måndag 21 april 2014

Axis - Både tillväxt & Kvalité

Mina stora ambitioner med FinBas porjektet får inte plats i bloggen så nu har jag skapat en ny sida med mer detaljer och bättre översikt. 

Nu går det snabb och enkelt att kunna se samtliga FinBas värderingarna, länkar till nyckeltal, rapportdata och analyser för varje bolag.






Axis Analys 
Marknadsledande inom digitala bevakningskameror och nätverksprodukter, finns över 170 länder och har mer än 65 000 samarbetspartners som försäljningsnätverk runt om i världen. Lägg till också fantastisk tillväxt genom organisktillväxt, stark balansräkning och hög lönsamhet, majoritetsägare, låg investeringsbehov och stark kassaflöde. Där får men en kort men bra sammanfattning om framgångssagan. 

Axis framtida målsättning är lika imponerande. Förväntad tillväxt på 20 % årligen och en vinstmarginal  på 10 % minst.

Omsättningstillväxten har hittills varit nästan 25 % och vinstillväxt på 35 % årligen. 

Det som är ovanligt att se i ett snabbväxande bolag är hög andel av fritt kassaflöde eftersom behovet av investeringar brukar vara stort. Men Axis har lyckats ändå behålla en större andel av kassaflödet och haft en låg Capex-nivå. Detta har gjort att bolaget i kunnat dela ut hela fritt kassaflödet som utdelning och på samma sätt kunnat ha en stark balansräkning.

Stark försäljningsnätverk
Tillväxtframgången enligt Axis är kombinationen teknisk utveckling och nära samarbeten med både globala och lokala aktörer. Jag misstänker också att just det nära samarbeten med andra partners har hjälp till med den fantastiska tillväxten och den låga behovet av både investeringsbehov och kapitalbindning. 

Dessa partners eller distributörer tar på sig lagerhållningen och kreditrisken som i sin tur säljer till återförsäljare och systemintegratörer. Med andra ord Axis säljer inte till slutkunden vilket har sina starka fördelar enligt Axis.

Det är en stryka att båda stora och små återförsäljare och installatörer runt om i världen kan tänka sig rekommendera Axis istället för konkurrenter med starka varumärken som Panasonic, Samsung och Sony. Bara 2013 har Axis fått 10 000 nya partners världen över.

Framtida tillväxten? 
-Räknar med att analoga lösningar ska återgå till digitala. Främst för mindre kunder som har billiga/analoga övervakningssystem. Axis räknar med över 20% årlig tillväxt för marknaden.

-Mogna marknaderna svarar för 73% av försäljningen. Resten tillväxtmarknader är bara 27%.

-Produktutveckling - under 2013 lanserades 28 nya produkter. Den historiska snittet ligger över 30 st.

-Fokus på forskning & utveckling och försäljning. Detta syns på andelen av anställda och nyanställning inom utveckling och försäljning.

Framtida osäkerheten
Om vi nu antar att marknadsutvecklingen och efterfrågan fortsätter att vara stark. Då blir det viktigt att fråga sig:

-Hur länge kan Axis vara marknadsledande?

-Hur ska axis klara av konkurrenterna med lägre prissegment?

-Samt det naturliga inom teknikprodukter - prisnedgångar och marginaltapp?

-Hur ska Axis kunna klara av framtida behovet av konstant produktutveckling och innovation för att kunna vara marknadsledande utan att öka investeringsbehovet?

Eftersom jag kommer inte kunna svara på dessa frågor så tar jag gärna ett lägre tillväxttal än vad många förväntar sig. Det ger mig ändå en trygghet i fall om jag har helt fel om Axis. Sen frågan om det är tillräckligt eller inte får framtiden utvisa. Den största risken är en stark aktör som tex. Samsung konkurrerar ut Axis med längre pris eller bättre produkter. Det har Apple en bra erfarenhet av.  

Tillväxttal
Just att välja rätt tillväxt är nyckeln för bra företagsvärdering. Personligen så tycker jag att det finns fördelar med att försöka räkna med lägre tillväxt. Det ger både längre värdering och högre säkerhetsmarginal = högre total avkastning. Men det får inte blir för låg så att det blir orimlig lågvärdering. 

Exempel på tillväxttal och värderingar det genererar för just Axis:

Tillväxtttal  - Värdering

20-25% = 270 - 350 kr

15-20% =  240 - 270 kr
   
10-15% = 180 - 240 kr

Med andra ord använder man tillräckligt med hög tillväxttal med kombination av lägre avkastningskrav så får man vilken aktie som helst se köpvärd ut oavsett värdering. Det  är också därför aktiekursen gick upp till 250 kr med starka köprekommendationer från bankerna. Slutsatsen blir enkelt - betalar du "rättvis - värdering" får du medioker avkastning.

FinBas Analysen
Men ett lägre tillväxttal än 10% och låg men rimlig värdering får Axis en köpintervall på 150 - 170. Själv kommer jag börja köpa vid närheten av 170 om aktiekursen fortsätter ner. 


14 kommentarer:

  1. Ägde Axis ett tag runt 2012 och tjänade lite pengar på aktien. Siffermässigt ser bolaget bra ut. Jag hoppade dock av då jag inte kände mig kapabel att bedöma marknaden för digitala närverkskameror. Jag har ingen vidare förståelse för exakt vad som gör en bevakningskamera bra och vart marknaden är på väg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det är också därför jag har inte kollat på aktien tidigare. Håller med att det är inte så enkelt att avgöra branschens framtid.

      Däremot så tror jag inte att det är marknaden som är den största dilemmat. Som det ser ut så finns den grundläggande tillväxten. Men däremot - kan Axis behålla sin position som världens "bästa/största" aktör inom 3 olika marknadssegment. Bevakningskameror, Nätverkskameror och Video Encoder.

      Tillväxt marknader lockar alltid konkurrenter och frågan är också om Axis partners nätverket på 65000 runt om i världen ger tillräckligt stark moat?

      Jag får hoppas att det lägre köpkursen ger en viss säkerhet.

      Radera
  2. Teknikbolag är såklart alltid riskabla - men för marknadsledare med en stark FoU avdelning så ser jag riskerna som hanterbara, man får bara kräva en lite lägre värdering.
    Vem är det som är majoritetsägare? Hur rimligt är antagandet om marknadens tillväxt?
    Är frågor som jag hade funderat vidare på vid en lägre kurs. Om marknaden kommer växa 20% framöver baserat på objektiva antagelser, har jag inget emot att betala för 10% tillväxt. För om marknaden växer kommer antagligen marknadsledaren växa med den, men samtidigt vill man ha lite säkerhetsmarginal :)
    Kul att du uppmärksammar ett bolag som jag tycker får ganska liten uppmärksamhet annars?

    SvaraRadera
    Svar
    1. AnotherValueInvestor har gjort ett bra jobb tidigare. http://anothervalueinvestor.blogspot.se/2012/04/foretagsanalys-axis.html

      Radera
    2. #Finansnovis
      Tre stora ägare som äger totalt ca 40%. Det är riktigt fina nyckeltal och det är ovanligt kombination. Påminner lite om H&M fast kanske inte lika starkt framtida "moat"?

      Marknaden lär växa och fråga är:

      1- kan Axis kan växa i nästan samma takt.

      2- Kan Axis behålla marginalerna när konkurrensen blir hårdare kring digitala produkter? Just när fler o fler aktörer går från analog-bevakning.

      Där fråga Nr 2 känns viktigare än 1.

      Här kommer en ganska bra presentation och i slutet tas det upp en del frågeställningar om framtiden och konkurrenter.

      http://www.redeye.se/webcast/axis-presenterar-pa-it-dagen

      Radera
    3. #Aktieingenjören
      Det verkar vara den enda analysen som har gjort bland bloggare? Bra tecken :)

      Radera
    4. Mig veterligen har ingen annan bloggare skrivit om Axis (förutom Du nudå). Jag köpte Axis under 2012 som billigast runt 140 kr, snittet låg dock närmare 150 kr. Det var Axis siffror som lockade, ”siffermässigt” såg Axis strålande ut. Som Aktieingenjören nämnde ovan publicerade jag några inlägg om bolaget på bloggen också. Opublicerat fanns dock desto mer material, jag läste på mängder om bolaget.

      Några månader senare, runt 180 kr, var jag dock ur aktien. Inte för att ”hämta hem vinst”, utan för att när jag var ärlig mot mig själv förstod jag inte produkterna och marknaden. Jag kan inte säga vad skillnaden är på bevakningskameror som bör sitta i en bank eller på en tunnelbana, om det ens är någon skillnad. Jag kan inte säga vad som utmärker en bra bevakningskamera. Jag kan än mindre ge en prognos om hur marknaden förväntas utvecklas, ens de närmaste 1-3 åren. Då branschen dessutom är snabbrörlig valde jag att hoppa av.

      Det är klart att man kan släppa sådana ”detaljer” till styrelsen. Men hur ska man då agera om Samsung skulle börja flooda marknaden med billiga kopior/kloner, finanspressen/analytiker skriker i 2½ år att bevakningskamerorna måste bli större, priserna måste sänkas, tillväxten för high-endprodukter börjar avta, den enda riktiga tillväxten finns i lågprissegmentet och aktien varit i en över två år lång tail-spin.

      Vad jag försöker säga är att utan en djupare förståelse för produkterna och marknaden kan man inte skilja på en tillfällig och en mer permanent svacka. Jag ansåg mig inte ha denna förståelse.

      Radera
    5. #AnotherValueInvestor
      Bra synpunkter. Jag har faktiskt kollat närmare på några bevakningskameror i pressbyrån. (har inte tänkt på det tidigare - måste göra med min analys). Då såg jag tydligt att det var märket Samsung :).. Det var likt dessa kameror:

      http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1412250

      Så jag har helt förståelse för din försiktighet med konkurrens/prispress för produkterna.

      Radera
  3. Ber om ursäkt jag hoppar in här i fel tråd men jag hade en fråga om free cash flow yield och såg din artikel om cash flow var 1 år gammal så kanske ingen såg om jag postade där?

    Vilket free cash flow är det de syftar på är det det operativa eller det efter kostnader(levered) ?

    Vidare menade någon att enterprice value var bäst dela med för att få fram ration?

    Finns det något enkelt sätt få fram dessa värden på svenska aktier eller är det hårt slit som skall till?

    Vi ni om den ration speglar företagets förutsättningar bättre än andra ration?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just för "fritt kassaflöde" så använder jag:

      A-Operativ kassaflöde efter förändringarna på rörelsekapital

      B-Totala Investeringar (både capex och investering)

      A - B = FCF

      Visst! Du kan lika gärna använda P/FCF som EV/FCF för att få värdering. EV blir det bättre när du tar hänsyn till skuldsättningen.

      Om du är efter fritt kassaflöde så finns det tillgänglig för alla bolag på www.börsdata.se

      Sen finns det också EV/FCF och operativ kassaföde i både bolagssidorna, analyssidorna och Screener.

      Jag tycker att kassaflöde allmänt ett bättre mått på företagets verkliga vinst. Dock problemet är att det kan krävas en del justeringsarbeten i FCF för att få bättre bild. Tex: bolag som investerar kraftigt genom tex. förvärv kan få negativ kassaflöde fast i själva verket så har bolaget ändå genererat värde för aktieägarna (förutsätter om förvärvet är lönsam). Tyvärr så det är inte så enkelt att använda ett enda nyckeltal som FCF för att få en bra ratio utan det krävs att man använder några stycken och helst att man själv justerar för att få ett bättre bild.

      Radera
  4. Hej,
    Jag undrar om du har några tankar kring delårsrapporten som kom i torsdags?

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är princip samma siffror som det har diskuterats under vinstvarningen. Förutom länge tillväxt och vinsttapp så är det samma förutsättningar som tidigare. Bra kassaflöde och balansräkning.

      Förväntad omsättning 1129 Mkr och Ebit på 72 Mkr. Verkliga siffror: 1129 och 72,1 Mkr.

      I rapporten förkommer att Axis alla marknader har börjat få lägre aktivitet. Är det konkurrenter som börjar ta marknadsandelar? Eller är det bara tillfälligt?

      Det som kan vara klokt att är att inte öka tillväxtmålen och inte heller marginaltillväxt. Därför har jag valt inte köpa förrän 170 kr.

      Radera
    2. Vad har du för avkastningskrav när du tar fram det intervallet på 150-170k?

      Radera
    3. Avkastningskravet ligger omkring 10%. Fast det som påverkar mest i beräkningen är den "låga" tillväxttakten som jag brukar räkna med. Just Axis så räknade jag med bara lite högre än 11-12%.

      Däremot om man skulle ta 15% tillväxt el. högre som många förväntar sig så hade dagen kurs på 190 varit köpvärd.

      Radera