onsdag 22 juli 2015

4020 gäst på Börspodden

Sveriges tråkigaste investerare intervjuas av Börspodden som är Sveriges mest populära och största aktiepodd. Ännu en tydligt tecken på en börsbubbla både inom aktievärderingar och värdeinvestering.

Ni kan lyssna på en förkyld, hes, ofokuserad och allmänt förvirrad 4020 som försöker svara på tuffa frågor av både Johan och John som driver börspodden. Mesta dels handlar det om 4020, börsdata och utdelningar.

Ni som är också intresserade av att testa analystjänsten BörsData ska lyssna extra noga där ni får en aktiveringskod för en veckas gratis test.


28 kommentarer:

 1. Fantastisk intervju, riktigt inspirerande! Tack! /Niclas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer! Gillade också de många bolagsexemplen, hoppas på mer 4020 i podsammanhang framöver.

   Radera
  2. Förhoppningsvis kan det bli andra duktiga bloggare med inriktning inom bolagsvärdering :)

   Radera
 2. f.d. Analysera Mera22 juli 2015 06:56

  Lysande intervju. Lärorikt, motiverande.

  SvaraRadera
 3. Intressant intervju. Slutade läsa bloggen för flera år sedan men hittade tillbaka hit nu genom börspodden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen tillbaka fast det skrivs inte lika ofta som tidigare. Dock det har kommit till betydligt fler bra bloggare i blogglistorna.

   Radera
 4. Bra intervju! Har du funderat på att fortsätta screena fler marknader efter bra bolag att investera i, inte bara Sverige och norden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer bli naturligt att jag kommer kolla närmare på Finland, Norge och Danmark i samband med att dess länder kommer att ingå i Börsdata under 2015.

   Radera
 5. Tyckte du slog ett bra slag för utdelningsinvestering!

  SvaraRadera
 6. Lite ostrukturerat och förvirrat men ett bra budskap till alla nya aktiesparare.
  Långsiktighet, utdelningar och låga inköpspriser är den enkla vägen framåt.
  Självklart kan man bli framgångsrik på kortsiktiga aktiespekulationer och TA (precis som du sa) men det är mycket svårare i praktiken än det ser ut i teorin.

  Det speciella med aktieinvesteringar är just den stora skillnaden mellan teori och praktik, och att psykologin också spelar in.

  Tror tyvärr dock att det för de flesta oerfarna aktieinvesterare är svårt att vara långsiktig, och därmed passiv när börsen är övervärderad.

  Bra jobbat med Börspodden (som vanligt :-) )

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Besser! Det var kul att vara med i börspodden. Personligen tycker jag att många har blivit allt för positiva till långsiktighet och framför allt till utdelningar när vi har haft en kraftigt uppgång senaste 5-6 åren. Därför tror att många kan vara lite negativa till idéer som att sälja eller att vänta på en eventuellt nedgång eller bättre värderingar.

   Radera
 7. Varför tror du att Buffett ângrar sig angâende IBM?

  Sedan sitt första stora insteg sâ har han utökat sin position under flera kvartal t.ex. Q1 2015, Q4 2014, Q3 2014 och Q2 2014 som jag själv har redovisat under Berkshire Hathaway.

  Jag tror förr att han är nöjd över att aktie priset har gâtt ner. Han har ju fâtt nya chanser att bygga upp sin position när aktiepriset dippat under hans satta inköpspris. Nâgot som du ju själv ocksâ jobbar väldigt mycket med.

  Om Buffett anser att han gjort ett misstag sâ gâr han ur företag. Senast hände det t.ex. med Tesco.

  Men... ja... IBM gâr inte som tâget precis och oljetankern har fortfarande inte lyckats vända framgângsrikt men givet tid sâ gâr det mesta bra med ett lâgt inköpspris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker själv att det är väldigt konstigt att Buffet kostar på sig stora återköp i IBM i stället för att lägga pengarna på uppköp av bolag inom "cloud" eller IOT.
   Även om de visar bra tillväxt så hjälper det inte för att kompensera deras stora tapp inom övriga affärsområden.

   Radera
  2. #Fredrik

   Jag hade tänkt på en del negativa artiklar just om buffetts köp av IBM och bara nämnde det. Med sannolikhet vet buffett exakt vad han gör och passar på att köpa när det går ner. Jag har för mig också att IBM gör bra med återköp.


   Sen om man tänker närmare så borde IBM vara mer konsult bolag än teknik bolag?

   Radera
  3. Ah, ok.

   Ja, IBM har gjort, enligt mig, för mycket âterköp.

   Det är sant som du säger att IBM är ett konsult / service bolag idag och inte längre det teknik bolag som det en gâng var men värderas fortfarande som ett teknik bolag.

   Radera
 8. Tänkte ställa en fråga iom ditt synsätt på att såklart köpa kvalitetsbolag så billigt som möjligt. Hur ser du på de bloggarna som alltid tenderar till att ligga fullinvesterade och på så sätt dra fullt nytta av utdelningarna för att sedan återinvestera dem? Följdfråga på det är ju såklart, tycker du det underlättar att vara utdelningsinvesterare på den amerikanska börsen där de flesta bolag delar ut åtminstone kvartalsvis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inget fel med att vara fullinvesterad så länge man är nöjd med det och på något sätt kan lägga in sparmedel vid behov vilket underlättar. Då handlar det också mycket om vilken avkastning man är nöjd med. Är man nöjd en avkastning mellan 6-8% (inklusive utdelningar) så behöver man inte vara lika kräsen med att vänta på de längre värderingar.

   Det blir lite som exemplet som jag pratade om. De stabila bolagen i USA brukar ha en direktavkastning på mellan 2-3%. Sen är det också en viss fördel med kvartalsutdelningar där man snabbare återinvestera om det behövs men effekten är inte så stor som man tror när det är 3% total yield.

   Men självklart det bästa är att få så bra direktavkastning till en så låg risk (dvs värdering) till och med det är ganska svårt.

   Radera
 9. Tänkte på det här inlägget när jag lyssnade på podden.
  http://langsiktiginvestering.se/2015/07/lat-inte-marknadens-humor-styra-dig-da_11.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste i inlägget var "att man följer sin plan långsiktig" :) Därför också det krävs att varje investerare skapar egen plan som passar sin personlighet och målsättning.

   Långsiktighet är faktiskt inte så enkelt som många tror. Dels krävs det att man verkligen väljer rätt bolag där tillväxten blir ännu viktigare om man inte lyckas köpa till billiga värderingar.

   Samtidigt många bra bolag som har haft fantastisk tillväxt senaste 15 åren just främst pga deras låga värderingar kring 2000. Med andra ord en större del av tillväxten kommer från värderingsdelen :)

   Radera
 10. Mycket fokus på trading nu bland poddarna.
  Dags för värdepoddarna att se dagens ljus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit intressant med en renodlad värdepodd! Dock svårare att nå större målgrupp.

   Fast andra sidan Börspodden gör en utmärkt jobb just med temat värdeinvestering.

   Radera
 11. Hej,

  I intervjun så rörde ni vid ämnet utländska aktier men du tog inte upp dina inlägg/köp i apple tidigare.

  Skulle vara intressant att höra en kommentar om dig vad du anser om Apple nu. Skulle du kunna köpa igen trots att det är ett teknikbolag? Och hur ser du på värderingen?

  Jag tycker Apple är klurigt. Lockad av det massiva kassaflödet och deras marginaler. Men räds av risken att ett teknikskifte ska komma som de inte kan hantera.

  Tack för en bra blogg och trevligt inlägg i podden.

  / Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du faktiskt rätt i. Det var ett bra köp när bolagets värderades så lågt att 1/3 av börsvärdet var kassa. Efter uppgången är jag inte lika säker och det är väldigt svårt att sia om Apples framtid. Det är lite därför jag har valt att gå ur.

   Annars som du säger - utmärkt kassaflöde med starka marginaler.

   Radera