fredag 3 oktober 2014

Gästinlägg: Investerarens Investeringsfilosofi

Här kommer ett gästinlägg från Nicklas som verkligen lyckats spara & investera ihop sin första miljon vid 25 och den andra vid 27 och hans nästa målsättning är åka till Berkshire Hathaways årsstämma.  

Se detta som en inspirationsinlägg för alla som har liknande målsättning. Tänkt att den största andelen av investeringarna närmaste 1-5 åren är korrelerat med hur mycket man lyckas spara och det är sällan genereras från avkastningarna av 10-baggers.  

Kanske inte den bästa timing med att skriva ett inlägg om ämnet när vi redan befinner oss i en relativ högvärderat börs.  Men jag ser Nicklas inlägg som en utmärkt målsättning att börja spara regelbundet som man kan eventuellt investera i bra bolag längre fram (helst efter en kraftigt nedgång - som jag har tjatat på länge ).

Viktigt att klargöra att det var jag som föreslog att Nicklas var välkommen att skriva några rader i bloggen om hur han lyckats med investeringarna. Visa därför respekt vid kommentarsfältet. //4020Investerarens investeringsfilosofi

Nicklas Andersson, 27 år gammal och driver bloggen blogg.ekonomikunskap.com  där jag går under namnet Investeraren. Detta ämnar vara en kort presentation av vad som karaktäriserar mitt tankesätt när det kommer till placeringar, då det till synes funnits ett intresse för denna framställan, vilket jag tackar såklart tackar å det ödmjukaste för.

Vissa av er kommer känna igen er, andra förmodligen ha åsikter och värderingar som i varierande grad avviker från min. Den bästa uppfattningen är förmodligen sin egen då den passar just dig bäst likväl som detta tankesätt nedan passar mig bäst.

Ursprungligen kommer jag från Boden, Norrbotten som jag lämnade för finansbranschen och Stockholm hösten 2008, en spännande period på marknaden med facit i hand. I dagsläget jobbar jag på SEB nära marknaden men har under flertalet år även jobbat med finansiell rådgivning mot kund inom samma koncern. Dessutom har jag varit styrelseaktiv i Unga Aktiesparare sedan 2008 och sitter för närvarande som ordförande i Unga Aktiesparare Lidingö. Dessförinnan har jag även suttit i styrelsen i Aktiespararna Boden där mitt viktiga uppdrag var att servera dessa seniora aktiesparare kaffe .

Pengar eller snarare den frihet och de möjligheter som pengar för med sig har lockat mig sedan barnsben där jag började med två tomma händer i yngre tonåren. Tidigt började jag sätta av medel till ett icke definierat mål och gymnasietiden ackompanjerades av heltidsjobb kvällstid för att ackumulera kapital. Vid 16-års ålder mottog jag det orangea kuvertet och kommer ihåg hur förvirrad jag kände mig. Denna förvirring var nog en faktor bland många som slutligen gjorde att jag fick upp ögonen för den finansiella marknaden. Jag anser att den gamla klyschan ”man är sin egen lyckas smed” stämmer samt att kunskap faktiskt är makt varpå jag djupdykte ned i ämnet för att förkovra mig. På en roadtrip utgjordes min färdlektyr av bokpaketet för Swedsec-licensen som är en branschgemensam licensiering för finansiell rådgivning. Varpå jag tog licensen utan att egentligen ha någon nytta av den (förrän en tid senare) mer än min egen jakt på kunskap samt kvitto på att jag lärt mig ny kunskap vilket i mångt och mycket karaktäriserar mig.

Finanskrisen var en mycket bra skola då man på nära håll kunde bevittna hur marknaden betedde sig i en ordentligt negativ miljö samtidigt som erfarenheten hur man själv agerar var en nyttig erfarenhet framgent. Min investeringshorisont är extremt långsiktig av ”buy and hold” karaktär där jag ämnar kunna ta ut utdelning framgent för att täcka mina omkostnader. Förhoppningsvis kommer jag kunna behålla mina placeringar ytterligare 40 år, uttag av utdelning får vänta några årtionden.

Inför löning är det av tradition alltid uppesittarkväll för att precis när klockan slår 00.00 föra över motsvarande 2/3 av lönen till portföljen så den är redo vid nästa morgons börsöppning. Detta har blivit en tradition som snart hållt i sig i 10 år. Detta samtidigt som jag alltid har återinvesterat utdelningen vilket gjort att jag bevittnat ränta-på-räntaeffekten. Jag är beroende av kassaflödet den 25:e för att bli oberoende av densamme. Jag har precis bytt tillbaka till Apple från en snabbvisit i Samsungs domäner vad gäller mobiltelefon och i ärlighetens namn är den app jag saknade mest (”sparlabbet”) en app där man kan beräkna framtida värde av kapital idag samt en given annuitet enligt olika horisonter och avkastningsnivåer. De flesta finner nog annat intressant men detta är verkligen exalterande och visar så tydligt att det inte är slanten, utan tiden och avkastningen som är de två viktigaste faktorerna för slutresultatet i framtiden.

Numer är det dock inte enbart pengarna som lockar utan mer den miljö av möjligheter och utveckling som finns inom näringslivets domäner. Min första miljon nådde jag vid 25 års ålder för att nå min nästa vid 27 och nuvarande takt bygger en ny miljon på ca 22 månader. Denna takt är inte ett absolut mål även om jag gärna ser mig bygga en ny miljon var tredje år. Negativa år är lika självklart som våra fyra årstider, i dessa lägen uppnår jag möjligheten att köpa på mig lite billigare då månadsavsättningen aldrig tummas på. Faktum är att jag räknar portföljen som ett eget AB och ”betalar” denna premie innan jag tar tag i mina räkningar och övriga levnadskostnader. Konstigt kan tyckas men om jag ej har kassaflöde för att täcka avsättningen så måste intäkterna öka eller kostnaderna minska. En buffert på sparkontot tillhör en självklarhet i min värld och en livlina för att inte nagga på portföljen. Har hört fler än en person som sålt av sina HM-aktier tidigt 80-tal för att finansiera diverse skidresor m.m. nu i efterhand så menar just en av dessa personer att resan var mycket mycket rolig och bäst är väl det då en placering av 10 000 kr 1978 inkl. återinvesterade utdelningar översteg 26 miljoner i juli 2013 enligt Privata Affärer.

Många jag möter tror att det enbart handlar om pengarna men utan det genuina intresset och fascinationen tror jag inte att jag kunnat bibehålla min långsiktiga strategi. Det är lite grann som en fisketur, det är inte själva födan som fisken utgör som är spänningen utan vetskapen om att nästa kast kan vara just det kastet där du fångar gammelgäddan. På samma sätt drivs jag av vetskapen att jag äger bolag jag är stolt över att äga samtidigt som just det bolaget kan bli nästa framgångssaga. Det kanske är fler än mig som upplever en viss härlig känsla när jag ser människor springa runt på stan med Hennes & Mauritzpåsar eller när personen i kassan framför dig lirkar upp ett SEB-kort. Spänningen inför börsöppningen när klockan slår 09.00 har gjort att jag, mig veterligen, nog aldrig missat en börsöppning. Ibland kan man uppleva att kroppen har en inbyggd klocka varpå man vaknar lite samma tid även om man inte skulle ha ställt alarmet.. jag vaknar en liten stund innan börsöppning även på semestern.

En viktig lärdom jag dragit är att ju mer man lär sig desto mer inser man att man inte kan. Därav försöker jag hela tiden lära mig mer om en marknad som i stor utsträckning påverkas av psykologi. Min långsiktiga strategi tillåter mig dock att lugnt luta mig tillbaka vid turbulenta tider och ta fram någon av de hundratal ekonomiböcker jag förvärvat genom åren. Dessa skänker ofta en bekräftelse att jag gör rätt saker, även om jag tror på det jag gör så är det alltid nyttigt att utmana sina värderingar. Många vänner, kollegor och bekanta brukar fråga mig hur jag agerar om det blossar upp osäkerhet på marknaden, även om de vet svaret, jag likt tjuren Ferdinand sitter vid min burk och köper fler aktier i de bolag jag gillade igår, fortfarande gillar, samt fortsatt kommer gilla när jag vaknar nästkommande dag.

Istället använder jag korrektioner som ett kvitto på att jag måste lära mig mer samt förstå de underliggande faktorer som styrt just denna händelseutveckling. Min morgon startas genom att uppdatera mig på nattens händelseförlopp i Asien, för att sedan fortlöpa marknads- bevakningen under dagen och slutligen lägga några timmar på kvällskvisten med att läsa analyser, blogga och uppdatera mig. Detta är en livsstil som jag dessutom finner oerhört intressant. Dagens sanning behöver inte råda imorgon och min kunskapsbas är som en schweizerost, full med hål som måste täppas igen med ny kunskap som kompletterar den gamla. Dessutom ser jag mitt jobb som en skola där jag försöker arbeta inom områden som gör att jag kan utvecklas än mer, från tidigare rådgivande roll till att nu arbeta med en annan del av värdekedjan.Min långsiktiga filosofi går som sagt ut på ett buy and hold-tema och en viss uppdelning av placeringarna finns. Jag har fyra olika portföljer:

Kassaflödesportföljen:
Likt dåvarande Korsnäs i Kinnevik karaktäriseras denna portfölj av epitetet kassako. Aktierna utgörs av stora och stabila bolag med fin utdelning, starka kassaflöden och bolag med starka marknadspositioner. Ett tryggt grundfundament då jag tycker att tråkiga aktier är roliga aktier.

Amorteringsportföljen:
Här har jag optimerat min kapitalstruktur vid köp av bostadsrätt såtillvida att jag lånade tillbaka min kontantinsats och placerade denna i en portfölj vars innehav karaktäriseras av låg volatilitet och en förväntad avkastning vida överstigande min kapitalkostnad för bostadslånet. Det finns ett kassaflöde i dessa placeringar och skall kunna likvideras omgående framgent om amortering skulle krävas. Viss belåning av värdepapper används och positivt kassaflöde erhålls på närmare 100 TSEK om året.

Tillväxtportföljen:
Dagens stora klenoder på börsen som har sin givna plats i kassaflödesportföljen startades inte direkt igår. Många bolag stoltserar med årtal från mitten av 1800-talet varpå denna portfölj förhoppningsvis kan fånga upp morgondagens storbolag. Missta inte portföljen för en miljö där det råder vilda västern, även här är det kvalitativa tillväxtbolag som gäller om än i Jr. format.

Worldwideportföljen:
Slutligen worldwideportföljen som skall fånga upp kvalitativa utländska aktier. Denna startade jag i samband med att dollarkursen var på gynnsamma nivåer samt en snabbanalys att sannolikheten för att dollarna framgent skulle stå i 9 kr var högre än 3 kr. Om man tänker på sitt beteende som konsument så inser man hur pass mycket amerikanska varor och tjänster man använder. Har man barn kanske morgonen startar med Disney Channel, väckarklockan kanske är ställd på sin iPhone, Coca-colan i kylen, McDonald’s på väg till jobbet, Windows på arbetsdatorn, Google när man söker information eller Facebook/Twitter då man uppdaterar sig i de sociala medierna och varför inte avnjuta en god kopp kaffe på Starbucks innan man åker hem och slår på Netflix.

Hursom är långsiktigheten mitt signum och jag är verkligen stolt ägare av de bolag som återfinns i min portfölj. Det faktum att jag är aktiv i Unga Aktiesparare har satt en alldeles egen prägel. Ingen annanstans har jag kunnat tillgodogöra mig så mycket, lära känna så många likasinnade och utveckla mig själv till den investerare jag är idag. Bakom tickern för många bolag på börsen infinner sig minnen av presentationer, studiebesök och bolagsträffar. Under vissa perioder är det börs-aw, bolagspresentationer, events och studiebesök flera gånger i veckan för att inte tala om de tillfällen vi får möjligheten att träffa namnkunniga näringslivsprofiler som gladeligen delger oss sina erfarenheter. Sist men inte minst de studieresor som förbundet anordnar, sist åkte vi till Island och besökte banker, börsen, centralbanken, presidenten och motsvarigheten till Unga Aktiesparare vilket var en resa som adderade nya kunskaper i finanskrisens fotspår.

I skrivande stund planerar vi nästa resa till New York och Wall Street där vi förhoppningsvis får känna marknadspulsen på börsgolvet. Dessutom planerar jag att närvara på Warren Buffets årsstämma i Berkshire Hathaway vilket jag tror kommer bli fantastiska upplevelser. Om det är någonting jag ångrar så här i efterhand är det att jag inte fann detta intresse ännu tidigare.

Det är precis detta jag nuförtiden försöker ändra på genom att utbilda och inspirera så många jag bara kan. Uppskattningen är mödan värd och betalning flera gånger om. Jag hoppas vara den person som väckte intresset för den finansiella marknaden i allmänhet och aktiemarknaden i synnerhet för morgondagens investerare. När mina vänner nu börjar få barn så är dopgåvorna givna, ett medlemskap i Unga (unga) Aktiesparare samt en slant i värdepapper.

Jag började redan med en kollegas unga son som sålde jultidningar. Även jag sålde självklart jultidningar för att inbringa pengar till sparbössan i ung ålder. Efter att jag köpt en bok berättade jag att man faktiskt kan äga aktier i bolag som han eller rättare sagt hans föräldrar handlar hos. Förklarade att man på så sätt kan bygga upp en sparbössa som jobbar för honom när han är i skolan och berättade om HM-exemplet, tror ni jag skapade ringar på vattnet... ? Det blev en hel del aktiediskussioner där hemma har jag fått höra.

En sak är säker, för er som är intresserade kommer vi förmodligen träffas i orderdjupet, både imorgon och om 40 år!

Avkastning på er!
Nicklas

43 kommentarer:

 1. Tjena Nicklas,
  Mycket inspirerande läsning. Det är en bedrift det du gjort men det fina är att alla kan göra det om man börjar i tid.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten petrusko - som en gammal utdelningsräv - du skulle också passa in i ett gästinlägg :)

   Radera
 2. Otroligt inspirerande läsning om dig och ditt monster Nicklas!

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, jag för de orden :) Det är det som driver och inspirerar mig. Marginalnyttan av stigande kapitalbas är avtagande i min mening, det som dock aldrig är avtagande är den fantastiska möjligheten att inspirera andra. Att just alla kan göra om samma bedrift är det fina i kråksången. Tiden och avkastning är de två viktigaste faktorerna för slutresultatet, inte slanten pengar. Jag tar varje tillfälle i akt som jag kommer över för att berätta så mycket som möjligt till så många som möjligt om detta :) förbluffande få människor som känner till hur mäktig ränta-på-räntaeffekten är. Ibland när jag visar så brukar jag få betalbara ansiktsuttryck i gengäld :)

  SvaraRadera
 4. Otroligt inspirerande inlägg!

  SvaraRadera
 5. Verkligen inspirerande läsning måste jag säga. Det här med ränta-på-ränta och tid har jag skrivit om i ett tidigare inlägg http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/09/de-verkliga-nycklarna-till-framgangsrik.html. Önskar att jag hade förstått kraften i den kombinationen tidigare, men bättre sent än aldrig =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Man har tagit en "lång-sidoväg" för att slutligen hitta den investeringsspåret. :)

   Radera
 6. Tack för ett mycket intressant inlägg. Kanonbra!

  SvaraRadera
 7. Mycket intressant och inspirerande läsning!

  Dum fråga kanske men ...Du skrev att du lånade tillbaka din kontantinsats,kan man göra det?

  /Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett vanligt sätt är att låta värdera bostaden och belåna bostaden ytterligare till det (troligtvis) högre värdet.

   Radera
  2. Precis som Johan skriver så använder jag övervärdet som byggts upp i samband med stigande fastighetspriser för att låna tillbaka min kontantinsats. Jag räknar inte med övervärdet i bostaden utan räknar bostadens värde till anskaffningspris men lånar alltså tillbaka "mina" pengar genom att värdet stiger varpå jag kan låna tillbaka 85% av värdestegringen, till slut har jag kunnat låna tillbaka hela min insats. Dessa slantar allokeras där jag tycker de gör bättre nytta och "mitt" kapital som finns kvar i bostaden i form av övervärde får arbeta på. Den dagen jag säljer kommer dessa slantar räknas in i den totala tillgångsmassan. / Nicklas

   Radera
 8. Vilken inspirerande läsning! Uppesittarkväll natten till 25:e, då är man dedikerad :-)

  Kanske min sparkalkylator kan duga isf Sparlabbet. Man kanske borde göra en app av detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäklar, imponerande. Får NASA att blekna :) denna skall jag mecka lite med :)

   Radera
 9. Låter spännande. Men med risk att lägga sordin på inlägget, själv förhandsregistrerar jag överföring till min fond- och aktiekonton så att det dras automatiskt när lönen trillar in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det argumentet har jag hört förut :) det roligaste är att du ju har helt rätt. Verkar inte klokt att jag har uppesittarkväll inför löning men det har blivit lite av en grej eller tradition om man så vill kalla det. Cashflow den 25:e är lika kul som när man vaknar och vet att utdelning från diverse bolag skall bokas in på kontot.

   Bolagsanalyser under kvällen för att överföra slanten vid midnatt och sedan uppdatera balansräkningen. Skulle jag regga detta som en stående överföring så skulle det ta udden av nöjet och riskera att "bara" bli ett vanligt sparande.

   / Nicklas

   Radera
 10. Kalasinlägg! Även om du tycker du var sen på bollen var du ändå 20 år snabbare än mig. Lycka till i fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det :) Det roliga är att många jag mött i mitt yrke tycker det är försent att börja spara när man börjar närma sig "mitt i livet". Större delen av Warren Buffets förmögenhet har genererats efter 60 års ålder. Du har ju ändå förmånen att vara intresserad av ekonomi när du läser denna blogg så jag är övertygad om att du också kommer lyckas eller kanske redan gått i mål :) Lycka till du också :) / Nicklas

   Radera
 11. Inspirerande läsning Nicklas fortsätt och sprida dina kunskaper.
  // Lindskoog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för det, självklart skall jag det så länge folk orkar lyssna :)

   Radera
 12. Bra skrivet! Jag önskar fler delade åsikten att målet med sparande inte är att kunna konsumera upp kapitalet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Ja verkligen, skulle så vara fallet skulle fler människor kunna leva livet på det sätt de önskar, inte måste! Fler borde försöka ta sig ur ekorrhjulet. Sen är det inte fel att jobba men det blir så mycket roligare om man dessutom kan jobba med något man brinner för snarare än för brödföda. Ett sparkapital ger ekonomisk trygghet och svängrum så man kan leva livet fullt ut utan att behöva oroa sig för ekonomin.

   Radera
 13. Imponerande framgång och även inspirerande för många andra att investera långsiktigt i aktier.

  Dock två kommentarer..
  1. Du sparar antagligen väldigt mycket pengar varje månad, dels pga bra lön (antar jag) och dels en stor sparkvot. Tyvärr kan inte alla göra samma sak, och du har ett försprång som kanske inte alla förstår.
  2. Du har antagligen både intresse och kunskap som ligger långt ovanför "alla" andra. Men om man inte har samma driv och förmåga så kan man inte heller uppnå liknande resultat.

  Min point är att "vanliga värdeinvesterare" måste sätta lägre och mer realistiska mål för sina investeringar.
  Men din vilja att utbilda och inspirera andra är imponerande.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Du har helt rätt i allt du säger. Vår viktigaste tillgång är den tid vi har till vårt förfogande här på jorden och kapital gör att vi kan leva livet på det sätt vi vill, inte måste. Jag tror inte det är en nödvändighet att ha hundratals miljoner för att känna att man haft ett bra liv. Det är så mycket annat som är viktigt. Däremot vill jag mena att då det är tiden och avkastningen som är de viktigaste faktorerna för en kraftig tillväxt i portföljen så har alla möjligheten. Självklart har min sparkvot gjort att min utväxling gått snabbare men sanningen är den att alla kan få en betydande slant i slutändan genom att låta tiden och avkastningen göra sitt. Man skall inte underskatta vad en avsättning och /eller ett månadssparande av rimlig karaktär gjort i en långsiktig aktieportfölj historiskt. Ta en handfull fina och stabila bolag på Stockholmsbörsen och se till deras totalavkastning, Investor är långt över 10%, Kinnevik 16% årligen de senaste 30 åren osv. En avsättning motsvarande 10tkr i Kinnevik hade således på denna period växt till 858tsek, betydande slant för de allra flesta. Jag gör detta för det är ett brinnande intresse men jag är övertygad om att alla kan lyckas oavsett om de inte har en hög lön eller kan sätta av en betydande slant varje månad. Tiden gör sitt jobb :) / Nicklas

   Radera
 14. Jag känner igen mig i nio av tio saker! Ser man börsen som en passion och bortom rikedomarnas horisont så sitter man uppe till sent innan löning och man vaknar i tid till att orientera sig till morgonens nyheter. Börsmarknaden är så pass mycket mer än bara aktier och p/e tal, och det är något som jag är tacksam över. Det finns alltid mer att läsa och lära sig. Teorier och historiska erfarenheter som kan tjäna till vägledning när börsen står upp eller ned. Börsen är till för alla. Även om det underlättar att kunna placera större summor så är det mycket riktigt tiden och avkastningen allting handlar om. Jag pratar aldrig summor eller reella tal. Av intresse är snarare procent. Det är något universellt som är lika för alla.

  Det är något mer än ett intresse, en passion som författaren och jag själv delar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! För många av oss handlar lika mycket om intresset kring det intellektuella utmaningar som företagsvärdering, analysarbete och börspsykologi.

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam att det skulle finnas något intresse för en generös "internationell" långivare här inne som dessutom använder google-translation...

   Radera
 17. Svar
  1. Köpte vid 152.50 - nästa köp blir nog omkring 146. Få se hur mycket det fortsätter ner.

   Radera
  2. Det gick snabbt... nästa köp blev 147.50 :)

   Radera
 18. Helt fantastiskt inlägg måste jag säga!
  Jag är en tjej i 20års-åldern som precis fått upp ögonen för börsen och allt som händer inom denna värld. Har inte så många att tala med om detta, få råd och bli inspirerad av. Därför tycker jag att det är fantastiskt att det finns så många bra och dedikerade skribenter där man kan ta del av så mycket, och därtill har jag även kommit över en del läsning och påträffat den fenomenale Warren Buffett.
  Jag ville bara säga att jag blev väldigt exalterad och inspirerad av din berättelse och ditt driv. Nuförtiden brukar jag själv sitta på skolraster och kolla på börsindex, vaknar för att kolla öppning, och ser det lite som att dagen avslutas när den stänger. Jag brukar också sitta uppe den 25.e och vänta på lönen som inkommer vid midnatt, för att direkt föra över till depån! Tack för ett högst upplyftande inlägg! Jag kommer att utforska din blogg närmare! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för det, det värmer i höstmörkret :) Det jag finner inspirerande och fascinerande är alla där ute, likt dig själv, som också finner detta så fantastiskt kul. Jag förstår vad du menar när du säger att du har få att samtala med, här skulle jag vilja rekommendera Unga Aktiesparare på den ort du bor i. Vill du ha närmare information om detta kan du slänga iväg ett mail till Nicklas(at)ekonomikunskap.com så ser jag till att du kommer igång med detta. Att du vid 20-års ålder redan blivit lika fast i detta som oss uvar borgar för en fantastisk resa framåt, tiden och avkastningen är det viktigaste, tiden har du redan på din sida! Dessutom extra kul och upplyftande att du har uppesittarkväll inför löning! Stort lycka till i framtiden! / Nicklas

   Radera
 19. @ 4020

  Min portfölj består av 23% KO, 16% PM, 14% MCD, 11% WMT, 3% PEP, 3% MO och 30% likvida medel. Det här är aktier jag köpt för att jag tyckt att företagen verkat stabila. Men det som stör mig nu när jag börjat läsa mer om värdering är just det faktum att jag inte gjort någon närmare analys av företagen. Jag får då impulsen att sälja av och börja om från början... Samtidigt vill jag försöka göra så få affärer som möjligt och vara konsekvent. Har du några tankar, tips eller reflektioner kring detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte säga mycket mer än ”riktigt stabila” bolag som man inte behöver oroa sig för mycket om man tänker äga långsiktigt. Dock dilemmat är som du säger att du antagligen betalar en ganska hög värdering för dessa bolag. Det gör att du inte kan räkna med hög framtida avkastning.

   Sälja och börja om? Svårt säga och det beror lite på vilken målsättning du har med din investering. Säkerhet eller avkastning? Kanske sälja bara delar av eller liten del av innehaven om du känner dig osäker? Det är alla i fall oftast bättre än att göra ingenting eller allt sälja allting på en gång.

   Radera
 20. Riktigt bra artikel! Lycka till med allt - hoppas du hittar tillbaka till vackra norra Norrland igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det :) jadå några gånger om året bär det av till de norrländska skogarna - det är som att man vill vara sig själv för en stund ;) Med vänlig hälsning, Nicklas

   Radera
 21. Bra inlägg!
  4020: Vad säger du om Mekonomen nu? Nere på under 140 kr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev självklart några nya köp. Mer om det i senaste inlägget.

   Radera
 22. Bra inlägg !
  Jag började tokspara vid 25 och är nu 44 . De senaste 7 åren har jag levt som arbetslös med 680 kr i lön fem dagar i veckan men det spelar ingen roll för jag har tryggheten att få höga aktieutdelningar motsvarande ca 6 månadslöner efter skatt. Har jobbat 12.5 år sammanlagt annars studier och arbetslöshet. Har byggt mig en pengamaskin. Gillar att leva snålt och hälsosamt. Niklas du är på rätt spår. Jag har ägnat mig åt buy and hold i bolag som är lågt värderade och där man har 1. Högt bokfört värde ( Margin of security ) och 2. Vinststyrka ( Earning Power ) Läs mycket amerikansk aktielitteratur det är viktigt Mina tre bästa böcker 1. The intelligent Investor av Graham (Den ger grunden för värdeinvestering) . 2. Buffet -The making of an American capitalist av Lowenstein ( Bästa boken om Buffet dessutom ger den en känsla för hur man ska tänka om man vill lyckas som Buffet.) 3. Value investing av James Montier
  kring företag och investeringar. 3 Value investing av James Montier. ( Den är en modern bok om värdeinvestering skriven 2009). Jag tycker det är en bra målsättning att försöka bli ekonomiskt oberoende. Men bakom min aktieutveckling ligger hårt konsekvent sparande dessutom har jag sedan 25 år haft en lönsam hobby som frekvent domare i en lagsport. Skulle jag leva om mitt liv så skulle jag börjat tokspara direkt efter gymnasiet men då skulle man läsa på högskola. Det var en dålig investering. Mycket bättre jobba för att köpa aktier än att utbilda sig. Men kom ihåg läs mycket helst amerikansk aktielitteratur så ni vet mycket om aktier. Lycka till Nicklas !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ganska häftigt med 6 månaders "utdelningslön". :)

   Radera
  2. Ja men jag skattar varje krona eftersom jag inte har ISK. Men som långtidsarbetslös tycker jag 20.000 före skatt är en bra lön och då är det 6 månadslöner före skatt. Men om vi inte pratar låglönesektor så blir det 4-5 månadslöner men det kan man ju bara drömma om. Låt kapitalet göra jobbet säger jag till alla ungdomar. Var supertrög i dina investeringar.
   Så här ser mina sista affärer ut
   Köp Investor 124 kr juni 2012
   Sålt Scania 2oo kr budet 2014
   I denna nedgång har jag börjat köpa igen i några gamla fina innehav som jag verkligen gillar och ägt länge : Lundbergs 271 kronor samt Handelsbanken B 310 kronor. Äger 12 bolag som jag följer extremt mycket och som är "My circle of Competence". Men 4 affärer på 2.5 år nästan . Men jag hart tyckt det är viktigt att ha mycket kassa efter en lång uppgång. Så jag hade som mest 25 % i räntepapper innan jag köpte Lundbergs och Handelsbanken. Nu tänker jag försöka öka min aktieandel om börsen fortsätter vara deprimerad. Min portfölj :
   Lundbergs
   Investor
   Industrivärden
   Handelsbanken
   Nordea
   Swedbank
   Holmen
   SCA
   Trelleborg
   Volvo
   Peab
   Skanska

   Ska jag köpa mer aktier lutar det åt mer aktier i Investor. De har rabatt och bra förmåga till utdelningshöjningar men jag avvaktar eftersom börsen
   skenade 3.1 % idag vid rekyl nästa vecka ligger ett köp i Investor bra till. Målsättningen är 12 månadslöner och det tror och hoppas jag på men jag vill helst hålla mig till mina aktier jag känner till för jag vill inte hamna i fel båt.
   Gillar att läsa årsredovisningar det gör att man förstår företagen bra. Jag tycker Nicklas berättade om något som är möjligt för alla som vill och kan spara nämligen att få en arbetsfri inkomst. Men varför spelar folk på spel köp aktier istället !!!!!!!!

   Radera