söndag 16 mars 2014

Axfood på köplistan

Leta man efter en aktie som har den stabilaste utvecklingen i omsättning, marginaler och vinst så skulle Axfood vara en självklar alternativ. Det är inte så konstigt med den trygga försäljningen i dagligvarubutiker som Willys och Hemköp. Varaktig omsättning med stabila marginaler.


Rullande vinstmarginalen har pendlat mellan 2,5 - 2,6 % senaste 3 åren och kvartalsbasis mellan 2 - 3 %. Det gör att det borde vara ganska enkelt att räkna på marginal och vinstutveckling. Av någon anledningen så brukar Q1 vara den sämsta och Q3 den bästa kvartalet. Fast andra sidan en liten marginalförändring kan påverka väldigt mycket. Varje 0,1 % i förändring (tex: från 2,5 till 2,6 % i vinstmarginal) påverkar slutliga vinsten med 4% ( i nuvarande omsättning blir det ca 38 Mkr )    

Om jag personligen skulle välja tre bolag för just de som vill lära sig mer om bolagsvärdering så skulle jag rekommendera H&M, SCA och Axfood årsredovisningar. Alla har sina unika egenskaper och verksam i olika branscher.

Lärdomar från Axfood om redovisning/bolagsvärdering:

Vinstmarginal och Avkastning på Kapital
Axfood har bland de lägsta marginalerna på börsen. Det kan se ut som ett bolag med dålig lönsamhet. Om man skulle jämföra med ett bolag som Fenix Outdoor så ser man att Fenix tjänar 5 ggr mer i vinst för varje såld krona.

Vinstmarginal:
Axfood  2,6 %
Fenix Outdoor:  10,3 %

Men det man inte ska glömma är att Axfood säljer fler artiklar än Fenix för varje kund och i relation till bolagets tillgångar. Med andra en genomsnittskund går oftast till Willys 3-4 ggr månaden medan samma kund kanske köper en jacka var 3:e år från en av Fenix varumärken. Kollar man tex: på avkastningen på EK så ser man tydligt att Axfood har lika bra total avkastning i jämförelse till Fenix. 

Avkastning på EK (ROE)
Axfood:  26 %
Fenix Outdoor: 18,9 %

Soliditet och Skuldsättning
Axfood har ett soliditet på 43 %. Det kan tyckas att det är relativ hög skuldsättning i jämförelse med bolag som har 60-70% i soliditet. Men här är det viktigt att kolla närmare på skuldsättningen i balansräkningen.

52 % av totala skulder består av just leverantörsskulder. I sin tur motsvarar leverantörsskulderna i storleksmässigt varulagret i omsättningstillgångarna. Eftersom leverantörsskulder både är kortsiktiga och ej räntebärande så har Axfood nästan ingen nettoskuldsättning och låga räntebärande skulder. Med andra ord om man bortser från verksamhetens behov av ett stor varulager för rörelsekapitalet och för att bedriva verksamheten så har Axfood ett bättre skuldsättning än det ser ut.

Omsättningstillväxt?
Det här är kanske den mest intressanta som jag har lärt mig från Axfood. I min tidigare analyser så har jag har dömt ut verksamheten kapacitet att kunna växa. Kollar man närmare på antalet butiker senaste 5 åren så ser man att det har inte växt i antal. (det har i för sig skett andra förändringar). Men om det hade skett en tydlig effektivisering så skulle man se en förbättring i marginalerna. Men ingen stor förändring där heller. 

Då kan man fråga sig hur har Axfood lyckats öka omsättningen med nästan 4% årligen senaste5 åren?

Min egen förklaring är ökningen av matpriser där Axfood på ett smart sätt kunnat föra över höjningen till slutkunden. Allt annat är lika så har Axfood lyckats öka sin omsättning och pga samma ökning av kostnader så har marginalerna varit detsamma. Här har jag lånat ett diagram från bloggaren Flute


Det som är intressant är att en årlig omsättningstillväxt på 4% har gjort att vinsten har ökat med 6,1 % årligen. Låter inte mycket men det är en bra utveckling för ett bolag som i grunden inte växer. Det har också gjort att utdelningen har lyckats växa till sig 13 % årligen på samma tidsperiod. Fast en del kommer från högre utdelningsandel.

Axfood - Finbas listan 
Hur som helst så platsar Axfood i köplistan. Men i dagens lågavkastningskrav på börsen och högre värderingar så är det inte så troligt att jag kommer köpa bolaget närmaste tiden. Enligt FinBas så börjar det bli intressant vid 230-250 kr. En 40-60 % övervärde. 11 kommentarer:

 1. Intressant jag tittade ganska nyligen på aktien via mitt program och även om vissa siffror skiljer troligtvis p.g.a val parametrar så verkar slutsatsen när den är köpvärd ganska snarlik.
  Anledningen jag tittade på bolaget var att jag är allt mer inne på att äga svensknoterade bolag annars var ursprungsplanen återköpa Unilever i trakten €26.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som är så skönt med Axfood är att det är relativ enkelt göra vinst prognos eftersom bolaget har en begränsad tillväxtmöjlighet. Men av någon konstigt anledning så är marknaden beredd att betala som om bolaget växer 10% eller mer årligen :)

   Radera
 2. Matliknande bolag är ganska högt värderade gissar folk upplever dem defensiva och därför är beredda betala mer?
  Axfood verkar inte värderas värre än t ex Unilver,Nestle,Proctor G osv..

  Jag får ungefär samma försäljningstillväxt och vinsttillväxt när jag jämför unilever/axfood det skilljer dock i vinstmarginal.

  Min prognos som jag hoppas inte är för högt ställd säger en eps omkring 23:- år 2018 låter det rimligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vpa på 23 låter ganska rimligt om Axfood fortsätter att växa med 4-5% årligen. Då gäller att Axfoods omsättning fortsätter att växa i samma takt.

   Radera
 3. Japp känns som att marknaden värderar den nästan som en obligation. Väldigt trevligt företag dock, men kommer nog aldrig att handlas riktigt billigt om inte hela marknaden gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Det gäller tyvärr för många andra bra bolag som jag bevakar. Det svåra är att kunna vänta och göra ingenting :)

   Radera
 4. Bra och översiktlig analys med snygga diagram. Håller med om att Axfood är en defensiv pärla med stabilt växande omsättning. Gillar också att konkurrensen är relativt begränsad nu när Coop tappat taktpinnen. Förutom ICA så ligger övriga aktörer långt efter etableringsmässigt. Synd att marknaden, som flera nämnt, värderar bolaget så högt för tillfället. Svårt att välja Axfood just nu när det finns en annan dagligvarujätte på andra sidan atlanten som är rimligt värderad i form av Walmart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Walmart har du ett bättre tillväxt om inte Axfood hittar på nya sätt att växa tex: förvärv - Vilket är tveksamt.

   Radera
  2. Kanske en anledning till lägre värderingen av Walmart?
   http://www.thestreet.com/story/12532764/1/pictures-and-employee-emails-that-make-me-think-walmart-is-about-to-implode.html?kval=dontmiss

   Radera
 5. Om det blir en kommande massiv lågkonjunktur, till följd av kraschad bomarknad osv, som en del spår, så kanske Willys och Axfood gynnas när folk börjar jaga lågpris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst! Både H&M och Axfood lär gynnas på sikt med sina starka balansräkningar och långsiktiga ägare.

   Däremot kommer deras aktiekurs ändå följa med ner med allt annat vilket skapar bra köptillfälle.

   Radera