lördag 21 februari 2009

Fördelarna med utdelningar

Här kan du Lyssna på artikeln på Youtube!

Utdelningar ger lägre risk och högre avkastning.

Lägre inköpspris – Genom att återinvestera utdelningarna så får man bättre skydd mot fallande kurser. Genom att köpa fler aktier när priset är låg. På det sättet förbättrar utdelningarna din portföljs långsiktiga avkastning.

Fler antal aktier - Efter att du har återinvesterat utdelningen så har du fler antal aktier och i sin tur kommer din nästa utdelning öka automatisk. Om du dessutom räknar med växande utdelningar så kommer effekten bli högre.

Kassaflöde - Utdelningar ger ett grundläggande pengar flöde till ditt konto som du antigen kan njuta av eller du kan köpa nya intressanta aktier utan att behöva sälja dina gamla. Kassaflöde är bland det viktigaste verktyget för att skapa och bygga upp en förmögenhet.

Låg risk - De företag som betalar ut stabila växande utdelningar lockar många investerare och fondförvaltare som söker lite säkrare vinster och trygghet. Därför faller de inte lika mycket och så snabbt som icke-utdelningsaktier.

Du hittar bra bolag - En bra utdelningsaktie måste ha stabil kassaflöde och balansräkning. Utdelningstillväxt och utdelningsandel är ett bra tecken om man vill hitta ett bra bolag. Man brukar säga att ”utdelningen ljuger inte”. Eftersom utdelningar är pengar som betalas ut till aktieägare vilket gör att det inte går att manipulera lika lätt som vinster och andra finansiella siffror. Det vill säga pappers vinster kan lura men verkliga kontanter går inte förfalska.

Det är lättare vara långsiktigt - Fokusering på den årliga- och kvartalsutdelningarna gör att man värderar utdelningsaktier. Eftersom man tänker mer som företagsägare och inte som kortsiktig spekulant. Vilket gör att man inte faller för kortsiktig tänkande eller för mäklarfirmornas rekommendationer som mer grundar sig på att så många så möjligt ska genererar så mycket courtage så möjligt. Dessutom är det mycket lättare att bihålla aktierna när det blir turbulent på börsen.

Det viktigaste - Utdelningsinvestering ger stor avkastningen över en längre period. Många som har investerat för 30-40 år sedan får lika mycket eller mer varje år genom utdelningar, än vad dem har investerad. Det betyder att man då tjänar 100 % varje år. Om man då räknar in den totala utdelningen som man har fått under tiden så brukar det vara mellan 5-15 gånger på investerade pengarna. Detta inget man brukar räkna med i aktiekursernas historiska utveckling. KOM IHÅG DETTA NÄR DU KOLLAR PÅ HISTORISKA INDEX OCH AKTIEKURSER NÄSTA GÅNG! ...........................................................


Om man hade köp Investor 1985 för 10 000 kr Då hade du efter 24 år fått:

* En utdelning på 5398 kr år 2008 ( Det är lika med 53 % direktavkastning )

* En totalutdelning77 000 kr, under 24 år.

* Avkastning utan utdelningen blev bara 1377 % när man räknar in utdelningen på den totala avkastningen så blir det 3651 %..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar