lördag 28 december 2013

FinBas - Projekt inför 2014

Igår hamnade H&M närheten av 300 kr. Det är lite roligt att se hur aktiekursen har förändrats under ett halvår utan att det har hänt så mycket med H&Ms fundamenta. Den är samma fenomen för hela börsen. Det som man ser många gånger är hur aktiekursens utveckling påverkar vad vi tror om bolagets framtid.

De gångerna aktiekursen var närheten av 210 kr så pratades mycket om hur dyrt H&M var på PE mellan 21-24, hur vinsten eller utdelningen skulle gå ner och hur H&M koncept inte skulle hålla i framtiden. Medan nu när aktiekursen är på 300 kr så är man ovanligt optimist om framtiden.  Som vanligt "proffsens" analyser måste justeras nu när aktiekursen har gått upp:

-HSBC HÖJER REKOMMENDATION OCH RIKTKURS (Direkt) - Från 230 till 300 kr

-DEUTSCHE BANK HÖJER RIKTKURS (Direkt) - Från 275 kr till 310 kr

-SOC GEN OCH CREDIT SUISSE HÖJER BÅDA REKOMMENDATION (Direkt) - Från 221 till 317 kr

Det är kanske inte så konstigt att teknisk analys kommer vara ett populär verktyg när flockbeteende styr kursen på kortsiktig medan fundamentalanalys misslyckas helt att ge en bra förklaring till kursrörelserna. Då är också väldigt lätt att hamna i den kortsiktiga trading verksamheten.   

Nytt FA projekt?
Tänkte introducera nytt projektet som kan likna vid tradingsystem med glidande medel värden som tex: 50- och 20MA som har blivit väldigt populär av någon anledning. Istället för att använda glidande medelvärde så har jag tänkt att ersätta den helt med fundamental analys genom att använda så kallad intrinsic value. Fast här gäller det bara köp vid lågvärdering.

FinBas - Aktievärdering och analyssystem
Innehåller 4 justerade värderingsmått och som ska enkelt hjälpa till att se om aktiekursens värdering i relation till börskursen. Tanken är att den ska användas för att snabb värderad över- och undervärdering vid snabba kursrörelser.

En del av dessa kommer att implementeras i BörsData längre fram men problemet är att värderings verktyget passar bara för några få bolag. Vilket gör att det är både svårt och lite onödigt att skapa liknande för just börsdata när det blir helt oanvändbar för många bolag.

Den består av:
-DCF
-Hög avkastningskrav istället för Beta och WACC.
-Grahams tillväxt formula
-Låg tillväxt förväntningar
-Justerad vinstvärdering
-Justerad FCF och Owners Earnings
-Utdelningsvärdering
-Substansberäkning med justerad Net-Nets.

2014 - Bevakning av de bästa bolagens värderingar.
Risken är stor att 2014 kommer vara en tråkig börsår med höga värderingar. Därför kommer jag hellre lägga tid på att analysera och värdera de bolag som jag vill köpa vid nästa nedgång än att försöka lägga tid på analysera dåliga bolag med lägre värdering. FinBas kommer därför vara en bra hjälpmedel tillsammans med börsdata.

Här kommer några enkla värderingar (ojusterade vinstsvärderingar) för några populära bolag. Längre fram kommer jag komplettera dessa med både FCF-, Utdelnings-, och substansvärdering för att få totalt bild.

H&M - 35% Övervärde - Köpkurs vid 221 kr

Axfood - 28 % Övervärde - Köpkurs vid 255 kr

Assa Abloy - 34% Övervärde - Körkurs vid 251 kr

SCA - 49% Övervärde - Köpkurs vid 131 kr

God Jul och Gott Nytt År

Vi får hoppas på fallande kurser och lägre värderingar inför 2014. 


17 kommentarer:

 1. Lite vid sidan om men vet att du är inläst på HM. Finns det någon möjlighet att se hur stor del av CAPEX som är underhåll av befintliga butiker och vilken del som är investeringar i nya butiker?
  Kalle56

  SvaraRadera
 2. @Kalle56: Not 12 i årsredovisningen för 2012 ger en del ledtrådar, även om det inte är exakt vad du letar efter. Intressant för 2012 är att man för första gången aktiverar utvecklingskostnader på IT-sidan: 631 miljoner kronor.

  SvaraRadera
 3. Kalle56
  Jag skulle gissa ca 30% av total Capex går förmodligen till underhåll. Stor del av den växande capex går till investeringar i form för nya butiker och nya koncept.

  Med andra ord nuvarande rullande värden blir det ca 11 kr. (OP - minus Underhålls capex)

  Till och med om detta siffra betydligt högre än FCF så tycker jag fortfarande att H&M är för högt värderat idag. Det kommer krävas ganska hög tillväxt.

  SvaraRadera
 4. Lundaluppen
  Den är relevant. Några av de siffrorna finns redan i kassaflödesanalysen :)

  Om man skulle göra för sig enkelt och ta direkt "Avyttringar och Utrangeringar" som större delen av underhållscapex och delat med Inventarier:

  1678 / 6008 Mkr = 28 %

  Vilket är ganska nära min tidigare gissning på 30 % :)

  Då hamnar man på ca 10,40 i OE.

  SvaraRadera
 5. Tack!
  Ja, nog är dom högt värderade alltid.
  Kalle56

  SvaraRadera
 6. Det känns inte bra inför det nya året för oss som inte vill förlita oss på "the greater fool" .

  Även om hela OMX30 skulle sjunka 30% finns det inget som kan kalas köpvärt.

  Kalle56

  SvaraRadera
 7. Kalle56
  Inte direkt med nuvarande värderingarna fast jag skulle kunna börja köpa vid 20-30% nedgångar i vissa bra bolag.

  SvaraRadera
 8. Hej 4020 - efter min opfattelse er du er en af dem der har størst viden om H&M

  1. Hvor mange (%) af din beholdning har du solgt?

  2. Hvordan vil du håndtere din resterende beholdning af H&M?

  Mvh Ole

  SvaraRadera
 9. Hej ole!
  Jag skulle säga ganska mycket nu efter uppgångarna och det beror främst på att jag hade för hög andel från början.

  Med nuvarande pris på ca 300 så ser jag svårt hur man ska kunna i fortsättningen få hyggligt bra avkastning. Direktavkastning 3 % och aktiekursen har en begränsad uppgång i fortsättningen.

  Med dagens värdering så måste H&M ha en hög vinsttillväxt. Jag misstänker att marknaden förväntar sig att den kan snabbt växa till ca 13 kr. Eller också så har marknaden väldigt låga avkastningskrav.

  Sen är det tyvärr svårt att säja om man ska sälja allting eller inte. Fast jag skulle tro(hoppas) att det kan komma en nedgång till närheten av 240 som kan bli köpdags igen.

  SvaraRadera
 10. Ser gärna en analys om Connecta...främst ur utdelningschanser dom närmaste 5 åren. Jag köpte dom på 38 kr och räknar med fin direktavkastning på investerat kapital dom närmaste 5 åren.

  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 11. Anonym
  Connecta - Lägger det i minnet!

  SvaraRadera
 12. Min flytt till wordpress verkar ha kajkat till mina RSS-utskick en smula. Det betyder att uppdateringen till din bloggrulle inte funkar som den ska, har du lust att ta bort mig och lägga till mig på nytt? Använd då istället feedburner-länken istället för www.snaljapen.se.
  http://feeds.feedburner.com/snaljapen

  Tusen tack!

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 13. Hej 4020 - var hämtar du kursdata ifrån?

  Vänliga hälsningar
  Pär

  SvaraRadera
 14. Jag har ett förbättringsförslag för betalande medlemmar på borsdata.se.
  Jag köpte ett halvårs prenumeration för drygt ett halvår sedan. Skulle kolla något häromdagen och insåg att det halvåret gått ut för någon vecka sedan.
  Du borde införa någon sorts automail om att ens betalperiod är över och att det är dags att sätta in mera pengar.

  I all välmening :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart idé. Det är nu andra gången jag får det förslaget. Det bästa hade varit erbjuda för de som vill ha det på något sätt.

   Radera