söndag 9 december 2012

Börsdata - Filter funktion


Jag kan börja med tacka alla som har visat sitt intresse för börsdata närmaste veckan. Det är alltid kul att få positiv respons när vi har lagt så mycket tid på projektet. Dessutom blir det ännu roligare att fortsätta med att vidareutveckla hemsidan.

Screener - Filter
Många hade önskemål om en filterfunktion för screener för att spara tid. Därför har vi nu skapat den möjligheten. För tillfälligt erbjuder vi filtertjänsten bara till premium medlemmar för att skapa mervärde för de som väljer att betala. Några exempel på Screener + Tid + Filter sökning:

Nyckeltal 1:
-Direktavkastning %
-3 års snitt
-ett filterintervall mellan 4 % till 8 %

Nyckeltal 2:
-Utdelningsandel %
-5 års snitt
-ett filterintervall mellan 45 % till 65 %  

Nyckeltal 3:
-Utdelning (Utdelningstillväxt %)
-10 år - årlig tillväxt
-ett filterintervall mellan 8 % till 35 %  årlig tillväxt


Då får man fram 5 stabila bolag som har haft hög direktavkastning, ganska låg utdelningsandel och bra utdelningstillväxt. Det är ganska ovanligt kombination framför allt när utdelningarna har växt med minst 8 % årligen.

I detta filter så är det ganska tufft att välja en tidsenhet på 10 år för utdelningstillväxten. Då gäller det att bolaget har delat ut under 2001 och alla bolag har inte varit med så länge. Däremot om jag väljer 3 år så får man plötsligt många småbolag från de mindre listorna som har haft riktigt bra utdelningstillväxt. 


Brukar inte nämnas bland klassiska utdelningsaktier. Men vem vet? Kanske kan de hamna i utdelningsfavoriter i framtiden?

Jag kan också tillägga att ju längre tid man väljer desto lättare att vissa få nyckeltal som tex: P/E kan variera kraftigt pga en eller några få extrema år. Detta ska vi försöka fixa längre fram genom att på något sätt minska påverkan från övervärden och få ett jämnare historiskt snitt. Men ni som undrar varför ett visst bolag är inte med under ett intervall i screener så har ni möjligheten att manuellt gå in i respektive bolag/nyckeltal/bransch-detaljer för att lättare se vilket/vilka år som ställer till det. Här är det ett bra exp för ABB som får ett P/E-370 under 2001. Det gör att 10 års snittet påverkas negativt.


OBS! Jag ska också tillägga att all data är baserad på senaste bokslut Q4-2011 och vi jobbar för fullt för att hinna med att uppdatera så att alla bolag får senaste kvartalsvärden. Dessutom kommer allting att uppdateras kontinuerligt efter varje rapport. I bolagssidan under nyckeltalstabellen kan ni se exakt vilken datum är den senaste uppdateringen för aktiekurs och kvartalsrapport. Det kommer att hända mycket spännande efter att vi är klara med kvartalsuppdateringarna. 


9 kommentarer:

 1. Du skriver alltid i vi-form, vem/vilka mer än du är det som står bakom nya börsdata? Och hur exakta är alla siffror, skriver ni in alla siffror manuellt eller hämtas det från någon databas?

  Lycka till med sidan iallafall, ser lovande ut!

  SvaraRadera
 2. Joel
  Tack! Vi är två personer som jobbar med börsdata.

  Siffrorna är så korrekt som det kan vara eftersom de är hämtade direkt från delårsrapporter och årsredovisningar för alla bolag. Vi hämtar det helt manuellt och vi har ett bra och tidseffektiv system som gör att det inte blir fel vid datahämtning. Annars kan vi inte hålla allting uppdaterat varje kvartal. Det gör också att vi inte är beroende av en extern källa som andra aktörer vilket har sina fördelar.

  Däremot så handlar det mer om hur vi väljer göra våra egna beräkningarna och formler. Det kan hända att det skiljer sig från andra källor.

  SvaraRadera
 3. Tråkigt att du/ni lämnar ute de mindre listorna. Finns riktigt välskötta bolag där, men givetvis 98% skräp. Skåne-Möllan eller Diadrom Holding till exempel. Urstarka kassaflöden, låga capex, intressanta inträdesbarriärer, god lönsamhet med mera..

  SvaraRadera
 4. BenGraham
  Vi har faktiskt både Skåne-Möllan och Diadrom i börsdata. Håller med fina kassaflöde och det är rätt så ovanligt bland små bolag. Den här gången har vi valt att ta med hela First North pga det du säger att det finns riktigt fina små bolag.

  Medan Aktietorget kändes inte lika intressant och för få bra bolag och för mycket arbete.

  SvaraRadera
 5. Julklapp - Jeg er sikker på at alle aktieinvestorer vil blive glad for et Premium medlemsskap af Børsdata - Filterfunktionen er et godt værktøj.God jul, Ole

  SvaraRadera
 6. Ole
  Årets julklappstips :)

  Jag märkte själv hur det både enklare och snabbare när vi hade filter. Tidigare trodde jag inte på att det behövdes men jag hade fel. God Jul i förhand!

  SvaraRadera
 7. Måste gratulera till ett fantastiskt jobb med börsdata. Jag kommer definitivt bli en betalande medlem.

  SvaraRadera
 8. Även jag måste säga att Ni har gjort ett fantastiskt jobb med sidan. Jag är premiumkund och kommer så förbli. M
  Med mer aktuella data är detta en gåva till mänskligheten :-)
  Bra jobbat!!
  Thomas H

  SvaraRadera
 9. G-Layd & Thomas
  Tack! Roligt att höra!

  SvaraRadera