måndag 4 mars 2013

Buffett - Letter to Shareholders


Tänkte bara ta några intressanta punkter från Buffetts senaste letter so shareholders.




Räntetäckningsgrad & EBITDA
Buffett tar upp ett räkneexempel på företaget Burlington Northern Santa Fe, det enorma järnvägsföretaget. Till och med om BNSF är kapital- & investeringskrävande företag så menar Buffett att bolaget kan klara att betala av sina räntekostnader under tuffa tider. Där Buffett menar är att man borde räkna företagets kapacitet att betala sina räntekostnader genom:

Vinst före skatt / Räntekostnader =
(pre-tax earnings/interest)

Och inte som är beräkningssättet som är vanligare:

EBITDA / Räntekostnader =
(EBITDA/interest)

och tycker att EBITDA är ett bristfälligt nyckeltal. Det är faktiskt inte första gången han pratar negativ om EBITDA i sina letter to shareholders.

Hur som helst så använder Buffett av nyckeltal som är väldigt likt vår räntetäckningsgrad

Ränteintäkter?
Fast i detta fall så ser jag inte några ränteintäktsposter? Och jag tror att det beror på GAAP redovisning där ränteinkomsterna bokförs som intäkter och inte redovisas separat efter ränkteintäkter som vi brukar göra i IFRS.

Nu har jag tagit fram den riktiga resultaträkningen för bolaget BNSF och räknat fram vilka skillnader det blir beroende på hur man räknar fram räntebetalningsförmågan.


 -Pre-tax earnings/interest
6 012 / 623 = 9,65

-EBITDA/interest
(6 012 + 1 889) / 623 = 12,68

Vilket visar skillnaden beroende på om man räknar genom EBITDA eller inte.  


Avskrivningar av Immateriella tillgångar.
Först måste jag säga att det är lite skillnad mellan GAAP och IRFS redovisningar när det gäller av- och nedskrivning av immateriella tillgångar.

Enligt IFRS (IFRS = International Financial Reporting Standards, som blev standard i Sverige och resten av EU under 2005) immateriella tillgångar och goodwill behöver inte ha årliga/planerade avskrivningar som det brukar ske för materiella tillgångar. Däremot kontrolleras regelbundet om det finns nedskrivningsbehov.

Medan för GAAP brukar ha årliga avskrivningar på vissa typer immateriella tillgångar medan nedskrivningsprövning som IFRS för andra typer av immateriella tillgångar. Om jag har uppfattat det rätt så tror jag att det har göra med vid förvärv där vissa typ av immateriella tillgångar direkt belastas som årliga avskrivningar.

Här pratar Buffett om ”amortization” = (avskrivningar av immateriella tillgångar). Som han tycker att det behöver justeringar för att få fram rättvisare vinstsiffror. Han räknar inte med vissa typer av immateriella avskrivningar som han tycker inte behöver avskrivas. Kundrelationer är ett exempel som han ger som han tycker avskrivningskostnaderna är inte riktiga kostnader fast det det redovisas så kostnader under GAAP-redovisning. 

Man kan tycka att det inte borde påverka resultatet så mycket om men för ett bolag som Berkshire Hathaway som förvärvar ganska mycket blir det en hel del.

Och jag slutar med  buffett citat från senaste letter to shareholders:

And that ends today’s accounting lecture. Why is no one shouting “More, more?”


(PS: Buffett tar också upp utdelningar, återinvestering och återköp och varför Berkshire inte kommer att ge utdelningar närmaste tiden. Jag har inte tagit upp det eftersom det känns helt logisk och naturligt det han säger. Vi du läsa om det så börjar den på Sid. 19)

5 kommentarer:

  1. Roligt att läsa i brevet när han förklara, att fast han sålt av så äger han mera...

    SvaraRadera
  2. Alltid lika intressant att läsa deras brev - Lättläst och matnyttigt!

    I övrigt hoppas jag allt är bra med dig :-)

    Mvh
    Magnus

    SvaraRadera
  3. Magnus
    Som vanligt ingenting har förändrats - För mycket att göra men för lite tid :)

    SvaraRadera
  4. Jag är som några kanske vet lite skeptisk till redovisningar och bokföringstrix.
    Har just läst en mycket bra bok om vad som kan hända om man inte ser upp. Det är nästan omöjligt att bedöma värderingar i balansräkningen och intäkter i resultaträkningen även om man följer GAAP.
    Boken heter "Fooling some of the people all of the time" av David Einhorn, och beskriver vad som händer när en VD och företagsledning väljer att trixa med bokföringen.
    En bra bok som finns på adlibris.com för dryga 100-lappen.
    Rekommenderas!
    Besser

    SvaraRadera
  5. Besser
    Tack för tipset! Hittade den här om honom - intressant!

    http://www.youtube.com/watch?v=2tDgcmKSgTc

    mvh
    4020

    SvaraRadera