söndag 8 mars 2009

Beräkna Utdelningstillväxten - Excel mall

En enkel mall som visar den årliga tillväxten på årliga utdelningarna och den totalatillväxten på utdelningen. Den enda man behöver skriva är:
* Den första utdelningen År 1
* Den sista utdelningen År 10
* Antal år som man har fått utdelning, tex. 10år.
Jag har letat efter hemsidor där jag kan förvara och dela mina filer och jag har hittat www.box.net som var väldigt enkelt att spara och dela filer. Nu har jag lagt en enkel beräkningsfil. Tanken är i fortsättningen att jag ska kunna lägga mer avancerat beräkningar där man kan både räkna in, månadsparande, utdelninstillväxt och återinvestering. På så sätt kan man se hur mycket utdelningar man kan få i framtiden.

Länken för filen för den vill ladda - filen UTDELNINGSTILLVÄXT.XLS

.

7 kommentarer:

 1. Tack för den, kan vara bra att ha. Det som gör mig irriterad över hela detta tänket är att många tror börsen bottnar runt 2011. Detta gör det helt meningslöst att köpa aktier just nu...

  Samtidigt har jag pengar som bara ligger och bränner och förlorar värde. Jag vill ha en sund värdeökning men känns helt hopplöst just nu:(

  SvaraRadera
 2. Är det inte mer rätt att också ta hänsyn till variansen av utdelningarna under denna period? Då det räcker för en aktie att ha en dålig utdelning år 1 och en ovanligt bra utdelning år 10 för att få en bra statistik. Dvs ett mått som tar hänsyn till variansen under perioden.

  Tack för en mycket bra blogg!

  SvaraRadera
 3. Om man istället fokuserar mer på själva utdelningarna , dvs försöka att hitta ganska högt direktavkastning tex, 5-6 % och samtidigt i kvalitetsbolag som man är ganska säkert att de kommer höja sina utdelningar under tiden man väntar på börsuppgång, så kommer dina pengar växa indirekt under tiden som du väntar på börsuppgång. Om du dessutom återinvesterar dina utdelningar kommer du få fler aktier och högre utdelning. Det är nästan omöjligt att förutsäga hur börsen kommer utveckla sig framtill 2011. Det risken du tar i fall du väntar till 2011, att du missar några av världens bästa köp tillfälle. Tänk istället på att försöka minska dina risker när du investerar.


  #2 Jo, du har rätt när det gäller variationen på utdelningarna. Tanken med årlig utdelningstillväxt är att försöka att få en genomsnitt tillväxttal under en längre tid. Den passar mer för stabila bolag än de bolag som höjer och sänker kraftigt. Efter ett tag börjar man inse att för många bra företag ligger den årliga utdelningstillväxten mellan 10-15% oavsett konjunktur.

  SvaraRadera
 4. Lite rookie inom detta område..
  Hur många ggr/år kan man räkna med utdelningar?..

  Skiljer nog en hel del företag från företag... men är 1 gång/år vanligast?

  SvaraRadera
 5. I Sverige är det 1 gång / år, men det finns några få aktier som delar ut flera gånger som tex, AZN, Autoliv och Pfizer.

  I USA är det 4 ggr / År och I England 2 ggr / År. Sen finns det några andra så kallad "trusts" i USA och framför allt i Canada som delar ut varje månad.

  SvaraRadera
 6. Kan man få ett tips på en eller nåpgra aktier som man kan köpa just nu med bra utdelning och låg risk? Vad har du själv handlat den senaste tiden?

  Antar att H&M och Investor kanske skulle passa. Funderar även starkt på Industrivärden då den ligger riktigt lågt.

  SvaraRadera
 7. Jag har köpt lite fortum och tänker öka lite, 1 € är utdelnings och aktiekursen står på ca: 13 €, vilket är ca: 8 % direktavkastning och utdelningsandlen är 60% (jag tror vinsten per aktie är 1,7 €).
  Det låter inte fel.

  Förresten de aktier du nämner låter också bra!

  SvaraRadera