söndag 15 juni 2014

FinBas & Tråkigaste VM-laget

Antalet bolag i FinBas bevakning har ökat sakta men säkert. Just nu är det 8 bolag som finns under bevakning som väntar på ett längre ingångskurser. Det närmaste bolaget till köp är Mekonomen efter en nedgång från 184 till 175 kr. Fast jag kommer ändå vänta till 150 nivån.

Värderingarna ligger från 14 % till 34 % i övervärde.


(EV)Enterprice Value i FinBas
Vid nästa uppdatering kommer jag också lägga till EV indirekt i beräkningen för alla bolag. Jag tycker att det är viktig att "belöna" (i värderingen) bolag med hög kassa och negativt nettoskuld medan "straffa" bolag med hög nettoskuld. Då skulle det betyda att H&M skulle automatisk få ett högre värdering medan bolag som Getinge ett lägre. Personligen tycker jag att det blir mer rättvis att värdera upp bolag med större kassa och lågskuldsättning. 

De nästa bolagen som ska in är:
-NIBE
-Kabe
-Beijer Alma
-SCA

Sen är målsättning att ha mellan 20-40 bolag. Förhoppningsvis också på sikt ha investmentbolag, fastigheter och utländska bolag som är oftast svårare att värdera.


Gustavs VM-uppställning
Avanza har valt att ta upp bloggarnas egna VM-lag. Idén kommer från Gustavs tidigare inlägg om Laguppställning.  Så jag tänkte jag kan bidra med den tråkigaste VM-laget fast med två unika anfallare. 


Målvakt:
Lundbergs
Stabil, säker och växer sakta i takt med F.Lundberg återinvesteringar av kassaflödet i köp i kvalitetsbolag.  Svårare att hitta bättre målvakt. (Kanske i så fall Investor.)

Backlinje:
SCA - H&M - Axfood - Assa Abloy:
Inte så mycket att säga här. Få misstag och säker avkastning/utdelningsbolag. Blandad tillväxt.

Mittlinje:
Mekonomen - Avanza - Nibe - Fenix Outdoor:
Snabbare Mid Cap bolag fast ändå bra kvalité.

Anfallare:
Net Entertainment - BioGaia
Det är här mina oslipade stjärnor som kommer in. Mindre bolag som inte pratas så mycket om när det gäller kvalité. Men det som är unik med dessa två är:

1-Tillväxt:  Bland de högsta vinsttillväxten 20-30% årligen
2-Lönsamhet:  Bland de högsta marginalerna och avkastning samt fritt kassaflöde.

Det är så pass att både två slår H&Ms lönsamhet, avkastning och kassaflöde utan några problem. Två starka egenskaper som alla anfallare behöver. Snabbhet (tillväxt) och målleverans (lönsamhet/kassaflöde).  Men tyvärr så värderas de förmodligen högre än Messi, Ronaldo och Zlatan tillsammans.

17 kommentarer:

 1. Spännande elva i all dess tråkighet. Håller med om att Lundbergs är ett ämne för målvaktsposten.

  Anfallarna ser kvicka men oprövade ut. Hade inte gissat på dem så, jag vet inte hur tråkigt laget är egentligen.

  Angående utländska bolag i FinBas så vore Johnson & Johnson spännande t.ex. Och om du vill ha något udda så är Famous Brands verkligen annorlunda. Över 20% tillväxt per år i 20 år. Också svårslaget:-)

  Lycka till med elvan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo! När det gäller anfall så valde jag lite spänning :). Fast nu ska vi inte glömma att dessa är inte några förhoppningsbolag direkt. Det är inte många bolag som klarar behålla samma hög nivå i både lönsamhet och kassaflöde. Frågan kommer till "MOAT"? Det vet jag faktiskt inte :)

   JNJ tar jag gärna in så fort det kommer ett bra pris. Fin tillväxt i Famous Brands förresten. Om tänker efter så är det rätt region att satsa på efter Kina. Afrika lär växa på sikt.

   Radera
 2. Intressant att du sätter H&M som mittback och jag dem som forward, säger väl något om vem som har tråkigaste laget ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I början hade jag tänkt ha H&M som målvakt men sen insåg jag att jag kunde ha den lite var som helst. Vi har i alla fall lyckats pricka samma målvakt :)

   Radera
 3. Hög risk i anfallet! Där skulle man kunna byta ut mot Elekta och Kinnevik (som också satsar på nätet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Små tillväxtbolag med mer osäkerhet kring framtiden. Kinnevik vet jag inte men Elekta skulle säker passa in i laget. Om du föredrar Elekta så skulle kanske Elekta tillsammans med Getinge eller (varför inte Axis) vara med i anfallet :)

   Radera
  2. Ja det är så jag tänker. Lite större bolag. Även bolag som klarar en svacka hyfsat. Där borde ju både Elekta och Getinge parera bra. Om jag skulle chansa rätt så rejält bland hälsåvård skulle det nog bli Medivir. Historiken skvallrar om att intjäningen blir allt bättre och flera patent idag borgar ju för mer stabilitet. :)

   Radera
 4. Kul med Net Ent på anfallet. Anser du bolaget köpvärt trots den höga värderingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser ut som NET har rasar med 20% i slutcallen?? och ändå är aktien relativ dyr med PE nästan 30 :)

   Utmärkt bolag men tyvärr alltför hög värdering för min del. Men den dagen när tillväxten börjar sakta ner så kan det vara intressant att vänta på nedgång. Fast sen tror jag också att NET har antagligen ett högre osäkerhet kring verksamheten. Internet och Kasino en bransch som förändras snabbt! Hur ser framtiden ut?

   Radera
 5. Jag tycker inte att startelvan ser så tråkig ut, det ser ut som ett lag som mycket väl kan nå fina resultat i VM =)

  Utmärkt målvaktsval som står pall för det mesta, stabil backlinje som brukar göra vad man förväntar sig, kvalitativt mittfält och ett anfallspar som är kvicka och har förmågan att göra mål.

  Mvh
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var som var tanken. Fast om du frågar mig så är det två saker som är lite tveksam för:

   1-Värderingarna :)

   2-De två anfallarna har ett högre verksamhetsrisk än resten av bolagen.

   Radera
 6. Kul, det där med att plocka ut en startelva...
  Skulle tänka mig vissa justeringar:

  Mv: Lundbergs, håller med om ditt givna Mv-val. Att i bolagsform omnämnas som "målvakt" kan i och för sig ha negativ klang ;-)

  I backlinjen saknar jag två stabila mittbackar. Som en typisk Beckenbauer liknande libero sätter jag in Castellum. Stor och stabil som styr sitt lag med järnhand...
  Den andra mittbacken får bli Skanska, nu säger någon att dessa två bygg- och fastighetskolosser blir att likna vid Sveriges stabbiga mittbackslås, men nej jag heter inte Hamrén...

  Centralt på mittfältet måste man ha spelfördelare och kreativitet. Mitt val faller på Axis som den offensive som ska stå för kreativiteten. Den något mer strategiske och spelfördelande får bli Atlas Copco (ABB får bli ett komplement på bänken). Dina val som yttermittfältare köper jag.

  På topp kan jag mycket väl tänka mig Nettan, men i par med den mytomspunna, orationella Tethys Oil, som verkligen är duktig på att gå i djupled. Då och då undviker de offsiden och slår till med de mest häpnadsväckande resultaten. Resten av 2014 kan bli dennes år...

  Lycka till !
  /Indians 1a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en både stabil och anfallsfarlig lag :)

   Jag hade också faktiskt tänkt på att ha Castellum el. Wallenstam i försvaret samt Axis i mittfältet.

   Radera
 7. Kul med Net!

  Legat länge å tungt i bolaget.

  Kan du lista X negativa saker med bolaget?

  Vill få in andra vinklar mot min kanske "snedvridna" syn på bolaget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valet av Net och BioGaia var bara baserad på nyckeltal :) Jag har i äntligen inte kollat närmare på verksamheterna.

   Radera
  2. gör ett inlägg om netent, så får du en hundring :)

   Radera
  3. Det var en dålig timpenning - tanke på hur många timmer jag lägger på ett inlägg :)

   Radera