söndag 8 februari 2015

Föreläsningar om Praktisk FA

Det har varit en hel del aktiviteter utanför bloggen senaste tiden. Jag har haft förtroendet att föreläsa både för både Aktiespararna och studenterna på KTH ännu en gång inom mesta dels fundamental analys och lite också investeringstips. Dessutom blir det en grundläggande föreläsning för Unga Aktiespararna nu på tisdag.  


Hur som helst så tror jag inte det blir någon fortsatt föreläsar-karriär för min del. Men jag gör kanske som alla andra - skriver en bok? En äldre bild på en av föreläsningen i KTH inför I Capital Management.


Jag har inte hunnit informera om de senaste föreläsningarna tidigare här i 4020 men jag har ändå tänkt skriva lite kort om innehållet för er som tycker att det kan vara intressant. Det blir säker en repetition för många som har läst mina gamla inlägg. Tanken med föreläsningarna var att ge relativ enkla och främst praktiska tips hur man skulle tänka vid analys av bolag. 

Undvika att köpa förlustbolag
Fyra regler för att undvika att köpa dåliga bolag. Dessa är Öknings av antalet aktier, utdelningar och små börslistor och olönsamma bolag. Tänker man närmare så hänger alla dessa 4 regler ihop. De lönsamma bolagen med låg kapitalbindning och bra kassaflöde kan ge ut utdelningar och har inga behov ta in pengar genom nyemissioner. Dessutom har dessa en bättre chans för tillväxt när stor delar av kassaflödet kan investeras vidare utan att behöva ta lån och minska på utdelningarna. Tidigare inlägg om ämnet:

3-Undvik bolag som inte ger utdelningar

Vinst/Aktie - Osäker nyckeltal
Mycket av vinst siffrorna och nyckeltalen måste tyvärr hela tiden justeras för att få ett mer rättvisare värderingsmått. Det vanligaste nyckeltalet P/E säger väldigt lite om bolagets "riktiga" intjäning och hur vinsten kan se ut i framåt. Lika så är P/E oftast beräknad på vinst/aktie och antalet aktier kan vara lika föränderlig som aktiekursen och därför måste man ha koll på antalet aktier och eventuell kommande förändringar genom nyemission, utspädning, Pref-aktier osv. Tidigare inlägg om ämnet:Kassaflöde & diffusa definitioner
Ordet kassaflöde används väldigt slarvigt och till  och med många börsbolags rapportering blandas viktiga nyckeltal som fritt kassaflöde med operativ kassaflöde. I resultaträkningen förekommer det minst 4 olika vinstdefinitioner som tex, Bruttoresultat, Rörelseresultat, Vinst osv. På samma sätt så förekommer det också nästan lika mycket kassaflödesnyckeltal. Men eftersom kassaflödesanalysen är inte lika vanligt så slavas det mycket mer än resultat- och balansräkningen.  Tidigare inlägg om ämnet:


Vad är det så fel med Årets kassaflöde?
Låt oss kolla närmare på den mest använda kassaflödesnyckeltalet - årets kassaflöde som helt enkelt betyder den slutliga kassaflödet efter alla investerings- och finansieringsposter. Det borde vara viktigt att se hur mycket pengar som går till bolagets kassa men tyvärr så säger den absolut ingenting om VAD verksamheten har gjort för att få årets redovisade kassaflöde.

För att illustrera detta enkelt på föreläsningen så gjorde jag tre bolag A, B och bolag C. Dessa tre hade exakt samma slutsiffra på årets kassaflöde 10 miljoner vid slutet av verksamhetsåret. Vi förutsätter också bolagen har exakt lika mycket antal aktier och för tillfälligt bortser vi också från värderingsbiten (aktiekursen).

Då kan man fråga sig vilket bolag har det bästa kassaflödet?
Rättare sagt kvalitén på kassaflödet.

-Bolag A:   10 milj = 1 kr/aktie
-Bolag B:   10 milj = 1 kr/aktie
-Bolag C:   10 milj = 1 kr/aktie

Här kommer de olika bolagens kassaflödesanalyser - Hittar ni bolaget med det bästa kassaflödet?


Som ni ser så säger nyckeltalet kassaflöde absolut ingenting om:

-någon av bolagen har såld tillgångar för öka kassaflödet eller om det har skett tunga investeringar?

- om det har ”reats” ut stor delar av varulaget och ej betalat leverantörsskulder i tid för att öka kassaflödet?

- har det skett utdelningar till aktieägarna? Eller kanske bolaget tagit lån för öka kassaflödet?

Det är därför viktig att hela tiden kolla närmare på detaljerna både för vinst/aktie (P/E) och kassaflödesnyckeltalen. Helt enkelt öppna en årsredovisning eller delårsrapport och kolla noga på detaljerna genom resultat-, balansräkning och kassaflödesanalysen samt använda notorna som hjälpmedel.  

10 kommentarer:

 1. Jag har som krav att kassaflödesanalyserna ska vara pedagogiska och att man tydligt ser kassaflödet från den löpande verksamheten, efter investeringsverksamheten och efter finansiella poster vilket i princip alla svenska bolag uppfyller.

  Om kassaflödet är beroende av de finansiella posterna för att se bra ut är det ofrånkomligen ett bolag som man ska vara mycket försiktig med. Särskilt om bolaget gör stora investeringar men tar lån för att täcka utdelning och räntor.

  Det som är riktigt intressant är däremot när kassaflödet från den löpande verksamheten ser bra ut men att pengarna sedan hamnar i investeringsverksamheten istället för som fritt kassaflöde som kan delas ut.

  I det fallet finns det tre utfall som jag håller ögonen öppna efter:

  1) Bra bolag där det handlar om genuina tillväxtinvesteringar. Ett exempel är Millicom där intäkter från mobilabonnemang används för att bygga upp kringtjänster och appar för konsumenter i Sydamerika och Afrika.

  2) Bolag som blåser upp sina vinster och bokför underhållskostnader som investeringar.

  3) Bolag som är investeringsintensiva och bokför investeringar men undervärderar sina avskrivningar.

  Tesco har gjort både 2) och 3) vilket skapade en kraftig övervärdering och kris när problemet blev känt på aktiemarknaden. Millicom är i princip den raka motsatsen och sedan jag gjorde min jämförelse av telekombolag har marknadsvärderingarna för bolagen divergerat kraftigt.

  I min analys var P/S 1,8 i princip standard för välskötta telekombolag såsom Telia, Telenor och Vodafone vilket speglar att marknaden räknade med likvärdiga marginaler på sikt.

  Sedan dess har marknaden blivit mer positiva till högutdelande telekombolag då man ser att de lyckats föra över intäkterna från samtal till dataöverföring samtidigt som direktavkastningen är hög.

  För Millicom har kursen däremot stått och stampat då kassaflödet går till investeringar istället för utdelningar. Så 2 år senare handlas Millicom kring P/S 1,1 trots att man fortfarande växer medan Telia Sonera handlas till P/S 2,2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blev jag intresserat - Hur gör du med bolag som har mer otydlig kassaflödesanalys som tex: banker, fastigheter och investmentbolag. Och till en viss del vissa jobbiga branscher som bygg där de har stora förändringarna på rörelsekapital som påverkar kassaflödet enormt. (oftast är det finansiella poster)

   Själv har jag hittills undviket dessa men jag ska försöka börjar kolla närmare. Det krävs mycket mer justeringsarbete för att hitta bra kassaflödesnivå än vanliga bolag.

   När det gäller ditt exempel på 2 och 3 så var Alliance Oil utmärkt exempel :). Men jag tror fortfarande att stor del av branschen fokuserar på redovisade vinsten och för oss med kassaflödesfokus blir det självklart en fördel.

   Tänkte på ett tidigare inlägg om Getinge där jag såg direkt att kassaflödet var ohållbar tanke på bolagets kraftiga tillväxtmålsättning genom förvärv. Nu vid senaste bokslut sänktes utdelningen med över 30%. (då pratar vi om en utdelningsandel på ca 50%). Men vem bry sig - aktiekursen sticker norr ut ändå :)

   Jag håller med dig - jag älskar bolag med hög kassaflöde med en tydlig/enkel redovisning. Låg kapitalbindning, låg investeringsbehov och nästan inga aktiviteter kring finansiering förutom utdelningar. Men samtidigt har jag börjar inse att bolag som har bra kassaflöde och låg kapitalbindning har tyvärr också oftast dålig "moat". Det känns svårare att hitta stabilare bolag med hög kassaflöde. Antagligen utgör tunga investeringar någon slags "moat" mot konkurrenterna. Dessutom det är mindre som vill konkurrera med låga och avkastning på kapital.

   Radera
 2. Tack för ett riktigt bra inlägg. Jag har läst hela ekonomprogrammet, men ändå tycker jag din förklaring var bättre. Det hade varit roligt att gå på en av dina föreläsningar. Ibland är det mycket lättare för någon utifrån att göra illustrationer av ett verkligt problem än för en pedagogisk lärare att försöka med ett fiktivt problem. Jag tar med mig de fyra sakerna man bör tänka på samt att P/E talet egentligen inte säger någonting alls om bolaget...

  SvaraRadera
 3. Bra bilder och förklaringar, du är duktig på att lära ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag har så duktig på "lära ut" men själv har funderat länge på dessa frågor - då blir det lättare :)

   Radera
 4. Hade gärna gått på KTH-föreläsningen. Synd att jag missade infon om den. Kul att du delar med dig av innehållet här också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så fanns inget info om senaste föreläsningen :)

   Radera
 5. Håller helt med om de fyra punkterna. Varför kasta pengar efter olönsamma bolag (såvida man inte känner till någon hemlighet som snart kommer vända på bolaget). Undvik företag som ökar antalet aktier kan också vändas till att titta lite extra på företag som gör det omvända. Med min strategi gillar jag återköp före utdelning.

  Håller också med om att p/e är överskattat (använder det själv endast för att testa olika värderingsscenarier). Exempelvis startar ofta de högsta kursvinnarna från redan höga p/e-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig fel med återköp och nu börjar jag också se att det är fler och fler bolag som börjar med återköp. Fast detta kan också vara tecken på höga värderingar :) Historisk har återköpen varit störst bolagen har haft kraftiga uppgångar under goda ekonomiska tider. Inte det bästa eftersom återköpen sker på höga värderingar.

   Radera