söndag 22 mars 2015

Preferensaktier på Börsdata

Äntligen har vi lagt till alla preferensaktier på börsdata. Det har kommit många önskemål från våra användare att visa preferensaktiernas direktavkastning och aktiekurser på hemsidan. 


Det är totalt 19 preffar och de flesta finns inom fastigheter. Trenden med både nyintroduktioner och intresset för att spara i preferensaktier lär fortsätta när nu många stabila bolag på börsen har låg direktavkastning. 


Direktavkastning ligger mellan 5 till 25 % och ett snitt på 6-7%


Det man ska inte glömma är att preferensaktier behöver inte vara säkra placeringar och det förekommer kraftiga rörelser i preffar vars bolag har ett högre risk. Ferronordic som har en direktavkastning på 25% har rasat mer än 50 % efter introduktion. 

Eniro preferensen har också haft nedgång på 50% som värst.


Vidare utveckling på börsdata
Det är mycket som är på gång med börsdata. Vilket är också en av anledningen till att det har varit låg aktivitet på bloggen senaste tiden. De punkter som kommer att prioriteras under 2015:

Bevakningslistor
Möjligheten att skapa egna listor för portföljens bolag eller till bevakning.

Nordiska länder
Just nu jobbar vi intensiv med finska bolag och snart kommer delar av finska börsen att släppas.


Screener
Planering för en större förbättring på gång. Flera nyckeltal och strategier i screener samt vi kommer också kolla närmare på om vi kan ge användarna möjlighet att spara egna filters. 

FinBas
Slutligen en värderingstjänst med olika värderingsnyckeltal och metoder. 


21 kommentarer:

 1. ser fram emot nordisk screener!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med :) Ska bli rätt häftigt om vi lyckas få det klart under 2015.

   Radera
 2. En kanske dum fråga, men finns det något enkelt sätt att se inlösenvillkor för preferensaktier (för att vara säker på att köpa under bolagens inlösenkurs)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du frågar mig så är det enklaste bolagens egna rapporter. Där står det oftast priset "rätt att lösa in aktierna"

   Annars har du blogg-kollegan som har gjort ett utmärkt sammanställning:

   http://xperimentinvest.blogspot.se/2015/03/veckan-preffutveckling.html

   Radera
 3. Finska, nordiska, amerikanska och gärna tyska aktier på Börsdata vore extremt välkommet!

  Tio-års stapeldiagrammen är så grymt visualiserande och givande för att snabbt analysera historiken!

  Vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finska, Norska och Danka bolag är bestämd och planerad under 2015. Sen förhoppningsvis USA hade varit extra roligt att ha :) Gillar tanken att det tex: Apple, Google och Coca Cola skulle kunna jämföras direkt med nordiska bolag:

   Radera
 4. Imponerande att börsdata fortsätter att utvecklas hela tiden. Det spar tid och underlättar rejält i ens analysarbete. Grymt jobbat!

  //Havrebollen

  SvaraRadera
 5. Stort tack för att ni vidareutvecklar tjänsten. Grymt jobbat!

  Implementeringen av preferensaktier känns som en klockren funktionalitet och i linje med vad jag själv hade önskat. En fråga bara, hur lyckades du screena preferensaktierna enskilt ovan? Och finns ingen möjlighet att inkludera lösenvillkor på något sätt? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Om du skriver "pref" i (snabb sök rutan) bolagsfiltret så kommer du alla pref-aktier.

   Lösenvilkor? Inte just nu tyvärr. Dagens system stödjer bara "vanlig" bolagsinformation.

   Radera
  2. Sorry! Glömde nämna Screener.

   Filtrera på "0" till "0" värde i andra nyckeltal som Eget kapital/Aktie och Vinst/Aktie eftersom bara Pref-aktier som har "0" värden nästan alla rapportdata.

   Radera
 6. Ett stort tack till dig för att du fortsätter att utveckla Börsdata!

  Jag har rekommenderat hemsidan till många av mina vänner (aktieintresserade). Många av dem verkar bli lite överraskade över att det finns en sådan tjänst på svenska. :)
  Mvh
  Aktieutveckling
  www.aktieutveckling.blogspot.se

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag undrar om Delarka kommer upp inom snar framtid på Börsdata?
  Denna är lite som en pref aktie men ändå inte. Vad tycker du?

  Mvh A.A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Delarka kommer att lägga in under Q2-2015. Det är mycket svårt att lägga de nyaste bolagen pga för kort historik kring delårsrapporter. Nästan samma problem för alla nyintroduktioner.

   Radera
 8. Hej!

  Jag har kollat in i din blogg då och då under en längre tid och tycker den är väldigt intressant. Är det okej om jag ställer än fråga som inte har med detta inlägg att göra?

  Vet du någon ETF som följer ett index, lånar ut sina innehav till blankare och erhåller en ränta som överstiger förvaltningsavgiften? En sådan ETF borde ju slå sitt jämförelseindex och till och med vara bättre än indexfonder som är gratis?

  Mvh Arash

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr inget som jag känner till. Sen skulle jag inte tro att det kan bli ett jämnt belåningsränta eftersom många blankare kör en kortare perioder annars det lönar sig inte ligga kort för lång tid.

   Radera
 9. Hur får man fram bara preferensaktier i screenern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ska om vi kan lägga till nya filter som kan identifiera pref från vanliga aktier. Men tills dess:

   " Filtrera på "0" till "0" värde i andra nyckeltal som Eget kapital/Aktie och Vinst/Aktie eftersom bara Pref-aktier som har "0" värden nästan alla rapportdata".

   Radera
 10. Vad är din syn på en fastighetsbolag såsom Saltsjöängen, Kallebäck och Delarka med relativt höga direktavkastningar? :) Något för dina likvida medel som en defensiv placering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen uppfattning om dessa bolag tyvärr. Jag har inte hunnit kolla på alla dessa nykomlingar och jag har inte heller varit så aktiv inom fastigheter.

   Radera