lördag 4 januari 2014

Börsdata - Året målsättning

Om ni har märkt så har 4020 fått en liten uppfräschning. Jag har faktiskt bytt till en ny mall pga att den gamla hade en del tekniska problem. Då har jag passat på att efterlikna det gamla utseendet. Varför ändra det som redan fungerar? Däremot så har jag rensat en del överflödiga länkar och diverse annat. Samtidigt har jag skapat sidfunktion högst upp som inte var möjligt med den gamla mallen. Här kommer det läggas mycket info och bra inlägg om olika kategorier.  


Börsdatas målsättning
Som vanligt har vi mycket på gång med börsdata. Här kommer några konkreta planer för 2014.

Aktietorget och NGM
Vi ska erbjuda alla bolag på den Svenska marknaden. Det betyder att vi ska lägga till både Aktietorget och NGM. Det kommer totalt bli ca 550 bolag. Målsättningen för utländska bolag finns kvar och jag hoppas att den kan bli aktuellt längre fram. Det känns bättre att erbjuda alla listor inom Sverige innan vi börjar med utländska bolag.

Piotroski F-Score
Vi jobbar också med en ny Strategi F-Score som är ganska populär. Den lyckas hitta andra typer av bolag än tex: The Magic Formula och Utdelningsstrategin och ändå ger ett bra historisk avkastning.

Kvartals- och Rullande 12 mån historik
Vi ska försöka lansera 3 års historik på både kvartals- och R12mån data. Det kommer att underlätta jämföra både enskilda kvartal och 4-kvartals rullande data. 

Resultat-, Balansräkning och Kassaflödesanalys
Slutligen erbjuda heltäckande resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys med respektive tillhörande nyckeltal. Alla dessa kombinationer kommer att motsvara 150 värden och nyckeltal för varje bolag. Dessutom kommer det finns möjlighet att visualisera och jämföra olika nyckeltal med varandra och jämföra med andra bolag.



Data Export till Excel?
Vi får fått en del önskemål om just användarna själv ska få möjligheten att ladda rådata från hemidan genom tex: Excel för varje bolag. Då är min fråga:

Är detta tjänst intressant för er som gör egna analyser men behöver rådata? Hur många kan tänka sig använda just den tjänsten?

38 kommentarer:

  1. I ärlighetens namn så plockar jag data från börsdata men gör sedan allting själv i excel. Jag skulle helst vilja ha tillgång till all rådata så man kan göra precis vad man vill, men en exportfunktion är bättre än inget.

    Mvh,
    Snåljåpen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är många fler som gör liknande. Det är också därför vi vill erbjuda rådata för de som har egna lösningar.

      Sen när det gäller "göra precis" vad du vill - just screener ska fungera lite så. Men tyvärr så finns det begränsningar :)..

      Samtidigt vi har haft funderingar just detta. Kunna erbjuda en screener och strategi kombination där användarna ska kunna testa/skapa nästan vad som helst. Men det är mer framtida planer.

      Personligen ser jag ingen fördel där varje användare ska själv hålla skapa egna databaser och testa olika saker eftersom det är tidskrävande att hålla all data uppdaterad. Det är mycket bättre om vi lyckas erbjuda både delarna :)

      Radera
  2. En välkommen uppfräschning tycker jag! Inget stort, men en hel del har blivit snyggare i detaljerna. Den där besöksräknaren såg jag inte tidigare, riktigt tung...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Det har blivit några miljoner sidvisningar och det kan undra hur det kommer det sig tanke på antalet inlägg. Så du har rätt med din teori om hemsidan används mer som ett startsida :)

      Ändring av mallen gick smidigare än jag trodde. Var lite tveksam om jag skulle kunna få "gamla utseende". Tex: nu kan jag också direkt svara på ditt inlägg och slipper skriva svaret längst ner. Det var inte möjligt tidigare.

      Det är också en av fördelarna med att ha googles blogger som platform. Man slipper tänka på utveckling och annat som tar tid.

      Radera
  3. Börsdata är ren, rå kvalitet. Jag har allvarliga planer på att inom kort bli betalande kund. Går det hela ihop för er idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Per!

      Roligt att höra! Tyvärr så går det inte ihop idag om man räknar på hur mycket tid vi lägger på utveckling och uppdatering.

      Men intresset är stort för tjänsten. Idag används hemsidan mer som snabb grundinformation och de flesta av besökarna är helt nöjda med det som vi erbjuder helt gratis.

      Radera
    2. Själv är jag betalande medlem och väldigt nöjd!

      Radera
  4. Är det någon som vet varför det inte visas någon profilbild på kommentarerna?

    SvaraRadera
  5. 40%20 år är min startsida för bloggar och jag använder den till och med oftare än jag använder min egen läslista :P. Baserat på trafiken är det tydligt att majoriteten av alla läsare antingen läser ett inlägg hos Lundaluppen och går vidare eller också börjar med att surfa här oavsett om det finns inlägg.

    Gällande Börsdata tror jag att en av de absolut viktigaste punkterna är att du får mer mediaexponering.Om du t.ex. kan börja släppa pressreleaser om börsens TTM P/E tal efter varje rapportperiod tror jag att du skulle få massivt ökade intäkter eftersom en helt annan kundgrupp skulle få upp ögonen för hemsidan.

    Gällande Excel skulle jag uppskatta det oerhört men jag oroar mig för hur mycket problem du skulle få med datastölder så jag skulle nog vara mycket försiktig med det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Media- och marknadsföring behövs. Det är inte många som känner till hemsidan förutom bloggkretsen. Bra idé med pressreleaser och börsinformation - det är rätt många som har frågat efter. Det som behövs är kunna göra dessa kostnadseffektiv :)

      När vi lanserade börsdata från början så hade vi liknande tankar när det gäller datamissbruk. Det är också därför vi har bara färdiga nyckeltal idag. Men i det långa loppet så tror jag att för både användarna och börsdata ger det mervärde om vi erbjuder hela paketet. Sen tror jag att det är mycket svårt att "säkra" mot datastölder oavsett hur vi gör - så det känns bättre att lägga fokus på erbjuda tjänster som användarna efterfrågar.

      Radera
    2. Jag har inte koll på databasen men från vad jag har sett på Börsdata så borde ni redan ha alla data.

      Frågan är bara vilka SQL queries ni vill köra och huruvida börs-P/E bör vara ett viktat medelvärde eller totala börsvärdet/totala resultatet.

      Om ni vill ha hjälp med själva PR-skrivandet så kan jag kanske även vara till hjälp.

      Radera
    3. Japp! Det kan säga.

      Idag kör vi som viktat medelvärde men jag tror att vi måste ändra hela systemet och beräkna med totala värden/resultat. Då blir det mer jämn och det är mer "korrekt" eftersom mesta dels av FA-index (index överhuvudtaget) baserad på liknande beräkning.

      Tack! Då vet jag det. Vi har några projekt på gång när det gäller PR och få se hur det utvecklas.

      Radera
  6. Dataexport - ja tack, men som Aktieingenjören säger ovan så blottar du ju allt jobb ni har lagt ned så jag skulle nog också vara försiktig. Allt som krävs för att starta en konkurrerande sida är ett veckoabonnemang och lite export. Det får också användarna att kunna köpa korta abonnemang, dra ut alla data och sedan uppdatera en gång per år eller liknande.

    Börsens TTM P/E-tal är jag också superintresserad av. Jag köpte en prenumeration nyligen bland annat för att ta fram just detta men insåg att det inte fanns? Inte bara TTM är intressant, utan (ännu mer intressant!) är alla släpande P/E-tal. P/E3, P/E5, P/E7 och P/E10 för att få normaliserade värderingar av OMXS30.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det risktagande :) Som jag har sagt aktieingenjören så är tyvärr väldigt svårt att skydda sig mot de som verkligen kan/vill ladda ner all data utan något hjälp av excelexport kan göra det väldigt enkelt. Mycket tveksam om de överhuvudtaget kommer använda exporttjänsten utan det kan göra det på annat sätt som är mer tidseffektiv. Om vi ska verkligen försöka skydda så kan vi inte visa grunddatan vilket gör att det blir stora brister på tjänster som efterfrågas.

      Börsens rullande nyckeltal. Det är något som vi har kollat på en tag. Det svåra är att det kräver mycket justeringar och regler för att kunna få fram "rättvisa" nyckeltal. Ta tex: OMXS30 - ska Investmentbolag och andra bolag som har missvisande vinstnyckeltal vara med? Ska det justeras mot kraftiga nedskrivningar? Hur gör man med historiska extrema "Över/Under" vinster som kan påverka den genomsnittliga P/E-talet? Men tror/hoppas att vi kan utveckla liknande tjänster :)

      Radera
    2. http://www.jarloo.com/yahoo_finance/
      http://www.gummy-stuff.org/Yahoo-data.htm

      Radera
    3. I USA finns det många liknande tjänster som ger tillgång till data. Både TA och FA. Däremot så är lite svårare att få lika bra data när det gäller Sverige.

      Radera
    4. Completebankdata.com ger också tillgång till data har jag noterat.

      Jag saknar P/B inklusive immateriella tillgångar som nyckeltal på börsdata insåg jag nyss när jag satt och spanade! :-)

      Radera
    5. Intressant hemsida. Måste erkänna att det är var en mycket "smart" nisch. Eftersom det är bara några få traditionella nyckeltal som passar finansiella bolag som tex: banker.

      Det gör att det är nästan ingen som erbjuder ett bransch specifik nyckeltal som bara passar banker.

      Vi har också funderat på liknande speciella värden och nyckeltal för tex: banker, investmentbolag och fastighetsbolag. Problemet är att det är mycket tidskrävande :)

      PS: Jag antar att du menar P/B (B minus immateriella tillgångar?)

      P/B - immateriella tillgångar = Jag tror att vi kommer ersätta nuvarande P/B-G (dvs goodwill mot immateriell tillgångar). Anledningen är att det är bara några få bolag som ger goodwill data i kvartalsrapporterna. Dessutom kommer det bli ännu sämre kvalité på informationen i fortsättningen när börsen tar bort vissa krav när det gäller kvartalsrapporteringen. Med andra ord det kommer bli P/B - immateriella tillgångar.

      Radera
    6. Nej, jag menar gamla hederliga P/B. Inga justeringar! Det är ett riktigt standardnyckeltal, så det borde verkligen vara med om det ska tilltala den breda publiken. P/B utan immateriella tillgångar eller goodwill säger en sak men P/B inklusive alla tillgångar säger en annan sak. Lägger man båda bredvid varandra i screenern blir det ganska intressant, tycker jag personligen.

      Ett nyckeltal jag själv skulle använda om det fanns (men det är inte direkt standard så jag räknar inte med att det är något ni tar med) skulle vara P/B(senaste)*ROE(10 år) för att beräkna P/E på en "normal intjäningsförmåga" på ett lite annat sätt än att ta P/E(10). Här tar man hänsyn till att det egna kapitalet växer vilket inte P/E(10) gör, utan det är ett mer släpande tal.

      På sikt hoppas jag att ni tar med tidsserier som är längre än tio år, dvs. att ni inte tar bort gammal data. Data för femton år vore inte så tokigt och det har ni ju om fyra år... :-) Den sanne Grahamiten som kräver 20 år av obrutna utdelningar vill ju ha 20-årsdata också och det kanske man kan få om 9 år ;-)

      Ja completebankdata.com är grym, men jag tror inte den beräknar några egna nyckeltal utan allt är utdrag från rapporter till amerikanska myndigheter som serveras på ett trevligt sätt tillsammans med en screener och det gör ju verktyget väldigt kraftfullt.

      Nyckeltal som är branschspecifika är ganska knepiga att få till, det förstår jag. Om rådatan finns tillgänglig kan man ju alltid beräkna valfria nyckeltal själv!

      Radera
    7. P/B är för populär för att vi ska glömma :) Den finns i både bolagssidorna och screener.


      ROE(10 år) ? Är det (10 års snitt vinst) / EK?


      Redan nästa år kan vi visa 15 år historik på helår och 4-5 års historik på kvartaldata (Om vi vill). Dock det är inte så enkelt att visa 15-20 data-rutor på en hemsida :).. Men jag hoppas att vi ska kunna hitta en bra lösning som är lätt att använda längre fram.

      Radera
    8. Det jag söker är medelvärdet av (vinst/EK) över flera år. Vinst följer förhoppningsvis EK så att ROE är konstant över tid, i ett idealfall...

      Sedan vill jag beräkna (P/B) / ROE och ingenting annat :-)

      Radera
    9. Både nyckeltalen - P/B och ROE kan du faktiskt screenena samtidigt för 1, 3, 5, 7 och 10 års snitt.

      Radera
    10. Aah, P/B fanns under "översikt". Jag letade bara under "värdering"! Då kan jag genomföra precis de screeningar jag vill med mitt P/B / ROE(10) genom lite manuellt trixande :-)

      Radera
    11. Förresten, är KnowIT:s data för 2006 rätt? ROE på tiotusentals procent...

      Radera
    12. Nej inte direkt! Av någon anledningen så har en kommatecken fallit bort vid överföringen och 48,683 Mkr hade blivit 48683 Mkr :) Nu är det fixat. Tack för tipset!

      Radera
  7. Ett annat tips som kan göra sajten mer använd i andra kretsar är om ni använde rådatan för att presentera en del TA-grafer som inte finns (i alla inte vad jag vet) för Stockholmsbörsen. Det gäller

    Advance-Decline
    Bullish Percent Index
    % above moving averages
    New lows - new highs
    New 52 week highs (resp lows)

    Och så vidare.

    Många av dessa är väldigt lättillgängliga för USA på t.ex. Stockcharts och är väldigt bra för att analysera marknadstrenden i stort. Jag tror många skulle vara väldigt intresserade av om någon löpande uppdaterade svenska motsvarigheter och presenterade på sin sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst! Det hade varit intressant. Jag kan tänka mig att det finns många som kan tänka sig ha liknande nyckeltal.

      Det som är lite knepigt är att det krävs mycket mer detaljerad aktiekursdata för vissa typ av indikatorer. Men som allt annat så kan det vara aktuellt om i fortsättningen om vi lyckas få till rätta förutsättningarna.

      Radera
    2. Det skulle också kräva lite tankearbete vilka aktier som skulle ingå i underlaget. S&P500 ger ju ett naturligt urval som är svårt att skapa på samma sätt i Sverige. Tar man alla large caps borde man ju t.ex. bara ta en aktie per företag etc.

      Vad gäller rådata tycker jag ni ska vara försiktiga med att låta folk tanka hem. I så fall kanske det ska kunna göras vid årsskiften enbart. Det är bättre att fortsätta utveckla screeners. Bara för att folk inte vill betala på nätet behöver det inte betyda att man ska skänka bort hela butiken.

      Radera
    3. Jo! Det har vi tänkt på länge :).. Fast i slutändan tror jag att det borde ger mervärde både för börsdata om vi fokuserar mer på hur vi kan skapa tjänster som hjälper användarna. Med andra ord man får ta den risken!

      Radera
  8. Jag skulle verkligen uppskatta export av rådata till excel eftersom att det är nödvändigt att bygga upp BR och RR för DCF-analys. Eftersom att det tar lång tid att göra detta arbete på egen hand skulle det spara mycket tid och energi. I ett tidigare inlägg nämndes något om olika värderingsmodeller bla. DCF och utdelningsvärdering. Det viktigaste är då att ha koll på vilka antaganden som görs (bla. diskonterigsränta, omsättningstillväxt, marginaler). Detta är helst någonting jag vill göra själv, men hålls tillbaka av den stora arbetsbördan som krävs vid inmatadet av data. Jag är inte en betalande medlem idag, men skulle bli det om data kan laddas hem. Nackdelen är som tidigare diskuterats är "datastöld", så jag förstår om ni inte vill erbjuda nedladdningsbara excelark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att det finns en större målgrupp som gärna vilja ha den tjänsten och det är kanske viktigare att fokusera att hjälpa användarna på sikt. Som det ser ut nu så finns det en stor möjlighet att vi släpper excel-export tjänsten :)

      Radera
  9. Jag använder bara gratisversionen idag då jag inte tillför portföljen några pengar. Kan tänka mig att betala i framtiden, men då vill jag nog gärna ha nordiska aktier då jag förmodligen kommer att investera mer och mer i Norge :)

    SvaraRadera
  10. Och förresten så låter P/B / ROE(10) som ett mycket intressant nyckeltal. Du får alltså dagens pris jämfört med genomsnittlig historisk lönsamhet - det gillar jag.

    Och jag tror också att tjänsten har stor potential utanför bloggläsarkretsen! Men det kommer väl en punkt där det blir så mycket arbete att ni måste försöka bli lönsamma? Isåfall tror jag inte det är omöjligt. Teknisk data skulle nog locka ännu en stor användarkrets, iallafall om konkurrenterna är få. Dessutom borde det väl finnas en del som vill ha en kombination av FA/TA ? Jag vet inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Den största gruppen borde vara TA gruppen men det är inget som vi kan satsa på närmaste tiden pga vissa begränsningar. Men på sikt så finns det självklart möjlighet att kunna erbjuda FA+TA kombinationer.

      Radera
  11. Hej, ville bara säga att jag sedan några månader är betalande medlem och köper med urval från dina beräkningar för Magic Formula med fantastiska resultat som följd. Har även värvat några vänner som betalande medlemmar, och även de är helt överväldigade. Från att ha följt index de senaste 10 åren, slår jag nu detta med råge. Är extremt tacksam! Hälsn Sven

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att höra. Tänkte ändå lägga till att Magic formula fungerar bäst med Large- och Mid Cap listan och försiktigt med mindre bolag. Då gäller det att analysera noggrannare just dessa bolag.

      Radera
    2. Hej, instämmer, har de stora pengarna i large och midcap, men plockat in lite från First North som bubblare för några månader sedan (SJR; Malmberg + Diadrom). Blandar mellan '5 rules for stock inv', Graham och Magic Formula. Hemkok som fungerar bra just nu.

      Radera