måndag 12 oktober 2009

Finansiella Nyckeltal – Tips 1: Stabil Omsättningstillväxt

Tänkte börja skriva om vad jag har lärt mig under tiden jag försökt skapa Börsdata. Eftersom jag har nu börjat se många likheter mellan olika bolag.

Det som är mest intresserat är att man lär sig mycket mer än man tror genom enbart kolla på dem olika nyckeltal. Allt för ofta så ser man väldigt tydligt mönster för bolag som har haft en bra utveckling på aktiekursen och som har ganska liknande nyckeltalen. Men självklart finns också exempel där man inte kan se några likheter alls.

Men genom att lära sig mer om nyckeltal och vad som är bra och dåligt för olika bolag och branscher kan ge en mycket bra grund om man vill bli bättre på Värdeinvestering.

Stabil Omsättningsillväxt:

Kollade på bolagets Omsättning och blev rätt så förvånad att alt för många bolag har rätt så stabila omsättning där de flesta bolag lyckas få en årlig tillväxt runt 7-17 %.

De bolag som har det haft hyfsad bra:
Har lyckats få en genomsnittlig tillväxt per år ca: 8-15 %. Det är ett mycket tydligt mönster.

Av dem 120 Svenska bolag som har lyckats få Positiv Årligt tillväxt på Omsättningen så är det mer än 60 % av dessa hamnar på intervallet mellan 7%-17% och 40% hamnar mellan 8%-12%. Vilket är rätt så liknande omsättningstillväxt.

Statistik:

60% - ligger mellan 7% - 17%
40% - ligger mellan 8 %- 12 %
.
Samtidigt det som är förvånansvärd att omsättningen i väldigt många bolag är rätt så stabil år efter år till och med vinsterna varierar mycket större utsträckning
Några bolag som haft hyfsad bra vinstutveckling har haft en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt under de senaste 10 åren är:
.
- Assa Abloy: 11%
- Astra Zeneca: 7%
- Getinge: 12%
- H&M: 12%
- Sandvik 10%
- SHB: 7%
- SKF: 8%
- Swedish Match: 9%
- Atrium Ljungberg: 9%
- B&B Tools: 13%
- Clas Ohlson 18%
- Fagerhult: 9%
- Höganäs: 12%
- JM: 12%
- Mekonomen: 14%
- Nibe: 18%
- Skistar; 17%
- ÅF: 8%
- Beijer Electronics: 15%
- Fenix Outdoor: 12 %
- Kabe: 14%
-Skåne-Möllan: 8%

Samtidigt är det helt fel bara kolla på Omsättningen eftersom det finns andra viktiga nyckeltal som påverkar resultatet som tex: Vinstmarginal.

En stabil omsättning har i själva verket väldigt lite att göra med en stabil vinstutveckling, Ett mycket bra exempel på är bolag SAS som har lyckats gå back 5 år under de senaste 10 åren och om man hade investerad under 2001 så hade man förlorat 60 % och dessutom ingen utdelning under tiden. Men samtidigt har historiska Omsättningen har varit rätt så stabil om man bortser de senaste 2 åren. Sammanlagt de senaste 10 åren har SAS fått en årlig tillväxt på 1 % på Omsättningen.

6 kommentarer:

 1. Vad tror du om Atrium Ljungberg? De ser ut att ha stabil omsättnings och vinsttillväxt. Soliditeten är också ovanligt hög på 40 % och utdelningstillväxten är ovanligt fin på 10 års sikt. Varför finns inte en analys av bolaget med i området om fastigheter? Jag skulle uppskatta oerhört om du skulle vilja lägga till den, för jag kan tänka mig att det är en aktie som du gillar. Långsamt stigande och begränsad risk.

  Bolaget är trots allt fjärde största fastighetsbolaget, eller liknande tror jag, finns på Midcap.

  SvaraRadera
 2. #Anonmy!

  Du har rätt! Jag har missat ett rätt så intressant bolag, och dessutom fastighetsbolag? Trodde inte att Atrium Ljungberg var fastighetsbolag :)..

  Det som jag fastade för var den stabila utdelningstillväxten, 18% årlig tillväxt och inte behövt sänka sin utdelning under de senaste 10 åren. starkt!

  SvaraRadera
 3. Jag skulle uppskatta om du skulle vilja lägga till en liten kort analys om bolaget på din sida om fastighetsaktier. Jag tror att fler än jag skulle uppskatta det, för det finns nästan inga analyser på bolaget, trots dess storlek. Att växa sakta men säkert är inte så populärt, men en analys av dig skulle vara guld värd :)

  SvaraRadera
 4. Att växa sakta men säkert är visst populärt!

  SvaraRadera
 5. #Anonym!

  Ska se vad jag kan göra! Kanske en ny jämförelse med fler fastighetsaktier längre fram!

  SvaraRadera
 6. Tack på förhand!

  SvaraRadera