onsdag 1 april 2009

Fastighetsbolag - Del 2

En liten kort presentation om de största fastighetsbolag på stockhomsbörsen.

Kungsleden
Har en strategi där de största hyresgästerna är offentliga verksamheter tex, vård eller skolor där kommunerna är största hyresgästen. Dessutom har Kungsleden än stor spridning över hela landet i mer än 100 kommuner. Med andra ord inriktar Kungsleden på publika, Industri, lager och vårdfastigheter. Samtidigt är Kungsleden fokuserar mer på att köpa och sälja fastigheterna som ger högre avkastning. 603 fastigheter med en yta på 3 185 000 kvm. Värdet uppgår till cirka 29 miljarder. Kungsledens hemsida

Wallenstam
Wallenstam har en traditionell blandning av kontors- och hyresfastigheter i framför allt Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Den största andel lokaler ligger på Göteborg och bostadslägenheter på Stockholm. Vilket gör Wallenstam till en ganska säker fastighetsbolag. En total mellan 12 000 hyreslägenheter och lokaler och den totala ytan är på 1 080 000 kvm. 60 % av beståndet är hyreslägenheter och resten kontor och lokaler. Marknadsvärde cirka 19 miljarder. Wallenstams hemsida.

Fabege
Har främst inriktas sig på kommersiella lokaler i Stockholmsområdet. Dessutom ansvarar Fabege för en del nybyggnationer och fastighetsutveckling. Fabege har cirka 176 fastigheter och cirka 1 400 00 kvm. Marknadsvärde cirka 2,4 miljarder. Fabeges hemsida.

Klövern
Bolaget har en inriktning på kommersiella lokaler i de mindre städerna mellersta Sverige. Städer som Karlstad, Linköping, Nyköping, Västerås och Uppsala är några av de större städerna. Med andra ord medelstor städer som växer. Är risken större eller mindre än när det satsar på småstäderna än de stora? Svårt att säga! Risken är att de kan svårare hitta tillräckligt med hyresgäster och fastigheter för att växa men samtidigt kan de få högre direktavkastning när det inte behöver betala som i de stora städerna. Klövern har cirka 219 fastigheter med en yta på 1 374 000 kvm. Marknadsvärde cirka 12 miljarder. Klöverns hemsida.

Castellum
Fastighetsbolag som största delen äger kommersiella lokaler i Stockholm, Göteborg och Öresundsområdet. Bolaget äger sex mindre fastighetsbolag, som tex, Briggen, Brostaden, Corallen och Aspholmen. Castellum har en total uthyrnings yta på cirka 3 000 000 kvm och en marknadsvärde strax under 30 miljarder. Castellums hemsida

Hufvudstaden
Inriktar sig på kontors- och butikslokaler på centrala Stockholm och Göteborg. Hufvudstaden har en ganska lång historisk och kända för mer eller mindre attraktiva fastigheter i Stockholm. Fastighets ytan är cirka 350 000 kvm till ett markandsvärde på 20 miljarder. Med annat ord fastighetsbolaget som har kanske det högsta värdet på per kvm. Hufvudstadens hemsida

Wihlborgs
Är fokuserad fastighetsbolag på Öresundregionen, Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn. Inriktad på kommersiella och kontorsfastigheter. Den totala antalet fastigheter är cirka 247 st och uthyrningsbar ytan är på 1 257 000 kvm och marknadsvärde på cirka 13 miljarder. Wihlborgs hemsida.

Andra medelstora och mindre fastighetsbolag!

* Lundbergs
* Din Bostad
* Annehem
* Diös
* Fast partner
* Sagax
* Birinova
* Dagon
* Balder

2 kommentarer:

 1. Hej,
  denna fråga är inte kopplad till specifikt denna artikel men jag undrar hur du ser på begreppet riskdiversifiering?

  Några av kungarna som philip fisher och warren buffet tycker ju att det är bättre att satsa på några få lysande innehav än flera medelmåttiga innehav.

  Hur många innehav bör man sprida sitt kapital på, hur många sektorer etc.

  Frågan kan kanske vara underlag för en ny artikel.

  Hälsningar,
  Ralf

  SvaraRadera
 2. # jag har tidigare diskuterat den fråga du ställer!

  Själv köper jag så många bra bolag så möjligt, men jag vet att samtidigt Warren Buffett rekommenderar att man köper få bolag. Jag tycker det är upp till dig och vilken risk du vill ha.

  Visst ett mycket bra underlag för en ny inlägg!

  SvaraRadera