lördag 19 september 2015

FinBas till Börsdata

Som ni redan vet så har vi lanserat en ny värderingstjänst på börsdata. Hela den grundläggande upplägget på den nya tjänsten är baserad på FinBas-verktyget som användes tidigare här i 4020.

Allting började med ett inlägg om IntrinsicValue - Närmare fördjupning. Anledningen till inlägget var ett försök att ta fram ett bättre värderingsmodell. Resultatet blev en kombination av förenklad DCF och Grahams tillväxt Formula. Detta inlägg var skriven början av 2011. Redan då hade jag funderingar att göra ett försökt att få fram värderingsverktyg direkt på aktiekurs.

FinBas verktyget var ett försök att kunna använda teorin på riktigt. FinBas-Portföljen!

1-Samla de bästa bolagen
2-Värdera
3-Köp de lägst värderade 

Under senaste året har vi försökt konvertera systemet över till börsdata på ett smidigt sätt. Och nu finns samma grundläggande formler på börsdata till och med om verktyget inte ser ut exakt som FinBas. Fördelen med börsdata är att all grunddata och värderingsinställningar kan justeras direkt av användarna själva. Därmed kan man:

1-Justera bort redovisningseffekter
2-Lägga in egna bedömningar om rättvis värde
3-Anpassa värderingen för enskilt bolag


Värderingsnyckletal 
De vanligaste nyckeltalen som finns med i grundläggande värdering:
-P/E
-P/S
-P/B
-P/EBIT
-Direktavkastning
-P/FCF


Fördelen jämförelse med andra liknande tjänster är att du kan själv justera bort redovisningseffekter som är vanligt bland både vinst och kassaflödesnyckeltal. Ett exempel där SCA historiska vinster påverkas av uppvärdering vilket gör att det blir nästan oanvändbar med historiska P/E jämförelser. 

Genom att enkelt justera bort "felen" får man betydligt tydligare historisk. På samma sätt går det också justera senaste värdet för att få fram ett värdering som vad du "tror" som kan vara mer rimligt än redovisade vinsten. Eller kan fungera också som en slags kortsiktig prognos. 


Konvertering till Aktiekurs
Varje enskild värderingsnyckeltal kan konverteras till aktiekursnivå. Exempelvis om man skulle konvertera H&Ms historiska direktavkastning till en "förväntad" värdering så skulle man få fram vilken kursnivå som skulle krävas för att få fram just 4,5 % i direktavkastning.

För H&M skulle det krävas en nedgång till 244 kr för att få fram 4,5 % direktavkastning. Dock det förutsätter att utdelningen går upp till 11 kr (som justerat i bilden). Det intressanta är att ett enkelt nyckeltal som direktavkastning säger faktiskt väldigt mycket om bolagsvärdering. En direktavkastning på 4,5 - 5 % just för H&M har historisk fungerat ganska bra tanke på att den gav bra köp vid 2004, 2009 och 2011


DCF och Graham - Intrinsic Value
Två ganska avancerade beräkningsmetoder som nu går att använda på ett enkelt sätt på börsdata. Kombinationen att kunna ändra i inställningarna för tillväxt, avkastningskrav, säkerhetsmarginal och vinsten ger en flexibelt men också en kraftfull värderingsverktyg. Samt att enkelt jämföra värderingen mot aktiekursen gör det ännu roligare att värdera ett bolag. 
Tillägg: 
Bra inlägg just om DCF och Grahams värderingsmodeller och hur man ska använda dessa på ett bra sätt:


19 kommentarer:

 1. Oj, det.här kan bli väldigt intressant att experimentera med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha det så roligt :)

   Såg att Bloggaren Gottodix har redan börjar lite:

   http://gottodix.blogspot.se/2015/08/efter-korrektionen-finns-det-ett.html

   -http://gottodix.blogspot.se/2015/09/suck-telia-byt-strategi.html

   Radera
 2. Bra jobbat!

  Historisk direktavkastning i kombination med utdelningsandel gillar jag som jämförelsetal, passar bra om man inne på utdelningsaktier tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Om man bortser utdelningsandelen och kassaflödet - säger direktavkastning väldigt mycket om värderingen. De tråkiga bolag som hade en yield på 4-5% har idag 2-2,5 %. Lite skillnad.

   Tyvärr måste man gå till de mindre listorna eller bolag med sämre "kvalité" för att hitta 5%are:

   Radera
 3. Ett lite väl avancerat upplägg för mig.. :-)

  Dock gillar jag grunden i FinBas verktyget, dvs 1:an och 2:an. (1-Samla de bästa bolagen 2-Värdera)

  Men varför inte vänta in de "lämpliga" inköpskurserna?
  Att köpa bara för att det finns ett eller flera "lågt" värderade bolag verkar inte optimalt. (3-Köp de lägst värderade )

  Det som jag lärt mig (av just 4020 !!) är att "Inköpspriset = Viktigt".

  Jag håller mig nog till min enkla strategi, "Köp bra bolag billigt när börsen blir undervärderad".

  Det enda som behövs är tålamod och ett väl tilltaget investeringskapital.
  Vad tror du om mitt "enkla" upplägg?

  (Även om jag kommer att fuska lite när jag börjar köpa redan nu i oktober, dock med mycket låga investeringar).

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter utmärkt besser! Det är rätt så likt min eget upplägg :)

   Radera
 4. Hej,

  Vad tycker du om Dividend Aristocrats fonderna om dagarna? Känns som oavsett hur börsen går så är det ju ändå gott med utbetalning och kraven är ju ändå så pass stränga att "sämre" företag blir utskiftade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många bra Div-Asistocrats i USA dock jag brukar inte längre följa dessa som tidigare.

   Radera
 5. Jag tackar för ytterligare ett ypperligt inlägg!

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Kommer du köpa teliasoner nu?
  Kurslarmet på finbas aktiverat.

  BR
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte! Det har mycket sen jag har haft Telia men direktavkast. lockar :)

   Radera
  2. Okej, Skriv gärna hur du resonerar kring Telia just nu eftersom det var längesen. och gör ett inlägg när du väl köpt dom.

   Tackar!

   BR
   Martin

   Radera
 7. Finns möjlighet att sammanföra en DCF, Graham och en P/E-talsgrundad insintric value-värdering i samma graf i Börsdata, på samma sätt som ditt exempel med FinBas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ide! Vi får tänka på det vid nästa gång. Tyvärr det är inte möjligt idag.

   Radera
 8. Hejsan

  Är riktigt intresserad över hur du tänker göra med telia?
  Dagens kurs ligger på 42 och det är långt nere på köpintervallen i finbas portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår eftersom den har varit med i FinBas tidigare. Jag kommer hålla mig undan Telia pga allt som har hänt senaste tiden. Jag misstänker att både vinsten och utdelningen kan påverkas med Telias avyttring av verksamhet.

   Radera
 9. Jag skulle inte satsa på Telia. Jobbar inom telekom, bland annat leverantör till dem. De har fortfarande i hög grad kvar arvet från statliga tiden, och har svårt att agera snabbt. De har också svårt att acceptera att operatörer, liksom bredbandsbolag, oundvikligen kommer reduceras till "bit pipes" som inte kommer tjäna in mer än sina abonnemangsavgifter per månad. Om ens det, hotet från virtuella operatörer ökar ständigt.

  De operatörer som redan idag anpassar sig till denna verklighet tror jag mer på.

  SvaraRadera
 10. Hej... hvad siger I til Anoto Group nogen taler om at det er den nye Fingerprint?? Nu hvor jeg er på en svensk side :-) Søger I lidt mere info så tjek min fond på www.wikifolio.com og søg på Lex Invest Global...

  SvaraRadera
 11. Kom igen och skriv lite nu - du kan ju inte bara försvinna! :-)

  SvaraRadera