söndag 26 april 2009

Ägarlägenheter - Ny Investeringsform

Snart kommer Sverige få ytterligare en upplåtelseform som motsvarar hyres- och bostadsrätt. I en bostadsrätt äger du inte din lägenhet, utan har en andel i förening. Medan ägarlägenhet motsvara ägande i en vila eller ett radhus.

Vad är en Ägarlägenhet?

Definitionen från Regeringen

* Syftet med ägarlägenheter är att öka valfriheten på bostadsmarknaden och samtidigt skapa ett större utbud på hyresmarknaden.

* En ägarlägenhet är en tredimensionell fastighet - dvs. en fastighet som i sin helhet är avgränsad både horisontellt och vertikalt - som inte är avsedd att rymma annat än en enda bostadslägenhet.

* Den träder i kraft den 1 maj 2009.

* Den största skillnaden mellan bostadsrätt?
En bostadsrättsinnehavare äger inte sin lägenhet utan en del i bostadsrättsföreningen, vilket ger rätt att disponera den "egna" lägenheten. Bostadsrätten betraktas dessutom rent juridiskt som lös egendom, medan en villa eller radhus med äganderätt utgör fast egendom. Med andra ord ägaren till ägarlägenheten inte riskerar förlorar sin egendom. Eftersom ägarlägenheten utgör fast egendom med lagfart kan den:

* pantsättas,
* överlåtas,
* byggas om
* hyras ut helt fritt


Ägaren behöver inte ens själv bo i lägenheten utan kan tvärtom köpa så många han har råd med för att sedan hyra ut till ett pris som han, eller hon, själv bestämmer. Det finns ingen förening med delat ansvar och gemensamma lån.


* Ägarna går samman i en samfällighet som ansvarar för gemensamma utrymmen på fastigheten.

* I dagsläget handlar det i första hand om ägarlägenheter i nyproduktion.


Den nya boendeformen skapar en utmärkt investeringsmöjlighet i lägenheter för dem som har mindre plånbok, eftersom hyresfastigheter kräver i regel ganska mycket pengar. Ägarlägenheten kommer säkert att kosta mer än vanlig bostadsrätt men samtidigt kommer att medföra lägre avgift. Dessutom tror jag inte att det kommer bli så lönsamt i början när det kommer att byggas i nyproduktion.

Men det kan bli mycket intressant alternativ till börsen. En stabil investeringsform som inte lika beroende börsen
och värdet av lägenheten och hyresintäkterna kommer att öka i takt med inflationen.

Andra artiklar om Ägarlägenheter:

* Frågor och svar om ägarlägenheter – Regeringen
* Växande intresse för de nya ägarlägenheterna - DI
* Fler hyresrätter med ägarlägenheter – E24
* Ägarlägenheter införs i Sverige – SR

Jag hade tänkt lägga några liknande blogg artiklar, men tyvärr så är de flesta bloggare är negativa till konceptet ägarlägenheter och de är flesta anser att man inte ska äga eller tjäna pengar.

3 kommentarer:

 1. Ett stort problem är bruksvärdesprincipen dvs att det är bestämt hur mycket som man får ta ut i hyra.

  Plus det faktum att lägenhetsmarknaden är ganska dyr idag så är det så att du knappt täcker kapitalkostnaden vid uthyrning.

  Titta på ex. fastighetsbolagen där man ibland säljer ut lägenheter till en BRF. BRF innehavare betalar gladeligen nästan dubbelt så mycket som en fastighetsbolag skulle betala för precis som lägenheter till uthyrning.

  SvaraRadera
 2. Håller med Christoffer.

  Problem 1: Fastighetsavgiften. Du får betala 6000 kr/ägarlägenheter men endast 1200 kr/bostadsrätt

  Problem 2: Du kan ta ut inteckningar, men får betala stämpelskatt. Dessutom får du betala stämpelskatt för att bli lagfaren ägare. Summa 3,5% (2+1,5%) av köpeskilling (förutsatt 100% belåning)

  Problem 3: Bruksvärdesprincipen gäller (se tidigare kommentar).

  Problem 4: Grannerättsligt blir det problematiskt eftersom en förening har lite mer koll på vilka som flyttar in (vår förening gör ex kreditupplysn).

  Så enl min mening finns inga ekonomiska fördelar med ägarlägenheter.

  SvaraRadera
 3. Ni har helt rätt! Det kommer inte bli någon bra investering i början. Samtidigt kan bli en bra investerings alternativ i framtiden, när vi pratar om omvandla gamla lägenheter. Men då måste vara ekonomisk inköpspris, som ni säger!

  SvaraRadera