torsdag 10 april 2014

TeliaSonera och Uppdatering av FinBas

Efter utdelningen gick TeliaSonera under 45 och om jag hade haft kvar min tidigare köporder på 44,70 så hade jag kunnat få första köpet. Men jag ångrade mig på grund Telias osäkra framtid och vill ha lägre inköpskurs och ett högre direktavkastning för att kunna få ett högre margin of safety.

Uppdatering av FinBas

Här får jag en intervall mellan 36-41 kr för vinst- och kassaflödesvärdering när jag har justerat bort tillväxten för framtiden. 

Varför ändra köpkurserna?
Det är handlar främst om att jag ser inte bråttom att köpa TeliaSonera på grund en del osäkerheter i framtiden. Om man jämför Telia mot tex. H&M eller Mekonomen som jag kan tänka mig börja köpa vid högre värdering för främst bolagens ljusare framtid. På liknande sätt så vill jag ha ett större säkerhet i form av lägre kurs för Telia. Samtidigt är det svårt att tacka nej för en direktavkastning på ca 8%.

Vad är osäkerheterna?
Omsättningstillväxten finns i princip inte. Det som är ännu allvarligare är att omsättningen går ner sakta men säkert. Kollar man bara senaste 3 åren kvartalsvis i rullande form så ser man nedgående trenden tydligt. 

Samtidigt när man kollar detaljerna i för utvecklingen i marknader och produktområden så är det tydligt att nya produkter/tjänster + de nya marknaderna i Euroasien har blivit för viktigt för att Telia ska kunna behålla både omsättningen och lönsamheten. Detta ökar framtida osäkerheten.


Det är väldigt tydligt att omsättningen har minskat i Norden medan ökat i övriga länderna senaste 5 åren. Lika så tappar Telia stort i Fast Kommunikation och ökar mest i övriga tjänster. Men tillväxten i övriga tjänsterna räcker inte till. 

Nya inköpskurserna för TeliaSonera
Jag kommer göra det enkelt för mig och försöka lägga köpen i intervallen 36-41. 5 st köpodrar och om alla ordrar går genom så blir snittköpet 38,7 och en direktavkastning ca 7,8 %


Uppdatering av FinBas listan
Efter att Mekonomens utdelning på 7 kr så är nuvarande totalavkastning 18% efter köper på 152 kr. Inte illa för första köpet.

Det närmaste köpen i bevakningen ligger:
TeliaSonera:  9 %
Mekonomen: 13 %
H&M: 16 %


Nya bolag
Nu ska börja kolla på nya bolag som ska in i FinBas bevakningen. Funderar på att kolla närmare på både Axis och Avanza. Jag tar gärna förslag på stabila bolag som skulle passa in i FinBas? 

69 kommentarer:

 1. Föreslår:

  SEB
  Handelsbanken
  Swedbank
  Lundbergföretagen
  Investor
  Industrivärden
  SCA
  Electrolux
  Holmen

  MVH Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lundberg, SCA o Holmen skulle jag gärna kolla närmare på.

   När det gäller renodlad investmentbolag som Industrivärden o Investor och banker så krävs det mer omfattande analysarbete och uppdatering - men jag kan tänka mig ha dess längre fram.

   Electrolux? - För kapitalintensiv, stillstående omsättning och marginaltapp. Men aktien rör sig kraftigt upp o ner från 200 ner till 70-100 :)

   Radera
 2. Beijer Alma, Addnode och Transmode tycker jag är intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det! Beijer Alma borde finnas med. Dags för uppdatering av den gamla analysen :)

   http://40procent20ar.blogspot.se/2011/11/beijer-alma-fa-oversikt.html

   Transmode ser också stabil ut, däremot Addnode har inte jag inte kollat närmare på!

   Radera
  2. Addnode:
   http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/08/analys-addnode.html
   http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/09/jamforande-analys-av-vitec-formpipe.html

   Är Vitec och SBC för små för finbas?

   Radera
  3. Vad Bra - då kan jag läsa lite om addnode.

   Storleken borde inte spela så stor så länge bolagen har ett stabil verksamhet. Vitec - borde jag ha kunskap kring branschen så det kan vara intressant att kolla närmare på :)

   Radera
 3. Ser att du gjorde slag i saken och justerade din inköpskurs. Tror du gör helt rätt, jag kom fram till att ungefär samma nivå var skälig i min analys av TeliaSonera: http://langsiktiginvestering.blogspot.se/2014/04/analys-av-teliasonera.html?m=0
  Håller för övrigt med Aktieingenjören om att Beijer Alma är ett intressant bolag, äger själv aktien sedan en tid tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra anays! Det var lika bra att hålla sig strickt till högre krav på bolag som inte växer och är lite osäkerhet oavsett om själva nuvarande verksamheten är stabil eller inte.

   Radera
 4. KO
  MCD
  PEP
  PM
  WMT
  MO
  JNJ

  Vet att du har framhållit att amerikanska bolag har för låg direktavkastning men några av ovannämnda har både högre yield och utdelningstillväxt än exempelvis HM vars utdelning stått still i fyra år. Dessutom har många av dessa företag riktigt bra moats. Hur ser du på detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag har märkt är att det blir svårare o svårare hitta stabila bolag på hemmaplan och då tror jag att det blir naturligt att man börjar kolla utomlands och då är dessa bolag utmärkt valmöjlighet.

   Självklart kan jag tänka mig köpa många av dessa bolag men jag vill fortfarande ha lägre priser + högre yield :)

   KO 3,2 %
   MCD 3,2 %
   PEP 2,3%
   PM 1,9 %
   JNJ 2,6 %

   Gärna ett högre yield än 4 %. Efter en kraftig nedgång så är vi kanske där :)

   Radera
  2. PM 4.50%
   PEP 2.70%
   MO 5.10%

   Nu fick du i alla fall högre (korrekta) yields

   Radera
  3. Ok! Då ligger de flesta på 3%. Förutom PM o MO :)

   Radera
  4. Ja, kanske skulle lite tobak göra gott i portföljen? ;)

   Radera
  5. Hehe! Jag misstänker att jag försöker undvika branschen omedvetet :) Jag hittar alltid några nyckeltal som jag inte gillar i dessa bolag.

   Radera
 5. Fråga om finbas funktion?

  Räknar du ut "instrinsic value" för bolaget och lägger till årlig tillväxt för att få fram säkerhetsmarginalen?

  Något som vore intressant är just Skanska med tanke på deras mindre bra vinsttillväxt men ändå alltid återkommande utdelning till dess ägare. De faller även under Grahams kriterier (5 av 7 i alla fall : ) ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkerhetsmarginalen är redan inräknat i priset genom att jag tar liten hänsyn till tillväxt. Just det som är största dilemmat på liknande värderingar. Har man tillräckligt hög tillväxttal o lågavkastningskrav så blir i princip alla bolag köpvärda. Till och med om man lägger säkerhetsmarginal i slutet så finns det en risk att det kan bli för högt.

   Så säkerhetsmarginalen ligger i att ha låg tillväxttal + en större köpintervall. Tex: Mekonomens intervall från 110-150 så att det är ändå relativistisk att kan köpa en del.

   Skanska kan bara absolut intressant att kolla på. Om Lundberg köper så :). Sen vet att historisk varit bra utdelare.

   Radera
  2. Kikade lite på ditt inlägg för tillväxt värderingsformeln i min jakt på att lära mig mer om säkerhetsmarginal. Jag har förstått att formeln behöver användas med tillförsikt. Min fråga är i fall jag är på rätt väg eller helt ute och cyklar. Testade just detta på Skanska.

   Jag börjar med att applicera den på förväntad tillväxt.

   144 = 9,14 (8,5 + 2g)
   144 / 9,14 = 15,7
   15,7 – 8,5 = 7,2
   7,2/2 = 3,6 % (avrundar till 4% just i detta ex)

   Kan man sedan använda denna procentsats till att räkna ut följande?

   V = 9,14 x (8,5 + (2 x 4))
   V= 9,14 x (8,5 + 8 )
   V= 9,14 x (16,5)
   V= 150,81

   Sedan applicera en säkerhetsmarginal på 40% - 30% (enbart ex i detta fall)

   Värderingen per aktie blir 150,81.

   Köpintervall enligt angiven säkerhetsmarginal.

   90,5 - 105,6   Radera
  3. Just i ditt fall så kommer du alltid få samma värdering som nuvarande marknadsvärdet (dvs aktiekurs). Då kan du lika gärna alltid använda säkerhetsmarginal på 30-40 % på befintliga aktiekurs. :)

   Personligen tycker jag att det är bättre om du själv gör en egen bedömning (och inte använder marknadens). Då det främst två bedömningar som gäller:

   1-Hitta an bra nivå på vinsten.
   2-Hitta en bra tillväxttal. Försiktig att använda mer än 9-10% :)

   Radera
 6. Apple? Du har ju kollat på företaget förut och varit positiv. Android är en tuff konkurrent på mobilmarknaden, men inom datorsegmentet tycker jag mig ana en ljus framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privat:
   Vi går mer mot att använda plattor och telefoner, snart kommer även möjligheten att "docka" telefon/platta precis som dagens laptop.
   Största konkurrent, Android & Microsoft + andra

   Företag:
   Här säljer apple enbart macbook i små smängder.
   Största konkurrent är Microsft med ett gigantist större utbut och lösningar för företag (Infrastruktur, Integration, säkerhet, klienter osv)

   Radera
  2. Apple har jag haft en kort period men jag hoppar över pga osäkerheten om framtiden pga teknikförändringen.

   Radera
 7. Investor
  ICA Gruppen

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA ska definitiv vara med men jag vill vänta några kvartal innan jag kan få ett bättre historik. Investor är i så fall aktuell längre fram pga tidskrävande analys arbete.

   Radera
 8. Svar
  1. Swedish Match var med faktiskt bland de första bolagen som jag kollade. Värdering är intressant men av någon anledning så klarar jag inte av bolagets negativa eget kapital :)

   Radera
 9. har du några snabba funderingar kring DIBS payment service?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte kollat på DIBS så mycket men själva branschen är intressant eftersom den har bra tillväxt. Däremot så brukar det locka en del konkurrenter och det uppstår lätt priskonkurrens.

   Just det ser man tydligt i DIBS - Omsättningstillväxt fast pga marginaltapp så har vinsten gått ner. Hur kan bolaget klara sig mot andra konkurrenter med lägre pris som PayPal och Klarna? DIBS tjänster är inte direkt billigt. Så med andra ord vad är DIBS "moat"? Svår att avgöra.

   Radera
 10. Svar
  1. Just det - AarhusKarlshamn borde vara ett stabil bolag. Nu när jag kollar på rullande omställning och vinstutveckling så påminner mig det lite om Axfood.

   Radera
 11. Svar
  1. Påminner mig om Getinge fast jag kan ingenting bolaget. Men ändå tillräckligt intressant att kolla närmare på.

   Radera
 12. 4020, vad tycker du om norska Bonheur som Lundaluppen gick igenom för ett tag sedan som han köpt väldigt mycket av sen dess?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fast jag hoppar över. Har redan tillräckligt med många bolag just nu på hemmamarknaden. Lika så när det gäller alla dessa nordiska banker som har blivit så populära bland andra bloggar :)

   Radera
 13. Svar
  1. Just det bolaget hade jag hittat i en gammal lista - när jag letade efter bolag som hade historiska stabil Vinst- & Omsättningsutveckling.

   http://40procent20ar.blogspot.se/2013/04/snabb-screening-efter-nya-bolag.html

   Radera
 14. Homemaid
  Atlas Copco
  Oriflame

  SvaraRadera
  Svar
  1. Altas Copco känns som att den borde vara med.

   När det gäller Oriflame så funderade lite men tyvärr så valde bort pga affärsupplägget (men jag kan lika gärna ha helt fel). Annars hade jag köp Oriflame för länge sen. Svårt att hitta lika lågvärderat bolag idag.

   Homemaid - städning borde vara stabil? :)

   Radera
 15. Vad sägs om BillerudKorsnäs och Autoliv?

  Tack för en intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Autoliv kan vara intressant. Det är inte fel med utdelning 4ggr/år. När det gäller BillerudK. - kan inte så mycket om den.

   Radera
 16. sitter och läser ett av dina gamla inlägg om intrinsic value. Jag är därför lite nyfiken på hur du ser på DCF- beräkningar i dagsläget. är det någon som du använder i dina bolagsanalyser eller försöker du sätta ett prisintervall på något annat sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns det många olika teorier. Min tips är var försiktig med den klassiska DCF definitionen som akademikerna använder. Eftersom jag är mycket negativ till allt som har göra med "beta-värde" så försöker jag helt och hållet undvika CAPM. Det är också därför jag inte använder en vanlig DCF.

   Men om du vill ändå använda den så tycker jag att du göra det enkelt:

   1-Ha en egen avkastningskrav på ca 9-10%.
   2-Var mycket försiktigt med framtida tillväxttal.

   Använder man dessa två värden slarvigt så får man i princip alla aktier köpvärda oavsett värdering.

   Ett alternativ till DCF är Grahams tillväxt beräkning. Den är betydligt lättare att förstå och använda.

   http://40procent20ar.blogspot.se/2011/05/grahams-tillvaxt-varderingsformel.html

   Många av mina blogg-grannar har skrivet om det och jämfört grahams formula med DCF. Kolla gärna på deras inlägg också.

   http://lundaluppen.blogspot.se/2011/05/grahams-tillvaxtformel.html

   http://investeringsinspektoren.blogspot.se/2011/11/investeringsprocessen-6-komplettering.html

   http://investeringsinspektoren.blogspot.se/2011/10/investeringsprocessen-4-dcf-analys-kop.html

   Radera
 17. Hur ser du på Wallenstam som utvecklats relativt snabbt senaste året?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bolag som jag gärna vill ha i portföljen men som allt annat så känns det för högt värderat.

   Radera
 18. Har du kollat något på Electra Gruppen. De tyckr jag själv verkar mycket intressanta och framförallt deras logistik del finns det nog potetial i när e-handel växter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Electra Gruppen har varit en bra utdelningsaktie som borde vara intressant att kolla på.

   Radera
 19. Jag skulle mycket gärna se att du kikade på så många som möjligt av dessa:

  Beijer Alma,
  Coca Cola,
  eWork,
  Handelsbanken,
  Skanska,
  Skåne-Möllan,
  Vitec.

  Andra intressanta bolag skulle t.ex. vara: AstraZeneka, Castellum, Exxon Mobil, Johnson&Johnson, Fenix och Kopparbergs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De aktier som jag hoppas att kolla närmare på är:

   Beijer Alma
   eWork
   Skanska
   Vitec
   AstraZeneca
   Fenix
   Kopparbergs

   Fastigheter, investmentbolag och utländska bolag har jag tänkt kolla vid ett senare tillfälle.

   Radera
 20. Eolus Vind klarar åtskilliga av graham kraven..
  NGS Group närmar sig intressanta nivåer finns inte många svensknoterade aktier i deras nisch.

  Sökte efter bolag inom vatten service,utilities etc och Kemira dök upp i en vattenfond är det någon som kan tipsa var man kan finna en analys av Kemira?


  SvaraRadera
  Svar
  1. iTrader var en av de bättre kommentatorerna på Redeye och skrev mycket om finska bolag
   http://www.redeye.se/bolag/kemira/community

   Annars är det tunnt även om Google gav mig det här:
   http://www.reuters.com/article/2014/01/21/kemira-idUSL5N0KV0RW20140121

   Radera
  2. Jag har också leta lite men hittar inget om Kemira. Bra tecken?

   Radera
 21. Har du kollat något Protector Forsikring ??

  Rätt hög utdelning och rätt billig?
  -är dom en bra direktavkastnings investering??

  Rätt ny men tror jag ej sett något om dem. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varken kollat på Protector Forsikring eller Bonheur som har varit populär bland andra bloggare. Vill helst börja med i Stockholmsbörsen.

   Radera
  2. Okeyokey. Tänkte bara för att HM har 10:- utdelning med kurs 270:-/st.
   Protector Forsikring har 1:75 NOK med kurs 30 NOK. Så 2x5=10 ** 30x5 = 150-170 SEK. då borde direktavkastningen vara bättre hos per styck hos dom än HM.. inget som skulle ge en boost isåfall? Får ju nästan samma utdelning men hälften så dyr..?? :)

   Radera
  3. Visst! Det är många bolag som ger ett bättre direktavkastning än H&M pga att H&Ms höga värdering. Det är också därför jag inte rekommenderar att man betalar högt pris för H&M. Men vid 240 börjar det bli intressant. Det som talar för H&M är framtida utdelningstillväxten som måste komma för eller senare.

   Sen måste man väga med risk/avkastning/tillväxt mot andra bolag som du nämner.

   Radera
  4. Sant sant. Bra svar, tack så mycket för att du tar dig tiden och svarar mig :)

   Mvh

   Erik Sjöberg

   Radera
 22. Duni är kanske ett objekt?

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkig o Stabil i ett. Den måste vara med :)

   Radera
 23. Svar
  1. Eftersom Wallenstam är självklar val (för min del) så kommer jag definitiv kolla på andra bolag som Castellum, Kungsleden, Hufvudstaden osv. Det som kan vara svårt är att hitta en bra värderingsmodell som är mer anpassad för fastigheter. Något att fundera på :)

   Radera
 24. NCC verkar inte ha nämnts än. De verkar inte allt för dyra och är väl ett tillräckligt stort, välskött och tråkigt bolag för finbas :)

  Apropå högvärderade är var min uppfattning att Astra är ganska högt värderat med alla andra bioteknikbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag tagit med nu. Först hade tänkt kolla på Skanska men lika bra att kolla också på NCC och Peab.

   Astra är med också i listan. Det som är intressant är bolagets kraftiga omsättnings- och vinstnedgång under några år. Nu när jag kolla på min gamla analys på AZN så är tacksam att jag inte köpte pga osäkerheten kring bolagets förmåga att kunna bibehålla samma omsättning/Vinst. Men Aktiekursen ändå har gått upp :)

   Radera
 25. Nibe, Nolato och Indutrade är några stabila bolag (fast Nibe känns nästan alltid för dyr, dock brukar de infria de höga förväntningarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtliga bolag finns nu med i listan - fast jag kommer börja med Nibe :)

   Radera
 26. Som Ruter föreslår. NCC tycker jag passar väl in i dina kriterier, men kanske för dyrt just nu?

  Hur placerar du dina likvida medel i väntan på köp?

  Vad är tidshorisonten för posterna i FinBas, 15 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på det men tyvärr har inte hunnit kolla närmare på ett bra alternativ för likvida medel. Troligtvis blir det en enkel/flexibelt lösning där jag kan lägga in en säker räntebärande placering och kan snabbt överföra tillbaka till kontot när det behövs.

   Radera
 27. Har du kollat någonting på Vitrolife?
  Tråkigt kan jag inte påstå men oerhört stabilt och välskött!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga tråkig med senaste aktiekursutvecklingen.

   Nej! Jag har inte kollat närmare på bolaget.

   Radera