måndag 7 december 2009

Bygg upp egen portfölj – Helt Gratis!

Man kan faktiskt bygga en helt egen portfölj mellan 10-20 olika Svenska och Nordiska Aktier med så lite som 100 kr varje månad genom autogiro och helt gratis. Det betyder att nästa vem som helst kan börja investera i en diversifierad portfölj och utan att behöva betala courtage.

Om man skulle göra det i ett konto med så låg minicourtage som 9 kr så skulle det ändå kosta 180 kr varje månad om man valde köpa 20 aktier. ( Samtidigt skulle det kosta allt för mycket på grund av att man måste köpa hela aktier ) Om man skulle göra det i en vanlig konto / KF så skulle det kosta 780 kr ( med en minicourtage på 39 kr ) eller 1980 kr ( med en minicourtage på 99 kr ).

Med andra ord du kan tex: välja att investera i en portfölj av:

* H&M
* SCA
* Investor
* Clas Ohlson
* Ratos
* Kinnevik
* NCC
* Kungsleden
* AstraZeneca
* Betsson
* Svolder
* Skanska
* Wallenstam
* Industrivärden
* Sandvik
* Lundbergs
* SSAB
* Oriflame
* Odd Molly
* WeSC
.
Totalt 20 olika Svenska aktier och då har kan du tex: spara från 100 – 1000 kr eller mer varje månad och pengarna fördelas i dessa aktier via andelsorder. Man jämföra med en Svenskfond eller indexfond fast då slipper man årliga avgiften och till och med courtaget. Men samtidigt finns det Avanza Zero som är helt gratis. Visst men det roligare att välja egna aktier och för dig som är intresserat av utdelningsinvestering så kan man välja bra utdelningsaktier. Där utdelningarna återinvesteras helt automatisk utan kostnad i samma aktier.

Kan det bli enklare? Förmodligen inte!

Den här passar bäst för dem som har väldigt lite pengar och samtidigt vill investerar i många olika aktier regelbundet och utan att det kostar nåt och få lika bra diversifiering som om man ägde fonder.

Den tjänsten finns helt gratis hos Aktieinvest, som är heltägt av Aktiespararna och har varit så sedan 1989. För att ta del av den helt gratis tjänsten så gäller att man är mellan i Ungaaktiesparare, vilket betyder att man kan bli medlem upp till 29 år och sen måste man övergå till Aktiespararna. Medlemskapet kostar 225 kr / år.

Hur är det för de som är inte medlemmar i Ungaaktiesparare?

Finns möjligheten att använda samma tjänster fast för övriga. Fast då kostar de mellan 10 – 30 kr i fast avgift och mellan 0,8% till 2% beroende på vilken konto man har och vilka aktier.

Samtidigt finns det också möjligheten för en börsorder (vanlig handel), det vill säga att man själv väljer vilken köp/sälj kurs och hela aktier. Men minicourtaget är lika högt som vanliga mäklare mellan 29 – 99 kr beroende vilken kontoslag.

Här är länken till deras olika pris listor:

Med andra ord så är det mer passande för andelshandel med små pengar mellan 100- 2000 kr i så många olika aktier som man köper månadsviss.

En annan unik tjänst är att få möjlighet att handla ca: 400 aktier från nästan hela världen. Till nästan samma låga priser i andelsorder. Vilket är riktigt billigt tanke på att minicourtaget kostar mellan 100-200 kr eller ännu högre för utländska bolag. ( men tillkommer växlings avgift i annan valuta än SEK för mellan 0,5% - 1% )

Så skulle en Global Portfölj skulle kunna se ut

H&M
Clas Ohlson
Ratos
SCA
AstraZeneca
Microsoft
McDonalds
Coca-Cola
Procter & Gamble
Johnson & Johnson
Kraft Foods
E.ON
British Petroleum
L Oréal
Nestle
Westas Wind System
Statoilhydro
Fortum
Orkla
Hafslund


Här är hela listan för Utländska aktier!

För utländska aktier finns ju samma möjlighet till gratis återinvestering av utdelningarna. Dessutom finns möjligheten att handla via KF. ( Men kolla noga vem som ligger bakom KF och i fall om det är utländsk ) Det låter allt för bra för att vara sant. Förmodligen om man har för lite pengar och vill ändå börja investera.

Men det finns också vissa Nackdelar!

* När det gäller andelsorder så har man inte möjligheten själv påverka vilken kurs aktierna köp eller säljs.

* Kan bli dyrare på grund av den höga rörliga courtaget om man väljer handla med stora belopp, vilket är inget problem om man investerar små summor.

* Den dagen du vill flytta dina aktier till annan mäklare så kostar det 150 kr hela depån, vilket är inte så högt tanke på det kostar ca: 500 kr kr / depå för övriga mäklare ( detta gäller bara för Svenska aktier ). MEN när du tänker flytta dina utländska aktier så kostar det 750 för varje aktie! Om du har 10 olika utländska aktier så kommer det kosta 7 500 kr att flytta dem.

* Betydligt enklare och tråkigare system och har inte samma utbud som Nordnet och Avanza.

Slutligen kan jag också säga att fördelarna är betydligt större för dem som vill investera mindre pengar. Om man väljer mellan att komma igång eller inte, på grund av att man har för lite pengar så är Aktieinvest bra alternativ för dem som vill välja en egen utdelnings portfölj som man tror på.

Vet man inte vilken aktier man ska investera i eller inte orkar bry sig eller har tid?

Då kan man lika gärna investera i Avaza Zero via autogiro. Bara genom att investera i en gratis Indexfond kommer du med största sannolikhet att slå större delen av Index och aktiefonder som tar höga årliga avgifter.

Men jag hoppas att det är många aktieintresserade som vill skapa egna utdelningsportföljer som är läser den här bloggen!

9 kommentarer:

 1. Använder mig själv av aktieinvest och tycker just de fördelar du nämner väger tungt. Dock är det ett courtage på 10 kr per andelsorder oavsett summa man sparar på autogiro. (Du kanske nämnde det men jag hoppade courtagedelen lite). Trots detta tycker jag det är en suverän tjänst för att skapa en egen "fond".

  SvaraRadera
 2. Jag gillar inte riktigt att det tas ut en avgift om man inte har mer än 3 affärer per kvartal hos Aktieinvest.

  SvaraRadera
 3. Förresten, vad tror du om Holmen? Känns som ett ganska bra läge att gå in nu och skog känns ju ganska stabilt och det är något som kommer att behövas om 20 år precis som nu. Vi nuvarande kurs är det en direktavkastning på ungerfär 5% vilket måste vara ganska bra?

  SvaraRadera
 4. Även Handelsbanken har en möjlighet till aktiespardepå, kostar 20kr i månaden och då kan man köpa hur många aktier som helst (min 100kr per bolag) i ett köp precis som hos aktieinvest. SHB ger nog dock bättre kurser än AI.

  SvaraRadera
 5. Placera.nu:
  "I dag har han aktier i 27 bolag - de flesta noterade på Stockholmsbörsens Large Cap-lista."

  Det går ju tvärtemot vad Warren Buffet säger.

  Warren säger: "diversifiering kommer inte gör dig rik, men inte heller fattig. Du kommer leva tryggt. För att bli rik måste du i stället välja ut ett antal ägg varsamt och försiktigt för att sedan investera stora summor i bara några få."

  //The Tao of Warren Buffet.

  SvaraRadera
 6. #Kolle
  Håller med!


  #Johan
  Själv är jag inte så insatt i bolaget. Men du har ju Lundbergs som är stor ägare som investerar i bolaget i form av ny anläggning och samtidigt är Holmen Stinsen favorit aktie inom skog!

  När man kollar på historiska utdelningar så har Holmen tex: delat dubbel så mycket som SCA, senaste 10 åren,, fast samtidigt är SCA lite stabilare aktie.

  SvaraRadera
 7. #Anonmy
  När det gäller Warren Buffett och 27 bolag,,Läs nästa inlägg!


  #Magnus & Miljonär
  Tack!

  SvaraRadera