lördag 28 mars 2009

Tusen mil börjar med ett steg

”Varje resa, och mål, hur lång den än är, börjar med ett första steg. Men man måste ta det där första steget. Har du väl gjort det kommer varje steg att föra dig närmare och närmare detta mål.”

Det låter rätt så fundamental men hur? Hur många som tänker i dessa banor?

Oavsett hur mycket du läser om Warren Buffett, Investeringar, Utdelningar och Mina inlägg så kommer du inte tjäna ett öre om du inte börjar spara, investera och ha tålamodet att äga dina investeringar över en lägre period. Av mina misstag har jag upptäckt att KUNSKAP, är inte värd någonting om du inte använder det.

Gör du ingenting – får du ingenting!
.
Eller du får resultat som du inte vill eller önskat dig. Mer eller mindre konsekvenser av inte göra nåt. Det låter hemskt men det är tyvärr verkligheten.

Om det då så enkelt att börja spara pengar och bli rik i framtiden, då undrar jag varför sparar inte de flesta människor?

För många, att kunna spara så lite som 1000 kr i månaden eller mindre, är nästan omöjligt eftersom de flesta spenderar att de tjänar och lite till. Anledningen kan vara:

Intäkterna anpassas till Utgifterna:
De flesta anpassar sina utgifter till de intäkter de får. Och därför väntar de till de får högre lön i framtiden. Det ska man absolut inte göra eftersom, Parkinsons lag säger = Utgifterna stiger alltid till inkomsternas nivå. Att hur mycket pengar människor än tjänar så tenderar de att spendera alltihop och lite till. Deras utgifter stiger i takt med deras inkomster. Parkinson har mer eller mindre rätt där. Det är först när du utvecklar den viljestyrkan som krävs för att motstå lusten att spendera allt du tjänar kan du börja spara pengar. Tro mig att det är mycket lättare än att försöka tjäna mer pengar!

"Tro därför inte att det går att vänta tills man har en högre inkomst för att spara pengar. Då kommer man att anpassa sina utgifter efter de nya inkomsterna man och det blir inga pengar över. De med höga inkomster och höga levnadskostnader kommer sälla att bygga upp något kapital för de konsumerar upp de intäkter de erhåller varje månad. De riktigt rika ändrar inte heller livsstil när de får större förmögenhet, för sparsamheten är djupt inrotad i deras kultur. De arbetar för att de gillar att arbeta medan de som aldrig får pengarna att räcka arbetar för att kunna konsumera."

Det är tråkigt att spara och investera: När man funderar över att spara pengar, investera eller till och med böjar med träna. Det kan kännas som om det kommer att ta för lång tid. Man till och med undrar var man ska börja. Dessutom finns det risken att man vill tjäna pengar så fort så möjligt och där med tar både stora risker eller i värsta fall börjar inte alls eftersom det kommer ta så lång tid.

Det är alltid roligare och häftigare satsa lite pengar på trisslott eller på lotto och sedan drömma om miljonvinsterna. Dessutom man får veta resultatet samma dag om man har vunnit eller inte. Varför vänta 20 år när man har chansen få det idag med lite pengar. Det är de små pengarna som gör stora skillnaden över en längre period. Läs också vikten att spara små pengar - Det är Big Deal.

Jag kommer ihåg att det var ett avsnitt på Lyxfällan där en familj som hade vunnit 1 miljon på lotto men efter en tid så hade hamnat på lyxfällan med skulder nära 1 miljon. Så här står det på hemsidan, ” Lottomiljonärens lyxkonsumtion gav familjen miljonskuld. Filmen finns i
http://www.tv3.se/play, under lyxfällan och Under Säsong 3, Avsnitt 1.

Hur kan det komma sig? Jo, kanske en av avdelningen är att de inte hade ”Sparar, Investerar beteende” och utan de började konsumera mer än de hade råd med eftersom de blev miljonärer. En av stora anledningen till att rika människor bli rika och bibehåller sin förmögenhet är att de har skapat ett beteende som gör att de spenderar mindre än de tjänar. Eller så kan det vara också att de tjänar så mycket pengar från sina investeringar att de inte hinner spendera allt.

Genom att skapa ny beteende och tanke sätt så kan man börja spara och investera pengar. Det är till och med bättre att försöka spara 100 kr varje månad än 5000 kr. Eftersom det tar några månader innan man börjar ändra sina levnadsvanor och börjar tänka om och se nya möjligheter att kunna spara mer pengar. Som Earl Nightingale brukar säga, ” Du måste tänka först innan du kan göra”.

Ta ett första steg och utan att koncentrera på hur du måste spara och hur investeringarna kommer att utveckla sig. Eftersom du kommer nå målet, det vill säga, det tiden oavsett om du vill eller inte. Vad jag menar är att du förhoppningsvis kommer vara 20år äldre än vad du är nu. Oavsett om du vill eller inte. Om du tar den första steget idag så kommer du tacka dig själv om 20år.

Samtidigt måste man ha klara målsättning med vad är det man vill uppnå med sina sparade pengar och investeringar.

Här har du en film från Brian Tracy som pratar lite närmare om Målsättning!4 kommentarer:

 1. Tack för en väldigt läsvärd blogg! Läser den med stort intresse.

  SvaraRadera
 2. Vill bara hålla med föregående talare. Denna blogg har verkligen givit mig viktiga insikter.
  Tack / Håkan

  SvaraRadera
 3. Ett bra inlägg som väcker många tankar. Intressant med lottofamiljen. Samtidigt är det tragiskt att det kan gå så långt.

  SvaraRadera
 4. #3 Håller med! Hur kan man hamna på minus 1 miljon när man har vunnit lika mycket pengar ?

  Det är de små utgifterna som gör stor skillnad efter en långtid. Och annan jag har lärt mig från filmen är att aldrig låna pengar till konsumtion!

  SvaraRadera