torsdag 23 januari 2014

Kvalitetslistan - FinBas

Borde det inte vara dags för en allmänt lista där man samlar kvalitetsbolag på ett ställe? Som t.ex. en variant av utländska utdelningslistan som heter S&P 500 Dividend Aristocrats - aktierna som har höjt sin utdelning senaste 25 åren. Ett liknande lista för just utmärkta bolag inom Stockholmsbörsen där man tar hänsyn till flera parametrar än bara utdelning. Sen kontinuerligt kunna värdera listan så att man kan hitta bra ingångsmöjligheter. 

Jag tycker att det skulle lösa många svårigheter med bolagsanalyser och strävan att hitta köpvärda bolag. Dessa är svårigheter:

1- Kvalité vs Värdering
Att man köper ett bolag enbart på värdering och inte tar hänsyn till verksamhet, framtidsutsikter och risker. Med andra ord: "Värderingspekulation på grund av kursnedgången än snarare sund långsiktig investering på själva verksamheten"

2- Framtidsutsikter
Efter att man har analyserat ett bolag inser man oftast att det är svårt att göra en pålitlig bedömning om verksamhetens framtidsutsikter. Detta kan beror på osäkerheten på grund av komplex verksamhet eller att det är en snabbföränderlig bransch. Just för dessa bolag kan både lönsamheten och vinsten variera kraftigt bara på några år. Då är det nästan omöjligt att hitta en bra värderingsnivå.  

3- Värdering
Till slut när man har hittat ett utmärkt bolag som man vill investera i så är det sällan rätt värderat eftersom alla andra redan har kommit till samma slutsats.   

Lösningar för dessa problem:

1-Kvalitetsanalys före Värdering 
Man kan minimera risken att köpa mediokra/dåliga bolag som är lågvärderade genom att långt i förväg planera exakt vilka bolag som man gärna vill ha i portföljen. Just med dagens värdering så finns det gott om tid att leta och analysera. 

2-Sålla bort osäkerheten
Genom att välja bort svåranalyserade bolagen kommer man både underlätta stor del av analysarbetet och samtidigt spara värdefull tid och eventuellt minimera framtida ångest.    

3-Värdera & Vänta
Hitta bra värderingsnivåer i bra bolag och vänta disciplinerad på nedgångar vilket kan ta sin tid men är nödvändigt vid dagens höga värderingar.


FinBas - Ett försökt att kvalificera och värdera 
Just FinBas ska fungera som ett hjälpmedel för att kunna lösa dessa svårigheter. Min egen målsättning är att försöka skapa en bra lista där jag både kan värdera i väntan på eventuella nedgångar. Exempel på några bolag som jag kan tänka mig att köpa:
-H&M
-Assa Abloy
-SCA
-Axfood
-TeliaSonera
-ICA
-Lundbergs
-Getinge
-Mekonomen
-Wallenstam

Jag tycker inte att det ska finnas någon begränsning på storlek men det blir naturligt att man väljer de större i början som har både kvalité och stabilitet. Vilket är viktigt för att kunna göra en bättre bedömning om framtiden. 

Sen kommer det inte heller finnas något krav på stark tillväxt. Alla bolag är köpvärda oavsett hur mycket de växer så länge de har ett stabil vinst/kassaflöde. Tillväxt (rättare sagt lönsam tillväxt) är snarare en värderingsfråga som kommer bli aktuellt nästa steg efter att man har valt bolag som man vill äga långsiktigt. Personligen tycker jag att det kan vara lika bra eller bättre att investera i ett lågvärderad bolag som knappast växer men har t.ex.ett direktavkastning på 7-8 %. Det kan vara ett säkrare investering än ett bolag som har högre värdering och växande direktavkastning på 3 %. (Självklart ska utdelningsandel på vinst och kassaflöde och andra parametrar tas hänsyn till när man gör liknande bedömningar.)   

   
TeliaSonera - första värderingscase
Nu har jag valt att börja med TeliaSonera pga av den relativ låga värderingen i jämförelse med andra stabila bolag. Sen kommer jag inte heller lägga mycket vikt på kvalitetsanalys i blogginläggen eftersom det kommer att ta för mycket plats. Kom gärna med tips om jag har missat viktiga risker inom Moat, Lönsamhet, konkurrenter och framtidsutsikter.  

Omsättning
Inget tillväxt. Försäljningen minskar i befintliga marknader och produkter medan den totala omsättningen kompenseras genom tillväxt i nya marknader och försäljningsökning av mobildata och bredbandstjänster. Här har jag inte räknat med något tillväxt förutom en låg inflation på 2-3%. De nya tillväxt marknaderna kommer vara viktigt i fortsättningen och det är inte bra med när det kommer fram anklagelser för mutskandaler i Eurasien.

Lönsamhet
Historik är det princip det samma. Det har inte hänt något dramatisk i både brutto- och rörelsemarginalerna medan vinstmarginalen har förbättrats senaste åren vilket talar för att man bör vara försiktig att räkna med något större vinsttillväxt. 

Kassaflöde
Stark och stabil kassaflöde för en tråkig bolag som TeliaSonera. Senaste årets utdelningar och avyttringar av Megafon och NextGenTel har genererat rekord hög fritt kassaflöde. Men kassaflödet borde gå ner till det normala igen. 


   

Kassa
Avyttringarna har skapat ett historik hög kassa-% i relation till totala tillgångar. Det är nästan 3-4 kr/aktie högre än tidigare. Lika stor som en ordinär utdelning. Liknande hög andel av kassa gav möjligheten för extra utdelningar under 2005-2007.   
Slutsats:
Med en befintlig direktavkastning på 5,5 %  och samtidigt en bra möjlighet för utdelningsökning (eller extra utdelning) under våren. P/E 11,5 och med stabil kassaflöde känns det intressant. Men med tanke på ingen total tillväxt så borde man kanske försöka få in ett bättre ingångspris vid eventuellt nedgång?

Vid aktiekurs på 45: 6,3 % och P/E 10
Vid aktiekurs på 40: 7,1 % och P/E 7,1

Med dessa nyckeltal tror jag inte man behöver ha tillväxt. 6 - 7 % stabil direktavkastning + inflationsökning. Helt OK för ett bolag som TeliaSonera. Fast det är tveksam om kursen går ner under 50 kr före utdelningsperioden. Men man förlorar ingenting på att lägga en bevakning och jag kan faktisk tänka mig köpa lite redan vid närheten av 50 och sen öka under eventuell nedgången.

Här kommer FinBas Värderingarna: 
Både Vinst- och utdelningsvärderingen talar för en värdering på ca 60 kr medan FCF50 kr. Men eftersom lönsamheten har gått upp på grund av kostnadseffektiviseringar och FCF pga avyttringar så bör man nog förvänta sig att värderingarna kan gå ner mot 50 kr igen. När det gäller den låga substansvärdet så beror det främst på att 30% av totala tillgångar består av goodwill28 kommentarer:

 1. Hej, och äntligen verkar en av nyckelfunktionerna som jag saknar i Börsdata vara på gång.

  Ditt sätt att resonera i detta ligger nära mitt eget, så att få tillgång till denna typ av data vore mycket intressant.
  Har du några mer konkreta planer kring när FinBas kan bli tillgängligt för allmänheten?

  Vidare så tycker jag också att för mig som användare att det är viktigt att förstå de ingående parametrarna/antaganden som görs för respektive värderingssätt, samt eventuellt att man kan ändra (vissa av) dessa.

  AAA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också saknat :)

   En mer förenklat version av detta kommer att finnas tillgängligt på börsdata under 2014. Det som kommer att saknas är justeringsmöjligheter för tillväxt och andra parametrar. Sen också viktiga justeringar av nyckeltal är nödvändiga.

   Det är det som gör allmänt svårt att kunna applicera en liknande lösning just för alla bolag och personligen tycker jag att detta passar för just några få stabila aktier där man kan göra någorlunda vettiga vinstbedömningar. Men visst på sikt så hoppas jag också att vi kan erbjuda detta på börsdata. Det hade varit rätt så häftigt.

   Radera
 2. Mycket bra initiativ, ser verkligen fram emot att få tillgång till omskriven funktionalitet genom Börsdata. Tack för fantastiskt berikande blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att det kommer till börsdata fast i början kommer jag använda den till bloggen och för just de aktierna som jag tycker är intressant.

   Radera
  2. En sådan liste med 10 - 20 "guldbolag" suppleret med värderingscases for de enkelte bolag (= TeliaSonera-casen) vil være super.
   Er det muligt at medtage tal for rentebærende gæld netto?

   Mvh
   Ole

   Radera
  3. Tänker du på (EV) Enterprise Value? Det är möjligt. Då skulle man få ett bättre justering mot skuldsättning. T.ex. H&M: skulle automatisk få lite lägre värdering medan Telia ett högre med sin nuvarande skuldsättning.

   Radera
 3. Ser trevligt ut. Blir mer och mer intresserad av börsdata. Väntas det ta lång tid innan implementering? Annars vore det intressant med Castellum(/AstraZenica?) och bankerna med sina höga utdelningar, även betting bolagen om man kan kalla deras intjäningsförmåga tillräckligt stabil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AstraZeneca kommer att vara med en sen frågan om man hitta bra värderingsnivåer på fastigheter. Inte lika lätt som vanliga bolag. Liknande problem med bankerna.

   Betsson skulle jag kunna tänka mig analysera i så fall med högre säkerhetsmarginaler. Riktigt fin kassaflöde och små investeringsbehov.

   Implementering? Svårt att säga men det är tyvärr inte aktuellt närmaste tiden pga att vi har redan fullt upp med att lägga in resultat och balansräkning och kassaflödeshistorik med kvartalsdata och flera andra listor.

   Radera
 4. Hej igen
  En liste med 10 - 20 "guldbolag" med värderingscases for de enkelte bolag vil være en store hjælp til sammensætning af en lagsigtet portefølje af kvalitetsaktier. Øvrige data, - herunder nettoskuldsätning - til finjustering af købsbeslutning kan jeg finde på Börsdata, så det er fint.,Mvh Ole

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok! Det kommer :) Det jag funderade på om jag ska istället visa EV/aktie istället för den historiska aktiekursen. Jag tror att det finns en del fördelar med att byta till EV.

   Radera
  2. Citat:
   "TeliaSonera. Fast det är tveksam om kursen går ner under 50 kr före utdelningsperioden. Men man förlorar ingenting på att lägga en bevakning och jag kan faktisk tänka mig köpa lite redan vid närheten av 50 och sen öka under eventuell nedgången."

   Det går alldeles utmärkt att köpa Telia under 50:-
   Gör så här:
   Säg till mäklaren att du köper 1 000 Telia för 47:- om du får en ersättning på 1 200:-
   Går inte kursen ner till 47 får du i alla fall behålla ersättningen på 1 200:-
   Sen kan du köpa aktierna för 50:- och du har bara betalat 48,80 netto för aktierna.

   Med vänlig hälsning

   Medulla

   Radera
  3. Hej! Det låter lockande :)... Fråga! Måste man utfärda säljoptioner 1000 st eller går det lägga flera order med mindre antal?

   Tex: Vad skulle man få för premium i % om man vill köpa först vid 46 kr och sen vid 43 kr?

   Radera
 5. Hej!
  Procent är svårt att ange. Den beror på volatiliteten och deltat.
  Om du vill köpa aktierna för 46 får du just nu bara 200:-
  i mars.
  Å andra sidan är det rätt säkra pengar :>)

  Med vänlig hälsning

  Medulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok! Tack. Blir inte så mycket kvar efter courtage :)

   Radera
 6. Hej! När kan man förvänta sig att denna applikation kommer till börsdata?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enklare version med enskilda nyckeltal kommer förhoppningsvis redan i år. Sen får man kolla närmare om det finns möjlighet att kunna skapa liknande tjänster inom börsdata.

   Radera
 7. 48kr nu, köp köp! :)
  /H

  SvaraRadera
 8. Mekonomen kanske börjar bli intressant efter raset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar bli intressant. Den ska också försöka få med i finbas analys.

   Radera
 9. Vad tycker du om Getinge nu efter senaste dagarnas nedgång?:p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Getinge vill gärna ha i portföljen men min dilemma är värderingen. Jag tycker fortfarande att det är lite för högt värdering när jag har lite svårt att komma fram till en vettigt tillväxttal. Getingen kommer att vara med finbas listan.

   Radera
 10. Blev det något köp i dagarna när den närmade sig 45? Ligger just nu på 45,5.

  Om inte, varför? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte direkt! Mitt första köp ligger på 44,70 - så kanske snart :)

   Till och med om värderingen känns billigt så vill jag helst räkna bort tillväxtbiten vilket känns bättre att köpa omkring 40-42 kr.

   Med andra ord jag kommer ha flera köpordrar på olika intervaller ändå ner till 40 kr :)..

   Radera
 11. Vad är tanken sen då, när du köpt dem, sitta på i all framtid eller sälja när aktien inte längre levererar enligt ovan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "sälja när aktien inte längre levererar" är oftast är bra idé. Eller när det sker något oväntad som man inte har förväntad och inte längre tror på bolaget. Men då gäller det att man kontinuerligt bevakar - räcker oftast med att hålla sig till kvartalsuppdateringarna.

   Radera