lördag 14 februari 2009

Lite om Warren Buffett & Coca-cola

Här kan du Lyssna på artikeln på Youtube!


Warren Buffett föddes 1930 i Omaha, Nebraska, som till en börsmäklare och Kongressman, och har blivit förmodligen världens mest framgångsrika investerare och världens rikaste man före Bill Gates. Warren har läst under berömda Benjamin Graham som han har lärt sig väldigt mycket om investeringar.


Efter examen startade Buffett ett begränsat partnerskap i Omaha, med hjälp av kapital från familj och vänner. Partnerskapet var en stor framgång och Buffett sägs ha haft genomsnitt en årlig avkastning som högre än 23 procent. Buffett, efter flera år, beslutade att avveckla partneskapet och återlämnade investerarna sitt kapital och med sin andel av vinsten, köpte han företaget Berkshire Hathaway. Warren Buffetts investeringsstrategi grundar sig framför allt på två personer, Benjamin Graham och Philip A. Fisher. Grahams investeringsstrategi var ganska enkelt och logisk. En investerare skulle koncentrera sig på dem värden företaget hade och vad marknaden betalade för. Enligt Graham så skulle man försöka investera i företag där priset var längre än företagets substansvärde. Däremot var Fisher strategi var att han koncentrerade sig på de bästa företagen och möjligheten till framtida vinster. Enligt Fisher så skulle man satsa på de ledande företagen som hade någon slags monopol ställning eller hade högre vinstmarginaler eftersom de var ledande i sin bransch. Fisher kunde äga sina aktier nästan hela sitt liv medan Graham var villig att sälja så fort han fick högre pris än substansvärdet. Så Warren Buffett var en blandning av dessa två strategier, det vill säga att han koncentrerade sig enbart på de bästa företagen som hade möjligheten tjäna bäst pengar på eget kapital och högt vinstmarginaler, vilket betyder att företaget måste ha någon slags monopol ställning. Samtidigt kunde Warren vänta väldigt länge innan han fick ett bra pris för dessa företag. Ett klassisk exempel när Warren Buffett stor köpte 1988 i företaget Coca-Cola. Enligt många var Cola-Cola en tråkig gubbaktie som hade slutat växa. Men det Warren Buffett såg var:

* Höga vinstmarginaler. * Avkastningen på eget kapital var ca: 20% * Ett P/E-tal på 15 gånger pengarna * Ett P/S-tal på 5 gånger substansvärdet * Enkel och begriplig affärsmodell * Goda framtidsutsikter * En historisk lågvärdering * Sist och inte minst, ett fantastisk företag som var ledande inom dryckbranschen. Warren Buffett klassiska uttalande, "far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price" förklarar hur han tänker när han köper företag. Kolla på historisk tilväxt - Coca-Cola Den historiska utdelningstillväxten för KO under 45 år låg på ca: 8%. 1962 gav den utdelning på 0,05 och 2007 en utdelning på 1,52 dollar. 8% tillväxt låter inte mycket men det är imponerande stabil när vi pratar om 45 år. Den senaste 10 åren har tillväxten varit 11%.
Klicka för större bild
En annan viktigt jämförelse tal är Utdelningsandelen av vinsten. Den bör ligga 50% eller lägre än vinsten. Eftersom man vill att utdelningen ska växa under en långtid. För KO har den genomsnittliga utdelningsandelen låg på ca: 50-60% under 10 år och den är på väg ner.

5 kommentarer:

 1. Tjenare 40%:)

  Kul att se att du skapat en blogg:) Då får man väl sluta läsa Blondinbellas och läsa den här istället!;)

  Skämt och sido. Kanon kul!:) Kanske man kan läsa/diskutera saker utan massa "enormt" rika traders!

  Tillagt i bokmärken nu!
  Ha en trevlig helg
  Mvh Tobias/ninoszize

  SvaraRadera
 2. Hej!

  tack! Nu har jag börjat lite enkelt, få se hur mycket jag skriver :)

  SvaraRadera
 3. Hej 40procent 20år.
  Jag har lite frågor angående om att köpa utländska (USA) aktier som t ex Coca cola.

  Måste man köpa en hel börspost via t ex Avanza(Coca cola 100 stycken)?

  Det finns två stycken Coca cola: KO och E vilken är det man ska handla med?

  Hur många gånger ger de utdelningar per år är det som i Sverige?.

  Och givetvis vill jag även ha förslag på andra amerikanska aktier som är stabila med utdelningar.

  Jag har aldrig handlat med utländska aktier och är mycket tacksam för svar.

  Mvh
  Mattias.

  SvaraRadera
 4. Hej!

  * Minsta posten är 1 aktie, vilket kostar ca: 42,8 dollar, ca: 300 kr per aktie.

  * Det är rätta är (KO).

  * USA-aktier har i regel kvartalsutdelningar, dvs, de delar ut 4ggr per år, och i dagsläget är ca: 1% varje kvartal och 4% direktavkastning för helåret som KO delar ut.

  * Det väldigt enkelt att äga USA-aktier. Du betalar 30% i utdelningskatt i vanlig konto och 15% i KF. Allt dras automatisk.

  * De andra stabil aktier är, Procter&Gamble (PG) McDonals (MCD) Johnson&Johnson (JNJ) .....

  * Jag kommer i fortsättningen skriva ganska mycket om USA-aktier så håll dig uppdaterad :)

  SvaraRadera
 5. Perfekt
  Jag tackar och bockar för svaret. Ska bli spännande att följa dina inlägg.

  Mvh
  Mattias.

  SvaraRadera