fredag 25 januari 2013

Billiga äpplen hos Mr Market!


Nu gäller det verkligen att fundera lite extra när det gäller Apple och ställa sig frågan - Vad är det Mr Market ser hos Apple som är så negativt och vad har jag missat?

Det gäller verkligen veta varför man har köpt en viss aktie och samtidigt hela tiden fråga sig om man är helt fel ut med sin analys. Jag trodde inte att aktiekursen skulle stanna under 440. Nu beter sig kursen som om bolagets vinster kommer att falla kraftigt. Den risken finns självklart eftersom marginalnedgångar är alltid allvarliga i kombination med risken för minskade försäljningstillväxt i fortsättningen. Samtidigt tycker jag att marknaden överreagerar kraftigt fast det kan lika gärna fortsätta ändå ner till 400 innan den hittar botten tills nästa rapport.  

Nu till en mycket enkel analys över varför jag fortsätter att köpa Apple.

AnotherValueInvestor skrev nyligen ett intressant inlägg där han tog upp Apples senaste ”groteskt stora CAPEX-investeringar”. Där han menar:

Vid varje ny produktlansering har marginalerna vikit, vilket är fullt naturligt eftersom produktlanseringar är förenade med kostnader. Hittills har marginalerna alltid letat sig tillbaka och nått nya höjder (när investeringarna börjar få genomslag, vilket dock kan ta något kvartal).”

Det som jag tycker är mycket intressant är själva CAPEX nivån. Under 2012 hade Apple en total investering på 9 800 miljoner dollar = ca 64 000 miljoner SEK  

Det betyder att Apple Investerar mer än vad Stockholmsbörsens tre största bolag (H&M, Nordea,  TeliaSonera) tjänar tillsammans. Det är helt sjuka siffror. 

H&M: 16 937 Mkr
Nordea: 23 980 Mkr
Telia: 17 930  Mkr
Summa: 58 847 Mkr

Ser man historiken så är det fascinerade hur mycket investeringarna växer!

Capex i relation till Operativ kassaflöde och FCF!
När man jämför Apples totala investeringar med FCF så det är ännu mer ofattbar hur mycket kassaflöde Apple genererar. 

Kassan fortsätter att öka. 13 % bara senaste kvartalet. Just nu har Apple en total kassa på 137 112 miljoner dollar = 146 dollar/aktie. Samtidigt har FCF ökat med 21 % i första kvartalet Q1-2013 jämförelse med föregående kvartal Q1-2012.


Om FCF och fritt kassaflöde fortsätter att öka i samma takt så kommer Apple ha ett kassa över 200 000 miljoner dollar = dvs 214 dollar/aktie redan nästa år vid Q1-2014.

Säljer inte Mr Market riktigt billiga äpplen just nu? – när man förmodligen köper äpplet för nästan halva priset 226 dollar/aktie ((440 dollar - 214 dollar(kassan nästa år) = 226 dollar/akie))

Eller så är jag helt blind av bolagets fina FCF och växande kassa att jag inte ens vill se den framtida risken med fallande vinster och lägre kassaflöden.

Vad skulle Apple ”TEORETISK” kunna göra med sitt enorma kassa på 200 000 miljoner USD?

1-Återköp: Om Apple skulle kunna återköpa för hela kalaset så skulle nästan 50 % av total antalet aktier minska = Vinsten ökar ca 100 % och det ger ett P/E 5.

2-Utdelning: En enda stor extra utdelning på 214 dollar = 49 % direktavkastning.

3-Förvärv: Köp av ett enda stort bolag på P/E 15 = ökar Apples totala vinst på 30 %. Ger ett P/E 7,5.


Utvecklingsportföljen!

-Ökning av Apple aktier i snitt = 452 dollar. Totalt snitt: 468 dollar (tidigare köp vid 506)

Nuvarande portfölj

Bolag - Köp - Aktiekurs - diff%

Apple:...........468......440.....-6,0%
Svedbergs....22,50...24,00...+6,7%


20 kommentarer:

 1. Ojdå, det citatet låter nästan förtroendeingivande.

  Inledningsvis vill jag ha sagt att mina tankar och reflektioner inte syftar till att någon varken skall köpa eller sälja aktier. Jag skriver bara ner mina tankar och sedan är det upp till var och en att fatta sina egna investeringsbeslut.

  När det gäller Apple är det extra viktigt att man bildar sig en egen uppfattning om hur man tror att bolaget kommer prestera de kommande åren. I Apple råder det idag kvartalskapitalism at its finest. Vid köp idag "bettar" man mot wall street och finans- samt techpressen som tydligen bestämt sig för att Apple kommer gå under.

  Nu till 4020:s analys:
  Jag har ett kort tillägg att göra. Som Du ser i Dina siffror fortsätter Apple att göra bättre ifrån sig "kassaflödesmässigt" än "vinstmässigt". Det gillar jag =).

  SvaraRadera
 2. Många företag, skolor osv har treåriga avtal på sina produkter. Jobbar på en skola som kommer köpa 1000 nya Mac book Pro och 150 iPhone 5 till hösten. Och det är bara en skola i Sverige. Är övertygad om att många fler är i den sitsen att förnya sina avtal på apples produkter.

  Sett till historiken så var det väldigt många som köpte just efter semestern för 2,5 år sedan.

  SvaraRadera
 3. "..kan lika gärna fortsätta ändå ner till 400 innan den hittar botten..."
  Är det den gamla tradern som talar när han ser en HS med log-skala?

  SvaraRadera
 4. AnotherValueInvestor
  Jag vill mer hänvisa till den "gigantiska" capex citatet eftersom Apple ändå hade 5 ggr mer i operativ kassaflöde :)

  SvaraRadera
 5. Anonym
  Den nuvarande Iphone hystering kommer nog hålla sig ett tag till. Det finns fortfarande många som kan tänka sig köpa Apples produkter. Samtidigt tror jag också att många företag, skolor osv kommer att följa efter. Fast på sikt är det mycket svårt att avgöra hur det kommer att utvecklas.

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Du menar omvänd huvud/skuldra formation? .. Näää! Inget sånt. Ser bara att 400-420 har tidigare varit både stark motstånd och stöd innan uppgången.

  Utan att vara teknisk så kan man göra det enkelt genom att säga det kan finnas många som vill köpa Apple runt 400. Men slutändan är det FA och vinstutvecklingen som styr kursen.

  SvaraRadera
 7. När Apple med Iphone 5 lanserade en produkt som kraftigt tappat wow-faktorn och av många ansågs som en jäspning. (En något utkavlad IPhone 4GS) kommer detta kunna drabba företaget kraftigt. Det är det som marknaden är rädd för. Iphone står för en stor del av Apples lönsamhet och när produkterna går från wow till "me too" tappar bolaget pricing power snabbt. Detta tillsammans med sjunkande tillväxt kan leda till kraftigt sjunkande lönsamhet.

  Just nu är ett köp i apple en wager på om de kommer klara av att släppa en ny wow-produkt i lönsamhetsklass som IPhone har varit för dem...

  Tech-aktier är kniviga. Mer eller mindre som mode-aktier med skillnaden att CAPEX ofta är mångdubbelt större. När de går bra går de riktigt bra, när det vänder går det riktigt snabbt!

  Att då ställa om världens största företag till en ny vardag är en utmaning värdig en ärrad fältgeneral! Kolla på Nokia, det tog 3-4 år av ständigt fallande gloria innan VD kunde presentera något som överhuvudtaget uppfattades som positivt av marknaden..på en nivå -90 % från toppen...

  Säger inte att apple kommer gå samma öde till mötes, men det illustrerar hastigheten i förändringarna inom teknikbranschen.

  mvh Oskar
  Mvh Oskar

  SvaraRadera
 8. Oskar
  Helt rätt! Det är också därför jag har varit tveksam till Apple tidigare, när man är så osäker om bolaget överhuvudtaget kommer ha samma försäljning och lönsamhet om 5 år.

  Däremot så hoppas jag att kassan kan snabb nå till 200 USD/aktie och kan ge ett trygghet att aktiekursen inte kan gå ner hur mycket som helst. Eftersom jag tror fortfarande Apple kan ha samma avkastning närmsta året.

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Har inte med Apple att göra. Men finns det på din sida eller ngn annan sida listor på substansrabatt?? Jobbigt att gå igenom varje bolag.

  SvaraRadera
 10. Anonym
  När du säger "substansrabatt" så tänker jag på investmentbolag - i så fall nej! Tyvärr inget jag känner till.

  MEN om du menar Eget Kapital, EK/aktie eller P/B så finns det sjävlklart:

  www.borsdata.se

  Där kan du se både EK/aktie och P/B helt gratis för Stockholmsbörsen + kan screena/sortera för alla bolag/branscher/listor.

  SvaraRadera
 11. Steve är död.

  Svårare än så är det inte.

  Raset blir ca 90 proc från toppen.

  SvaraRadera
 12. Min motvilja till aktien grundar sig på min motvilja till produkterna.
  Högt pris för dålig hårdvara. Konkurrenternas produkter är både billigare och bättre. Det är kanske det folk inser nu vilket resulterar i ett kursfall.

  Men man ska aldrig underskatta folks dumhet heller för den delen.

  SvaraRadera
 13. Tycker inte att man kan räkna med kassan när det gäller teknologiföretag.

  I teorin så skulle de kunna dela ut kassan till aktieägarna. Men vad som brukar händar är att pengarna används upp när det går dåligt.

  Så även om de suttit på 400$ så hjälper inte det om de inte delar ut dem.

  Jag skulle tro att även om Apple gjorde en engångsutbetalning på 75$ så skulle inte kursen ändra sig så mycket. Eftersom fundamenta
  isig håller för 400-450 dollar.

  SvaraRadera
 14. Anonym
  Tanke på många jag ser på stan har ett iphone så nog inte underskatta allmänheten :) Fast jag skulle nog inte kalla det för "dumhet" eftersom idag är det fler som köper de "gamla" Iphone produkterna som är betydligt billigare.
  Anonym
  Jag hoppas att den höga kassan kan användas på ett smart sätt som ökar vinsten. Fast tom. en extra utdelning är välkommen. Tex: När du säger 75$ extrautdelning skulle teoretisk minska min köpkurs(snitt) från 393.

  Det viktiga är deras nuvarande starka fritt kassaflöde och jag tror/hoppas att den kan hålla i sig tom. om försäljningen och vinsten gå ner lite.

  Men..men marknaden verkar inte bry sig så mycket bolagets kassa för närvarande - så kanske du har rätt :)

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Tack för en bra blogg. Jag brukar även använda den för att hitta nya inlägg på andra bloggar. Men vad har hänt med blogglista nr 2 ? :(

  SvaraRadera
 16. En sak som jag tänkt på är huruvida en högre inflation skulle påverka kursen. Att ha en enorm kassa istället för att investera pengarna i mer inflationsskyddade tillgångar är nog en risk. Hoppas det finns en plan för vad pengarna ska användas till, annars kanske det vore bättre att dela ut största delen, så att varje enskild aktieägare kan välja själv vad pengarna ska investeras i. Känns för övrigt verkligen lockande att köpa Apple. Visst kan vinsten minskar men bolaget kommer att finnas kvar även om tio år.

  Trevlig kväll

  SvaraRadera
 17. Anonym
  Blogglista nr 2 verkar fungera som vanligt?

  SvaraRadera
 18. investariliviet

  Hoppas det finns en plan för vad pengarna ska användas till

  Det är lite det jag hoppas på men risken finns att Apple sitter på pengarna utan att göra någonting och samtidigt faller vinsterna kraftigt.

  Men måste tillägga att Apple är inget långsiktig investering i mitt fall pga osäkerheten närmaste 5-10 åren.

  SvaraRadera
 19. Hur tänker du angående Svedbergs rapport. Sänkning av utdelningen till 50öre från 2kr. Det är en kalldusch för en värdeinvesterare som heter duga. Vad är din fortsatta analys av företaget?

  Mvh Björn

  SvaraRadera
 20. Anonym
  Jag gillade inte vad jag läste och jag tycker också att osäkerheten har ökat. Så jag gick ur och väntar på längre inköpskurser vilket ger mig mer trygghet och margin of safety.

  Dessutom känns Apple mycket säkrare på kortsikt än Svedbergs. Det kommer ny inlägg mer om det!

  SvaraRadera