söndag 16 februari 2014

Köp Loss i Mekonomen

Nyligen lämnade Mekonomen bokslut för 2013 och det man fick reda på var:

-Rörelseresultatet gick ner från 528 Mkr till 469 Mkr.

-Ebitmarginal ned från 10 % till 8 %.

-Helårsvinsten gick ner från 10,80 kr till nuvarande 8,56 kr.

-Föreslagna utdelningen var det samma som tidigare 7 kr.

Är man snabb på huvudräkning så inser man att utdelningsandelen ligger på ca 80 %. Dessutom med fallande vinster och lönsamhet så ser det inte så ljust ut. Då kan man undra över utdelningstillväxten för framtiden. Men om väljer att göra en nämnare analys på bolaget så ser det helt annorlunda ut än vad som redovisas i förenklat nyhetsflöde.

Avskrivningar och goodwillnedskrivningar.
Mekonomen har ökat goodwillposten rejält efter två stora förvärv från 10% tidigare till dagens ca 30% av totala tillgångar. Idag görs det inte längre regelbundna avskrivningar på goodwill men det görs nedskrivningsprövning. Då uppstår stora skillnader mellan redovisat vinst och kassaflödet där både Av- och Nedskrivningar inte påverkar bolagets kassaflödet. Så stor är skillnaderna mellan bolagets vinst eller fritt kassaflödet och andra olika nivåer:


Här ser man tydligare vilken stark kassaflöde Mekonomen i äntligen har.  Operativ kassaflödet på 15,52 kr och FCF på 13,79 kr. Det är långt över redovisade vinsten 8,56 kr. Detta beror främst på att summan Av- och Nedskrivningarna för 2013 hamnade på 240 Mkr. Detta är nästan 80% av den redovisade helårsvinsten som är 307 Mkr

Lägg också märke till den låga investeringsbehovet bolaget har. Det vill säga skillnaden mellan Operativ kassaflödet - FCF = 1,73 kr. Det motsvarar ett total Capex på 11 %. Det är inte dåligt när H&M:s total capex ligger på 34 %. Det gör också att Mekonomen kan passa på minska ner skuldsättningen + öka på kassan när de delar ut 7 kr.

Vinst vs. Kassaflöde
Det är också därför var jag ganska trygg med att Mekonomen kunde behålla samma utdelningsnivå som tidigare. På samma sätt kunde man också lägga märke till att Oriflame skulle sänka sin utdelning om bolaget inte vill ta på sig ännu högre skuldsättning. Sannolikheten för sänkning var stor pga Oriflames dåliga balansräkning. Med andra ord fokuserar men på helhetsbilden genom att kolla på kassaflödesnivåer och skuldsättning så kan man göra bättre utdelningsbedömningar för framtiden.

FinBas - Mekonomen 
Min tidigare analys kvarstår. 150 är bra nivå att köpa mekonomen. Här är listan för de aktier som finns i FinBas projektet. Ännu flerbolag kommer att läggas in med tiden.  

Köpsintervaller 
Som jag har skrivet tidigare så var det omöjligt att veta om aktiekursen skulle fortsätta gå ner eller inte pga den kraftiga nedgången. Men nu efterhand fick vi se en uppgång till 167 från 148 kr. 

Därför kan det vara smart att BÖRJA köpa vid toppen av ett så kallad köpsintervall där man tycker att värderingen blir intressant. Den totala köpsumman delas helt enkelt på 4 eller 5 och vid varje ny nedgång köps det mer. Första köpet skedde vid 152 kr för min del och om aktiekursen inte går ner under 150 igen så kommer jag inte köpa fler. Annars kommer jag öka vid 140, 130 osv.  


Med hjälp av detta metod så minskar man det psykologiska effekten vid rädsla och girighet.  T.ex. om man väntade på lägre värderingar vid 150 nivån så riskerade man köpa vid 160-165 kr efter en snabb uppgång.

Köp Loss istället för Stopp Loss
Här kommer en snabb köprekommendation som var baserad på TA och kom ut i samband med nedgången.

"Goda odds för snabb motreaktion i kraftigt översålda Mekonomen; RSI = 0! Målkurs 165 kr, stop-loss 145 kr"Detta kom ut när aktiekursen befann sig vid 151-153. Det stora problemet med liknande rekommendationer är att:

1- Det kunde lika gärna gå ner till 145 kr innan uppgången. Det hade resultat i onödig förlustaffär.  

2- Relationen till den risk (förlust) man är villigt att ta och vinsten är väldigt dåligt. I detta fall blir det en vinst på 11-12 kr och en förlust på 6-7 kr. Med andra ord för en vinst på 2 kr är man villigt att ta 1 kr förlust. På långsikt blir man aldrig rik på liknande förutsättningar oavsett om man vinstaffärerna är fler eller inte. Personligen tror jag inte ens att man går runt på sikt om man räknar på alla framtida stopp loss-förluster, courtage och andra avgifter. Men dessa snabba rekommendationer genererar både intresse och courtageintäkter. 

Stopp Loss = Är man både kortsiktig eller trader så är detta viktigt hjälpmedel. Men för långsiktiga investeringar och fundamentalanalys blir det fel pga att det är väldigt svårt att lägga en bra stopp loss nivå i ett volatil instrument som aktiekurs. Sen kan man fråga sig varför är man villig att äga en aktie långsiktig om man är bredd att sälja den vid en liten nedgång? Istället för en stopp loss lösningar så tycker jag att man borde fundera mer på Köp Loss.

Köp Loss - Vad är det?
Både Avanza och Nordnet erbjuder tjänsten så Stopp Loss och det finns också en annan funktioner där man kan faktiskt köpa vid förutbestämd pris på samma sätt som stopp loss. Fördelen är:

1-Att man kan lägga framtida köpkurser som är större än 20%-nedgång (om jag inte har fel så har mäklarna en gräs där man inte kan lägga köp/sälj orderar som avviker mer än 20%). 

2-Det går att lägga flera köpordrar än vad som finns tillgänglig på kontot. Eftersom man lägger aldrig en riktig köporder. Det är snarare en triggers. Man lägger helt enkelt en "trigger" när man ska skicka iväg en köporder. En Köp Loss order kan läggas på en triggernivå på 143 - där om aktiekursen befinner sig lägre eller lika 143 - skicka en riktig order på tex: 141 kr. På det sättet kan många olika "Köp Loss" nivåer läggas på många olika aktier. 

Det finns heller ingen risk att man köper mer än det som finns på kontot eftersom köpordern godkänns inte när det saknas medel. (Men det gäller inte om man har ett konto med belåning). 

Nackdelen är att "Köp Loss" funktionen har tidsgräns på max en månad på triggern och ca 10 dagar på köpordern. Det är ganska kort tid om man jämför med vanliga köpordrar som har tidsgräns på flera månad. 

Kanske i framtiden kan både Avanza och Nordnet erbjuda ett bättre tidsgränser för både trigger och köpordern  på Stopp-Loss tjänsten för oss som gärna vill lägga många "Köp Lossar"samtidigt?

12 kommentarer:

 1. Tack för ett fint jobb!

  Jag delar inköp i 4 delar. Köper till förutbestämt pris, därefter vid 10% nedgång. Det sista köpet är dubbelt så stort som de andra. Har funkat för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är smart att köpa större andel ju längre nedgång. Fast då gäller det att INTE ha:

   1- för korta köpintervaller mellan köpen

   2- Inte köpa allt för hög andel av portföljen vid varje tillfälle.

   Annars risken är stor att man köper sig för mycket vid kraftiga nedgångar. Det är lätt att det kan bli 30-40% eller ännu högre av totala portföljen.

   Radera
  2. Det sista köpet blir mycket sällan av för mig. Kurserna hinner vända upp igen. Tror att det beror på att jag är ganska defensif och egentligen bara kikar på mycket stabila bolag.

   Radera
  3. Detta strategi utmärkt förutom om det inte förkommer långsiktig nedgång som senaste finanskrisen 2008 :).. Men då har man förhoppningsvis köpt sig i stabila bolag som ökar på värde längre fram.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Intressant inlägg. Har inte tittat på Mekonomen något tidigare, men de verkar onekligen ha ett imponerande fritt kassaflöde. Frågan är hur mycket mer Mekonomens VPA kan växa framöver. Är det via marginalförbättringar främst eller har bolaget ytterligare ambitioner på att öka omsättningen genom ytterligare förvärv? Funderar själv på att titta närmare på bolaget.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu är antagligen marginalförbättringar, effektivisering och samordning inom de förvärvade verksamheterna. Deras tidigare målsättning var att genom bara effektiviseringar tack vare senaste förvärv skulle de spara ca 80 Mkr årligen på sikt. Bara det är en vinsttillväxt på 20-25 %.

   Enligt Värdebyråns tidigare analys om Mekonomens målsättning:

   http://vardebyran.wordpress.com/2013/01/29/analys-av-mekonomen/

   "ledningens vision om att växa 10 % per år samt finnas i 20 länder 2020, sälja bil- och hemförsäkringar samt etablering på den marina marknaden med mera.

   Bolaget har ambitioner för framtiden men tanke på senaste två stor förvärv och ökning av skuldsättning kan det vara smart att fokusera på mer defensiv tillväxt strategi innan man börjar växa utanför Norden.

   När man läser deras senaste bokslut så står det att bolaget kommer fokusera på att öka omsättningen mer eller mindre organisk och försöka bättre lönsamheten på befintliga verksamheter. Bara där finns det säker en hel del att göra tanke på att det går inte så bra i Danmark.

   Radera
  2. Ok, tack för det utförliga svaret. Låter som det finns utrymme för vinsttillväxt i och med konsolideringen fortsätter med andra ord.
   Ska titta på värdebyråns analys och vad du skrivit tidigare om Mekonomen.

   Mvh

   Radera
  3. Har ni kollat på hur priset ligger gentemot de andra verkstäder. Jag har fått den uppfattningen att Mekonomen ligger en slant högre en andra i just min stad ( Jönköping )

   Mvh

   Radera
  4. Det är lite som du säger. Mekonomen är likvärdig eller lite högre i pris än de mindre verkstäderna. Men däremot så tror jag att de är billigare än märkesverkstäder.

   Gammalt men en bra artikeln om detta:

   http://www.vibilagare.se/reportage/valj-ratt-verkstad-betala-bara-halva-priset-2844

   Radera
  5. Mitt tips är att alltid kolla priserna och noga ta reda på vad som ingår i priset då det billigaste inte alltid är det bästa alternativet, det kan även hända märkesverkstaden stundtals kan vara billigare även prismässigt.
   När det gäller själva kvalitén och utförandet av arbete tror jag det generellt kan vara likvärdigt, som alltid finns det undantag både hos bosse i busken och på märkesverkstaden.

   Det kostar så lite kolla vad man får för pengarna samtidigt kan det vara värt lite extra om man är nöjd med verkstaden man brukar anlita.

   Är i branschen men har inte ägt bil de senaste ca 25 åren då bil är dyrt ;)

   Radera
  6. Jag hade också gärna sluppit vara bilägare om jag kunde :(..

   Det är antagligen kombination av tidsbrist och kundnöjdhet med min nuvarande verkstad. Fast jag kanske borde jämföra priserna lite bättre som du säger.

   Radera