fredag 12 september 2014

Peter Lynch föreläsning 1994

Hittade en sällsynt middagstal från självaste Peter Lynch. Den är i samma nivå som den klassiska Buffetts MBA föreläsningen. Många bra och seriösa råd från en av världens bästa investerare på sin tid. Ni som har läst hans bok One Up On Wall Street känner säkert ingen många av hans investeringsråd. 

Till och om Peter Lynch inte är en klassisk värdeinvesterare i bemärkelsen Benjamin Grahams och Net/Nets så går det ändå inte bortse från hans fantastiska historik. Närmare 30% årliga avkastning under perioden 1977 - 1990. Sen självklart kan det delvis bero på också hans "kärlek" för tillväxtbolag under en tid av historiens större börsuppgångar. Peter Lynch ligger antagligen närmare i Philip A. Fischer strategier än Graham och Buffett. Kanske den största skillnaden mellan Lynch och Fischer är att Lynch hade flera 100 bolag i sin fond Magellan medan Fischer hade några få men välvalda bolag. Jag tror att kvalitén och vilket bolag man köper är på sikt viktigare oavsett hur bra diversifierad portfölj man har. 

Lynch eller Buffett?
Om ni är uppmärksamma så kommer ni direkt se liknande samtalsämnen från Lynchs middags tal och Buffetts MBA föreläsning. Buffetts tidigaste föreläsning som jag kan hitta är från 1996 och den andra från 1998. Det vill säga 2-4 år äldre än Lynchs. Sen har Warren själv använd en del citat som "any Idiot can run it" där Lynch skrivet dessa i sin bok redan 1989. Kanske Buffett skulle kunna rekommendera "One up On Wall Street" som den näst bästa investeringsboken han har läst - vad vet jag? Gör egen bedömning - här kommer de olika föreläsningarna:  


Making Money in the Stock Market - Peter Lynch 1994

12 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittade den just i Youtube av en slump.

   https://www.youtube.com/watch?v=Lxypq_qIw7M

   Radera
  2. Jag upptäckte att det fanns en ruta under som nog innehöll något men paddan fixar som vanligt inte biffen. Så jag raderade och var på väg till en riktig dator. Men nu funkar det fint! Tack!

   Radera
  3. Aha! När såg att jag hade lagt in ett gammalt kod som inte fungerar med mobila-enheter. Nu är det fixat :)

   Radera
 2. f.d. Analysera Mera13 september 2014 kl. 01:06

  Underbart att se Lynch. Definitivt min favoritperson genom tiderna i branschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Jag skulle gissa att en bredare blandning av Buffett och Lynch strategier skulle allmänt sundare än bara klassiska grahams valueinvesting.

   Radera
 3. Bra föredrag, det var ett tag sedan jag läste hans böcker så det blev en utmärkt uppfräschning av hans idéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är alltid kul att lyssna på Lynch idéer. Jag älskar hans enkelhet och samtidigt när man känner till hans bakgrund så inser man att det är en stark fördel att ha läst psykologi och filosofi än bara ekonomi i samband med investeringar.

   Radera
 4. Tack för detta fantastiska klipp med mycket humor och enkla tips. Tänk att så fundamentala saker kan överses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket humor men är man tänker närmare på peters tips så inser man att de är verklig grundläggande och absolut nödvändiga om man ska försöka vara långsiktig. Det är väldigt lätt att man missar dessa när man fokuserar på fel saker.

   Radera
 5. Gemensamt när man lyssnar på dessa herrar är spring inte in i aktier, köp sådant du förstår dig på (till attraktivt pris) och invänta marknadens korrektion. Tänker då på Munger sa följande.

  "
  Its a very simple set of ideas and the reason why these ideas have not spread faster is that they are to simple."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Idéer är både enkla och samtidigt tråkiga. Kollar just på detta dokumentär om trading och finansiella industrin. Där snabbhet, intelligens och risker som respekteras. Ännu en anledning varför det är få som kommer vara ens intresserade med långsiktiga investeringar. :)

   https://www.youtube.com/watch?v=07XwNQrFd50

   Radera