söndag 6 oktober 2013

H&M - Ketchupeffekt? Sälja?

Jag hade inte tänkt skriva om H&M från början med tanke på allt som har hänt med aktiekursen senaste tiden så kan det vara intressant att skriva några tanker om aktiekursen.

Lite reflektioner kring tidigare analyser:

-2011
Handelsbanken Capital Markets upprepar rekommendationen köp på H&M. Med ett antagande om en ihållande ebitda-marginal om 26 procent får Handelsbanken fram en kassaflödesbaserad riktkurs om 400 kronor. Länk till nyheten.

-2012
Morgan Stanley ifrågasätter H&Ms möjlighet att behålla sin generösa utdelningspolitik.Länk till nyheten.

Två roliga analyser som man undrar hur man kan komma till en så fel slutsats?

Det är också därför man ser att de flesta "proffsanalyser" (dvs större bankerna) kontinuerligt justerar sina analyserna och målkurser baserad på hur aktiekursen rör sig. Man vill inte göra bort sig. Lika bra följa kursen.

Efter att H&M:s delårsrapporten Q3-2013 gick aktiekursen över 280. Det var också ett nytt ATH. Då var analysmakarna snabba på att justera sina prognoser dagen efter:

-H&M: S&P HÖJER RIKTKURS TILL 295 KR (260)
-H&M: NORDEA DRAR UPP RIKTKURS TILL 255 KR (225)  
-H&M: DNB MARKETS HÖJER RIKTKURS TILL 240 KR (200)
-H&M: DEUTSCHE BANK HÖJER RIKTKURS TILL 310 KR (275)
-H&M: SEB HÖJER RIKTKURS TILL 280 KR (270)

Har det hänt något nytt fundamentalt som motiverar detta uppgång? Knappast - Allt var redan känd när aktiekursen var nere på 210 som lägst för ca 3 månader sen. Med andra ord 33% högre motiverad inköpspris bara för att H&M lämnade "lite bättre" siffror än analytikernas lågt ställda förväntningar.

Jag tror inte jag behöver säga att H&M är ganska högtvärderad just nu. Andra bloggkollegor har redan skrivet om det: Defensiven, Lundaluppen, Finanstankar, Aktieingenjören. Själv har redan börjat minska i H&M och kan tänka mig sälja mer om uppgången fortsätter. Fast det beror mer på att jag har för stort andel i H&M.

H&Ms värdering = Framtida avkastning
Det som är ironisk är att den ketchupeffekt som jag har skrivet länge om har inte kommit än men aktiekursen har redan prisat in rejäla marginalförbättringar i fortsättningen. Kollar man på senaste rapporten så är det fortfarande ganska dåliga siffror:

-Rullande VPA på 10,17. Den ligger fortfarande längre än högsta vinsten på 11,29 (2010).

-Marginalerna (framför allt Rörelse- och Vinstmarginaler) ligger fortfarande låg nivåer om man jämför med 5 års snittet.

-Det kommer knappast bli någon utdelningsökning nästa år.

-Ger ett P/E på 27 och direktavkastning 3,5 % (inte bra när ett bolag delar ut nästan hela vinsten)

I de tidigare inläggen har jag skrivet mycket om 4-5 år borde aktiekursen hamna omkring 300 kr med relativ låga marginaler och lägre vinsttillväxt pga H&M storlek och högre investeringskostnader i nya etableringar.  Men det känns som att vi är där redan nu.

Vid köp på 220 hade detta genererat en årlig avkastning på ca: (målkurs 300)

8,1 %

Inklusive Utdelning (dir.avk. 4,5 %)

12,6 % 

Köp vid 280 ger detta en årlig avkastning på ca: (målkurs 300)

1,7 %

Inklusive Utdelning (Direk. 3,5 %)

5,2 %
  
Hur kul är det att få en total årlig avkastning på 5,2 % för en aktie under 4 år när du skulle ha kunnat få 12,6 % om köpet hade skett vid 220 kr. 

Allt detta hänger också på om H&M aktiekurs = 300.  Är 300 realistisk värdering om 4 år? 

Om man räknar baklänges 300 och ett P/E på 20 om 4 år ger ett VPA på 15 kr.  (Rimlig P/E värdering? Det får du bedöma. Ska man vara försiktig så borde man räkna med 17 och detta ger ett VPA på ca 18 kr. ) För att nuvarande VPA  10,17 ska växa sig till 15 kr så måste den årligen öka 10 %. Om av någon anledning vill marknaden värdera H&M till P/E 17 istället så måste vinsten växa 15 % årligen - 4 år i rad. Hur troligt är det? Sen beror det också på hur marginalerna utvecklas.  

Slutsatsen - Köper du H&M idag får du ett medioker avkastning.  

Ett intressant diagram som visar hur ett enkelt nyckeltal som direktavkastning kan visa hur låg/hög värdering aktiekursen har. Detta är enklare att jämföra för H&M eftersom bolaget delar ut hela vinsten. Den gröna linjen visar direktavkastning på 5% som är ett bra nivå. År 2018/2019 med en VPA 15 kr och en utdelning på 13,5 börjar H&M bli köpvärd just 280 kr. Kan vara bra att tänka på om du gärna vill betala ett högt pris för H&M.
   

23 kommentarer:

 1. Hej!

  Själv behåller jag H&M även om värderingen känns rätt hög just nu.

  Tack för en bra och informativ blogg! Ta gärna en titt på min om du har tid.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Hur har din portfölj utvecklat sig de senaste åren? Jag följde din blogg när den var rätt ny, men har sen haft uppehåll i några år från aktier och är nyfiken på vad som hänt. Funkade strategin med utdelningar?

  SvaraRadera
 3. Utmärkta räkneexempel gör allting lättare för mig som ingenjör utan större ekonomisk bakgrund. Tryckte på sälj idag för halva H&M-innehavet, delvis pga dina kommentarer.

  Min oerfarenhet gör att det är bland mina första försäljningar sedan jag började att medvetet handla aktier. Har psykologiskt svårt att både köpa när det gått upp så mycket, men även sälja eftersom jag tror på bolagen jag en gång köpt.
  /S

  SvaraRadera
 4. 4020
  Vad tror du? Kommer det fria kassaflödet att räcka till för att betala ut utdelningen för 2013, eller blir dom tvugna att nalla i kassan i år igen?

  SvaraRadera
 5. Jag säljer aldrig mina H&M. Varför sälja något som är bra och ger bra utdelning? Min grundtanke är att behålla bra aktier. Länge, som träd i skogen!

  SvaraRadera
 6. Gamblade lite, för det är vad det är, och köpte Bear HM X3 och gjorde 6% på två en halv dag. Kändes som att kursen var, och är fortfarande omotiverat hög men antar att jag också fick bra draghjälp av det amerikanska budgetbråket.

  Vill även tacka för en läsvärd blogg!

  SvaraRadera
 7. Idag för 5 år sedan köpte jag 1000 st för 135 kr. Ihop med utdelning i fem år blir avkastningen 132% (före skatt, vid kurs 272). Tyvärr blir det svårt att göra samma resa kommande 5 år med HM ( skulle ju kräva ca 540-550kr i oktober 2018). Har sålt en del nyligen pga detta, men har otroligt svårt att hitta något lika bra alternativ som jag hade för fem år sedan , sitter därför kvar med HM som kanske kommer ge 5-10% årlig avkastning (inkl utdelningar) under den kommande 5-års perioden.

  AAA

  SvaraRadera
 8. PS. En o en halv månad senare kunde jag köpa ytterligare 650 st , nu till priset 127,75kr. Vilka läskiga, men härliga tider det var för fynd!

  AAA

  SvaraRadera
 9. Intressant inlägg 4020! Äger själv inte HM för tillfället och just nu känns den dyr som du säger.

  SvaraRadera
 10. Skönt att vi är överens, jag har svårt att hitta en rimlig värdering för stabila tillväxtbolag så det är intressant att följa vad andra tycker.

  Däremot är jag skeptisk till om H&M:s utdelningsandel är ett särskilt stort problem. Baserat på vad jag har sett så är följande bolag i princip ekvivalenta ur ett utdelningsperspektiv om förhållandena var densamma i flera år.

  P/E 20, direktavkastning 4 %, tillväxttakt 10 % och 90 % utdelningsandel

  P/E 20, direktavkastning 4 %, tillväxttakt 10 % och 50 % utdelningsandel.

  Skillnaden är att företag 2 bokför en del av sina investeringar som tillgångar och med största sannolikhet kommer att fortsätta göra det medan företag 1 omedelbart bokför kostnaderna.

  SvaraRadera
 11. Frihetsfonden
  Bara du inte köper H&M just nu så är det OK :)

  SvaraRadera
 12. Cyberninja
  Nu har jag inte följt min årliga utdelningsökning så noga sista åren men antagligen så har det ökat 5% årligen tack vare utdelningarna + ökningen av portföljvärden som ska nu fördelar i andra bolag som också ökar den totala utdelningskapaciteten.

  1.Yield on Cost hade jag på ca 6%.

  2.Utdelningarna har gjort att den har ökat totalt med inte i form av yield on cost.

  3. Nu när jag säljer andelar efter uppgång så kommer utdelningen i totalt också öka.

  Säg tex: vid köp av 5% direktavkastning och om den går upp till 3,5 % som H&M har gjort - kommer jag öka min totala utdelning automatisk för den andel jag säljer vid 3,5% Men sen gäller det att jag har hitta nya bolag med högre direktavkastning.

  Slutsats: I grunden har jag haft en årlig utdelningstillväxt på ca 4-5 % och lägger man också totala så har jag nog snittat ca 8-10% vilket är helt ok tanke på den låga risken jag har haft.

  SvaraRadera
 13. S
  Det är aldrig enkelt att sälja - men vi får hoppas att du har gjort ett bra val. Kanske kan det vara klokt att bevaka 230 eller lägre om det visar sig att marknaden har varit för positiv angående H&M marginalförbättringar.

  SvaraRadera
 14. Anonym/Fritt Kassaflöde
  Den rullande 12mån fritt kassaflöde/aktie ligger på 7,82 kr (källa: börsdata) och som det ser ut så kommer det inte täcka en utdelning på 9,5 men jag ser inte som en allvarlig tanke på H&M finansiella ställning.

  Men det beror mycket på omsättningstillväxten och marginalutveckling i framtiden. Som jag ser det så är det osannolikt att H&M höja utdelningen för nästa år. Sen finns det ingen anledning att det blir sänkning när omsättningen växer som den ska.

  SvaraRadera
 15. minna
  Det behöver du inte göra... bara du inte köper till dagens värdering så är OK :).. Det är var också tanken med detta inlägg.

  SvaraRadera
 16. AAA
  Grattis! Bra avkastning. Jag förstår fortfarande inte hur marknaden kan värdera upp H&M så mycket? Därför skulle jag inte vara förvånad om H&Ms aktiekurs går ner till 220-230 ännu en gång :) Då kan det vara bra att ha en del kontanter.

  SvaraRadera
 17. Aktieingenjören
  Med dagens värdering så tror jag att många är överens att H&M är för högt värderat. Sen frågan om man ska fortsätta äga eller sälja? Det är svårt balansgång. Det är inte säkert att man hitta bra värdering + bra bolag närmaste tiden om inte börsen går ner.

  Sen håller jag absolut med ditt exempel. De bolag som har en utdelningsandel på 50% kan ändå dela ut 100% i form av "fritt kassaflöde" eller rättare sagt Owner Earnings.

  SvaraRadera
 18. Jag skulle absolut inte köpa några nya nu =) Fast så känner jag för allt! Bättre att amortera...

  SvaraRadera
 19. Tack för ett bra inlägg!
  Har själv ett dilemma ang HM, har inte sålt något ännu.
  Eftersom jag saknar tid och köpkandidater just nu funderar jag isåfall på att sätta pengarna i en räntefond för att invänta lägre HM-kurs, om inget annat uppenbart köpläge dyker upp.
  Men denna typ av spekulation tar emot en del.

  Hur ser du på risken med stillastående kurs runt 260-280 i en längre period? Du kanske är nöjd med din nya portföljandel i HM?

  Tänker också lite på skatteeffekter.. ur detta perspektiv är det ju inte gynnsamt att vara aktiv.

  Mina aktier får nog ligga i byrålådan tillsvidare.. :)

  SvaraRadera
 20. Finansnovis
  Jag förstår din dilemma men vill helst inte börja spekulera hur aktiekursen kan röra sig :) Den kan lika gärna gå upp till 300 eller ner till 230 kr. Sen beror mycket på hur marginalerna förbättras och jag tror ändå marknaden har prisat in en helt del förbättringar.

  Men som sagt för mig var det lättare val eftersom jag hade för hög andel av H&M och har ett ISK-konto.

  SvaraRadera
 21. Det var inte meningen heller!

  Ja det är klart, då är det ju lättare. Dags för någon ny investering snart då? :)

  SvaraRadera
 22. Tror att H&M ska ner en bit på kort sikt. Men på lång sikt känns det som ett klockrent case.
  Extra intressant blir det att man verkar börjat fått fart på näthandeln också.
  Jag förväntar mig en tillväxt där på sikt som företag som CDON bara kan drömma om

  SvaraRadera
 23. Anonym
  Tillväxten (dvs omsättningsökningen genom nya butiker- och koncept) har varit ganska självklar när det gäller H&M. Men jag tycker inte att man ska hoppas på att vinsten ökar lika mycket procentuellt som omsättningstilväxten.

  SvaraRadera