måndag 13 juli 2009

Hösten-99 Precis innan IT-Kraschen

Själv kommer jag ihåg det mycket bra. Det var då man började alvarligt kolla på börsen. Man kunde höra historier om hur bekanta och andra som tjänade stora med pengar bara man köpte aktie som hade namnet Internet / IT eller sysslade med nåt spännande. Och när festen tog slut i samband med negativa nyheter som Microsofts åtal och H&M:s kraftiga nedgång på 20% i en dag.

En diagram över OMX hösten 1999. Den kraftiga uppgången såg ut som att det skulle fortsätta länge till :)

Klicka för större bild
Jag har nu kommit över en lista över aktier under 1999 som var börsnoterad. Lite kul att se vilka bolag som finns kvar och vilka bolag som inte längre finns i listan. När man kollar lite närmare så ser man ovanligt många rederi och verkstadsbolag som inte finns längre. De flesta bolagen som inte finns längre fanns då tidens O-listan, SBI-listan och OTC-listan. Med andra ord många små bolag har inte klarat sig eller att de har köpts upp från börsen. Ännu en tankeställare för er som tänker investera allt för mycket av totala portföljen i de små bolagen.

Här kommer en liten lista på några IT och Konsult bolag som fanns under 1999. Jag har inte tagit några hänsyn till om bolagen gick i konkurs, blev uppköpte eller ändrat namn.


Adera
Arete
Connava Group
Daydream
Drax holding

Entra
Framtidsfabriken
Frongo
Frontec
Gandalf

Guide konsult
ICON
IMS Data
Inac Industri
Infinicom

Infocast
Information highway
Intentia
Iquity systems
Jaakko Pönry

Jacobson&Widm.
KM
Konftel
Lap Power
Linne group

Måldata
Oftosof
Pronyx
Proctect Data
Resco

RKS
Target Games
Telelogic
Teligent
Turnit


Jag har också tagit med andra bolag från övriga verksamheter

Råvoror
Aurex
Forcenergy
North Atlantic res.
Riddarhyttan
Scanmining

Fastigheter

Asticus
Celtica
Columna
Evidentia
Piren
Platzer
Realia

Handel
Daydream
Folkebolagen
Lifco
PC express

Investmentbolag
Atle
Custos
Trustor

Rederi
B&N Nordsjöfrakt
Gotlandsbolaget
ICB shipping
N&T Argonaut
Svenska Orient Linien

Skog
C F Berg
Klippan
Fagerlid
Munksjö

Verkstad
Alcatel
Allgon
Arkivator
Autodiagnos
Autofill
Binär Elektronic
Bulten
Iro
Meto
Kalmar ind
Segerst&Svens
Zeteco

Kemi
Nordifa
Norditube
Perstorp
Reculture

Konsument
Aqua
Monark stiga
Santa monica

Medicin
Althin Medical
Artema Medical
Minidoc
Qualisys


Dessutom finns stora bolag som finns kvar idag men förmodligen har köps upp, ändrat nytt namn eller som inte finns längre på börsen. De är:

Diligentia
Fjällräven
Hemköpskedjan
Naturkompaniet
WM-data
Stena Line
Assidomän
Modo
Avesta Sheffield
Spendrups
Sydkraft
Pharmacia & Upjohn
TV-4
Scandic Hotels
Esselte

Lite synd eftersom vissa bolag som Sydkraft, Spendrups, Pharmacia, Esselte och Scandic Hotels är intressanta bolag. Men man kan ändå köpa Tex: Naturkompaniet och Fjällräven genom via Fenix Outdoor.


Med andra ord risken finns att många bolag framför allt de mindre kommer inte finnas på börsen om 10 år.
Liknande tanker från Stockman - Äga aktier i 25 år, bara en chans på tio. Fast sannolikheten ökar att bolgan finns kvar om man köper de stora med stabil ägande tex: Lundbergs och H&M.

8 kommentarer:

 1. På DI.se under våren fanns en artikel just om detta med statistik hur många bolag finns kvar efter 10 år, 20 år, 30 år osv...

  Men artikeln är ju omöjlig att hitta nu med DI.se värdelösa sökfunktion.

  Hursomhelst det är en intressant fakta att känna till.

  SvaraRadera
 2. Hittade en artikel som heter " Därför stiger alltid börsen" publicerad 28/5, och det står

  "För 30 år sedan fanns det 120 bolag noterade på Stockholmsbörsen, bara 19 av dessa finns kvar i dag. Endast ett fåtal av börsbolagen, som Handels banken och Sandvik, har funnits med i över 100 år.".........../

  ........./Av de drygt 250 bolag som i dag är noterade på Stockholmsbörsen kommer 200 att vara borta inom några årtionden om trenden står sig. Minst lika många kommer att fylla på börsen. De som försvinner har några svagheter och de starkare delarna kommer att leva vidare i ett annat bolag. De nya bolagen som kommer till börsen betraktas, i alla fall till en början, som lovande börsföretag..../

  SvaraRadera
 3. Men så länge bolaget inte går i konkurs är det väl ingen katastrof om bolaget inte finns kvar om 10år, om dom t.ex blir uppköpta får man förhoppningsvis ett bra pris (dvs dyrare = bättre) på sina aktier?

  SvaraRadera
 4. #Langen
  Det är låter i allafall bättre än konkurs. Fast det kan bli lite jobbit om man har hittat en bra bolag som har stora möjligheter.

  Jag undrar om det möjligt att fortfarande vara aktieägare fast bolaget köp ut från börsen? Eller måste man sälja bolaget till budpriset oavsett man vill eller inte? Nackdelen är kanske att man inte har framtida möjlighet att sälja aktierna lika lätt!

  SvaraRadera
 5. Hmm jag vet faktiskt inte, en ren gissning är att man blir utköpt men vet faktiskt inte.

  Jo nackdelen är ju som sagt om man hittat ett fint bolag, men det jag främst syftade på är att om statistiken säger att om 25 år kommer bara 1 av 10 bolag som man äger finnas kvar i samma form som idag på börsen, låter det ungefär som om att om jag köper 10 bolag idag för 10 000kr vardera, så kommer 9 av dom bolagen inte finnas på börsen längre och därmed aktierna jag köpte = 0, och det är ju givetvis inte sant.

  Å andra sidan spelar det väl egentligen ingen större roll om man hittat ett fint bolag och inte kan sälja aktierna, om man nu får en fin utdelning varje år. =)

  SvaraRadera
 6. Mycket bra artikel. Finns fina bolag på smallcap och first north (även om de är få) men pga dess minimala storlek är risken stor att de blir uppköpta av en gigant inom 10 år.

  Det är en viktig faktor att ta hänsyn till vid långtsiktigt aktieköp. Hur stor är chansen att McDonalds, Coca cola eller H&M blir uppköpta. 0.0% skulle jag tro.

  SvaraRadera
 7. #Utdelningsbombad!
  Japp! Det är därför är bra att bygga portfölj grunden på de stabila aktierna. Risken är större att de stora stabila bolagen med gigantisk kassa som köper upp de små bolagen! Ett bra exempel är P&G som har köpt många bra märken!

  Samtidigt när det gäller de små bolagen så är storägarna och Stryselsen som oftas spelar stor roll hur lång bolaget kommer att finnas på börsen. Tvyärr är det ibland svårt att hitta ägare som Lundbergs och H&M som tänker långsiktigt!

  SvaraRadera
 8. Wow, det var en bra genomgång minsann!

  Ja, man får vara försiktig nu. Men många som klarar sig igenom krisen kommer vara ruggigt starka sedan.

  SvaraRadera