Nu är det dags ingen för nya köp efter en längre period
av köp-torka. Det blev ökning just i Mekonomen som ligger närmast till FinBas
nivåer. Det är nästan 15% nedgång från tidigare topp på 185. De nya köpen
gjordes omkring 161 och 157. Senaste köpsnittet har ökat till ca 157. Nästa köp
blir omkring 152 och nedåt.
Den totala avkastningen har gått ner i FinBas portföljen men samtidigt får man vara glad över nya köpmöjligheter.
Jag vill inte spekulera i anledningen till nedgången tanke på att börsen har stått still under samma period. Jag tror att det kan vara kombination av dålig likviditet på sommarn och några stora aktörer som vill minska ett dåligt presterande bolag (dvs. "bolagsaktiekurs"). Nästa delårsrapport för Mekonomen är den 21-Aug och det är fullt möjligt att vi kan få nya nedgångar innan dess. När kommer en FinBas uppdatering på senaste Q1-rapporten. Den stora skillnaden är den starka kassaflödet.
Uppdatering i hela FinBas-listan.
Fortfarande stor skillnad mellan FinBas priser och
nuvarande aktiekurser. Nu ska jag börja på allvar kolla närmare på NIBE och andra bolag som har
fallit lite från toppen.
Tack angående Mekonomen ! Jag tycker det är svåranalyserat just nu. Blandade konjunktursignaler, men tycker jag mest åt det positiva hållet senaste tiden. Höga värderingar i Sverige och USA men samtidigt är styrräntorna låga. Tror i och för sig att man bör ägna mindre tid åt omvärlden och mer åt stockpicking istället om man sparar långsiktigt.
SvaraRaderaExakt! Du kommer spara mycket bekymmer och tid som skulle gå till att analysera makro och de olika omvärldsfaktorerna.
RaderaKommer du lägga in några utländska aktier i finbas?
SvaraRaderaSatt med fingret på köpknappen igår ang mekonomen, men valde istället Wal-mart
Jag tror inte att det är aktuellt än. (Om inte det skulle dyka Apple liknande värdering) Det finns fortfarande så många bra Svenska bolag som borde hamna i FinBas.
RaderaFast jag skulle kunna tänka mig bolag som Wal-Mart, Cola, JNJ & PG skulle vara betydligt lättare värdera än medelstora svenska bolag pga att de är mycket stabilare.
Jag köpte Ratos idag på 55.80 kr...vad tror du om det på 5 års sikt?
SvaraRaderaHistorisk är Ratos billigt. Men samtidigt så är det oerhört svårt att säga någonting om Ratos utan att kolla på varje enskild bolag de äger. Samt deras möjlighet att kunna göra bra förvärv.
RaderaOk tack! Hoppas dom inte går i konkurs bara...tack för input.
RaderaKonkurs? Nej då! Den risken är liten för Ratos. Däremot så tror jag inte att man ska förvänta sig Ratos avkastningsmål på 20% årligen.
RaderaOm jag var Ratos ägare så skulle främst kolla på bolagets möjlighet att bibehålla utdelningen. 5,4 % i direktavkastning är inte fel att få i dagens marknad.
Skönt, jag kanske har ett bra gav om fem år då. Så vitt jag förstår så har dom bara sänkt en gång sen 1993 och det gjorde dom 2012. Ska bli intressant att följa bolaget dom närmaste åren.
RaderaKolla lite snabbt på börsdata och jag ser inte något utdelningssänkning under 1993. Sen om vi antar att det var en extra utdelning 2006 så har Ratos inte sänkt sin utdelning sedan 1992.
RaderaFörutom senaste sänkningen under 2012 förstås.
Här kan du se detaljerna i bild:
http://2.bp.blogspot.com/-JgZvwgKkzk0/U9v_LTmT1pI/AAAAAAAAGYA/IxaQZ8OU_SM/s1600/ratos.png
Fast tyvärr så säger det ändå inte så mycket om Ratos framtiden och utdelningstillväxten. Det gäller fokusera på Ratos Fritt kassaflöde.
Till dig som köpt Ratos:
RaderaDessutom kanske man ska fundera på om man känner sig trygg i affärsmodellen. Jag gjorde det *inte* och sålde för ett par år sedan. Några tankar jag har följer här nedan.
Innehav som Anticimex inbillar jag mig att man kan förstå sig på och relatera till men hur investeringen i Aibel ska gå har jag ingen som helst aning om. Det känns väldigt främmande. Jag kan ingenting om branschen eller deras konkurrenter, och jag har inget intresse av det. Har du? Den frågeställningen gäller förresten deras övriga innehav också. Det är ju även viktigt att fråga sig om man är redo att följa deras portfölj eftersom affärsmodellen går ut på att köpa upp, förbättra och avyttra företag. Det skiljer sig markant från långsiktiga investmentbolag som Industrivärden och Investor där det mer eller mindre inte händer nånting på år och dar (ok, det är en överdrift men ni fattar poängen).
För egen del tycker jag att Kinnevik går en liknande väg som Ratos men det har de kanske alltid gjort. De nya IT-satsningarna är svåra för mig att sia om och jag kan egentligen inte göra annat än att ställa mitt hopp till att dom vet vad dom gör och att det slår väl ut. Men förutom IT-satsningarna finns det ju även stabila, för mig kända företag som hovar in pengar. För mig är det viktigt att kunna relatera till innehaven på något sätt. Det är viktigt att man förstår företagen man köper. Oroar man sig för konkurs är det en TYDLIG SIGNAL att man inte vet vad man har gett sig in på och då skulle jag inte känna mig trygg att äga bolaget. Jag har själv gjort liknande "köp, blunda och hoppas på det bästa" (PA resources och SAS) för flera år sedan så jag vet hur nervigt det kan vara. Framförallt när börsen går ned och portföljen lyser mer röda siffror. Skillnaden där var ju att det var skitbolag vilket man hade kunnat se om man bevandrat sig lite i att läsa årsredovisningar. Jag hade inte gjort det och det har du uppenbarligen heller inte gjort så man får väl hoppas att du inte har många fler liknande lotto-köp i din portfölj.
Ratos är inte ett sådant skitbolag men hur din framtid som aktieägare ser ut ligger ju i handen på hur deras innehav utvecklar sig, så om du vill vara trygg är det innehaven du ska kika på.
Näe, jag skulle köpa sånt som man kan relatera till och försöka utvärdera hur framtiden ser ut. Ratos är inte ett bolag som lämpar sig för det, delvis eftersom de byter ut sina innehav (vilket blir en massa merjobb för vanliga dödliga som du och jag) men även eftersom man inte får så himla bra insyn i de underliggande innehaven. Är 20% uppnåbart för de nuvarande eller framtida innehaven? Återigen: vem vet? Med en splittrad portfölj blir det svårt för oss dödliga att avgöra det.
För min del har mitt resonemang resulterat i att portföljen i stort består av innehav som H&M, Philip Morris och McDonalds men även investmentbolag och banker som Industrivärden och Kunnevik resp. Handelsbanken och Swedbank. Jag lever inte riktigt som jag lär för jag kan inte förstå mig på bankernas rapporter för 5 öre ;)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaAnticimex var faktiskt en av mina favoriter (de är marknadsledande inom sin bransch). Jag hoppades att de skulle börsnoteras men tyvärr så gick den över till Investor.
RaderaJag har haft Ratos en del år nu men den VÄGRAR stiga. Och nu i dagarna gjorde jag kardinalfelet att snitta ned mig när jag egentligen borde ha gjort mig av med sänket en gång för alla. Visst kan Ratos stiga framöver, men det kan många andra aktier också göra. Jag tänker i varje fall ALDRIG mer köpa Ratos förrän de har börjat visa på lite handlingskraft. Och direktavkastningen kan alltid sänkas igen. Har man en gång börjat så....
RaderaJag tror att det är många som har gjort på samma sätt och har haft kvar Ratos pga att bolaget haft en fantastisk utveckling/avkastning.
RaderaJag tror att det är den svåraste biten - att kunna sälja en aktie som har en gedigen historik som Ratos.
Hej!
SvaraRaderaHur ser du på deras minskade ROE de senaste åren? Jag tänker på 24,05% för 2011 16,29% för 2012 och 13,78 % för 2013? Snittet sedan 2002 är ungefär 20 %, och se senaste två åren har den krympt ganska rejält.
Mvh,
D
Anledningen är att Mekonomen gjorde två stora förvärv 2012-2013 (där omsättningen fördubblades). Fast dessa två köp hade både lägre lönsamhet och avkastning på kapital av naturliga skäl.
RaderaJag tycker att både marginaler och avkastning på kapital i form av ROE och ROA ska jämföras från och med 2013 och framåt för att få rättvisare bild.
Här kan du läsa mer om förvärven:
http://40procent20ar.blogspot.se/2014/02/kop-av-mekonomen.html
Givetvis, tack för svaret. :)
Radera/D
Senaste tiden ser man dock en svagare nedgång på lönsamhet och det beror främst på MECA som har en del problem. Annars ser det bra ut för både Mekonomen Nordic och Sørensen og Balchen.
RaderaHar svårt att se hur marknaden för reservdelar ska bli större framöver när antalet bilar som man själv kan meka med blir färre hela tiden. De nya bilarna kan man ju knappt byta lamporna själv på.
SvaraRaderaBra fråga. Mekonomen är faktiskt inte så beroende av slutkunder som köper från butikerna.
RaderaKoncernen totala butiker uppgår till ca 400 st medan anslutna bilverkstäder uppgår till 2300 st. Med andra ord under 2013 så har 20% av den totalt försäljningen har gått till slutkonsumenter. Resten 80 % till både egna och anslutna verkstäder.
Det är också MECA var en bra strategisk förvärv eftersom MECA är största delen grossistverksamhet och säljer mesta dels till reservdelar och verkstadsutrustning till bilverkstäder.
"De nya bilarna kan man ju knappt byta lamporna själv på."
RaderaSen kan jag också tillägga att just därför kommer bilverkstäderna bli viktigare i framtiden oavsett om man vill eller inte så länge man har ett bil :)
Hej 4020!
SvaraRaderaHar precis börjat intressera mig för aktiemarknaden när jag sålde av mina fonder jag fått ifrån mina föräldrar... summan av försäljningen samt mina övriga besparingar uppgår till precis under en miljon kronor.
Eftersom jag är relativt nybörjare undrar jag om du skulle kunna ge mig några tips på hur jag bör lägga upp mitt sparande?
Skulle mekonomen kanske vara nått för mig och ungefär hur stor andel bör jag i så fall köpa in mig på, tanken är att vara långsiktig iaf med ungeför 700.000 av pengarna medans de andra ska ligga på ett räntekono/räntefonder för att i framtiden kunna betala en kontantinsats till hus.
Har just nu mina pengar på ett räntekonto med 2.3% ränta samt spiltans räntefond.
tacksam för tips!
/ X3mBadger
Följdfråga vad tror du om fastighetsföretaget Berlin IV? nått att satsa på?
RaderaJag har ingen koll på bolaget Berlin IV.
RaderaJag kan tycka att du inte behöver ha bråttom att investera pengarna på börsen eftersom de flesta bolagen är fortfarande ganska dyra. Så de ligger rätt bra i räntekonto just nu.
Om jag var du så skulle jag lägga den tiden att börjar lära mig mer om aktier och värdering kring bolag (om det du nu vill och har intresset kring det)
Sen tycker jag också att man ska helst försöka undvika skapa en portföljen med detsamma. Dvs att man väljer 8-10 bolag på en gång och köper allting samma dag och hoppas att slå index med liknande strategi.
Det bästa är att välja de "bästa" bolag som du tror på och kan tänka dig äga långsiktig och sen vara bredd att vänta på kraftiga nedgångar innan du börjar köpa dessa bolag. Så att portföljen kan byggas sakta men säkert i samband med nedgångar.
PS: Om du kan tänka dig ha Mekonomen minst 5 år eller längre så kan det blir bra köp vid närheten av 150. Själv har ca mindre än 10% i Mekonomen i Finbas-portföljen. En smart idé kan vara att dela köpen så att du kan köpa fler om nedgången fortsätter.
Hej 4020
SvaraRaderaEftersom du är duktig på KFA och nyckeltal så har jag två frågor, hur är det bästa, eller "the most accurate" sätt att beräkna det fria kassaflödet?
Samt, kan skuldsättningsgraden bli 100%?, för är Soliditeten 100%, ja då är bolaget skuldfritt, men hur fungerar skuldsättningsgrad?
Tacksam för svar, och tack för en kanonblogg.
Ps. Blir det fortsatt ner imorgon så köper jag antingen Mekonomen eller Industrivärden.
RaderaMvh
Mekonomen!
RaderaSjälv har jag köp på 152.50 - så för min del så får den gärna gå ner..
Det enklaste/bästa sättet att räkna fritt kassaflöde är:
Radera1- Ta fram en vanlig kassaflödesanalys - årsredovisning el. bokslut.
2- Ta fram Operativa kassaflödet från verksamheten - efter förändringarna i rörelsekapital.
3- Ta bort hela Investeringsverksamheten.
Det var allt. Detta är enklaste och närmaste du kan komma en en så bra fritt kassaflödet som möjligt.
Sen tycker jag när man ska definiera fritt kassaflödet så handlar det om vad bolaget genererar för kassaflöde som kan fritt användas av ägarna utan att öka belåningen.
När det gäller Skuldsättningsgrad så finns det många olika varianter av beräkningar några vanliga är:
Radera1- Totala Skulder / Eget Kapital
2- Räntebärande Skulder / Eget Kapital
3- Räntebärande Skulder - Kassa / Eget Kapital
Jag har svårt att se hur det skulle kunna bli 100% i både soliditet och beräkningen Nr 1 eftersom alla bolag behöver rörelsekapital i form av kortsiktiga skulder.
Däremot så har många bolag ej räntebärande skulder och där är det möjligt att det kan bli 100% i beräkningarna Nr 2 o 3.
Stort tack för att du tar dig tid att svara
SvaraRadera