torsdag 17 januari 2013

Utvecklingsportföljen - Årets första köp!


Äntligen så har jag för första gången på länge börjat små köpa andra bolag än H&M. En av anledningen är att jag vill så gärna testa lite egna idéer. Eftersom man lär sig väldigt mycket genom att investera i dessa mer (svårare att analysera) bolag som man annars inte skulle köpa. Sen kommer också börsdata uppdateras till senaste kvartalsdata ganska snart vilket gör också att jag kommer att hitta mer intressanta bolag.  

Jag kommer självklart fortsätta med utdelningsinvesteringen, stabil utdelningstillväxt och bra Yield On Cost. Som vanligt stor andel av portföljen. Men i den nya utvecklingsportföljen är fokuseringen starka bolag med riktigt bra fritt kassaflöde fast allmänt högre osäkerhet. än tex: H&M. Därför kommer det bli mindre små köp. Jag skulle inte vilja kallade det för diversifiering utan jag kommer inte bestämma ”antal aktier” som något målsättning. Snarare det handlar hur många bolag skulle man lyckas hitta som har den unika kombinationen av bra historik, stark fritt kassaflöde, bra lönsamhet och låg/ganska låg värdering.

Utvecklingsportföljen?
Vad menar jag med det? Jo! Se det som ett sätt att lära sig mer om bolagsvärdering, andra branscher och utvärdera tidigare teorier genom att investera mycket mindre andel i bra bolag med lite högre risk oavsett storlek/börsvärde. Den högre risken kommer framför allt i form av den mer osäkra framtiden. Vilket också därför man får lägre värderingar vissa perioder. Förhoppningsvis så har man ändå ganska bra Margin Of Safety i fall man har helt fel genom att köpa vid lägre värderingar.

Sen tycker jag att det är det är HELT RÄTT att investera i bolag som har starkt fritt kassaflöde.

Jag kommer heller inte att försöka äga långsiktigt som tex: H&M (där jag mer fokuserar på den stabila utdelningstillväxten i relation till den lägre risken). Utan tidshorisonten är allt mellan 6 mån-5 år beroende på bolagets tillväxt och värdering.

Utvecklingsportföljen!
Svedbergs - köpt 22,50 kr
Apple - köpt 506 usd

Kommer med ett längre inlägg om varför jag har köpt dessa bolag.

Jag kan tänka mig att många av er inte kommer att tycka när jag använder mig av lite andra investeringsmetoden är min tidigare långsiktighet och helst köper dessa utmärkta bolag och räkna på utdelningar. Men jag tycker att det är viktigt att man hela tiden försöker utveckla sig själv och sina egna metoder i en allt mer snabb föränderlig marknad där MR MARKET är kanske inte så dum som har ser ut vara. Här kan ni i så fall läsa varför i mitt tidigare inlägg - Reflektioner och förbättringar inför2013.

13 kommentarer:

 1. Bra med andra infallsvinklar än enbart utdelningsinvestering. Jag har precis som du varit (och är ) väldigt tungt viktad mot HM, men tvingar mig att investera (i liten utsträckning) i andra bolag som genererar fritt kassaflöde, stabil eller snabb EPS-tillväxt, och ffa INTE har någon net debt. Tycker t ex att Apple är intressant igen, och Novo Nordisk; det är dock inte billigt, men enligt vissa nyckeltal ungefär samma värdering som HM, men har haft en högre vinsttillväxt de senaste åren.
  AAA

  SvaraRadera
 2. ser fram emot att läsa din syn på Svedbergs

  SvaraRadera
 3. Jag är lite förvånad över att du väljer Svedbergs av alla de företag som finns tillgängliga (Ekornes t.ex. ;-)).

  Själv är jag ganska kritisk mot bolaget men Värdebyrån tycker jag har presenterat en fullkomligt briljant analys om varför jag inte gillar bolaget:
  http://vardebyran.wordpress.com/2012/11/27/svedbergs/

  SvaraRadera
 4. Spændende med Apple, jeg tror selv der er plads til den falder til 450 inden earnings, men glæder mig til at se hvad du har at skrive om den.

  SvaraRadera
 5. Trevligt att du börjat handla igen och tänker ännu djupare. Du fick mycket beröm i mitt senaste blogginlägg ska du veta....

  Nästan alla stora hedgefondförvaltare t.ex. Loeb och andra "genier" har Apple bland deras större innehav så att även du går in känns tryggt.

  Givetvis har jag själv Apple...

  SvaraRadera
 6. Ska bli spännande att se hur du tänkt kring dem. Är det den tillsynes låga värderingen eller de förmodade goda framtidsutsikterna som lockar tro?

  Betyder det att innehav så som Coca Cola, McDonald, SHB m.fl. nu är sålda?

  SvaraRadera
 7. Intressant att du investerar i Svedbergs som är ett bolag jag själv aldrig känt mig intresserad av. Däremot så blev jag lite nyfiken nu ;-)

  Hade varit intressant med en analys där..

  SvaraRadera
 8. AAA
  Jo! Tycker också att det är dags att utveckla investeringarna lite mer mot vad som fungerar på marknaden.

  SvaraRadera
 9. Defensiven, Inte miljonär än
  Kommer vara enkel analys - tyvärr inget mer:)..


  Aktieingenjören
  Låt oss säga det handlar mer om värdering än snarare en bra framtidsutsikt. Förresten riktigt bra analys.

  SvaraRadera
 10. Christian Hall
  Det får vi hoppas på :).. jag kommer köpa mer på 450 och så 410 osv. Den stora kassan och fina fritt kassaflöde kommer att ge en stor stöd för bolag.

  SvaraRadera
 11. Viktiga frågor
  Tack för det :).. Det känns bra!

  SvaraRadera
 12. Spartacus
  Det är snarare värdering i relation till fritt kassaflöde och jag har inte tagit något hänsyn till framtiden eller tillväxten. Vilket också betyder att det är inga långsiktiga investeringar precis.

  SvaraRadera
 13. Spartacus
  Jag missade din andra fråga - JA :) Idag har jag mest i H&M som jag verkligen tror på långsiktighet och i en bra utdelnings/utdelningstillväxt investering. Men tex: om jag lyckas köpa KO, P&G osv till bra priser så kommer jag självklart försöka ha dessa långsiktigt.

  SvaraRadera