söndag 17 mars 2013

Cypern, Börskrascher och Opålitliga Hjärnan

SVT hade tre serier om mänskliga hjärnan, uppmärksamhet och hur vi inte helt kan lita på våra egna tolkningar av vad vi registrerar. Här kommer ett enkelt korttrick - se det korta filmklippet:

Tips: försökt att inte fokusera på ett enskilt kort utan försök att kolla på alla korten. För mig tog det 3-ggr innan jag insåg vad som var tricket. 



Varför visar jag just detta?
Jag vill ta upp ett mer kognitivt/psykologiskt fenomen inom mänskliga beteenden. Hur ensidig vår uppmärksamhet är med tanke på att vi inte klarar av mer än 7 (plus-minus 2) informationsenheter i arbetsminnet. Det betyder att vi måste tolka/förenkla stora och komplexa informationsflöden väldigt snabbt. Ta t.ex. när man läser en aktieanalys så finns det rätt mycket både negativa och positiva fakta som talar både för köp och sälj. På något sätt måste läsaren förenkla och välja ett av tre alternativ - Köp, Sälj eller Avvakta.

Dessutom, om vi upprepade får se viss information kommer vi börja tro på att informationen är fakta utan någon kritisk granskning. Om vi börjar tro att på ett fakta är verklighet kommer detta självklart påverka våra beslut om hur vi investerar.

Var är börskraschen alla pratar om?
Det går inte bortse från att efter 2008/2009 fram till mitten/slutet av 2012 har vi kontinuerligt bombarderats av negativa nyheter, analyser och information om ekonomiska krascher och elände. De som har väntat med att investera pga alla negativa nyheter har missat en av de större börsuppgångarna på senare tid.

Likaså, de som lyckats vara med i första uppgången från 2008-2010 har kanske valt att gå ur pga den stora risken för framtida börsnedgång. Ta tex senaste börsnedgången under 2011. De som gick ur för sent och valde att stanna utanför har också missat en stor uppgång fram till idag.

Om man går ut på stan och frågar vad folk tror om börsens utveckling de senaste 5 åren skulle de flesta förmodligen svara mycket negativt (dvs. de som har någorlunda uppfattning om börsens utveckling).

Jag undrar bara hur många som har gjort sina investeringsbeslut från alla teorier och artiklar som t.ex. Cornucopia, Cervenka på SvD och alla som tror på finansiellt elände, undergång och svarta exotiska fåglar? Hur många av dessa har investerat i guld och andra råvaror och hållit sig utanför börsen pga. rädsla för kommande börskrasch? 

Cypern - Bank Run & Självuppfyllande profetia
Cypernnyheten är också en av anledningen till att jag har skrivit detta inlägg. Ännu en gång kan vi få eskalerande nyheter om Europa-krisen vilket i sin tur leder till mer negativ framtidstro om börsen. Jag vet inte hur börsen kommer att utveckla sig och tror inte heller någon annan vet hur aktiekurserna kommer att påverkas oavsett hur allvarligt det blir.

Däremot så tror jag fortfarande på att de som väljer att vara negativa till börsen kommer att hålla sig borta från börsen och denna nyhet stärker deras övertygelse att de har haft rätt. Därför är det inte så konstigt att de flesta väljer mer säkra placeringar eller bankkonton. (Det ironiska med Cypernnyheten är att nu kan vi inte ens lita på säkra bankkonton inom EU).

Likaså, de som är mer positiva till börsen kommer att anstränga sig för att hitta mer kvalitetsbolag som antagligen kommer gå bättre än börsen allmänt. Om detta låter tveksamt så räcker det med att kolla hur de stabila bolagen har utvecklats från IT-Krasch 2000 eller senaste finanskrisen 2008 fram till idag.

Det kommer ALLTID finnas bolag som kommer gå bättre än börsen på sikt och de som tror på börsen (om man nu verkligen tror på att man kommer generera bra avkastning på sikt) kommer antagligen anstränga sig för att hitta bra bolag. På så sätt blir det mer eller mindre självuppfyllande profetia.

Investeringstips för minska psykologiska effekten!

-Gör helst egna analyser. Om du ska läsa andra analyser, gör först egen analys och på så sätt kan du vara mer kritisk.

-Undvik att fokusera allt för mycket på makro, nyheter och den allmänna uppfattningen om börsen. Det vill säga hellre ”BOTTOM UP än TOP DOWN.

-Undvik att läsa subjektiva nyheter, analyser och artiklar som kommer från traditionella källor som DI, Affärsvärden, Veckans Affärer och tom. Aktiespararna**(för att slippa flock-tänkandet)

-Undvik att använda analyser som TA**och investeringsklockan  

**=Jag vet att det låter trångsynt att inte fokusera på annat än egna FA-analyser men personligen tycker jag att det är en framgångsfaktor där man kan lättare göra egna analyser. Samtidigt måste jag också tillägga att de som är kortsiktiga/traders kommer självklart använda sig av TA eftersom FA inte fungerar för dessa grupper men jag tycker fortfarande att det kan vara en nackdel att blanda in TA med långsiktiga FA-analyser. 

MEN  - Kvalitén av  FA-analyser
Självklart så är det aldrig så enkelt och det räcker inte med att bara göra egna FA-analyser eftersom det handlar mycket också om HUR man gör och VAD man använder för information. Om vi bara visste hur ett bolags vinst/kassaflöde skulle utvecklas närmaste 5-10 åren så hade det självklart varit mycket enkelt att hitta bra köpnivåer. Ta t.ex. Apple - om man verkligen visste att vinsten skulle ligga på samma nivå under 5 år till - då hade det varit den självklara investeringen. Men ingen vet vad som kan hända om 2-3 år.

Den viktigaste delen av FA
Det leder till nästa fundering - kanske man ska börja med att hitta bolag vars vinster/kassaflöde är väldigt förutsägbara och stabila? Problemet är dock att dessa bolag sällan är lågvärderade och dessutom är det få bolag på Stockholmsbörsen skulle passa in i förutsägbar/stabil kategorin. Samt skulle man förmodligen få vänta väldigt länge innan man skulle få dessa bolag lågvärderade. Men jag tycker att det ändå är värt att fungera på. 

Så den viktiga frågan - hur ska man hitta dessa bolag med mer förutsägbar/stabil vinstutveckling?


14 kommentarer:

  1. ja det är lätt att hamna i "confirmation bias" dvs att man ignorerar all fakta som talar emot ens tes och suger upp allt som stödjer.

    Lång utdelnings- och vinsthistorik är nog ett ganska bra filter för att få fram stabila och förutsägbara bolag.

    SvaraRadera
  2. Defensiven
    Visst är det så! Stor sannolikhet att man faller själv i detta när man tex: gör H&M analyser :)

    Lång vinst- och utdelningshistorik. Lite Graham kriterier alltså!

    Själv har jag funderat också lite på hur stabil/jämn själva omsättningen och vinsten över tid. Dvs så små förändringar så möjligt och helst stabila kvartalssiffror fast jag har inte kommit på en bra nyckeltal för det än :)

    SvaraRadera
  3. Hej 4020,

    Jag har funderat väldigt mycket på det sista du skriver om, frågan är om du skulle kunna köra motsvarande R2-värdet på den exponential-funktion som bäst matchar EPS-utvecklingen (årsvis frekvens om man har åtminstone 10 års historik) för ett enskilt bolag.

    Jag har gjort den analysen för ett fåtal bolag i Excel, men du har ju en guldgruva nu i borsdata. Jag kan dock inte få ut datat från Börsdata och göra det nyckeltalet på alla bolag (utan en massa manuellt arbete). För mig så hade det varit ett ytterst intressant nyckeltal (ihop med exponential-tillväxten) för att sålla fram stabila bolag att titta vidare på. Mitt största innehav HM ger t ex 12,9% årlig EPS-tillväxt med ett R2 på 0,8945 under 2002-2012. Betsson ger dock endast R2-värde på 0,75, men med 63% CAGR 2003-2012, intressant att jämföra med Axfood som ger R2-värde 0,71 med CAGR om 3,3% under 2002-2012.

    Tyvärr kommer man nog hitta ytterst få bolag som ger ett tillräckligt högt R2 (0,9 eller så) på svenska börsen om man använder 10 års data. Oavsett detta faktum, så är det i mångt och mycket så jag tror att Buffett tänker (konceptuellt) som en del av den finansiella analysen.

    AAA

    SvaraRadera
  4. AAA
    Det är lite samma tankegångar som jag har haft tidigare. Några amerikanska värdeinvesterar använder sig en variant av "variationskoefficient" för att få fram hur stor avvikelse.

    Låter lite som samma tänka med R2-värdet. Hur ser formeln för R2?

    Det som är intressant att man skulle få fram avvikelserna för många olika nyckeltal som omsättning, rörelseresultat, vinst, EK osv. Dels skulle man kunna göra årsviss för 10 år tillbaka eller också kvartalsviss för 3-5 år tillbaka när vi har kvartalshistorik för börsdata :)

    SvaraRadera
  5. Hej! Tack för ett bra blogg och inlägg! Fortsätt gärna i samma stuk. Jag har köpt en massa aktier i senare år, men mest följt andras bloggar och analyser. Jag skulle gärna vilja börja med göra egna analyser och kriterier. Så fortsätt gärna i samma anda

    /Emil

    SvaraRadera
  6. Inte helt enkelt, och det har gått för många år sedan jag beräknade själv (har använt Excel för att göra detta). Men du kanske kan börja leta på

    http://en.wikipedia.org/wiki/Coefficient_of_determination

    AAA

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Jag tror de olika kvartalen har förväxlats för de uppdaterade bolagen på börsdata.se. Se förstasidan, samt om man går in på de bolag med uppdaterad rapport för 2013. Står Q2-2013 och Q3-2013 på vissa nämligen.

    Mvh Jonas

    SvaraRadera
  8. Emil
    Det låter smart att utveckla och (hela tiden vidareutveckla) en egen strategi så att du inte blir beroende av andras analyser.

    SvaraRadera
  9. AAA
    Toppen! Tack - det var det jag var ute efter. Nu blir det lite lättare att hitta bra info kring beräkningen.

    SvaraRadera
  10. Jonas
    Nej då! Börsdata har alltid rätt :)

    Anledningen till att det står bland annat Q1- och Q3-2013 är pga att vissa bolag har brutet räkenskapsår. I vanligt fall så har dessa bolag en räkenskapsår mellan tex: Maj-2012 till April-2013 och det brukar stå Q1-Q3 2012/2013. Det är ca 20 bolag.

    På grund av att vi inte kan ha två olika format i rapportsperiod så har vi valt att visa sista året vilket borde tolkas minst fel.

    Självklart så gäller det att ha bättre information så att användarna inte tror att det är något fel.

    SvaraRadera
  11. Tack, då är jag med! Tänkte inte på det. För ett par veckor sedan började jag med FA och ska nu snart skapa min egna lilla portfölj och sälja de kassa swedbank-fonderna jag föddes med och som kostar ganska mycket i avgift. Är därför också sugen på att bli börsdata-prenumerant. En sak jag undrar är dock vilka definitioner ni följer för de olika nyckeltalen? Kan ju vara bra att veta om man vill kompletera med nysläppta rapporter osv.

    Mvh Jonas

    SvaraRadera
  12. Jonas
    Om du går in i bolagsidan tex:

    http://www.borsdata.se/comp/assa

    och klicka för varje nyckeltal så får du fram en extra ruta och där står det förklaring om varje nyckeltal och hur vi har räknat fram det.

    mvh
    4020

    SvaraRadera
  13. Kika gärna in på www.diforum.se.

    Där finns de gamla gardet från BS.
    där behövs duktiga skribenter som dig.

    SvaraRadera
  14. Instämmer med Legenden.

    diforum.se verkar bli en riktigt bra portal med analyser och diskussionsforum. Bra möjlighet för bloggare som dig.

    SvaraRadera