onsdag 6 februari 2013

Se Graham Live & R12mån i Börsdata


Har du någon gång sett en av Benjamin Grahams föreläsningar på riktigt?

En ovanligt kort dokumentär om Benjamin Graham där man får både se/höra när han pratar om investeringspsykologi och Wall Street i början/slutet av filmen. Lite häftigt att lyssna på Graham för första gången. Lite synd dock att man inte får se hela förläsningen.


Nu till Börsdata & Senaste kvartalsuppdateringar

Systemet i börsdata är nu uppdaterat vilket betyder att vi kan lägga in rullande 12 månader eller rättare sagt senaste 4 kvartalsvärdens direkt efter varje delårsrapport och bokslut. Tidigare var detta inte möjligt utan allting baserade sig på helårsdata. Det är också därför vi visade 2011 som sista
värdet.

Före och efter uppdatering av historiska nyckeltal

Rullande 12mån värde ska uppdateras efter varje kvartalsrapport och ska vara tillgänglig för ”nästan” alla nyckeltal. Senaste kvartalsvärden kommer också vara helt gratis för besökare i den del av börsdata som är fritt.

Anledningen till att vi valde att satsa på helårsdata från början var osäkerheten att kunna hinna uppdatera alla bolag kvartalsvis under 4-5 gånger per år. Nu pratar vi om flera tusen bolagsuppdateringar varje år [*gånger] all data för varje bolag som ska uppdateras. Det blir rätt många siffror årligen. Detta har vi löst genom att tideffektivisera all uppdatering som inte var möjligt tidigare. Det gör att uppdateringarna blir genomförbara fast det kommer ändå ta sin tid.  

Det andra problemet var att kunna koppla ihop kvartalsdata med årsdata eftersom det blir rätt så komplicerad process när man ska försöka visa så många nyckeltal och historiska snittvärden. Det har tagit lång tid innan vi har lyckats hitta fungerande lösningar. På hemsidan ser det kanske lätt ut men det har varit jobbig utmaning som har tagit flera månader.

Vad innebär allt detta för börsdata?

1-Bolagsidan
Nästan all data kommer vara dagsaktuella baserad på senaste 4 kvartalsdata + aktiekurs. Detta kan ni se direkt på - Senaste aktiekurs och Senaste Rapport lägst ner i nyckeltalstabellen.  


2-Nyckletal
Nu blir det också lättare att direkt jämföra historiska värden med det senaste kvartalet. 


3-Jämför Bransch
När ni jämför hela branschen för ett nyckeltal så kommer det bli lättare att se senaste uppdaterade kvartalsdata för respektive bolag. 

4-Screener
Det är exakt samma tänk med screener där ni har möjlighet att se vilka bolag uppdaterade och när. 


5-Strategi - The Magic Formula
Lika så kan ni snabbt hitta ett intressant bolag i början av rapportsperioden i olika strategier genom att kunna se direkt senaste uppdateringarna. 

Hur många bolag är just nu uppdaterade?
Det är ca 80 % av alla bolag uppdaterade tills Q3-2012 och kommer direkt uppdateras när bokslutet Q4-2012 kommer (vilket kommer att pågå hela februari). Resten  20 % ska förhoppningsvis vara klara närmaste veckorna. Det finns redan bolag som har uppdaterats för Q4-2012. Det är de som har lämnat bokslutet för 2012 senaste veckorna. Målsättningen för nästa kvartalsperiod (Q1-2013) är att kunna visa senaste rullande 12mån värden direkt dagen efter en delårsrapport. 

Både kvartals- och rullande 12mån historik?
Längre fram har vi också målsättning att kunna visa historiska utvecklingen för både kvartalsdata och rullande 12 månader för de flesta nyckeltal. Resultat skulle kunna se ut så här:


10 kommentarer:

 1. Som vanligt är jag imponerad.

  Kommer även att köpa premium när jag har tid att ta i tu med mina analyser.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Instämmer med Aktieingenjören, vilket hästjobb du/ni gör! Mycket intressant video med Graham!
  SvaraRadera
 4. Verkligen bra jobbat. Otroligt bra motivation/drivkraft från er sida !

  SvaraRadera
 5. jeremiah81
  Sorry! No advertising on technical analysis - Completely wrong investing topic!

  SvaraRadera
 6. Du borde kolla in Nordjyske Bank noterat i Danmark. En fin liten välskött bank med rigorös riskhantering och försiktighet. Axplock ur värderingen och andra faktorer:
  Aktuell kurs: 80 DKK
  Tangible bookvalue: 170 DKK
  Kärnkapitaltäckning: 18,7%
  P/E för 2012: 7,5 (dock påverkat av stora kreditförluster)
  "Normaliserad vinst": 20 DKK
  Utdelningsprognos 2014-2015: 8 DKK per aktie
  Direktavkastning, förväntad yoc: 10% årligen
  Starkt moat i och med lokal förankring
  Inget förlustår i historiken
  Rationellt management med integritet
  Överskottslikviditet. Utlåning: 5,5 miljarder inlåning: 6,7 miljarder, vilket ger 1,2 miljarder i överskott + bankens EK ger 2,5 miljarder i överskottslikviditet. Inte lilla för en ouppmärksammad dansk Value pärla som värderas till 600 miljoner totalt

  SvaraRadera
 7. Christoffer
  Intressant! Tack för tipset

  SvaraRadera
 8. Har blivit väldigt förtjust i BörsData, men jag märkte att Semafo inte går att se just nu, vilket är väldigt tråkigt! Någon fix i sikte?

  Tack för en bra tjänst :)

  SvaraRadera
 9. Moneyboost
  Tack! Den kommer att finnas med efter bokslutet den 13-mars som många andra bolag.

  SvaraRadera