onsdag 24 juni 2009

Börja Investera NU! - Del 2 - Procrastination

Tänkte fortsätta om ämnet hur viktigt det är att man ska börja investera nu och varför man skjuter upp saker. Det är rätt så vanligt att man skjuter upp en obehaglig uppgift som måste göras. Det konstiga är det är oftast något som vi verkligen vill uppnå. Men väljer ändå skjuta upp uppgiften senare eftersom vi tror eller hoppas att vi kommer igång senare och på det sättet känner vi rätt så bekväma och därmed slipper all ångest.

Vi gör det senare, Så länge jag slipper tänka på det NU! – ”TÄNKANDET!”

Jag misstänker att det rätt så vanligt psykologisk beteende. Det gäller också för sparande och investeringar. Jag har tidigare skrivet artikel om samma ämne – Tusen Mil Börjar med ett steg. Som handlar om komma igång med sparandet och målsättning.

Vilka olika ”psykologiska fällor” - ” att man skjuter upp”, kan finnas när man vill investera ?

Det är 3 saker som jag vill gärna lyfta upp!


1- Beteende
2- Livet är för kort
3- Rädslan och ansträngningen med börsen


1-Beteende.
De som sparar och investerar regelbundet har gjort det under en längre tid vilket också har blivit som ett beteende som man inte längre tänker på och gör det automatisk.

Det är lite som träning: - att de som tränar hård, det är de som minst behöver det men dem gör det ändå för att dem gillar det. Och de som mest behöver träna gillar inte att träna eller sluta träna när dem har gjort det några gånger.

Idag är det 24:e Juni och det enda jag tänker på just nu är: -”hur mycket av lönen ska in i aktiedepån”, Insättningen till depå är det första jag gör innan jag betalar räkningarna eller gör nåt annat med pengarna. Dels tycker jag att det är roligt och dels har det blivit ett beteende eller livsstil som jag gör utan att tänka på så mycket.

2-Livet är för kort
”Man vill leva livet och kunna göra allt som är viktigt medan man lever. ”
Jag tror det är en av den vanligaste argumenteringen till att många inte sparar pengar eftersom det finns alltid roligare saker som man kan göra här i livet.

Ingen har sagt att man inte behöver välja bort det ena "LEVA GOTT" för att man har valt det andra "SPARA PENGAR".
.
Jag tror att man kan göra både 2 samtidigt!
.
Det är det därför jag har skrivet den tidigare artikeln – Börja Investera NU och inte Imorgon. Genom att börja tidigt så behöver du inte spara så mycket som många tror.

Dessutom ska man verkligen kolla på vad man slösar bort sina pengar på och då inser man att man konsumerar väldigt mycket onödiga saker där man inte har något nytta. En tidigare artikel om det är – Det är Big Deal, genom att spara / Investera mycket små pengar under en längre tid så kan man spara rätt så mycket pengar. En annan bra artikel som jag har rekommenderat tidigare, The Purpose Of Money - Du kan också läsa den Svenska Versionen! - som visar vad som ska koncentrera sig på som ger mest mervärde för pengarna, man tjänar både pengar och tid.

Samtidigt tror jag starkt att ”Livet är för kort”, tänkandet - har gjort att jag började med trading istället långsiktigt investering. Då ville man tjäna snabba pengar och dessutom det var mycket roligare med tradingen när man var helt ny och kunde ingenting om börsen. Varför skulle man läsa tråkiga finansiella information och alla jobbiga årsredovisningar när man kunde bara kolla på aktiekursen och göra häftiga tekniska analyser! Jag tror fortfarande att det är rätt så många nya som gör samma misstag som jag och börjar med trading där de i själva verket får bättre nytta med långsiktigt investering.

3- Rädslan och ansträngningen med börsen!
Sen när man har börjat spara och ska investera sina pengar på börsen och aktier, så inser man att man ändå vill köpa rätt tillfälle och helst inte förlora pengar. Vilket är helt förståeligt eftersom det är det som gör att man får ett högre avkastning i slutändan om man har förlorad mindre pengar och samtidigt har köpt billigt!

Men då ställer jag frågan!

När går gränsen för strävan (att inte förlora pengar och försöka gissa hur börsen) till att inte alls investera eller att man väljer skjuta upp investeringen?

Det är mycket svårt att veta eftersom det kan vara ett klokt val om man skjuter upp investeringarna tex: 2-3 månader då man köper till bättre pris men samtidigt riskerar att köpa till högre pris också. Det är omöjligt att säga hur börsen ska gå till och med om det ser väldigt enkelt ut många gånger.

Det är nog därför regelbundet små-sparande gör så stor nytta. Dels köper man i olika omgångar och då hoppas man att aktierna ska gå ner så mycket så möjligt så att man köper billigare och billigare hela tiden. ( Varför väntar man inte och köper allt billigaste, Jo- eftersom man vet inte hur börsen/aktierna ska gå )

Dels gör det enklare psykologisk börja investera eftersom det är små pengar man börjar med vilket gör att det blir mycket lättare att hantera både förluster och vinster. Om kollar på historiska börsdiagram och statistik så vet man att ju längre du investerar i kvalitetsaktier ju lägre risk att man förlorar pengar på börsen + och tillägg stabila utdelningar och återinvesteringar så har du en stor sannolikhet på din sida att du kommer få en positiv avkastning.

Sen finns problematiken med skjuta upp saker i andra grenar som tex:

Att komma igång med träningen eller att börja äta mindre och nyttigare. Med andra ord, allt som man vill uppnå och som kommer att ge något nytta men väljer ändå skjuta upp!

Vi människor är Känslomässiga varelser oavsett hur rationella än vi försöker vara!

Detta fenomen är inget nytt! På engelska kallas den för ”Procrastination” och det finns rätt så mycket böcker och artiklar om hur man ska kunna lättare hantera problemet! Tänkte läggs några filmklipp om ämnet!

Ett enkelt och rätt så roligt film om hur en vanligt ”Procrastinator” gör under en vardag! Filmen har jag hittat hos bloggaren – Stronger.seSen har jag hittat rätt bra och enkla tips om motverka Procrastination!

19 kommentarer:

 1. Bra inlägg, håller särskilt med dig ang. att man inte behöver offra så mycket för att kunna spara. Jag är 20år och älskar att åka skidor, för att ha råd att vara ledig/åka skidor några månader under vinterhalvåret måste jag lägga undan ca 7500-10 000SEK för att ha råd att åka skidor ca 5 månader under vintern. Och efter det har jag "bara" råd att spara 1200kr i månaden i aktier (troligen mycket mer än snittet för vad 20åringar sparar idag). Jag offrar med andra ord ingenting av det jag gillar mest, jag kan åka skidor 5 månader om året. (okej, hade jag inte åkt skidor hade jag kunnat sparat 7500kr+ varje månad i aktier, men jag är inte beredd att offra skidåkningen för det).

  Räknar med att jag inte kommer åka skidor sådär hela livet (tyvärr). Och då kommer jag kunna spara mer, men även om jag kommer studera senare hoppas jag att jag kommer kunna lägga undan 1200kr i månaden, för att sedan lägga undan mycket mer då jag börjar jobba som vanligt.

  SvaraRadera
 2. # Härligt!
  Dessutom tanken/målet med utdelningsinvestering och passiv inkomst är man ska kunna få möjligheter till TID det man vill göra (när man inte lika beroende av pengar och Jobb )...

  Så det bästa som du säger att man kan både delarna, göra det du vill, åka skidor, och samtidigt kunna spara pengar. Tänk också att du är ung och förmodligen kommer spara rätt mycket pengar när du är 30. Tänk också att då behöver du kanske inte spara pengar alls!

  SvaraRadera
 3. Mycket bra inlägg 40%, som vanligt, har din sida som startsida på min webläsare!.

  Du borde hålla kurser på skolor och universitet för att inspirera andra. Det är många som bara tror man kan bli rik genom att vinna på lotto.

  MVH
  utdelningsbombad

  SvaraRadera
 4. Riktigt intressant.
  Du tänker precis som mig med sparande. Jag går hela månaden och funderar hur mycket som skall sparas och i vilkern aktie. Jag sparar alltid minst 10% av nettolönen i aktier.

  SvaraRadera
 5. Hittade din blogg för ett tag sedan och har varit in och tittat och läst då och då. Till sist blev det att läsa varje dag, men har inte hunnit läsa allt ändå! Mycket bra och så lärorik blogg! Inte konstigt heller att du har så många besökare runt om i världen, och ligger på flera topp-lista/-or.

  SvaraRadera
 6. Måste börja med att tacka för en mycket bra och intressant blogg!

  Jag har planerat att börja spara i aktier till barnen (ålder 1 och 12) och efter att ha läst dina senaste inlägg ska jag ta mig i kragen. Det blir förmodligen bara 200:-/månad per barn till en början.
  Skulle tacksamt ta emot tips på hur jag ska lägga upp det?
  Använder idag Aktiedirekt så courtaget blir 9:-.
  Aktier jag funderat på är Investor, Indu C, Ratos, Öresund, Kinnevik. Helst H&M och Lundbergs oxå men då behöver jag öka summan. :)
  Eller om man ska välja Avanza Zero istället?

  hälsningar
  Mattias

  SvaraRadera
 7. Du behöver inte spara en gång i månaden utan kan ju dela upp i kvartal/halvår om du oroar dig för courtage. Men 9kr på 200kr insättning är lite för saftigt (5% av summan). Tycker avanza zero är mycket bättre om du verkligen vill envisas med 200kr varje månad:)

  SvaraRadera
 8. Jag fick mig en tankeställare/uppvakning när jag kom på att jag har inte mer pengar nu än vad jag hade för 10 år sedan(dvs nästan ingenting). Därför har jag nu (i år) börjat spara och investera!
  Som många här säger så går man nästan hela månaden och tänker på hur man ska investera vid nästa löning. Baksidan med det är att 4 veckor känns väldigt länge... Man borde fått lön 2ggr i månaden istället =)

  SvaraRadera
 9. Lönen har bara varit på kontot i dryga 15 timmar, men jag går redan och tänker på vad jag ska göra med nästa lön...
  Men jag hinner ofta ändra åsikt, ibland flera gånger, angående vilket bolag jag ska satsa mina beskattade pengar i den kommande månaden.

  SvaraRadera
 10. Mattias, kolla in aktieinvest med andelsordrar, det skulle jag rekommendera.

  SvaraRadera
 11. 40%:
  Troligen kommer jag "måsta" spara när jag är 30också, då jag bara sparar 1200 nu, men siktar på att spara mer sen då jag kanske växer upp en dag och slutar tycka att en 6månaders skidsäsong är för kort. Men som sagt 1200kr i månaden märks helt klart att det växer.

  Jo jag har bland annat din blogg att tacka då jag blivit så "aktiv" i passiva inkomster (främst från utdelningar från aktier). Så jag har sedan 19 år sparar minst 1000kr i månaden, har sagt det förr och säger det igen att det här är enda bloggen jag följer. Och som 19åring är det väl inte alls för vanligt att man satsar på den här typen av långsiktiga investeringar.

  Och som sagt, tyvärr har jag inte en enda kompis som jag känner personligt som sparar i aktier, förutom någon/några som sparar någon enstaka hundring i månaden, och dom jag känner som är i min ålder vill oftast göra dom snabba optionsklippen och trada sig till en förmögenhet på 6 månader som max...

  Som sagt tack för bloggen, giller även att det skrivs rätt så aktivt här i kommentarerna så vi kan utbyta ideér och kunskap om investeringar. (Som ung och dum 20åringar blir det dock mest ta,ta,ta och inge ge,ge,ge för min del då det gäller kunskap =).

  SvaraRadera
 12. # utdelningsbombad!

  Hålla kurser? hehhe :).. Kom ihåg att Warren Buffett också började med att ge kurser i Universitet! Men det jag skriver är rätt så sund förnuft... i ekonmiska universitet och handels högskolor, lär man sig onödiga och avancerade formler som aldrig fungerar i verkligheten.

  Men men,, kanske skriver en bok om utdelningsinvesteringar :)

  SvaraRadera
 13. # Anonym!

  Jo! man tänker på sparande/investerar rätt så ofta. Nu när insättningen är klar så börjar jag kolla på räkningarna + hur mycket jag behöver för månaden och sen anpassar mig till vad som finns kvar av lönen, och om jag har tur så kan jag spar lite undan till sparkontot!( kortsiktigt sparande )

  SvaraRadera
 14. # Spargrisens Mor
  Tur för dig att alla gamla inlägg finns kvar! Det finns faktiskt många bra inlägg som jag är mer eller mindre stolt över och som har tagit rätt mycket tid att skriva. Vissa inlägg tog nästan 2-3 dagar...

  Visst jag är rätt så populär men allt är relativt. Om man kollar på bloggar som nöjes, mode, så är genomsnitts besöksiffran är 50 ggr högre! Det visar den låga intresset för investering och pengar!

  SvaraRadera
 15. #Mattias
  Som Anonym och langen säger:

  Det är rätt så bra och enkelt börja med Avanza Zero, den stora fördelen är ju helt gratis!

  Samtidigt gillar jag satsa på enskilda aktier istället för index, och man har tillräckligt många så aktier. Eftersom de kvalitetsaktier kommer med största sannolikhet slå index och dessutom många aktier som ingår i index delar dåligt med utdelningar.

  Du har 3 alternativ om du vill spara till lågt courtage om du vill investera i aktier:

  1.Aktiedirekt el. aktiespar, Minicourtage på 9 kr

  2. aktieinvest, där du kan handla för andelsköp för tex: 20 aktier du kan spara 200 till 1000 kr elle nåt sånt, fördelen är att med liten avgift kan du välja köpa i rätt många aktier samtidigt vilket skulle kosta dig mycket mer i aktiedirekt.

  3. Sen finns det en annan bank som har andelshandel via aktier. vilket jag inte kommer ihåg just nu! ( Kolla på användar namnet Deco i börssnack ) Han har skrivet rätt mycket om ämnet och han själv spara i ca: 20 olika aktier varje månad med hjälp av andelsköp!

  SvaraRadera
 16. # John & Fredde!

  Jo! man tänker på det hela tiden och samtidigt är jag rätt så nöjd nu när jag har börjat med investeringarna!

  SvaraRadera
 17. # langen!
  Glad för dig att du har börjat så pass tidigt! När jag var på din ålder så tänkte bara på hur jag skulle tjäna passiv inkomst snabbt! Och man har gjort många misstag i livet!

  Det känns bra att kunna dela mina misstag och erfarenheter till andra som vill lära sig!

  SvaraRadera
 18. 40procent 20år:
  Kul att höra! Klart det är lockande med häftiga adrenalinhöjjande snabba kursrörelser, men tror inte det är något man tjänar pengar på i längden.

  Ang. inlägget tidigare om månadssparande om banken som erbjöd månadssparande direkt i aktier till bra pris så om jag inte minns fel så var det SHB. Men finns dock lite info online om det, och har hört fler säga lika, men går alltid ringa och höra om man är nyfiken!

  Sedan har jag även en liten fråga till dig 40p20år, du har alltså handlat med aktier och varit intresserad sen du var 20( kanske yngre? ), men med strategier som trading och div. andra kortsiktiga affärer?

  SvaraRadera
 19. # Langen
  Jag kom kontakt med passiv inkomst ideerna när jag var 16-17 och 19 började jag med trading/daytrading... Och provade allt möjligt under trading tiden..

  Det intressanta är sista åren började man se en tydligt mönster vad som var viktigt med trading.. Men samtidigt det är mycket tuffare än de flesta nybörjare tror..

  SvaraRadera