måndag 21 december 2009

ETF & Xact fonder – Kan bli en långsiktig fälla!

Jag tänkte berätta lite varför ETF och Xact Bull och Bear är ett mycket dåligt alternativ som långsiktig investering.

Jag har fått lite tips från en läsare om ETF:s och utdelnings ETF i USA och det verkade rätt så intressant och jag har gjort vidare research i ämnet ETF. Det visade sig att Xact Bull och Bear var exempel på Svenska ETF:er.

Som ni har märkt så har det på under senaste tiden blivit mer och mer populärt med ETF. ETF betyder Exchange Traded Funds och kallas också för börshandlad fond eller "indexfond". Jag kan tänka mig att dessa produkter komma att öka i framtiden och konkurrera med både vanliga fonder och mer traditionella indexfonder. Ska man vara noga så är det ingen vanlig fond. Det som är fördelen med ETF och som skiljer den från en traditionell fond är de låga förvaltningsavgifterna liksom indexfonder och att det går enkelt att handla dessa produkter under börstimmarna.

Det påminner mig lite om terminer, CDF och spread betting, fast betydligt enklare och erbjuder många olika marknader. Du kan handla allt från olika världsindex till råvaror som olja, guld m.m. Dessutom finns det en del ETF som är inriktade på olika investeringsstilar som tex: Dividends- Aktier med högsta direktavkastning, Growth – Aktier med hög tillväxt osv..

Det finns också en del ETF- liknande fonder i USA som satsar på utdelningsaktier och som dessutom delar ut 4 gånger per år. Några bra tips om Dividend-ETF!

I Sverige har vi 2 kända ETF - produkter. Det är Xact fonder som handlas som vanliga aktier. Förvaltningsavgifterna ligger på ca 0,6% och det är vanligt aktiecourtage vid köp och försäljning.

Både Xtract Bull och Bear ska spegla OMX - fonden men med en viss hävstång. Går OMX upp 1 % så ska Xtract Bull gå upp med 1,5 %, vilket innebär en hävstång med 1,5 gånger. Annars brukar det vara 2 gånger hävstång. Dessa kallas för ”Double Long ETF, här är en bra exempel på Xact Bull 2”.

Visst är det kul när man kan köpa produkter som är helt identiska med indexfonder och lika låga avgift och som man dessutom kan köpa direkt via börsorder och inte behöver vänta till nästa dag.

Från början låter det som en spännande produkt som kan ge möjlighet till helt andra marknader och investeringsalternativ än tidigare. Men ju mer man läser om produkten desto mer inser man nackdelarna och riskerna med ETF:er.

Om jag ska var ärligt så tycker jag att dessa produkter passar mer till dem som är kortsiktiga, vill trada eller vill hedge kortsiktigt sin egen portfölj. Jag är skeptisk till en långsiktig investering med ETF.

Här är några stora nackdelar enligt mig!

Direkt handel
Den stora fördelen kan också bli en nackdel genom att man handlar allt för ofta och för kortsiktig och av en tänkt investering kan det lätt bli spekulation. Hur kul är det att äga en ”marknadsindex” långsiktigt jämfört med att äga en andel i ett riktigt företag. Då ligger mer fokus på aktiemarknaden än enskilda företag.
.
Courtage
Minicourtaget ligger idag på ca: 100 kr och jag misstänker att det är lite billigare för Svenska Xact fonder. Vilket kanske inte är den bästa lösningen om man tänker månadsspara mindre pengar regelbundet.

Likviditet
Hur ser likviditeten i ETF:s? Detta är väldigt viktigt att tänka på och jag kan tänka mig att det finns en del som förmodligen har väldigt låg likviditet och därmed högre spread mellan ordrarna.

Förvaltningsavgift

ETF har lägre förvaltningsavgifter än fonder. Men den viktiga frågan är om de har lägre avgifter än indexfonder ? Själv tror jag att man kan hitta indexfonder med riktigt låga avgifter och förmodligen betydligt lägre än ETF:s. Annars finns det ju Avanza Zero, om du har tänkt dig investera i OMX index. Sen tycker jag också att det är alltid bättre att äga aktier än indexfonder på grund av avgifterna. Ett annat dilemma är att man kan inte förvänta sig lika hög andel i utdelningar om man enbart investerar i indexfonder.

Hävstång
Det är den största nackdelen med ETF:s som erbjuder hävstång om du har tänk dig att investera långsiktigt. Det en stor nackdel att investera långsiktigt i tex. Xact Bull eftersom hävstångseffekten gör att man förlorar mer vid nedgång och under kraftig volatilitet till och med när OMX index befinner sig på samma nivå under en längre tid. Det som är värst är en nedgående trend.

Varför!

Jo! Om du har en hävstång på 1,5 gånger, dvs att du tjänar 1,5% vid en 1% uppgång. Så förlorar du också 1.5% vid nedgång. Det betyder att om OMX-index skulle befinna sig i en trendkanal under tex: 1 år och OMX-handlades exakt samma nivå så skulle den underliggande ETF, i det här fallet Xact bull vara mycket lägre än index. Med andra ord skulle du ha förlorat på lång sikt bara för du ägde Xact Bull Långsiktigt.

Hur går det till!

Matematisk, om du förlorar 10% vid en börsnedgång så måste du tjäna ca 11,1% för att komma tillbaka till samma nivå och till och med OMX under en trendintervall under längre tid skulle kunna se ut så här:

Klicka för Större Bild
Men om vi antar att börsen går upp och ner i 10% intervaller, så kommer man förlora pengar långsiktigt på grund av att den procentuella nedgången alltid har större påverkan . Det är därför det är så viktigt att man förlorar så lite som möjligt.
Klicka för Större Bild

Men om vi återgår till varför det är negativt med en ETF som har hävstång på 1,5 gånger, så kan det förklaras med följande resonemang. Om vi antar att OMX står still under en längre tid, med andra ord går den ner 10% och går upp ca: 11,1 % under en längre tid. Då kommer den negativa påverkan för EFTens del att förstärkas genom hävstången som medför att nedgången blir 1,5 gånger kraftigare. Därför krävs det ännu högre uppgång för att täcka förlusterna.
.
Så här ändras de olika procentuella upp- och nedgångar vid olika hävstång.
.
OMX index….ETF 1,5 ggr…….ETF 2 ggr

-10%...................-15%...................-20%
+11,1%.............+16,65%............+22,2%

Klicka för Större bild
Så om du tänker vara långsiktig och vill ha något som liknar indexfonder så ska du ha ETF utan hävstång annars riskerar du att förlora på lång sikt. Det är också en bra förklaring till varför månadssparande i den populära Xact Bull är långsiktigt sett en dålig placering. Men däremot finns det andra Xact fonder som saknar hävstång och en av dem är Xact OMXS30 som dessutom delar ut utdelningarna kontant!

Samtidigt tänker jag på en annan viktig fråga:

Kommer man ha liknande negativ påverkan när man har en belåning på tex: 50% på hela portföljen?

Efter en lång fundering så är svaret!

NEJ! Om man aldrig säljer sina belånade innehav så kommer man få exakt samma resultat som den underliggande aktien.
.
Det som skiljer när det gäller ETF och Xact fonder är att belåningen/värderingen korrigeras dag för dag och det blir mer eller mindre ”daglig trading” på värdet. Mina exempel blir därför inte helt rättvisande eftersom det beror på hur slutkurserna utvecklas. Men en sak som är säker är att ETF:er med hävstång aldrig kommer att utvecklas som underliggande index under en längre tid.

En mycket intressant slutsats är att traders har på lång sikt en matematisk nackdel förutom courtage och andra kostnader.
.
Samtidigt är det också en mycket bra förklaring till varför det är bättre att sträva efter en så låg risk i portföljen så möjligt.
.
Här kommer lite kortfilmer som förklarar matematiska effekten vid ETF med hävstång. Filmklippen hittades här:
Några länkar för dem som vill läsa mer om ETF:

mer info om ETF!
* Xactfonder
* ETF alternativ till aktier
* HQ - Ny ETF fond
* ETF-fonder - Är det något att ha?
* ETF kostar mer vad jag trott
* Börhandlande fonder
* Allt du behöver veta om ETF!
* ETF lockar med hävstång

Mer om Nackdelen med Hävstång!
* ETF fixar inte svängningarna
* Luriga fonder
* Tjuren och Björnen inget att ha
* Bull och Bear inget för långsiktiga
* Xact och Bull

4 kommentarer:

 1. ETF'er - eller vanlig fonder, för saks skuld - med hävstång tyckar jag man ska stanna mycket långt borta från.

  Tyvärr er den svenske ETF marknaden liten liten, dyr, har dålig likviditet samt dålig utbud. Med indexfonder från SPP blir det billigare samt at du har större utbud (exempelvis USA fond).

  I USA, derimot, er ETF mycket, mycket större. Från Vanguard kan du få en total stock market ETF med årlig avgift på 0,07% der likviditeten (for småsparere) er mycket bra. Det finns også "discount brokers" der courtage er lågt, och även med ett antall gratis transaksjoner pr år.

  SvaraRadera
 2. Det bra att du nämner det!

  Jag fick en känsla att ETF är större i USA och jag antar att det växer här också.

  SvaraRadera
 3. Gammal tråd, men jag vill väcka den till liv igen!

  Vad tror du om etf:en XACT OMXSB Utd nu, 2016? Om man vill indexinvestera och samtidigt få utdelningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att det är ännu bättre med en gratis indexfond som Avanza Zero. Där utdelningarna återinvesteras gratis i fonden.

   Radera