måndag 31 augusti 2009

Ny Top Lista: Svenska Utdelningseliten!

Nu när börsdata för Large Cap är klar så börjar man se resultatet för dem olika aktier och kan jämföra på ett enkelt sätt mot varandra. Det kommer att bli ännu intressant när jag är klart med hela Svenska börsen + några utländska bolag, på sått man kan jämföra bättre med varandra. Men jag börjar med Large Cap, så länge.

Det första jag tänkte på som utdelningsinvesterare är:

Vilka bolag har lyckats höja sina utdelningar under de närmaste 10 åren utan att sänka i enskilt år?

Därför tänkte jag skapa en egen lista så kallad ”Dividend Atristocrats” (är listan för S&P:s bästa utdelningsaktier ) för Svenska bolag. Men jag vet inte vad jag ska kalla den listan för. Svenska Utdelningseliten kanske???

Listan för Svenska Utdelnings Elitens tuffa krav är:

* Att bolagen klarat höja sina utdelningar under de senaste 10 åren utan att sänka sin utdelning i enskilt år (eller att minst bibehålla samma utdelning i vissa år). Dessutom att de har delat ut de senaste 10 åren. Det finns vissa bolag som har inte sänkt sina utdelningar men som är inte med eftersom de har bara delat ut tex: senaste 5 åren bara.

* Samtidigt kommer rangordnats efter de aktier som har haft den högsta utdelningstillväxten.


De aktier som inte sänkt sin utdelning, 10 åren, ( 1999-2008) för Large Cap är:

H&M.................... .28%
Assa Abloy.............17%
Atlas Copco............17%
Securitas.................17%
Ratos......................16%
Swedish Match.......13%
Castellum................11%
Getinge...................11%


Den här listan kommer att öka så småningom när jag klar med Mid- och Small Cap.

Samtidigt känns det inte att det riktigt rättvisande eftersom det finns många andra mycket bra utdelningsbolag som har bara sänkt sin utdelning sista åren men har haft mycket bra utdelning tillväxt.
.
Ett bra exempel är Ratos, som sänkte sin utdelning från 11 kr till 9 kr de under 2007/2008, men har ändå lyckats höja sina utdelningar med 16 % varje år. (Men kan det inte också vara så att Ratos har haft en extra utdelning så att de delade total 11 kr, eftersom tidigare år delade Ratos bara ca: 4 kr och därför går det inte säga att de sänkte sin utdelning för 2007 )??? Så med andra ord Ratos borde vara med i listan?
.
Jo! Det är faktist så att Ratos har haft en extra utdelning på 6 kr + 5.50 kr Ordinaire utdelning, och med andra ord ratos har aldrig sänkt sin utdelning och därmed borde vara med i Utdelningselite listan.
.
Andra bra exempel men som inte kommer hamna i utdelningselite listan är Astra Zeneca och SCA. Det som är intressant med dessa bolag är att de har en utdelningsandel under 50 % och samtidigt en direktavkastning runt 5 %.

Sen finns ju ett andra bra exempel som Axfood som har delat riktigt bra. Man hade fått 12 160 kr tillbaka i form av utdelning om man hade investerad 10 000 kr under 1999/2000. Det finns bara ett få tal andra bolag som har haft bättre och det är:

Ratos:........17 750 kr
Fabege:......13 320 kr
Axfood:......12 160 kr
.
Sen vet jag att det finns tex: Kungsleden som har haft betydligt bättre.
.
Om vi åter går till listan för utdelningseliten, som visar de bolag som är så stabila att de inte har behövt sänka sina utdelningar senaste tiden. Vilket borde vara ett minimått för de bästa utdelningsakiterna, oavsett hur tuft det är i jobbiga tider! Eller??
.
Skulle man försökt göra listan för ett år sen så skulle många mer bolag vara med i listan. Eftersom många bolag kunde höja sina utdelningar under de goda åren men det är bara ett få tal bolag som har klarat höja eller minst bibehålla sina utdelningar det sista året. Samtidigt finns ju också bolag som har lyckats höja sina utdelningar sista året men som haft för dåligt utdelningshistorik tidigare. Så Utdelningseliten är en blandnings mellan Stabiltet och långsiktigthet.
.
Det kanske därför det ska heta Utdelningseliten och därför ska det vara så tufft att bara vissa få bolag ska klara den!

18 kommentarer:

 1. Utdelningseliten!

  Ett av den kanske värdefullaste informationen som kommer finnas på sidan!

  SvaraRadera
 2. Skitbra information, tycker jag. Jag håller på namnet utdelningseliten. Eller någon variant på temat, tex:

  - Bästa utdelningsbolag
  - Utdelningstoppen
  - Top 10 utdelningar
  /Mot miljonen

  SvaraRadera
 3. Riktigt bra och värdefull information! Tack så mycket för allt jobb du gör.
  //Ekonomisk trygghet

  SvaraRadera
 4. #Langen!
  Jag tycker att allt var viktigt här inne :)..

  Skämt å sido!

  Jo! Absolut nu kan man hitta en del stabila utdelningsakteir som man inte har tänkt på tidigare. Ska bli ännu intressantare att kolla på Mid- Och Small Cap!

  SvaraRadera
 5. #Mot Miljonen!
  Jag tror också att jag tar Utdelningseliten! Låter rätt så bra.

  Det var ett försökt att översätta den engelska " Dividends Atristocrats" men det lätt lite konstigt med Utdelnings Aristokrat"

  SvaraRadera
 6. Intressant sammanställning och intressant resonemang. Det här är en bra utgångspunkt för den som vill grunda sin aktieportfölj på ett bra och vettigt sätt.

  Keep up the good job! :)

  SvaraRadera
 7. Tack för bra och intressant information.

  SvaraRadera
 8. Ja, man får bocka för en del info som framkommer här, visst går det gräva fram detta själv men betydligt trevligare att läsa det här på denna blogg :)

  Har faktiskt satt ihop en lång portfölj som jag anser mig vara nöjd med, tror inte jag satt ihop en sådan portfölj om jag inte läst lite kring det du förespråkat.

  Mvh
  /Perra

  SvaraRadera
 9. Hej 40procce!

  Förlåt om jag har ställt denna frågan innan men:
  Vad händer med ens aktier om bolaget man har Aktier i blir uppköpt? Försvinner dom helt eller "omvandlas" dom till det nya bolaget?

  Tack!

  // John på Ekonomisk trygghet

  SvaraRadera
 10. #John!
  Det blir nog tvångförsäljning för dina aktier, oavsett du vill eller inte? Men jag är inte säkert???

  Här kommer en bra text!


  För att ett bud skall gå igenom måste minst 90 procent av aktieägarna tacka ja till budet. Om du tillhör de resterande 10 procenten som tackat nej eller missat att svara kan du ändå bli tvungen att sälja dina aktier. Detta kallas för tvångsinlösen.

  - Det skulle vara ohållbart att ha en sådan liten minoritet kvar eftersom man som företag i så fall ändå skulle ha samma informationsplikt, menar Stefan Wikholm. I princip skulle 6 procent ägare kunna sabotera för 94 procent.

  Vid en tvångsinlösen bildas en skiljenämnd bestående av en representant, en så kallad god man, från båda parter som skall komma överens om ett lämpligt pris för resterande aktier. Ett sådant förfarande är oerhört byråkratiskt och kan ofta ta upp till två år innan en lösning finnes. Under hela denna tid får ägarna räntekompensation enligt räntelagen, och för det mesta kommer skiljenämnden fram till ett pris högre än ursprungsbudet.

  - Är man verkligen övertygad om att budpriset är för lågt och man har tid att vänta, ska man göra det, säger Anna Jansson. Men om man vill få ut sina pengar tidigare kan det vara enklare att sälja så fort man vet att mer än 90 procent antagit och budet kommer att gå igenom.

  Tagen från Ungaaktiespararnas hemsida

  Adress för hela artikeln!

  < http://www.aktiespararna.se/ungaaktiesparare/Nyheter-och-artiklar/Uppkop-Tacka-ja-eller-tacka-nej/ >

  SvaraRadera
 11. tack för svaret, då tror jag att jag förstår lite mer. Man får helt enkelt hoppas på att få ett prisvärt bud från uppköparna om jag fattat det rätt.

  SvaraRadera
 12. ja det var ju lustigt. har både assa abloy och securitas, men tycker inte att de presterat nämnvärt.
  däremot clas olhons är ena jävlar, har gått upp 100% sen jag köpte dem i höstas

  SvaraRadera
 13. Fantastisk jobb Du lägger ner här. Mycket trevligt att läsa och lära hos Dig.

  SvaraRadera
 14. #Anonmy!
  Japp! Clas Olhson haft fantastisk uppgång och utdelningsutveckling, vilket man önskar att man hade investerat från början, när de börsintroducerades under 2000, men nix!

  Men både Assa och Securitas haft en fantasktikt utveckling under 20-30år,, det bara att de växer inte lika mycket som tidigare, men samtidigt framför allt Assa Abloy är rätt så stabil bolag!

  SvaraRadera
 15. #Spargrisens Mor!
  Tack! Tanken är att jag ska försöka skriva ännu intressantare artiklar, när jag får mer tid!

  Så det kommer nog mer :)

  SvaraRadera