälja eller ha stopp-loss. Men tyvärr är det vanligt för investerare att de har ett automatiskt stopp-loss för en aktie som de har tänkt äga flera år framåt och tror långsiktigt på bolaget. Logiskt NEJ - Men det känns säkrare!

Några ”biases” inom investering som är bra att känna till:

-Bekräftelse-bias
Tyvärr så tenderar vi hitta eller välja att bara se information som stödjer våra tidigare uppfattningar. T.ex. om vi tror att börsen kommer att gå ner så kommer vi aktivt att välja att läsa artiklar och inlägg som är allmänt negativa. Massmedia är duktiga på detta fenomen och vet vad allmänheten vill läsa/höra. På liknande sätt om man verkligen tror på ett bolag så kommer man hitta analyser som också är lika positiva och är allmänt kritiska till negativa analyser. Med andra ord jag kan själv vara omedvetet kritisk till negativa analyser om H&M eller allmänt om värdeinvestering eller långsiktighet och andra som tycker om ett visst riskbolag vill helst inte höra om bolagets nackdelar eller risker.

-Informations-bias
En enskild oviktig och irrelevan information kan påverka hela köp/sälj beslutet när vi snabbt måste komma till ett beslut. Detta problem uppstår framför allt vid stress och kraftiga nedgångar där det uppstår en situation där man måste eller man tror att man måste agera snabbt vilket är vanligare med dagens snabba informationsflöde.

-Flock-bias
Oftast har inte en enskild investerare hela bilden av hur en bolagsvärdering ser ut för tillfället, hur bra/dåligt bolaget är eller hur det ser ut för börsen och vad som kan hända. Därför väljer man hitta en snabb lösning genom att ta information från andra som man tror vet/kan mer. Då kan vi prata om flockbeteende. Det är en instinktiv överlevnadsreaktion men är inte alltid rent rationellt den bästa lösningen.

-Trend-bias
När vi investerare är vana med en längre trend oavsett om det är upp- eller nedgående så börjar man tror att det kommer fortsätta en längre period. Vid uppgångar så tror många att börsen eller aktiekursen kommer att fortsätta och lika så vid nedgångar.

Några bra lösningar!

-Ha en bra och detaljerad investeringsplan som du verkligen försöker följa. Det är också viktigt att det är din egen investeringsplan som du själv litar på för att du kan följa den långsiktigt och inte överger den så fort det går lite dåligt eller att det inte händer något.

-Erfarenhet och självkännedom om egen mänsklig irrationalitet när det gäller investeringar.

-Inte försöka göra några investeringsbeslut när du är stressant eller samtidigt följer aktiekursen när börsen är öppen.

-Alltid försöka göra dina egna analyser och hämta din egen information t.o.m. om det kan vara tidskrävande.

Mind Over Money
En ganska bra dokumentär just om investerings psykologi och behavaroul finance som försöker hitta mer vetenskaplig förklaring till den irrationella marknaden och mänskliga beteendet när det gäller pengar och investering. Det finns också många bra diskussioner både ifrån ”behavaroul finance” förespråkare och från den klassiska akademiska sidan – ”Efficient Market Hypothesis”. Den är över 50 min lång och se värd!

13 kommentarer:

  1. Såg en intervju med en av Warren Buffetts barn som sa att Warren själv klagar över olika kroppssmärtor när han ska till att besluta om han ska investera eller inte. Att tro att investeringsbeslut tas genom logik och rationalitet endast har inget med verkliga människor att göra.

    Men det finns väl en enkel anledning till att detta inte har ingått i teorierna tidigare och det är för att man vill ha enkla modeller. Måhända inte helt korrekta modeller, men modeller är modeller med sina begränsningar. Begränsningar som alla som ska använda modellerna ska känna till - men som få gör. Och när begreppen sedan ska populäriseras och flyttas från doktorandnivåer ut bland övrigt folk så är det lätt så att begränsningarna "glöms bort"

    SvaraRadera
  2. Det här är ett mycket intressant ämne. Tror som dom gamla romarna att bland det viktigaste är att "känna sig själv" och veta hur man reagerar i olika situationer.

    Mycket viktigt är nog också att ha ett väl fungerande filter mot det massmediala desinformationen.

    Utan en egen grundlig värdering är det svårt att stå emot flocken när det stormar och kurserna rasar.

    Det är omöjligt att avgöra om nytillkommen information är relevant om man har köpt bolag utanför sin personliga cirkel av kompetens.

    Sedan inträffar det sånt som man aldrig kan kalkylera med "Svarta svanar". Då gäller det att man har en tillräcklig " Margin of Safety" för att ta sig torr i land.

    Allt detta fick vi lära oss 1949 i våran bibel och det håller än i dag.
    Kalle56

    SvaraRadera
  3. Anonym
    Jag skulle rekommendera dokumentären:

    Quants: The Alchemists of Wall Street - Om du inte har sett den. Riktigt bra och det tar upp problemet som du nämner dvs, begränsningar med avancerade formler och modeller.

    http://www.youtube.com/watch?v=ed2FWNWwE3I&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  4. Kalle56
    Helt rätt när det gäller kunna göra egna analyser och samtidigt kunna hålla sig till egen "cirkel av kompetens". Kanske inte lika roligt som att jaga spännande bolag med är betydligt säkrare.

    SvaraRadera
  5. Svårt men spännande ämne som jag själv funderat lite över...
    Den ultimata lösningen för att undvika inverkan av psykologiska faktorer vid investeringar är ju att överlämna ansvaret till någon annan. Då har man ryggen fri och så gör nog de flesta som köper fonder, även om det mest är bristande egen kunskap och höga förväntningar på "investerarproffs" som ligger bakom.
    Men att man litar på experter är också en del av investeringspsykologin.
    Enklaste sättet att undvika påverkan av psykologiska faktorer är att ha strikta och dokumenterade regler för sina investeringar. Jag planerar mina investeringar i halvårsvis i förväg och behöver inte bry mig om vad som sägs i media.
    Besser

    SvaraRadera
  6. Besser
    Jag funderar på hur många andel av små investerare (till och med proffs)har detaljerade investeringsplan de följer väldigt noga?

    Det tror att det är en mycket liten andel!

    SvaraRadera
  7. TAR DU MED DIG OSTBÅGAR?

    // Micce Mandell

    SvaraRadera
  8. Lars Winnerbäck sa en gång:

    "Så säg hur aktierna faller, säg hur kursen vänder om. Ge mig tips och goda råd så jag kan göra helt tvärt om"

    SvaraRadera
  9. Anonym
    Verkar som "Lasse W" skulle kunna vara en duktig investerare :)

    http://www.svd.se/naringsliv/livsstil/lars-winnerback-tjanar-mer-an-ulf-lundell_7025731.svd

    SvaraRadera
  10. Hej! Tack för en fantastiskt blogg.
    Skulle du kunna vara snäll och lägga till mig i din blogglista. Mina inlägg kommer bland annat att beröra utdelningsinvesteringar i framtiden.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  11. Och självklart.

    www.theroadtofortune.blogspot.se

    SvaraRadera
  12. Tack för ett bra inlägg och en bra blogg!

    SvaraRadera
  13. Algamish
    The great money lender from babylon :).. nu finns du med i blogglistan!

    SvaraRadera